2014. április 25., péntek

Általános kilakoltatási tilalmat sürget a Magyar Szociális Fórum

…”A kilakoltatás sokkal nagyobb társadalmi probléma annál, mintsem hogy a devizahitelesekre lehetne korlátozni. Általános moratóriumra van szükség…”

Anyu ugye nem visz el a végrehajtó
Anyu ugye nem visz el a végrehajtó?
Diszkriminatívnak tartja a devizahitelesekre vonatkozó kilakoltatási tilalom meghosszabbítását a Magyar Szociális Fórum, és arra kéri a kormányt, hogy azokra az önkormányzati bárlakásokban élőkre is terjessze ki, akiket százával készülnek kilakoltatni májustól, – mert jövedelmük oly szerény, hogy nem futja rezsire és táplálkozásra együtt.
Pénteken kiadott közleményében az emberjogi szervezet megírta, hogy a téli moratórium április 30-i lejártával  túlnyomó többségükben önkormányzati bérlakásban élőket fenyeget a kilakoltatás réme. Családok százai kaptak már felszólítást, hogy néhány napon belül kiürítve adják át a lakást. Mivel döntő többségüknek nincs hová költöznie, az utcára kerülhetnek, kiskorú gyermekeiket pedig elveszik tőlük, és állami gondozásba adják őket.
A Magyar Szociális Fórum konkrét példaként hozta fel annak a XVIII. kerületi családnak az esetét, amelyet azért akarnak kilakoltatni önkormányzati bérlakásából, mert 110 ezer forintos havi jövedelméből képtelen viselni az önkormányzat által megállapított 150 ezer forintos terhet, mely lakbérből és részletfizetési megállapodásból tevődik össze. Anyagi helyzetük miatt kérték ugyan, hogy szociális lakbért állapítsanak meg nekik, ennek megfelelően kisebb lakásba költözhessenek, de kérésüket figyelmen kívül hagyták, és rosszhiszemű nem fizetőknek nyilvánították őket. A családban egy idős asszony él két lányával, egy 7 és egy 9 éves unokájával.
A kilakoltatás sokkal nagyobb társadalmi probléma annál, mintsem hogy a devizahitelesekre lehetne korlátozni. Általános moratóriumra van szükség mindaddig, amíg nem biztosítanak az embereknek lakást, vagy nem építik be a jövedelmekbe a lakással járó kiadásokat. Az emberektől nem lehet elvárni, hogy gondoskodjanak magukról, miközben nem adnak nekik munkát, ha pedig adnak, olyan alacsony bért fizetnek nekik, hogy nem tudnak belőle megélni – mutatott rá a problémára az MSZF.+++
Kiadta: MSZF SZK / www.mszfszk.hu - www.hungariatv.hu
Kőbányai kilakoltatás
Erőszakos kilakoltatás – 11 gyermekes család hatósági kilakoltatása az önkormányzati bérlakásukból, egyetlen otthonukból, – mely kilakoltatást a tulajdonos X. kerületi önkormányzat rendelte el, a család tekintélyes számlatartozásaira hivatkozva. 2013. június 11. – Budapest, X. kerület (Kőbánya), Kápolna utca 13. – Fotó: SzRTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése