2012. október 16., kedd

A szinódusi atyák felhívása Mali békéjéért

Miközben az Európai Unió aggodalmát fejezi ki és katonai akciót tervez a nyugat-afrikai országban kialakult súlyos helyzet megoldására, addig a Vatikánban zajló püspöki szinódus tagjai együtt imádkoznak a térség békéjéért.
– Országunkban valóban drámai helyzetet élünk át. 1992 óta egészen máig békés és nyugodalmas időket élhettünk meg, viszont 2012 januárja óta részesei vagyunk egy iszlám támadásnak az ország északi részén – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Jean-Baptiste Tiama főpásztor, Mali püspöki konferenciájának elnöke. – A muzulmán szélsőségesek mára Mali kétharmad részét uralják és az iszlám törvények betartására köteleznek. Ez nagyon káros a más vallású hívek és a világiak számára. A hadseregnek nincs elég ereje a helyzet megfékezésére. A világ segítségére van szükségünk, azon belül is az ENSZ támogatására.
Hozzátette: az Egyház mindig az emberek szolgálatában állt és áll ma is. „Szociális intézményeink által igyekszünk minél inkább segítséget nyújtani, elsősorban is a Karitász által, amely valóban sokat tesz az ország fejlődése érdekében.” A malii lakosságnak 2,5 százaléka keresztény, akiknek száma, ha lassan is, de növekszik. „Minden évben újakat keresztelünk, ami nagy örömet jelent számunkra, ugyanis ez annak a jele, hogy továbbra is vannak emberek, akik befogadják Krisztus üzenetét és megtérnek” – mondta a püspök.
Maliban tavasszal óta folynak a küzdelmek az északi részből külön államot alakítáni vágyók és a hadsereg, valamint az iszlamisták közt.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír