2013. február 4., hétfő

Ausztria: menekültek folytatnak éhségsztrájkot a bécsi fogadalmi templomban

A Caritas közbenjárására létrejött a tárgyalás az éhségsztrájkot folytató menekültek és a belügyminisztérium között. Strukturális átalakítások nem lesznek az osztrák menekültügyi rendszerben, de a személyes sorsokat figyelembe veszik. Schönborn bíboros továbbra is támogatja a menekültek jogos igényeit.
December közepén „foglalták el” menekültek a bécsi fogadalmi templomot; éhségsztrájkot folytatnak, strukturális változásokat követlenek az osztrák menekültügyi rendszerben. Legális tartózkodási jogot kérnek mindenki számára, akik a december 18-án indult akcióban részt vettek.
A tiltakozók nem elégedtek meg az eddig felkínált lehetőségekkel, és a tíz napra felfüggesztett éhségsztrájkot pénteken ismét folytatták. Elutasították a Caritas által felkínált szállást, és maradnak a hideg templomban.
Johanna Mikl-Leitner, osztrák belügyminiszter a tárgyaláson elmondta: Ausztria menekültügyi rendszere az egyik legjobb Európában. Politikai menekülteknek Ausztria – ahogy eddig, úgy most is – azonnal nyújt menedékjogot, de a gazdasági okokból menekültjogért folyamodókat elutasítja.
A minisztérium arra tett ígéretet, hogy a menekültjog kérelmeknél figyelembe veszik a menekült személyes sorsát, javítanak a tolmácsolás minőségén, és emelik az orvosi ellátás és a felkínált szállások színvonalát.
A Caritas továbbra is fenntartja a menekülteknek ajánlott szálláslehetőséget és ellátást – mondta Klaus Schwertner, a Bécsi Caritas szóvivője; de megértik, azt is, ha ezt a menekültek elutasítják, ami a szükségben lévő ember bizalmatlanságával magyarázható. Aggasztó azonban a közvélemény egyre elutasítóbb viszonya a menekültekhez – nyilatkozta Schwertner.
A Bécsi Egyházmegye elutasította, hogy rendőrök avatkozzanak be a templom kiürítésébe. Az Egyház rámutatott: a menekültek kezdettől fogva tiszteletben tartják a templom rendjét, nem zavarják a szentmisét, így a fogadalmi templomba költözésük nem tekinthető a templom elfoglalásának. A menekült nem bűnöző – hangsúlyozta a bíboros. Schönborn bíboros arról biztosította a menekülteket, hogy az Egyház támogatja a munkavállalást, de nem követel olyasmit, ami megkerüli a törvényhozót.
A Lelkipásztori Napok ebben az évben a migráció és integráció témával foglalkozott. A tény, hogy a pasztoráció egyik legrangosabb országos rendezvénye központi kérdéssé tette az integrációt, mutatja mennyire problematikus az idegenekhez való viszony Ausztriában.
A konferenciát szervező Osztrák Lelkipásztori Intézet (ÖPI) célja, hogy útmutatást nyújtson, miként lehet nemzetek, kultúrák, vallások együttélése harmonikus, és a pasztoráció megtalálja a választ a kihívásokra.
Ausztriában harminc nyelven ünnepelhetik hitüket a katolikusok. A fél millió katolikus migráns vallásgyakorlását 100 lelkipásztor biztosítja. 144 településen kacsolódnak más anyanyelvű közösségek a plébániához.

Kathpress/Magyar Kurír
Fotó: derstandard.at, vienna.at, kurier.at, heute.at

Vályogtéglát préselő gép működés közben.