2014. május 30., péntek

Hepatitis járvány Miskolc környékén, a hatóságok tehetetlenek


Kisebbségiek körében járványszerűen terjed a hepatitis megbetegedés a Miskolc környéki településeken. A lakosság többi része is fenyegetett, iskolákban már meg is kezdődtek a megelőző védőoltások. Legalábbis részben, mert a várható általános oltás helyett igyekeznek a leginkább veszélyeztetett 1-2 osztályra koncentrálni. A problémát elsősorban az oltóanyag hiánya okozza, mivel az ÁNTSZ nem rendelkezik megfelelő készletekkel. Egyébként - elvileg - bárki beoltathatja magát 8 ezer forintért, már ha a megélhetési problémái mellett erre még futja. A veszélyeztetett rétegeknél erre általában nincs keret, legyen szó fizikai munkásokról vagy tanárokról (nem csak a kisebbségeknél).
A problémáról egyébként hetek óta tud mindenki. Az ÁNTSZ halogat, a sajtó hallgat, az önkormányzat és a kormány pedig úgy tesz, mintha nem is lenne semmiféle veszély. Ez elég súlyos felelőtlenség, ismerve a megbetegedés okozta maradandó egészségkárosodás hatásait.
A hepatitis létrejöttét és terjedését elsősorban a rossz higiéniai körülmények teszik lehetővé, habár májgyulladást speciális esetekben elég sok minden okozhat. Fertőzni főleg testnedvekkel szokott, de iskolákban, gyerekek esetében ez is elegendő. A cigánysorokon elterjedt 'mindenki mindenkivel' jellegű szabados életvitel sem teszi egyszerűbbé a helyzetet. A lényeget mindenesetre látjuk: a lakosság számára már az életben maradáshoz szükséges alapvető védőoltásokra sincs pénz.

http://www.hidfo.net/2014/05/30/hepatitis-jarvany-miskolc-kornyeken-hatosagok-tehetetlenek

Újabb USA "siker" Szíriában - megvan az első amerikai állampolgárságú öngyilkos terrorista

Az al-Kaidához közel álló médiaforrás közölte le a napokban az amerikai állampolgárságú Abu Hurayra Al-Amriki (Abu Hurayra, az amerikai) tettét. Az ügy érdekessége, hogy az amerikai állampolgárság tényét az Államok is elismete, így gyakorlatilag azt is elismerték, hogy már nemcsak fegyvereket szállítanak Szíriába a terroristáknak, hanem bizony a tudtukkal mennek oda harcolni amerikai állampolgárságú terroristák. 
Hídfő.net | Abu Hurayra az al-Nusra tagjaival a merénylet előtt nem sokkalAbu Hurayra (jobb legszélső) az al-Nusra tagjaival a merénylet előtt nem sokkal.


Az egyik terrorista a Twitteren tette közzé az amerikai származású terroristát dicsőítő képet és a merénylet pillanatait.
Az Államok bűnüldöző szerveinek nyilatkozata szerint - amit a londoni NBC News hozott le - az Államok hatóságai ugyan beazonosították az elkövetőt, de nem sikerült megálapítaniuk a lakcímét vagy egyéb részleteket. Tehát a világ legnagyobb megfigyelőrendszerével rendelkező ország, az USA, nem képes részleteket megállapítani egy emberről, úgy, hogy az terrorista, és az Államok állampolgára. Érdekes legalábbis.

A videón látható, hogy az egész leginkább egy jól megtervezett propagandaakció volt, az elejétől a végéig dokumentálták.


http://www.hidfo.net/2014/05/30/ujabb-usa-siker-sziriaban-megvan-az-elso-amerikai-allampolgarsagu-ongyilkos-terrorista

Az ukrán államfő Izraelben szerepelt Ukrajna leggazdagabb zsidóinak listáján

Jakov Dov Bleich kijevi főrabbi interjút adott az ukrán állami televízióban, ahol elmondta, hogy nem tudja komolyan venni azokat a vádakat, miszerint Ukrajnában a haszid közösség komoly veszélyben lenne, hiszen az államfő szintén zsidó. A rabbi elmondása szerint az államfőnek megválasztott Porosenko régóta személyes kapcsolatot és igen jó viszonyt ápol az ukrán zsidó közösségek vezetőivel. Emellett azt is elmondta, hogy Porosenko igazi neve Valtsman, és tavaly szerepelt a Forbes izraeli kiadásának Ukrajna leggazdagabb zsidóiról készített listáján.
Hídfő.net | Kijevi főrabbiJakov Dov Bleich, kijevi főrabbi
Porosenkot (Valtsmant) akkor sokkolta, hogy megjelent ezen a listán és kérvényezte, hogy távolítsák el a nevét. Mielőtt eltávolították a nevét a listáról, a Forbes izraeli kiadása hiánytalanul közölte is Porosenko életrajzát, vagyis nem egyszerű névegyezésről van szó. A kiadvány szerint az értékelést több tanulmány alapján, valamint saját forrásból állították össze.
Mint kiderült, a szintén zsidó származású ügyvezető elnök Turcsinov helyett egy újabb zsidó államfőt juttattak pozícióba, miközben a két nép szinte kivétel nélkül zsidóellenes fegyveres erői egymást gyilkolják. Az ukrán Nemzeti Gárda fő ütőerejét a Jobb Szektor alakulatai adják, a dél-keleti régiók népi milíciái kapcsán pedig a nyugati tudósítók csak azért nem aggatják fel azonnal az antiszemita jelzőt, mert a kommunista szimbólumok mellett azt nem tudnák hova tenni.
Ukrajnában az államfő a hadsereg főparancsnokaként utasításba adta az általános mozgósítást, melynek eredményeként folyamatosan küldik a frontra a fiatalokat, akik százával halnak meg az államfő utasítására. Porosenko megválasztását követően még agresszívabb offenzívát kezdett az ország dél-keleti részében, és Krím visszafoglalásával fenyegetőzött.


http://www.hidfo.net/2014/05/30/az-ukran-allamfo-izraelben-szerepelt-ukrajna-leggazdagabb-zsidoinak-listajan

Sebestyén Rita - Székely a golgotán

Minden eddiginél nagyobb veszteséget szenvedett az ukrán hadsereg

Mostanra láttak napvilágot az eddig talán legnagyobb ukrán veszteséget okozó összecsapás körülményei. - Május 22-én egy megerősített konvoj indult el Luganszk régióban Lisicsanszki felé. Induláskor Rubezsnoje lakói megpróbálták feltartóztatni a konvojt, és beszéltek a konvoj parancsnokával is. Kérték, hogy saját és katonái érdekében ne induljanak útnak, mert a Donyecki Népi Milícia készen áll a harca, nem csak a városokban, de mostanra terepen is. Nem kellenek a felesleges áldozatok. A parancsnok úgy ítélte meg, hogy ez csak egy trükk, hogy távol tartsák őket az ütközetpontoktól, gyengíteni az ukrán erőket. Így - félreállítva a fegyvertelen embereket - útnak indultak.
Nem sokkal később a településen már hallani lehetett az összecsapás hangjait. A népi milícia katonái rajtaütöttek a konvojon, - egy szűk erdei szorost választottak az akció végrehajtására. Az összecsapást a milícia kiválóan hajtotta végre. Kilőtték az elő és az utolsó harckocsit. Az elöl haladó BMP lángba borult. A mögötte haladó URAL megpróbálta félretolni, de az is találatot kapott. Majd a tolatásban visszavonuló utolsó előtti BMP is találatot kapott. A konvojt kísérő Mi-24 es helikopter felmentési - támadási manőverbe kezdett, és tűz alá vette az út széli erdőt. Az első manővert sem tudta befejezni, - a milícia légvédelme lelőtte, A konvojt tűz alá vették, mire a katonák tömegesen tették fel a kezüket. 8 ukrán katona halt meg a helyszínen, 16 súlyos életveszélyes sérültet szállítottak el, 60 hadifoglyot ejtettek. Az ütközetben megsemmisült 4 darab BMP (2db-BMP2, 2db-BMP1) egy Ural teherautó, és egy Mi-24 helikopter.
hidfo.net/ukrajna
A milícia zsákmányolt 5 darab BMP-t, amelyből egy annyira megrongálódott, hogy később felrobbantották (beleszámítva a veszteségek közé). Rengeteg lőszert és kézifegyvert koboztak el.
hidfo.net/BMP
Az egyik zsákmányolt BMP2
A május 22-én történt ütközetet azóta több hasonló gerillaakció követte. A másik nagy siker volt a szintén 22-én végrehajtott, Volnovaha melletti akció, amelyben 16 katona esett el és számos haditechnika elpusztult. Összességében azonban a Rubezsnoje melletti akció nagyobb jelentőségű volt, a sok technika és a 60 hadifogoly együttes elvesztése miatt. 
A volhovanai akció maradványai
http://www.hidfo.net/2014/05/30/minden-eddiginel-nagyobb-veszteseget-szenvedett-az-ukran-hadsereg

Május 18-án megérkezett Ukrajnába az EU eddigi legkiadósabb humanitárius segélyszállitmánya.


10 000 (NEM FÉLREÉRTÉS: TIZEZER) darab egyenkoporsó. Hogy az ajándékozó levélbe bele volt-e irva, hogy “Használják egészséggel”-nem tudjuk.

ЕС прислал Украине в качестве гуманитарной помощи 10 000 гробов

Azt tudjuk, hogy-bár a segélyszállitmány csak a kijevi zsidrákhordát illeti-a készlet elég szépen fogy.

Ám az mindenesetre sokat mondó, hogy az EU mintha előre látta volna, hogy mire is lesz Ukrajnában a legnagyobb szükség. (Az már más kérdés, hogy ezzel akár el is lehetetlenithetik néhány területen a koporsógyártókat. De hát ilyen a “piac”! Jönnek az EU papirkoporsói, a minőségi “hazai” gyártmányoktól elsziva a levegőt.)
(Forrás: politikus.ru )

Kis geopolitikai groteszk - a "nácivadászok" a szélsőjobbot bízták meg a Lenin-emlékmű felrobbantásával

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szervezet elfogta a Jobb Szektor több tagját a Krím-félszigeten, akik Szimferopolban készültek terrortámadásra. A szervezet tagjai kormányhivataloknál, az Egységes Oroszország párt képviseleténél és Szimferopolban egy Lenin-szobor mellett készültek robbanószerkezeteket elhelyezni. A SZBSZ emberei rajtaütést hajtottak végre a szervezet tagjainak feltételezett tartózkodási helyén, ahol robbanóanyagokat, lőfegyvereket, lőszereket, építőiparban használatos védőfelszereléseket, valamint gázmaszkokat foglaltak le.
A gyanúsítottak bevallották, hogy a Jobb Szektor tagjai, és a vallomás alapján a szervezet a társadalmi-politikai helyzet destabilizálására készült a Krím-félsziget területén. Az ukrán kormány már kérvényezte a terroristák kiadatását, és teljes jogi védelmet biztosít a Jobb Szektor tagjai számára.
Korábban a szervezet vezetője, Dimitrij Jaros bejelentette, hogy különítményeket hoznak létre, melyeket az országból függetlenedő területeken gerillaharc folytatására fognak kiképezni. A Jobb Szektor tagjait korábban besorozták a Nemzeti Gárdába, az állam nyugati hitelekből pénzeli és fegyverzi őket a dél-keleti régiókban folytatott pusztításra. Ukrajna részének tartják a 80-90%-os orosz lakosságú területeket, és a nemzeti egység sértésének nevezik a más nemzet által többségben lakott területek függetlenedését, vagyis a szélsőjobboldal túlnyomó többségére jellemző sovinizmus mintapéldányai.
Hídfő.net | Jobb Szektor
A SZBSZ által elfogott "gerillákkal" feltehetőleg példát statuál majd a bíróság. A nyugati média továbbra is hallgat arról a tényről, hogy miközben a nyugati országok élesen elítélnek mindenfajta szélsőjobboldalt, ugyanezen országok hitelekkel működtetnek egy illegitim kormányt Kelet-Európában, ami fegyverzi és a nyugat pénzén zsoldosként működteti a szélsőjobboldalt.
A modern Európában az európai ember alapvető értékei, valamint az azokat helyettesítő ideológiák is abszolút másodlagossá váltak. Pénzért mindenre lehet embert találni. Így történhet meg, hogy az "antiszemitizmust" tűzzel-vassal irtó nyugati országok egy közbeiktatott "kormányon" keresztül hitelekkel működtetnek egy szélsőjobboldali szervezetet, ami, mivel kiszolgálja a nyugati érdeket, a nyugati országokat nem igazán érdekli, hogy eközben néhány zsinagógát is felgyújt. Ugyanekkor a hátországban, Nyugat-Európában tovább dübörög az antiszemitizmus elleni harc, és embereket 18 évre börtönöznek be olyan dolgokért, aminek végrehajtásáért - ugyanezen országok - Ukrajnában vagyonokat fizetnek ki.
Fogalmazhatunk úgy is, hogy a nyugat hallgatólagos megállapodásban van a Jobb Szektorral: kiélhetik oroszellenességüket, és ehhez anyagi támogatást kapnak, mert ezzel a nyugat geopolitikájának megfelelően cselekszenek. Ezért az érdekegyezésért cserébe pedig a nyugat szemet huny olyan dolgok felett, amiért Nyugat-Európában életfogytiglant adnának.

http://www.hidfo.net/2014/05/30/kis-geopolitikai-groteszk-nacivadaszok-szelsojobbot-biztak-meg-lenin-emlekmu

Jönnek a rákkeltő anyagok és GMO-k?

Sokáig mélyen hallgatott a hazai és az európai sajtó nagy része a tavaly kezdődött, EU–Egyesült Államok szabad kereskedelmi egyezményről szóló tárgyalásokról. Miközben a szerződésről az egyeztetések lassan a végéhez közelednek, most erősödtek fel azon kritikus hangok, amelyek szerint az egyezmény korántsem az európai (vagy a magyar) társadalom érdekét szolgálja, hanem néhány amerikai és európai nagyvállalat profitját növelné, és jelentősen erősítené a világcégek hatalmát az államokkal szemben.
Zöldelemzők szerint nemcsak a jövőbeni környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi szabályoknak tehetne majd keresztbe ez a szerződés, hanem a jelen előírásokat, így akár a hazai GMO-moratóriumot is felülírhatná.
Brüsszelben a helyi szakszervezet szervezésében több száz ember tüntetett május közepén e szabad kereskedelmi egyezmény ellen. Itthon eközben alig érte el az ingerküszöböt, pedig a minket és szuverenitásunkat is nagymértékben érintő világgazdasági megállapodást sok szakértő a létező eddigi legnagyobb kereskedelmi egyezménynek nevezi. A hivatalos nevén transzatlanti befektetési és kereskedelmi partnerség (TTIP) gyakorlatilag egyetlen, egységes szabadpiaccá olvasztaná össze a világ két legnagyobb gazdaságát. Az egyezmény számos kockázatot is magában rejt: veszélyezteti a GMO-kat visszaszorító szabályokat, és alig néhány év után máris megakadhat az emberi egészséget károsító vegyi anyagokat korlátozó európai folyamat is. Nem véletlen, hogy az Európai Zöldek népszavazás kiírását követelik az egyezményről.
Mennyire lesz előnyös nekünk, ha az Egyesült Államok (a világ legnagyobb gazdasága) gyakorlatilag 29. európai tagállamként beleszólhat az uniós szabályozásokba, ám eközben semmilyen kötelezettséget sem vállal? Az Egyesült Államok környezetvédelmi felelősségérzetét jól jelzi, hogy egyetlen jelentős, világméretű környezetvédelmi megállapodást sem ratifikált: se az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését előíró kiotói jegyzőkönyvet, se a káros vegyi anyagokat korlátozó stockholmi egyezményt, de még csak a hulladék elmaradott országokba exportálását tiltó bázeli egyezményt sem. Holott ezek az egyezmények a környezetvédelmi fenntarthatóság legminimálisabb garanciái, és a világ szinte összes jelentős országa aláírta őket. Ezért fordulhatott elő az az eset, hogy amikor egy Ghánába tartó amerikai hajón veszélyes hulladékot találtak, azt nem fordíthatták vissza, mivel az Egyesült Államok nem részese a bázeli egyezménynek.
Kinek lesz haszna az egyezményből? A nagyvállalatok kommunikációja szerint a lakosoknak, hiszen nő a közös GDP – állítólag akár fél százalékkal –, nő a munkahelyek száma. Ám e gazdasági előnyöket eddig semmilyen komoly tanulmány nem támasztotta alá; sőt jobban utánanézve az egyezmény alapvetően a multinacionális cégeket segítené. Egy részletes osztrák felmérés szerint a TTIP hasznai a társadalom számára igen alacsonyak: igaz, hogy bővül a kereskedelem az Egyesült Államokkal, ugyanakkor csökken az EU-n belül; ráadásul épp a szegényebb, iparosodó országok kerülnek hátrányba a nemzetközi kereskedelemben. Ez utóbbi „csupán” társadalmilag igazságtalan, viszont az Európán belüli kereskedelem csökkenése kockázatot jelent a magyar gazdaság számára is, hiszen a tavalyi magyar export 77,1 százaléka az unióba irányult. Az EU és az Egyesült Államokon kívüli kereskedelem háttérbe szorulása nem jelent értékelhető gazdasági előrelépést, és a környezetet sem segíti, ha ezentúl orosz gáz helyett amerikai szenet égetünk. Ami talán még ezeknél is nagyobb kockázat, hogy a szabad kereskedelmi megállapodás nemcsak az egymás közötti vámokat, importkvótákat szüntetné meg, hanem a termékekre, gyártásukra vonatkozó törvényi előírásokat is harmonizálná ebben az új övezetben.
Eleve gyanús, ha a hatalmas multinacionális cégek rendre támogató nyilatkozatokat adnak ki egy egyezmény mellett. Környezetvédő civil elemzések szerint például a TTIP kimondottan a nemzetközi vegyipar érdekeit szolgálná, nem véletlen, hogy szinte az összes létező vegyipari, növényvédőszer-gyártó vállalat és szövetség sürgette az egyezményt, és javaslatokat tett a vegyipari szabályozás harmonizálására. Ez a témakör azért különösen érzékeny, mivel Európában az elmúlt évtizedben nagymértékben szigorodtak a vegyi anyagok engedélyezési előírásai, mindeközben az egyesült államokbeli rendszer sokkal lazább, és nem zárja ki a káros anyagok használatát. A Greenpeace is felhívta korábban a figyelmet arra, hogy a szabad kereskedelmi egyezmény könnyen alááshatja a jelenlegi szigorú uniós előírásokat, egyebek között az élelmiszer-biztonság területén is. Az EU például a génmódosított növények korlátozásán és a hormonhatású vegyszerek tilalmán túl a növényvédő szerekre is alacsonyabb határértékeket engedélyezett, mint az Egyesült Államok. Emellett civil szervezetek évtizedes küzdelmének köszönhetően Európában már a legtöbb vegyi anyagot, növényvédő szert csak nagyon szigorú kockázatelemzést követően lehet engedélyezni. Azt viszont senki sem tartja valószínűnek, hogy a TTIP révén az Egyesült Államok szabályozásai szigorodnának az EU szintjére. A termékek szabad áramlásával pedig ez az európai biztonsági háló kerülhet veszélybe. Európa már évek óta tilt számos olyan hormon- vagy génkárosító, potenciálisan rákkeltő anyagot, amely az Egyesült Államokban a mai napig felhasználható.
A vegyipar igencsak tart attól az uniós előírástól is, amely a rákkeltő anyagok után az emberi hormonrendszert károsító anyagokat is korlátozná. Ez a szabályozás rengeteg növényvédő szert, műanyagadalékot, sőt akár kozmetikai összetevőket is érinteni fog. A tényleges kivonásokra a szükséges feltételrendszerek kialakításáig azonban sajnos továbbra is várni kell. A vegyipari cégek így sok reményt fűznek ahhoz, hogy az egyezmény révén az Egyesült Államok és általa a vegyipari multik is beleszólhatnak az ezen veszélyes anyagok kivonásáról szóló döntésekbe. Az egyezmény része ugyanis egy úgynevezett „szabályozási együttműködési tanács”, amely alapján a kereskedelmet érintő minden új jogszabályt meg kell vitatni az amerikaiakkal. Ebbe beletartozik a környezet-, egészség- és fogyasztóvédelmet érintő minden szigorítás, azaz a GMO-k és a vegyi anyagok engedélyezései is. Az Egyesült Államok ezáltal szinte az EU új tagállamává válik, tekintve az ügyekbe való beleszólási és lobbilehetőségeit.
Egy kiszivárgott amerikai jelentés szerint a kereskedelem legnagyobb akadálya jelenleg az EU vegyi anyagokra, kozmetikumokra, veszélyes hulladékokra, növényvédő szerekre, bioüzemanyagokra és GMO-kra vonatkozó szabályozása: nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok ezeknek az előírásoknak a lazítását szeretné elérni. Biztosak lehetünk abban, az egyezménytől sok szereplő azt várja, hogy leáll a káros anyagok kivonása, egyúttal mind több GMO-t kell beengedni az európai, így a magyar piacra is. Az Egyesült Államok részvétele emellett jó eséllyel befagyasztja a jövőbeni környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi előírásokat, hiszen azok akadályozhatják a kereskedelmi célokat. A sajnos világszerte elhaló éghajlatvédelmi szabályozás koporsójába is újabb szöget ütne az egyezmény, az Egyesült Államok ugyanis az EU-tagállamokon amúgy is nagy nehézséggel áthajtható klímavédelmi célok és feladatok elfogadását is befagyaszthatja. Már most is világos, hogy az Egyesült Államok megújuló energiák helyett inkább a saját szenét és palagáz-technológiáját látná szívesebben Európában, a technológiában – és az azzal járó szennyezésben – is jártas cégei közreműködésével.
Szintén gyanúra ad okot, ha a szerződés részleteiről szinte teljesen titokban, az alapvető átláthatóságot is mellőzve folynak a tárgyalások. Nem adnak helyet az EU-ban bevett és büszkén hangoztatott szokásos társadalmi részvételnek sem. A párbeszédbe alapvetően csak az ipari szereplőket hívták meg, civilek még a dokumentumokhoz sem kaptak megfelelő hozzáférést. Még az egyetlen demokratikusan választott uniós intézmény, az Európai Parlament sem fogja vitatni a jogszabályt, csak megszavazhatja vagy elutasíthatja.
A TTIP egyik legproblémásabb része az úgynevezett ISDS, a beruházók és államok közötti vitarendezési mechanizmus, amelynek alapján a cégek bármikor beperelhetnék azokat az országokat, amelyek az EU vagy az Egyesült Államok általános szintjénél szigorúbban védenék a saját állampolgáraik egészségét, a környezetet. Erre példa Magyarország is a GMO-k terén, vagy a skandináv országok az egészségkárosító vegyi anyagokat illetően. Jelenleg az EU-tagországoknak mindig joguk van az uniós rendelkezésnél szigorúbb környezetvédelmi szabályokat alkotni, szigorúbb határértékeket bevezetni. A kereskedelmi jog ennél bonyolultabb, de számos pozitív példa mutatja, hogy az EU lehetőséget ad a tagországoknak bizonyos, szakmailag megalapozott korlátozásokra, mint amilyen a magyar védzáradék a génmódosított kukorica ügyében. A szabad kereskedelmi megállapodás után viszont könnyen lehet, hogy a világvállalatok rafinált ügyvédei ránk kényszeríthetik génmanipulált vagy éppen hormonkezelt állati termékeiket és mérgező vegyszereiket. Az ISDS alapján a palagázcégek egy-egy helyi palagáz-moratórium beperlésével is könnyedén eurómilliókat kereshetnek, egyetlen kapavágás nélkül. Sajnos a múltból számtalan példa van arra, amikor a multicégek az állampolgárokat védeni hivatott jogszabályokat használják fel a saját gazdasági érdekeik védelmében. Amikor a környezetet és emberi egészséget pusztító tevékenységüket a nemzetközi joggal takarózva végzik, kijátszva és semlegesítve a helyi értékeket, érdekeket védő szabályozásokat. A legismertebb esetek közé tartozik, amikor a Philip Morris az ausztrál–hongkongi szabad kereskedelmi egyezmény alapján beperelte az ausztrál kormányt és egészségvédelmi intézkedését, vagy mikor a francia Veolia lépett fel jogi úton az egyiptomi minimálbér-emelés ellen.
Az EU–Egyesült Államok kereskedelmi egyezmény jelen formáját tehát határozottan elítélik a környezetvédő civil szervezetek, de az európai szakszervezetek is. A környezet- és fogyasztóvédelmi, munkajogi biztonságot adó európai jogrendszert ugyanis egyáltalán nem bizonyított gazdasági előnyök oltárán kellene feláldozni. Az idén folyamatosan zajló vitákban fontos lenne, hogy a magyar állam is kiálljon a környezetvédelmi értékeinkért, egyebek között az alaptörvény által is garantált GMO-mentességért. A nagyvállalatok által diktált egyezménnyel ugyanis itthon szinte mindenki csak veszíthet, a környezetvédelemtől a vállalkozásokig.

A szerző a Greenpeace vegyianyag-szakértője
MNO

Az amerikai külügy is megosztott - nem akarnak földgázt szállítani Európába

Brad Sherman, az amerikai szenátus külügyi bizottságának tagja szerint az USA energiaexportja nem tudná fedezni az európai gáz- és olajszükségletnek azt a hányadát, amit jelenleg Oroszország biztosít. A szenátor szerint valószerűtlen, hogy az amerikai cseppfolyósított földgáz ki tudná váltani Európában az orosz energiaimportot. Sherman szerint ez csak abban az esetben lenne biztosítható, ha vagy az amerikaiak, vagy az európaiak 50%-al többet fizetnének az energiáért.
"Még ha szándékunkban is állna földgázt exportálni Európába, bármelyik ázsiai ország többet fizetne a gázért, mint amit Európában ki tudnának fizetni érte, - részben azért, mert Európa olcsóbban meg tudja venni Oroszországból. Oroszország mindig is előnyben lesz az európai gázpiacon, ellentétben az Egyesült Államokkal". Sherman elmondta, hogy az ázsiai országok az európai áraknál jóval többet fizetnek az USA által exportált földgázért. "Nem hinném, hogy Európában bárki is hajlandó lenne annyit kifizetni, mint amennyit Japánban fizetnek a földgázért."
Sherman emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban nem lehetne megértetni az emberekkel, miért kellene Németországnak vagy Ukrajnának kevesebbet fizetnie. Egy ilyen energiaexport amellett, hogy bevételkieséssel járna, jelentős politikai veszteséget is okozna az amerikai kormánynak.
Hídfő.net | Cseppfolyósított földgáz üzletAkinél a gázcsap, annál az irányítás. Egy mindkét fél számára veszteséges üzlet - valójában a politikai kontrollról szól.
"Senki nem feltételezheti, hogy az Egyesült Államokban az adóbevételek olyan mértékben nőnének, hogy megengedhetnénk a földgáz értékesítést Ukrajnának olyan áron, mint amit ma Oroszországnak fizetnek érte."
Látható, hogy az amerikai földgázbehozatalnak nincs gazdasági realitása Európában. Az Egyesült Államok számára bevételkiesést okozna, amit az amerikaiak adóterheinek növelésével kellene kipótolniuk. Európában pedig még úgy is drágább lenne a gáz, mint amennyiért Oroszországból elérhető. Üres politikai blöff amerikai energiaimportról beszélni, mert mint látható, ez se az Egyesült Államoknak, se Európának nem érné meg. Se az amerikai politikusok, se az európai politikusok - és üzletemberek - nem támogatják ezt. Az amerikai cseppfolyósított földgáz behozataláról beszélni egyszerű blöff Moszkvával szemben, mert egyik félnek sem lenne kedvező egy ilyen hálózat kiépítése.

http://www.hidfo.net/2014/05/30/az-amerikai-kulugy-megosztott-nem-akarnak-foldgazt-szallitani-europaba

Tegnap délelőtt Szlavjanszknál úgy kapkodta le a Népi Milicia a kijevi zsoldoshorda helikoptereit, mint a legyeket.

Turcsinovék azonnal repülési tilalmat vezettek be a horda számára. Oroszország pedig repülési tilalmi zónára tett javaslatot Donbassz fölött. No!-erre a hirre felvonyitott a NATO-latorszövetség! Ezidáig ugyanis mindig ők javasoltak ilyesmiket. És valószinűleg nagyon is jól tudják, hogy mi következik egy ilyen tilalomból:
1) a tiltott totális megbénulása
2) a tiltó szárazföldi benyomulása
A NATO-latorszövetség esetében ez legalábbis mindig igy működött! Eddig.

https://www.youtube.com/watch?v=1nAS32wlnoM

Magyarország magyarok nélkül – migrációs stratégia

Itthon 1990 óta mindegyik kormányt a szelektív segítségnyújtási és befogadási módszerek gyakorlata jellemezi. Ez pedig egyre több kár okoz.
néger_fehér2A rengeteg afrikai, ázsiai, izraeli, stb. betelepülő özönli el az országunkat.
Magától értetődően vetődik fel a kérdés.
Miért kell mindegyiket befogadni, állampolgárságot, és teljes állampolgári jogokat adni nekik? Meddig maradnak, mikor küldjük vissza őket? Figyelemmel kíséri-e bárki is, hogy mit csinálnak itt, miből élnek? Tesznek-e bármit az új hazájukért, vagy csak kihasználják a kiskapukat és csak elvárásaik vannak?
Miért nem az elszakított országrészek magyarjain segítünk? Honnan és mennyi pénz van erre? És ha van pénz a betelepítettekre, (akik zömének valóságban semmilyen köze sincs a magyarsághoz) akkor miért nincs pénz az elszegényített, kifosztott magyar családokra és gyermekeikre?
Nos, a válasz egyszerű, mert a hazai eu-s bábkormányoknak valójában nem a segítségnyújtás a valódi célja, hanem a magyar lakosság szisztematikus lecserélése. (No meg, a fehér vagy keresztény lakosság lecserélése, ahogyan ez az USA-ban is nagyon komolyan megvalósulni látszik)
kisebbségi_önkorm_képv_zalaAz egyre gyorsabban fogyó magyar többséget ’90 óta már nyíltan, szisztematikusan teszik tönkre és áldozták fel a „rendszerváltó” kormányok a belterjesen és aktívan szaporodó nem magyarok javára. (Ennek egyetlen célja a magyarok mielőbbi végleges eltüntetése a Kárpát-medencéből)
E tisztogatás eszközei pedig a fizikai, erkölcsi, mentális ellehetetlenítés, a magyarok megfosztása az élhető élettől, az önrendelkezés, a döntés- és választás, a szólás- és vélemény nyilvánítás szabadságától, természetes jogaiktól.
Néhány konkrét megvalósítás:
-a mérgezések (élelmiszer, gyógyszer, oltás, víz- levegő-, és környezetszennyezés, vegyi szennyezés)
-a betelepült nem fehérekkel való keveredés támogatása,
-a szexuális devianciák erőltetése, a magyarok természetes népességnövekedésének csökkentése, az erre való képesség és akarat közvetlen és közvetett akadályozásával. (létfeltételek és élettér elvétele, az olcsóbb élelmiszerek és ivóvíz vegyszerezése)
-a nemzeti hagyományok, erkölcsök (értékrend) és a vallás lerombolása, illetve lecserélése magyar idegen változatokkal, mint pl. buziság népszerűsítése, krisztusi értékrend judeo-kereszténységre változtatása, az „európaiság” (azaz, a pénz orientált értékrend) erőltetése, új szokások pl. Valentin-nap, haloween, meghonosítása, a barna bőrszín favorizálása („csokicső” reklám – aki nem barna bőrű, az nem „trendi”)
-a természetes magyar kreativitás kiirtása, magyar fiatalok elbutítása oktatással, tömeg-tájékoztatással és „kultúrszeméttel” (szelektív „művészettel”).
-a betegségek terjesztése titokban, az egészség alárendelése a gyógyszergyártóknak,  + egészségügyi szolgáltatások drasztikus csökkentése = korai halál + nyugdíj megtakarítás az „államnak”.
kinaiak_magyarországon_04_Nö_a_kínai_befolyás_Mo_nAz ázsiai betelepültekkel némileg mellélőttek épp úgy, mint az afrikaiakkal. (Ennek részleteire később érdemes lesz visszatérni.)
Az Izraelből, Hollandiából stb országokból betelepültek pedig valójában nem tényleges menekültként, munkavállalóként érkeztek a számukra gondosan előkészített lakásokba, pozíciókba és birtokokra, hanem, mint az új uralkodó elit. E törekvés nem csak politikailag támogatott (a titkolt állampolgárságú szabadkőműves kormányok által), hanem fegyveresen is. (Pár éve rendszeresen érkeznek a félhivatalos információk olyan repülőgépek landolásáról melyeken Izraelből száz számra érkeztek/érkeznek fegyveres „családok”.
A pénzügyi támogatás direkt és közvetett módszerei is ismertté váltak az évek során. Kitalált, papíron fabrikált felmenőkre hivatkozva jelentős mennyiségű termőföld kárpótlások, illetve pénzbeli kifizetések történtek e külföldiek számára. Az egyéb kedvezményekről nem is beszélve. (Gondoljunk a kaszinóváros, Traubi Soda, stb államilag támogatott illegális mutyikra)
A szándékos lakosságcsere, genetikai leromlása, a munkahely elvételek, s az, hogy a magyar nép lassan elfogyjon valójában egy jól átgondolt és előkészített és szokás szerint NEM NYILVÁNOS terv következménye. Összhangban az EU és a mögötte állók elvárásaival.
Magyarország_magyarok_nélkül_mirgácio_05
Elgondolkodtató, hogy vajon ezeket a jeleket miért nem látják, vagy legalább nem érzékelik oly sokan. Talán azért mert a felelősen érző és gondolkodó magyarok máris erősen megfogyatkoztak? Vagy már ennyire hatott az elbutítás, az agymosás?
Mindenesetre, akik elmentek szavazni (áprilisban és májusban) azokra, akik a magyarok végromlásában segédkeznek, maguk sem jobbak, mint akikre, illetve amikre szavaztak.
A “kisebb rossz” választása nem azonos a jó választásával. A rossz az rossz, mérettől függetlenül. A méretnek legfeljebb a kirótt büntetés szempontjából van jelentősége. Az egyetlen tisztességes cselekedet az lehet, hogy nem “játsszuk” az ő játékukat, nem fogadjuk el a számunkra kártékony játékszabályaikat, vagyis részvételünkkel nem legalizáljuk az illegálist.

Szász Gerda – Szabad Riport

A NATO is beszállt a Mistral-üzlet megfúrásába

Bizonyára emlékszünk még a francia Mistral repülőgéphordozókkal kapcsolatos legutolsó fejleményekre. A NATO most újabb csavarral állt elő. Kitalálták, hogy mi lenne, ha Franciaország a NATO-nak adná el a Mistral helikopterhordozókat Oroszország helyett. A kérést megfogalmazó levelet a francia kormány számára az Egyesült Államok Kongresszusának meghatározó tagjai írák alá.
Hídfő.net | Mistral helikopter hordozóMistral helikopter-hordozó
Természetesen a NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen se hagyhatta szó nélkül ezt a javaslatot, szerinte "Ez egy erős üzenet lenne a NATO részéről Putyin elnöknek, hogy bizony nem hagyjuk szó nélkül a vakmerő politikai manővereit". Persze mind a NATO, mind az Egyesült Államok csak utólag használ nagy szavakat, a Krím-félsziget anyaországhoz csatolását gyakorlatilag egyik lábukról a másikra állva nézték végig, mert nekik abban a játékban nem osztottak lapot.
A Mistral-üzlet 1000 munkahelyet teremtett Franciaországban a hajóiparban, és összességében egy 1.2 milliárd eurós üzlet. Nyilvánvaló, hogy a francia döntéshozók nem akarják visszamondani az üzletet. Ez nem csak a pénzről szól. Ha felrúgnák az üzletet, onnantól oda az oroszok bizalma Franciaország iránt, ami a gazdaság egyéb szektoraiból is vonna ki jelentős pénzeket. A bevándorlással és terroristaproblémával küzdő párizsi kormányzatnak ez nagy érvágás lenne, így inkább szembemennek a jelenlegi szövetségi rendszerükkel, ha finoman is.

http://www.hidfo.net/2014/05/30/nato-beszallt-mistral-uzlet-megfurasaba

Weberné Zsikai Mária: Zaklatott internet


Safe Internet sA számítástechnika, az internet, a telekommunikáció gyors fejlődése az elmúlt évtizedekben az élet szinte minden területén gyökeres változásokat indított el a világban. Az információs társadalom jelenségeinek alapja az információ szinte korlátlan bősége és terjedése.
„A jelenlegi technológiai forradalmat nem a tudás és az információ központi szerepe jellemzi, hanem a tudás és az információ alkalmazása további tudás és újabb információ feldolgozó és kommunikációs készülékek létrehozására."- írja Manuel Castells spanyol szociológus a hálózati társadalomról, amibe gyermekeink már beleszülettek, és ami a természetes kommunikációs közeget jelenti számukra. A rendelkezésre álló kutatási adatok nélkül is megállapítható, hogy a világhálón kommunikáló és szocializálódó ember – már csak az információk mennyisége okán is unhappy-teenage-girl– általában érdeklődőbb, „kíváncsibb", az újdonságok iránt nyitottabb, ugyanakkor kevésbé óvatos, mint az internetet nem használó embertársai. A főleg gyermekekre koncentráló nemzetközi kutatások eredményei arra is figyelmeztetnek, hogy internetezőknél nagy az ún. kettős morál kialakulásának veszélye – a gyakori internetezők online normái megengedőbbek, kevésbé szigorúak, mint az offline világban ugyanazon személy által elismert szabályok – ez megnyilvánul a rendszeres, jogellenes szoftver-letöltésekben, a durva chat-stílusban, a mások becsületébe gázoló kommentekben, vagy akár az online zaklatásokban, a közösségi „háló-társak" személyes adataival való visszaélésekben.
Az új kultúra új viselkedésformákat alakít ki, amiket nekünk, felnőtteknek meg kell ismernünk, értenünk és az ebből fakadó esetleges veszélyekre fel kell tudnunk készíteni a következő generációt is. A gyermekekre leselkedő online veszélyekkel szerencsére nagyon sok program, kampány és szervezet foglalkozik Magyarországon is.
Balatoni Mónika a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára egyik legutóbbi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az internetes zaklatásoknak sok áldozata van, de az elkövetőket nehéz megtalálni. Ezért is tartják nagyon fontosnak a témában nemzetközi együttműködést. Jelezte hogy, az internetes zaklatás (cyberbullying) témájában ősszel konferenciát szerveznek Budapestre, melyen egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy a résztvevők álljanak ki egy egységes uniós adatvédelmi iránymutatás, szabályozás mellett. Hangoztatta hogy, az internetes zaklatás ma "egy élő, komoly probléma" nemcsak a világon, Európában, de Magyarországon is. Ezért indították az "Internet nem felejt" tájékoztató programot a fiataloknak, hogy ne féljenek a világhálótól, de tudják, milyen adatokat ne adjanak meg magukról a közösségi oldalakon.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy felmérés szerint a kutatásban résztvevő közép-európai országok között a magyarok a leginkább internetfüggők, és a statisztikai adatok vannak ma már arról is, hogy az 5-6 éves gyerekek napi félórát töltenek az interneten, míg a 11-14 éves korosztály napi 4,5 órát tölt el a közösségi hálón, "egy virtuális közösség részeiként". Az államtitkár közölte, hogy a kiskorúak védelme érdekében július 1-jétől ingyenes szűrőszoftvert kell biztosítaniuk az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatóknak. A tárca kampányt is indított, hogy a szülők figyelmét felhívja a szűrőszoftverek fontosságára.
Szeptember 1-jétől pedig már a nyilvános könyvtárak és iskolák számára is kötelező lesz a szűrőszoftverek használata.
Bejelentette azt is, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium népszerűsítő kampányt indít "Csendben van, de biztonságban?" - címmel, hogy felhívja a szülők és a pedagógusok figyelmét az ingyenes szoftverek letöltési lehetőségére.

Nem kell több hús az Egyesült Államokból

Mindeddig Oroszország volt az USA legnagyobb sertéshús-felvásárlója - tegnap azonban az orosz állami szervek leállították mindennemű sertéshús és sertés termék vásárlását az Egyesült Államokból. Oroszország már leállította az EU felől előzőleg a sertés termékek importját az Európában is megjelent afrikai eredetű sertéspestis vírusra hivatkozva. A szankciók miatt korábban a magyar hús importját is leállították, - igaz, ez főként a Csányi-féle vállalatbirodalmat érintette, ami abszolút monopolhelyzetben van a magyar piacon. Most az Egyesült Államokból sem engednek be semmiféle sertés eredetű terméket, illetve élőállatot.
Az Egyesült Államok jelentős élőállat és feldolgozott áru értékesítésétől esik el, - újabb példája annak, hogy a szankciók milyen szinten üthetnek vissza. Elveszteni az egyik legnagyobb mezőgazdasági partnert egyik hónapról a másikra nagy felelőtlenségre vall. Előzőleg Moszkva már betiltott mindenfajta takarmánynövény vásárlást az USA-ból, mivel ott az állam korlátozások nélkül engedélyezi a génmódosított növények termesztését, Oroszország számára pedig rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra az egyes fajták ellenőrzésére, így hamar kiderült, hogy bizony egy része génmódosított volt a behozott növényeknek.

http://www.hidfo.net/2014/05/30/nem-kell-tobb-hus-az-egyesult-allamokbol

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnökének segítségkérése

Ma ismét segítségért fordult Putyin orosz elnökhöz a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke, Oroszországhoz.
Utalt arra, hogy a nyugati külvilág teljes politikai, anyagi, erkölcsi támogatásával a kijevi junta népirtásba kezdett - a legkorszerűbb USA-NATO tűzfegyvereket vetve be a civil lakosság ellen is. Az áldozatok száma MÁR EZREKRE rúg, mondta (ez új adat). A hadsereg, a szélsőségesek fegyveres alakulatai, a nemzeti gárda immár válogatás nélkül tüzel mindenkire. A kormányfő (most először) feltárta: a junta csapatai elfoglalták immár az új állam területének jelentős részét - az ellenállást folytató városokat pedig szoros ostromgyűrűbe fogták, a lakosság szükséget szenved a legalapvetőbb közszükségleti cikkekben is.
Pusilin kifejtette: az új ország hozzálátott ahhoz, hogy ellássa közfunkcióit - így a lakosság biztonságával való törődést. A hadműveletek miatt azonban egyelőre nem tudja folytatni az állami struktúra kiépítését. A kormányfő egyben (részben ellentmondva az utóbbi napok történéseiből levonható következtetéseknek) MEGERŐSÍTETTE: A DONYECKI NÉPKÖZTÁRSASÁG OROSZORSZÁG RÉSZE KÍVÁN LENNI.
A nyilatkozat ismertetése céljából összehívott sajtótájékoztatón - újságírói kérdésre - megerősítette: egy 50 teherautóból álló (újabb) konvojnak sikerült áttörnie a határon. A teherautókon főként önkéntesek (méghozzá a hadsereg különleges egységeinek tapasztalataival rendelkező fegyveresek) érkeztek. Létszámot nem közölt, de azt elmondta: önkéntesek valamennyi volt szovjetköztársaságból, SŐT EURÓPÁBÓL IS érkeztek.
A nap ehhez kapcsolódó híre: Porosenko megválasztott illegitim "államfő" a Bild Zeitungnak adott interjújában elégedettséggel szólt arról, hogy A HADMŰVELETEK VÉGRE ISTENIGAZÁBÓL MEGINDULTAK. Kijelentette: a katonai-büntető expedíció egyik célja, hogy kézre kerítsék és bíróság elé állítsák a népi ellenállási mozgalom katonai (és nyilván egyéb) vezetőit.
Az ENSZ főtitkára eközben pedig (még mindig) a békés párbeszédről, az elfoglalt közhivatalok tárgyalásos úton való visszaszolgáltatásáról beszél...
Hírfigyelő Szolgálat

Brüsszel felfüggesztette a Déli Áramlatot

Az Európai Bizottság (EB) felfüggesztette a Déli Áramlat gázvezetékprojektet, hogy „garantálhassák, az teljesen összhangban áll az uniós joganyaggal”.
Az Európai Bizottság (EB) felfüggesztette a Déli Áramlat gázvezetékprojektet, hogy „garantálhassák, az teljesen összhangban áll az uniós joganyaggal” – idézte az osztrák Der Standard Günther Oettingert, az EB energiapolitikáért felelős tagját. Az EB már tavaly decemberben jelezte, hogy azok a kétoldalú szerződések, amelyeket Ausztria, Magyarország, Bulgária, Görögország, Szlovénia, Horvátország és Szerbia a Gazprommal kötöttek, uniós jogba ütköznek. Oettinger szerint ugyanis az orosz cég a Déli Áramlat megépítésével – amely a Fekete-tengeren át juttatná el az osztrák végállomásig a földgázt – domináns szerephez jutna az árak meghatározásában és harmadik félnek a vezetékhez való hozzáférésében.
Brüsszel már a múlt hónapban is nemtetszésének adott hangot, amikor az osztrák OMV főnöke, Gerhard Roiss aláírta a szerződést a Gazprommal, annak ellenére, hogy kiéleződött a viszony Oroszországgal az ukrán válság miatt. A Gazprom éppen e válság miatt szorgalmazná új vezetékek építését, hogy ne legyen kiszolgáltatva az ottani bizonytalan politikai helyzetnek. Az OMV jövőre elkezdené a Déli Áramlat vezetékeinek építését. Brüsszel korábban már Szófiát is szankciókkal fenyegette meg, mert a bolgár parlament törvénymódosítással próbálta kiemelni az uniós jog hatálya alól a vezetéket. A kétezer méteres mélységben a tenger alatt húzódó négycsöves vezetékről szóló törvényt a bolgár ellenzék szerint a Gazprom írta. Azzal, hogy a törvény „tenger alatti vezetékről” ír, ennek definíciójával lehetetlenítené el a vezeték más szolgáltatók számára való hozzáférését előíró uniós jog alkalmazását.
Napi Gazdaság

Donbasszi “életképek”

Luhanszk közelében-Rubezsnoje falunál-tegnap heves lövöldözések voltak. A Népi Milicia “helyi” taktikákat dolgozott ki a latorhad ellen. Ennek egyik lényeges eleme, hogy a természet adta lehetőségeket kihasználva erdei harcokra kényszeritsék Kijev gépesitett martalócait. Az erdőben aztán felszszámolják őket. Ám ha azok nem akarnak bemenni az erdőkbe-a nyilt terepen esnek áldozatul páncélosaik az új szerszámoknak. Akár igy-akár úgy-a banditahad veszteségei mind élőerőben mind technikában kezdenek iszonyatos méreteket ölteni.


https://www.youtube.com/watch?v=5RL_RHGML28
A donyecki nemzetközi repülőtér közelében civilek begyűjtetlen holttestei hevernek az úttesten és az erdőben. Becslések szerint 60 és 100 között van a lelövöldözött civilek száma.


https://www.youtube.com/watch?v=Yf4NkuhMV1o
Donbassz önvédelmi erőihez nap-nap után érkeznek az önkéntesek csoportjai. A Donyecket ért légiterrort követően felbuzgott a harci kedv. A kijeviek erőszakossága dacot szült Donbasszban.

https://www.youtube.com/watch?v=urdIHIEg7bs
Az ukrán fegyveres erők 51. gépesitett brigádját tegnap kivonták az “anterrorista” műveletekből-jelentette be Mihail Koval hadügyminiszter.
Az ok rém egyszerű! A brigád katonái és tisztjei nem hajlandóak tovább harcolni Donbasszban-de sehol másutt a nép ellen.
Mint ismert, ezt az egységet érte borzalmas csapás május 22-én éjjel Volnovaha mellett. Miután az önvédelmi miliciák egy gyors csapást követően békén hagyták őket, rájuk támadt a “Jobb Szektor” büntetőhordája. Amint azok is kivégeztek 18 katonát, reggelre megérkezett a légi “segitség.” Az fejezte be a brigád kiirtását.
A sokkoló események után az 51-esek addig sem magas harci morálja teljesen megtört. Állandó alkoholdelirium jellemezte a társaságot, és kerek-perec megtagadták a további parancsok végrehajtását. A kijevi klán pedig attól rettegve, hogy az 51-esek átállnak Donbasszhoz-a brigád kivonása mellett döntött.
ötvenA volnovahai pusztulás
Ma temetik Dnyeprben Nyikolaj Leonov többszörös kick-box világbajnok sportolót. Donyeckben-Donbassz védelmében esett el.




(B-R)


Ideje másként gondolni az árvízre!

Az árvíz legtöbbször negatív képzeteket kelt bennünk. Védekezni kell, elmossa házainkat, tönkreteszi a termést, stb. Mindez azonban csak azért van, mert folyóink melletti területeket nem úgy használjuk, ahogy kellene.
 b_200_200_16777215_00___images_thumbnails_a_a_arviz.jpg
Ártérben építkezünk, termelünk. Amikor jön az ár, akkor pedig milliárdokat költünk arra, hogy megvédjük az ártérben lévő gazdasági értékeinket. Ráadásul eközben elpusztítjuk azon természetes növénytársulásokat, melyeknek szükségük lenne az időszakos elöntésre. A jövő azonban nem lehet ez. Meg kell változtatnunk a területhasználatunkat. Az árterekben tilosnak kell lennie az építkezéseknek és a jelenleg ott lévő épületek nagy részét is le kell bontani.
Már az ókorban is áldásként tekintettek az árvizekre, és nagyon fontosnak tartották, hogy az így érkezett víztöbbletet minél tovább megtartsák. Ennek érdekében átmeneti tárolókat kellene kialakítani, illetve amikor jön az ár, biztosítani kell, hogy abból minél több víz hasznosulhasson, például az altalaj feltöltésével, vagy csatornákon keresztüli elvezetéssel.
Akkor lehetünk elégedettek, ha elérjük, hogy az árvízre ne félelemmel gondoljunk, hanem úgy, mint természeti kincsre, melyet használni és kihasználni tudunk. Tudjuk, hogy ehhez még nagyon sok időnek kell eltelnie, de már ma el kell kezdeni a területhasználatnál a szemléletmód váltást, hogy gyermekeink már egy az erőforrásaikkal jobban gazdálkodó társadalomban nőhessenek fel.
Levegő Munkacsoport