2014. május 30., péntek

A NATO is beszállt a Mistral-üzlet megfúrásába

Bizonyára emlékszünk még a francia Mistral repülőgéphordozókkal kapcsolatos legutolsó fejleményekre. A NATO most újabb csavarral állt elő. Kitalálták, hogy mi lenne, ha Franciaország a NATO-nak adná el a Mistral helikopterhordozókat Oroszország helyett. A kérést megfogalmazó levelet a francia kormány számára az Egyesült Államok Kongresszusának meghatározó tagjai írák alá.
Hídfő.net | Mistral helikopter hordozóMistral helikopter-hordozó
Természetesen a NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen se hagyhatta szó nélkül ezt a javaslatot, szerinte "Ez egy erős üzenet lenne a NATO részéről Putyin elnöknek, hogy bizony nem hagyjuk szó nélkül a vakmerő politikai manővereit". Persze mind a NATO, mind az Egyesült Államok csak utólag használ nagy szavakat, a Krím-félsziget anyaországhoz csatolását gyakorlatilag egyik lábukról a másikra állva nézték végig, mert nekik abban a játékban nem osztottak lapot.
A Mistral-üzlet 1000 munkahelyet teremtett Franciaországban a hajóiparban, és összességében egy 1.2 milliárd eurós üzlet. Nyilvánvaló, hogy a francia döntéshozók nem akarják visszamondani az üzletet. Ez nem csak a pénzről szól. Ha felrúgnák az üzletet, onnantól oda az oroszok bizalma Franciaország iránt, ami a gazdaság egyéb szektoraiból is vonna ki jelentős pénzeket. A bevándorlással és terroristaproblémával küzdő párizsi kormányzatnak ez nagy érvágás lenne, így inkább szembemennek a jelenlegi szövetségi rendszerükkel, ha finoman is.

http://www.hidfo.net/2014/05/30/nato-beszallt-mistral-uzlet-megfurasaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése