2014. május 30., péntek

Hepatitis járvány Miskolc környékén, a hatóságok tehetetlenek


Kisebbségiek körében járványszerűen terjed a hepatitis megbetegedés a Miskolc környéki településeken. A lakosság többi része is fenyegetett, iskolákban már meg is kezdődtek a megelőző védőoltások. Legalábbis részben, mert a várható általános oltás helyett igyekeznek a leginkább veszélyeztetett 1-2 osztályra koncentrálni. A problémát elsősorban az oltóanyag hiánya okozza, mivel az ÁNTSZ nem rendelkezik megfelelő készletekkel. Egyébként - elvileg - bárki beoltathatja magát 8 ezer forintért, már ha a megélhetési problémái mellett erre még futja. A veszélyeztetett rétegeknél erre általában nincs keret, legyen szó fizikai munkásokról vagy tanárokról (nem csak a kisebbségeknél).
A problémáról egyébként hetek óta tud mindenki. Az ÁNTSZ halogat, a sajtó hallgat, az önkormányzat és a kormány pedig úgy tesz, mintha nem is lenne semmiféle veszély. Ez elég súlyos felelőtlenség, ismerve a megbetegedés okozta maradandó egészségkárosodás hatásait.
A hepatitis létrejöttét és terjedését elsősorban a rossz higiéniai körülmények teszik lehetővé, habár májgyulladást speciális esetekben elég sok minden okozhat. Fertőzni főleg testnedvekkel szokott, de iskolákban, gyerekek esetében ez is elegendő. A cigánysorokon elterjedt 'mindenki mindenkivel' jellegű szabados életvitel sem teszi egyszerűbbé a helyzetet. A lényeget mindenesetre látjuk: a lakosság számára már az életben maradáshoz szükséges alapvető védőoltásokra sincs pénz.

http://www.hidfo.net/2014/05/30/hepatitis-jarvany-miskolc-kornyeken-hatosagok-tehetetlenek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése