2008. október 26., vasárnap

„Az emberek készülnek a katasztrófára”

The Washington Post

Miközben autóból, bútorból, ruhából, cigarettából egyre kevesebb fogy Amerikában, a fegyver- és lőszereladások rekordot döntenek. A jelenség hátterében az elnökválasztás utáni esetleges fegyvertartási szigorítások és a gazdasági válság miatti félelem áll - számol be a washingtoni napilap.
Szakértők szerint sok amerikai tart tőle, hogy Barack Obama elnökké választása esetén támogatni fogja a kongresszusban többségben lévő demokrata párti képviselőket a fegyvertartási szabályok szigorításában. Obama a kampány során többször kijelentette, hogy fontosnak tartja a fegyvertartás alkotmányos jogát, de hozzátette, hogy a közbiztonságot szolgáló korlátozásokra is szükség van. Amikor Bill Clinton 1994-ben a félautomata lőfegyverek tartását szigorította, a fegyverboltok akkor is jelentős forgalomnövekedésről számoltak be.
A lap által megkérdezett közel negyven fegyverkereskedés és vásárló megkérdezettek közül többen azonban a gazdasági helyzettel magyarázták a fegyvereladások megugrását. Sokan úgy nyilatkoztak, hogy a gazdasági helyzet miatt vélhetően romló közbiztonság miatt szereztek be fegyvert, amelyet „befektetésnek" tekintenek.
Kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a fegyvereladások száma általában nő a gazdasági visszaesés idején. Gary Kleck, a Floridai Egyetem kriminológiai tanszékének professzora szerint recesszió idején az emberek szeretnék biztonságban tudni magukat.
„Az emberek készülnek a katasztrófára. A tőzsde összeomlása és a munkanélküliség megugrása után nagy az esély rá, hogy káosz alakul ki az olyan környékeken, ahol sok az illegális bevándorló" - idézi a The Washington Post az egyik fegyverkereskedőt.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/10/26/AR2008102602505.html?hpid=topnews

A pénzügyi válság a baloldalt erősíti

Die Welt
Az utóbbi évtizedek legnagyobb pénzügyi válsága nemcsak a pénzintézetek gyakorlatát módosítja majd jelentős mértékben, hanem a politikai paletta összetételét is felforgathatja, - állítja Willi Sträuchele, Baden-Württenberg tartomány pénzügyminisztere. Sträuchele szerint a válság a baloldali pártok befolyásának óriási növekedését eredményezheti a következő években.
Azt mindenesetre meg kell akadályozni, mondja a tartományi pénzügyminiszter, hogy a pénzügyi válság a szociális piacgazdaság elveinek megrendüléséhez, és az állami irányítás újabb erősödéséhez vezessen. A jobboldali CDU által delegált politikus attól tart, hogy a baloldali pártok népszerűsége lényegesen növekedhet, és a szociális biztonság jelenlegi rendszere nem lesz elegendő e „veszély" elhárításához.
Sträuchele freiburgi sajtókonferenciáján azt is követelte, hogy a szociális piacgazdaság sikeres német modelljének megismertetése váljon a német külpolitika és a külföldi német kulturális offenziva részévé. A miniszter továbbá azt szeretné, hogy a személyes anyagi felelősség keretében a bankmenedzsereket a jövőben pénzügyileg is el lehessen számoltatni. „Ha a menedzserek részesülnek a bankok nyereségből, akkor úgy lenne méltányos, ha a veszteségből is kivennék részüket."
Sträuchele sürgeti továbbá, hogy a pénzpiacokat átláthatóbbá kell tenni, és ezzel is alkalmazni kell rájuk a tőkepiac és a bankfelügyelet előírásait, továbbá erősíteni kell a pénzintézetek és a felügyeleti hatóságok nemzetközi együttműködését. A pénzgazdaság nem a piac alapelvei miatt omlott össze, hanem az elégtelen jogszabályok és a hiányzó transzparencia miatt - véli a baden-württenbergi pénzügyminiszter.

http://www.welt.de/politik/article2642661/Nach-Finanzkrise-droht-ein-politischer-Linksruck.html

A válság a kormányt erősíti

The Telegraph
A nyári történelmi mélypont után az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a brit Munkáspárt népszerűsége. Bár a kormány támogatottsága emelkedett a pénzügyi válságban, a kialakult helyzetért sokan a miniszterelnököt okolják - ismerteti a londoni lap legfrissebb közvélemény-kutatását.
A pénzügyi válság kirobbanása előtt az ellenzéki toryk 24 százalékkal is vezettek, a munkáspárti kormány és a miniszterelnök megítélése történelmi mélypontra zuhant: a második világháború óta egyetlen kormányfő sem volt olyan népszerűtlen, mint Gordon Brown. A trend a múlt hónapban azonban megfordult: a konzervatívok előnye 20 százalékra csökkent. Október elején már csak 14 százalékkal vezettek, és a legfrissebb mérések szerint mindössze 9 százalékkal többen szavaznának a torykra, mint a kormánypártra. A megkérdezettek 42 százaléka a Konzervatív Pártot, 33 százaléka a Munkáspártot támogatná. A kormány és az ellenzék megítélése között nyolc hónapja nem volt ilyen kicsi a különbség.
„A pénzügyi válság a kormányt erősíti, legalábbis politikai értelemben." A közvélemény-kutatásban megkérdezettek szerint inkább a Munkáspárttól lehet remélni a válság megfékezését. 33 százalék úgy vélte, hogy a Munkáspárt viseli inkább a szívén az egyszerű emberek gondjait, míg az ellenzéki konzervatívokról 28 százalék gondolta ugyanezt.
A miniszterelnököt azonban felelősnek tartják a kialakult helyzetért. A megkérdezettek háromnegyede Gordon Brownt okolja a nyaklótlan hitelezésért, amely a válságot kirobbantotta.

http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/3288080/Credit-crunch-slashes-Tory-poll-lead.html