2014. április 16., szerda

Janukovics visszatér Ukrajnába


Viktor Janukovics ukrán államfő állítólag jövő vasárnap visszatérhet Donyeckbe, - erről a Regnum hírügynökség számolt be, az ukrajnai lengyel nagykövetség egy névtelen forrására hivatkozva. Janukovics közelgő visszatérését még nem erősítették meg hivatalos forrásból. Azonban az államfő Ukrajna kényszerű elhagyását követően egy nyilvános szereplése alkalmából bejelentette, hogy a közeljövőben visszatérhet Ukrajnába. Janukovics elmondása szerint ehhez még "időre van szükség", vagyis nyilvánvalóan az államfő birtokában van az ukrán helyzet rendezésére vonatkozó információknak. Annál is inkább, mivel mind az akkori, mind a mostani helyzet alapján logikátlan lenne, hogy visszatérjen az ország területére. Valami történni fog, amiről Janukovics már tud, a nyugat viszont nem.
Az ukrán államfő mintegy két hónapja kényszerült elhagyni az országot, miután Kijevben amerikai magán katonai vállalatok zsoldosai az ukrán Jobboldali Szektor segítségével fegyveres hatalomátvételt hajtottak végre. Az államfő tartózkodási helyét egy alkalommal céltudatos, felfegyverzett tüntetők tömege közelítette meg, azt követően hagyta el Janukovics az országot. Rosztovban többször is nyilvánosan felszólalt a két hónap során, valamint orosz állami televíziónak is interjút adott.
Janukovics utalása arra, hogy a közeljövőben visszatérhet, a történtek idején még alaptalannak tűnt. Mostanra azonban változott a helyzet. Ha az államfő visszatér Donyeckbe és megállapodásra jut az újonnan kikiáltott független állam hatóságaival, az Kijev akarata ellenére törvényesíti Donyeck elszakadását Ukrajnától. Janukovics visszatérése egyben a teljes országban uralkodó helyzetet egyértelművé tenné: Donyeckben van az ukrán törvények szerint, demokratikusan megválasztott államfő, Kijevben nincs. Donyeckben van az államfő által felhatalmazott legitim kormány, Kijevben nincs. Mindez lehetővé tenné Nyugat-Ukrajnában a törvényes rend katonai erővel történő helyreállítását, miközben Kelet-Ukrajna orosz népe demokratikus módon dönthet az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásról.

http://www.hidfo.net/2014/04/16/janukovics-visszater-ukrajnaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése