2014. június 17., kedd

Megerősítik az orosz határokat

Miután két alkalommal megsértette az orosz határt az ukrán szárazföldi haderő, valamint egy alkalommal a légierő, Vlagyimír Putyin utasítást adott rá, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket, hogy mindez többet ne fordulhasson elő.
 Panszírr-Sz1 légvédelmi egységek útban az ukrán határvonal felé
A fényképek tanulsága szerint a "megfelelő intézkedések" éppen útban vannak az ukrán határvonal felé. Panszír-Sz1 légvédelmi komplexumok tartanak az érintett régióba. Olyan oroszországi területekről, ahol nem védenek városokat vagy ipari központokat, megkezdték több S-400 komplexum áttelepítését is. Putyin elnök nyomatékosan kijelentette, nem lesz több ilyen eset, nemsokára tesznek is róla, hogy ne legyen.
A hadgyakorlatra felkészülő Su-27-esek
Eközben a nyugati végnek tekintett Kalinyingrádi régióban látvány-hadgyakorlatba kezdtek az oroszok, mindegy kis ízelítőt adva belőle, mi vár a nyugatra, ha nagyon kötözködne. A balti flotta és a légierő összehangolt védelmi manővereket és színlelt ellentámadásokat hajtanak végre. Mindez válasz a balti államokban magtartott NATO hadgyakorlatra. A különbség csak annyi, hogy amíg a balti államoknak ez egy anyagi csőd és az odatelepített külföldiek is nyűglődnek, addig az oroszoknak mindez egy jó kis szórakozás, ami senkit sem érdekel mennyibe is kerül.

http://www.hidfo.net/2014/06/17/megerositik-az-orosz-hatarokat

Felrobbantottak egy gázvezetéket Kijev mellett

Felrobbantották Nyugat-Ukrajnában az Oroszországból Európába irányuló gázvezetékek egyikét. A szemtanúk nem tudták egyértelműen megmondani, mi történt, már a robbanásra figyeltek fel. A lángok mintegy 200 méter magasra csaptak, a hatóságok jelenleg is dolgoznak a károk elhárításán.
Hídfő.net | Gazprom gázvezetékA vezeték érintett szakasza, még új korában
Az esetet egyelőre balesetként tálalja a média. Két dolgot azonban nem árt elfelejteni; a Gazprom tegnap leállította Ukrajna felé a gázszállítást, csak azokon a vezetékeken halad a gáz, melyek Európát látják el az orosz gázmezőkről.
Másik fontos vonatkozása a történteknek, hogy a Jobb Szektor vezetője korábban azzal fenyegetőzött, hogy fel fogják robbantani az országon keresztülhaladó gázvezetékeket, ha Oroszország a földgázimporton keresztül akar nyomást gyakorolni Kijevre. Ezek után aligha lehet balesetnek nevezni, hogy egy nappal a Gazprom lépését követően felrobban egy az Európai Unióba irányuló gázvezeték. Igen nagy a valószínűsége, hogy a vezeték terrortámadás áldozata lett, bármit is fognak nyilatkozni a hatóságok ezügyben.

http://www.hidfo.net/2014/06/17/felrobbantottak-egy-gazvezeteket-kijev-mellett



A kormány "minden a legnagyobb rendben" bejelentését követően Európa összes energiaügyi vezetője összegyűlt Budapesten egy titkos találkozóra, ami ugyan titkos, de a hazai média már erről beszél. Az "Egyesült Államoktól Ukrajnáig mindenki, aki számít, jelen van". Ezek alapján az orosz felet nélkülöző tárgyalásról van szó, ami igen érdekes, tekintve, hogy a földgáz továbbra se az Egyesült Államokból jön.
A vezeték, ami tegnap felrobbant - a találkozó összehívásának oka
Egy alapvető kérdés: mit keres az Egyesült Államok képviselője egy olyan csúcsértekezleten, ami Európa gázellátása kapcsán lett összehívva, az orosz gázmezőkről, vagyis az amerikaiaknak alapvetően semmi köze hozzá? Az ukrán delegáció jelenlétének oka egyértelmű, Ukrajnán keresztül húzódik a vezetékhálózat. A csúcsértekezlet összehívásának oka is egyértelmű: tegnap terroristák felrobbantották az Európai Unióba irányuló gázvezeték egy szakaszát, vagyis akadozik az ellátás és rendkívüli helyzet van. Ezt éppen csak a lakossággal elfelejtették közölni, ehelyett a legnagyobb titokban találkozót hívtak össze.
Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter ma délelőtt fogadta az ukrán energiaügyi minisztert. Ennek okáról nem adtak ki hivatalos tájékoztatást. A gyakorlati helyzet az, hogy a magyarországi tározók nincsenek feltöltve, és nincs is honnan, mert valaki - feltehetőleg a Jobb Szektor - szabotálta az Európai Unióba irányuló gázvezetékek egy részét, vagyis alternatív forrásból kell igen gyorsan gázhoz jutni. A találkozón megjelentekből feltételezhető, hogy ez az alternatív forrás az Egyesült Államok, - ami egyben azt is megválaszolja, hogy kinek állt érdekében az EU-ba irányuló gázvezetékek szabotálása.

http://www.hidfo.net/2014/06/18/hivatalos-kozlemeny-nincs-semmi-gond


Az ukrán nyomozóhatóságok közleménye szerint robbanószerkezet okozta az Urengoj–Pomari–Uzshorod vezetéknél keletkezett robbanást, vagyis a média elöregedett vezetékekről írt ferdítéseivel ellentétben bizonyított a szándékosság. A szabotázs tényét Arszen Avakov belügyminiszter is elismerte, aki elmondta, hogy a gázvezeték betontalapzatához rögzítettek robbanószerkezetet. A vizsgálat kimutatta, hogy összesen három helyen történt robbanás. A harmadik robbantás volt sikeres, ott a helyszínen kétszáz méteres tűzoszlop szökött az égbe, ami a helyreállítási munkálatok megkezdéséig 10 millió köbméter gáz veszteséget okozott.

A szabotázs egy csomópontnál, négy gázvezeték találkozásánál történt, vagyis célja kifejezetten az Európába irányuló gázimport ellehetetlenítése volt. A célba vett fővezeték Szlovákián keresztül Olaszországba majd a nyugati országokba szállítja a földgázt. A Naftogaz vezérigazgatója, Andrej Kobolev már bejelentette, hogy szigorítják a vezetékhálózatok őrizetét.
Korábban a Jobb Szektor vezetője azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantják az orosz gázmezőkről Európába irányuló gázvezetékeket, hogy ezzel "büntessék" Oroszországot és a nyugati országokat, amiért az ukrán nép feje fölött rendelkeznek Ukrajnáról. A Jobb Szektor azt megelőzően nyugati finanszírozással részt vett a legitim ukrán kormány eltávolításában, melynek helyére a nyugati országok egy atlantista bábkormányt tettek, vagyis a nyugati érdekérvényesítés eszköze volt Ukrajnában.
Most sincs ez másként: az Egyesült Államoknak érdeke, hogy Európa ne Oroszországtól, hanem az USA készleteiből vegyen földgázt. Ennek elérését nagyban megkönnyíti, ha az orosz gázimport stabilitását a politikai helyzet hosszú távon veszélyezteti, vagyis az EU "kénytelen lesz" más forrást keresni. Megint csak ott tartunk, hogy az USA saját céljai elérése érdekében terroristákat támogat. A gázvezeték felrobbantása amerikai érdek. Az európai országoknak, és Moszkvának a gáztranzit zavartalan működése áll érdekében, vagyis egyértelmű, kik állnak a szabotázsakció mögött.

http://www.hidfo.net/2014/06/18/gazvezetek-felrobbantasa-amerikai-erdek

A Nagy Testvér beköltözik az autókba

Amerikában ősztől kötelező lesz minden új autóba fekete dobozt beépíteni, ami segíthet megérteni a balesetek okait, és nem mellékesen aranybánya a hatóságoknak vagy a biztosítóknak. Európában személyiségi jogok miatt egyelőre fakultatív az adatrögzítő, a jövő év végétől viszont megjelenik minden kocsiban a helymeghatározós segélyhívó rendszer, amely azonnal mentőt küld, ha baj történik.


Alig nagyobb egy cigarettásdoboznál a fekete doboz. Európában főleg flottaüzemeltetők használják, az Egyesült Államokban ősztől kötelező lesz
Forrás: AXA Winterthur / Sven Germann
Miután a szenátus és a képviselőház is megszavazta a MAP21 törvényt, az Egyesült Államokban a 2015-ös modellévtől minden új személyautóba kötelező beépíteni a fekete dobozt. Mivel ott a modellév nem egyelő a gyártási évvel, hanem előző ősszel megkezdődik, így már az idén szeptember 1-jével szériatartozék lesz az eseményadat-rögzítő (EDR). Ugyanakkor Amerikában az eladott autók közel 90 százalékában már most megtalálható a fekete doboz, amely balesetnél olyan adatokat rögzít visszamenőleg, mint a gázpedál állása, a fékezés, a kormányszög, az autóra ható gyorsulási erők, sőt még az is kiolvasható belőle, hogy be volt-e kötve a biztonsági öv, vagy égett-e a lámpa.

Egy apró betűs sor a használati utasításban

Amikor egy karambol részleteit kell rekonstruálni – mint a légi közlekedés több évtizedes gyakorlata is bizonyítja –, a nyomrögzítés mellett aranyat ér a telemetriai adatok kiolvasása. A General Motors már a kilencvenes évektől elkezdte az autóiba építeni a fekete dobozokat, amelyek a légzsákok kinyílásakor öt másodperc adatait visszamenőleg eltárolták. Idővel más amerikai gyártók is átvették a gyakorlatot, de általában csak a használati utasításból szembesültek a tulajok azzal, hogy autójukba EDR van beépítve. Mára az Egyesült Államok egységesítette a szabványokat, de előtte meghatározta a jogi kereteket is, amelyek a 2015-ös kötelező bevezetésnél változatlanok maradnak: az adatok felett az autó tulajdonosa rendelkezik, de bírósági végzésre kötelező kiadnia perhez vagy nyomozáshoz.
Az autók helyzetétől a vezetési stílusig rengeteg információt továbbítanak a biztosítók adatrögzítői. Javuló statisztikát emlegetnek a társaságok, de eleve inkább az óvatos sofőrök építtetik be az eszközt, hogy spóroljanak a tarifán
Forrás: AXA Winterthur
Snowden-ügy kirobbanása óta nagyobb gyanakvás övezi a megfigyeléseket, ennek veszélye azonban önmagában a fekete dobozok bevezetésével még nem kritikus: elsősorban a balesetek elemzéshez tudják felhasználni az adatokat a rendőrök, igazságügyi szakértők és biztosítók. Aggodalomra inkább az amerikai kormány következő lépése adhat okot, hiszen a tervek szerint 2016-tól egymással is kommunikálniuk kell az autóknak, ami hasznos ugyan a baleset-megelőzésben, de a megfigyeléshez is tálcán kínálja fel a lehetőséget, hiszen pontosan nyomon lehet majd követni, hogy merre járt egy jármű.
Európában éppen a személyiségi jogok kérdése miatt késik a fekete dobozok és a kommunikáló rendszerek bevezetése. Egyelőre a nagy autógyártók is ódzkodnak az adatrögzítéstől, a legnagyobb autóklub, a német ADAC pedig minden fórumon tiltakozik a behálózás ellen. Szerintük önmagában az EDR kevés információt ad a balesetek körülményeinek tisztázásához, csak az útszakaszt és az autók utasterét figyelő kamerákkal együtt lenne értelme, hiszen ezekből látszanának fontos egyéb körülmények (záróvonal átlépése, piroson áthajtás, többi jármű helyzete, vezető aktivitása). A felvételek kötelezővé tétele viszont végleg sárba tiporná az autósok jogait, úgyhogy ellenzik a kötelező bevezetést.
A helyszínelők adatai és a tanúvallomások mellett perdöntő bizonyítékokat adhatnak egy-egy balesetnél a fekete dobozok
Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Belső kamerás felvételek a bíróságon

Bizonyos mértékig persze most is figyelik az európai vezetőket, sok tagállamban építenek be a rendőrautókba és mentőkbe fekete dobozokat, és a flottaüzemeltetők is előszeretettel figyelik nyomkövetőkkel a sofőrjeiket. A nyolcnál több utast szállító buszok és a 3,5 tonna feletti teherautók csak tachográffal indulhatnak útnak, ami dokumentálja a sebességet és a vezető pihenőidejét. Ezek azonban csak a hivatásos sofőröket érintik. Érthető is az óvatosság, miután tizenkét éve a svéd SVT rádió riportjából botrány kerekedett: szerintük a Saab tudtuk nélkül megfigyelte a 9-3 és a 9-5 modellek tulajdonosait. Mint kiderült, a fekete dobozokat a szép emlékű gyár kizárólag kutatási céljaira használta, még egy autótolvaj üldözési ügye után sem adta ki a rendőrségnek. Csak akkor került ki az EDR elemzésre Trollhättenbe, ha a balesetes autó tulaja beleegyezett.
Még ha a kötelező fekete dobozoktól ódzkodnak is az EU-s döntéshozók, azt semmi sem tiltja, hogy egy sofőr saját magáról adatokat szolgáltasson. Ezen felbuzdulva egyes biztosítók telematikai csomagokat kínálnak ügyfeleiknek, ami azt jelenti, hogy GSM-kapcsolatú eseményrögzítőt építenek be az autójukba, ami nemcsak balesetnél, hanem napi használatnál is folyamatosan adatokat közvetít. Aki óvatosan vezet, komoly kedvezményt kap a biztosítási díjból, és egy applikáción keresztül maga is elemezheti teljesítményét. Ilyen tarifát már 2008 óta kínál az AXA Winthertour Svájcban, de a spanyol Generali képviselete és idéntől a német Sparkasse is átvette a gyakorlatot.
Egyre népszerűbbek a gyakran GPS-szel kombinált belső kamerák, egyedül Dél-Koreában 2,2 millió darabot adtak el belőlük az elmúlt években
Forrás: Flickr / Paul Townsend
Sokan csak az orosz országúti csetepatékat ismerik, de a világ más részein is népszerűek az univerzális fedélzeti videokamerák. A legegyszerűbbeket nálunk már 15-20 ezer forinttól meg lehet vásárolni, a profi darabok 60-90 ezer forintba kerülnek. Ezek már HD-minőséget tudnak 170 fokos látószögű kamerával, sőt G-szenzorral és GPS-vevővel igazi fekete dobozzá válnak. A felvétel elindulhat a gyújtás ráadásakor, gombnyomásra vagy hirtelen erőhatástól, ilyenkor a folyamatosan törlődő adatok közül a baleset előtti 10-20 másodperc marad meg. Csak az SD-kártyán lévő eredeti adatokat fogadják el teljes értékű bizonyítékként a bíróságok, de vitatott esetekben ezek az eszközök több millió forint sorsáról is dönthetnek. Aki spórolni akar, az okostelefonjára is telepíthet fekete doboz alkalmazást (például Daily Roads), de a telepített kamerákhoz képest ezeket macerásabb használni.

Minden európai autó ki tudja hívni a mentőket

Míg adatrögzítés terén az EU nem követi az Egyesült Államok gyakorlatát, egy másik fejlesztéssel világelső lehet. Miután május 8-án az Európa Parlament is áldását adta arra, hogy bevezessék az automatikus segélyhívó rendszert, amelyet 2015 októberétől kötelező lesz beépíteni minden új autóba. Az eCall a légzsákok kinyílásából felismeri, ha baleset történik, és az egységes 112 hívószámon riaszt. GPS-koordináták alapján a központban térképen jelenik meg a baleset helyszíne, így a legközelebb lévő mentőegységek indulhatnak útnak, az adatokból még azt is megtudják a tűzoltók, hogy benzines vagy dízel-e a bajba jutott autó. Ha nem veszti eszméletét a sofőr, megpróbál vele telefonon kapcsolatba lépni a központ, de egy S. O. S. gombbal manuálisan is kérhető segítség, gázolásnál vagy rosszullétnél.
Több autógyártó régóta kínál automata segélyhívót, de tavaly az európai autók alig 0,7 százalékába volt beépítve a piros S. O. S. gombról felismerhető rendszer
Forrás: Citroen
Egyelőre az eCall pontos árát nem ismerjük, nagyszériás gyártás esetén azonban a fő beszállítók (Continental, Magneti Marelli, Peiker) 100 euró alatti árat is reálisnak tartanak a vezérlőegységből, GSM- és GPS-modulból, illetve antennából álló rendszerekért. A hálózat telepítését és tesztelését már Magyarországon is megkezdte a Best Way Traffic, és a cég azzal számol, hogy a több percen át húzódó hagyományos telefonos riasztások idejét fél percre csökkentheti, bár az újautó-piac szerény volumene miatt idő kell az elterjedéséhez – hacsak nem jelennek meg utólag beépíthető szettek.
Az Európai Bizottság mindenesetre azzal számol, hogy pár év felfutási idő után Európa útjain legalább évi 2500 ember életét megmenti a rendszer, a továbbfejlesztett változatotok pedig annyi információt továbbítanak majd, hogy a kiérkező mentők előre tudni fogják a sérültek nevét és kórtörténetét. Nem árt tudni ugyanakkor, hogy a műholdas segélyhívó rendszereket és a szintén telemetriai adatokkal dolgozó fekete dobozokat csak egy hajszál választja el egymástól – egyes biztosítótársaságok és autógyárak (General Motors Onboard) például máris kirukkoltak kettő az egyben készülékekkel. Csak éppen a legveszélyeztetettebb közlekedőkről feledkeztek meg a döntéshozók: a motorosokról.

Origó

A Luhanszk melletti Metalliszt falut ért mai tüzérségi tűz következtében meghalt két orosz újságiró.

tévés
A VGTRK tudósitója Igor Kornyeljuk és hangmérnöke a falut ért támadás következtében súlyos sebeket kaptak. A tecnikus a helyszinen életét vesztette, Kornyeljuk a kórházban halt bele sérüléseibe.
Az alábbi videon az a robbanás látható, amely vesztüket okozta
A gránátok több helybéli civilt is súlyosan megsebesitettek. A falu körüli harcokban a milicisták végeztek öt latorral, és elpusztitottak három ellenséges tankot. Jelentések szerint a bűnbanda egyik parancsnoka az egyik harckocsiban önmagával végzett egy kézigránáttal.
Kramatorszkot ma ismét tüzérségi tűz érte. A tegnapi támadás nyomán megrongálódott egyik elektromos transzformátortelepet éppenhogycsak megjavitották, mire jött az újabb tüzérségi támadás.
A népi milicia közlése szerint a helyi tüdőkórházat érte egy telitalálat. A robbanás tiz civilt megölt, tizen pedig súlyosan megsebesültek.
Mariupolba a hirek szerint öt autóbusznyi jobbszektoros érkezett, és válogatás nélkül lelőnek mindenkit, aki az útjukba kerül. A hirforrás azonnali nemzetközi segitségért könyörög.


Ma délután magyar idő szerint három órakor a Poltava-régió Iszkovci falu határában felrobbantották az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezetéket. (“Testvériség” gázvezeték)
Szemtanúk szerint a nem kicsi robbanás után majd’ 200 méteres lángoszloppal ég a vezetékből kiömlő gáz. Mint arról a Bal-Rad is beszámolt akkoriban, május elején Ivano-Frankovsz-régió területén robbantották fel több helyen is ugyanezt a csövet. Hozzáértők szerint legalább egy hét, mire kijavitják a sérült csőszakaszt.

(B-R)

Belgrád: "A Déli Áramlat építése változatlanul halad tovább"

Oroszország és Szerbia képviselői megerősítették, hogy a Déli Áramlat projekt Szerbiában változatlanul halad tovább, Szergej Lavrov szerint "...ez az egyetlen reális megoldás, hogy Délkelet-Európa stabilan gázhoz jusson". Lavrov szavait a szerb miniszterelnök, Ivica Dacsics is megerősítette: "Minden megállapodás, amit az oroszokkal kötöttünk, érvényben marad válatozatlanul."
Hídfő.net | Déli Áramlat, Szerbia
Moszkva ezalatt felhívta Belgrád figyelmét, hogy júliusban kezdjék meg a gázvezeték építését a terveknek megfelelően. Emlékeztetőül: Bulgária leállította a Déli Áramlat vezeték építését, miután különféle amerikai szenátorok látogatást tettek Szófiában, és még aznap az EU kifogással élt a Déli Áramlatot építő alvállalkozók szerződésével szemben.
Mivel az EU nagyon vissza akar vágni Oroszországnak azért, hogy az atlantista előretörés nem sikerül úgy Ukrajnában, ahogy tervezték, ezért minden lehetőséget megragadnak a Déli Áramlat projekt ellehetetlenítésére. Annál is inkább, mivel így az Ukrajnán átmenő vezetékek már nem számítanak egyeduralkodónak a közép-kelet-európai, de főleg a délkelet-európai országok gázellátását illetően. Ezzel a NATO egyik célja Ukrajna bekebelezésével értelmét veszti. A Krím-félsziget amerikai fennhatóság alá vonása már értemét vesztette, így innentől az "ukrán-projekt" a nyugatnak csak egy feneketlen kút, amibe öntik a pénzt, számolatlanul.

http://www.hidfo.net/2014/06/17/belgrad-deli-aramlat-epitese-valtozatlanul-halad-tovabb

SZÖVETSÉGKÖTÉS és háború Donbasszban, idegeskedés Kijevben

Ma délelőtt Luhanszkban Valerij Bolotov bejelentette, hogy foglyul ejtett az LNK-miliciája öt zsoldost.
Közöttük egy feltehetőleg a Baltikumból származó nőt, aki mesterlövészként gyilkolászgatott Donbasszban, jó napi apanázsért. Vele együtt idáig három nőstényzsoldost kaptak el idáig Újoroszországban, akik mesterlövészekként keresték a mindennapi betevőt Donbasszban. Most-vélhetően-egy időre kivonják a forgalomból a tüzelő szukákat!
sn
Egy számunkra is meglepő bejelentés hangzott el ma Moszkvában
Szövetségi szerződést írt alá a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság – közölte ma délelőtt Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság.
Donbasszt amelyben polgárháború zajlik, “meg kell tisztítani a kijevi hiénaklán fegyveres bandáitól”.
Az orosz állami hírügynökségnek Moszkvában adott interjújában Pusilin népköztársaságok szövetségének nevezte a két megye összefogását, és meggyőződését fejezte ki, hogy tekintettel a Dombasszban zajló eseményekre, a jövőben újabb köztársaságok csatlakoznak majd szövetségükhöz.
Pusilin szavai szerint a Donyecki-és a Luhanszki Népköztársaság programja számos tekintetben egybeesik, ezért több minisztériumuk együtt fog működni.
Most a legfőbb feladatnak a népköztársaságok területének megtisztítását tartja a kijevi latorhatalom hatalom fegyveres bandáitól. Szerinte ezért meg kell erősíteni az útellenőrző pontokat, önkéntes alakulatokat kell létrehozni. Mindamellett cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint döntés született volna egy reguláris hadsereg felállításáról.
Kizárta, hogy a jelenlegi helyzetben közvetlen tárgyalásokat kezdenének a kijevi hatóságokkal. Az ilyen, közvetítők nélküli tárgyalások bűncselekménynek fognak minősülni.
Alekekszejevszkoje falu közelében Újoroszország erői megtámadták a kijevi horda egyik megerősitett ellenőrző pontját. Valójában csak egy kis zaklatásnak szánták a dolgot, de “nagy durranás” lett belőle. Nem is sejtették, hogy hadianyagot is tárol arrafelé a latorhad. Miután a milicisták magukhoz tértek a robbanás miatti kábulatból, a szörnyű ordibálásból azt vették ki, hogy nekik ott már tennivalójuk nincs. Láttak egy csomó kinyúlt alakot-azokon már a Jóisten se tudna segiteni-az orditozó sebesülteken meg képzettség hiányában nem tudtak. Néhány milicista fájlalta a fülét a robbanás után, de egyéb bajuk nem esett.
Mariupol közelében Sztarij Krim határában a zsoldosok támadtak meg egy a milicisták által “üzemeltetett” ellenőrző pontot. Mindez reggel történt. A donbassziak segitségkérés gyanánt négy vörös rakétát lőttek fel. Ezt látván a “nemzethy” gárda eliszkolt a helyszinről. Viszont két milicista megsebesült.
A “gázháború” miatt Jacenyjukék elrendelték Kijevben (is) az éjszakai közvilágitás gyéritését. Mariupolban pedig egy gyors kalkuláció után Ahmetov hiéna gazdasági igazgatója arra a következtetésre jutott, hogy közel a vég. Csak Mariupol acélüzemei napi 16 millió köbméter gázt égetnek el. Ha ezt nem tudják beszerezni, vége a jó világnak! Ha be tudják mégis-de drágábban-akkor pedig az eddigi versenyelőnyük vész oda! Úgyhogy a boltot akkor is kénytelenek lesznek bezárni!
De hogy Valcmanék Kijevben tovább idegeskedjenek, Oroszország azonnal leállitotta az ukrán krumpli importját.
vödör
Ez pedig Európa legnagyobb burgonyatermesztő országára-Ukrajnára-nézve igencsak rossz előjel. A másik oldalról meg az EU akarja korlátozni a cukorrépatermesztést, és a cukorgyártást! (Milyen ismerős ez nekünk magyaroknak!)
De legalább a Bhegin Say is profitálhat a Majdanból! Eddig csak beletettek az üzletbe-ezután már szeretnének belőle ki is venni!
(B-R)

Soros György "tanácsadókat" rendel az ukrán kormány mellé

Soros György, a "Nyílt Társadalom" alapítvány megalapítója találkozott Petro Porosenko ukrán elnökkel, majd bejelentette, hogy létrehoz egy szakértőkből álló "tanácsadói" csoportot, hogy segítsen az ország élére állított atlantista kormánynak. A találkozón egy a Soros Alapítvány által létrehozott ukrán civil szervezet vezetője is részt vett. Az ukrán államfővel átbeszélték, milyen reformokat kell végrehajtania, hogy az atlanti tömb újonnan csatolt területe is egy olyan nyílt társadalom legyen, ami a nyugaton épp haláltusáját vívja. A Soros által létrehozott szakértői gárda közvetlen az ukrán kormányt fogja ellátni "tanácsokkal" (utasításokkal).
Soros mindenekelőtt azt akarja elérni, hogy a kormány garanciákat adjon az országba érkező befektetőknek, vagyis biztosítékokat akar arra, hogy a befektetett pénzét nem érintik a "politikai kockázatok". Ha a pénzét már nem fenyegeti veszély, onnantól lehet majd szó buzifelvonulásról, privatizációról és a nyílt társadalom egyéb jellegzetességeiről.
Hídfő.net | Soros György
A Soros Alapítvány másodvonalas civil szervezeteken keresztül már korábban is kapcsolatban volt az ukrán kormánnyal. A narancsos forradalom keresztülvitelét követően is fennállt ez a kapcsolat, ami akkor szűnt meg, mikor a Janukovics alatt működő kormány szétverte az EU-csatlakozást követelő tüntetéseket. Mivel ezek a rendezvények ilyen-olyan áttételeken keresztül Soros pénzéből voltak finanszírozva, Soros György igen nagyot bukhatott volna, ha az Azarov kormány és Janukovics a helyén marad. Mint az ismert, a legitim kijevi kormányt alig néhány hónap leforgása alatt egy atlantista fegyveres puccsal eltávolították a hatalomból. Ez azt követően történt, hogy a kormány szétverte az EU-párti tüntetéseket, és a Soros Alapítvány ebben a környezetben kockázatosnak találta az újabb "befektetéseket", aminek az útjában álló akadály elsősorban a legitim ukrán kormány volt.
Most, hogy ezt az akadályt eltávolították, lepapírozzák a Soros befektetéseket. Az atlantista államfő már be is jelentette, hogy készen áll a szükséges biztosítékok megadására. Bár még nem közölték a részleteket, előre tudható, milyen "tanácsokat" fognak adni a kormány mellé rendelt szakértők. Ugyanazokat, melyeket a magyarországi "rendszerváltó" pártok mellé rendelt szakértők is adtak. Vagyis támogatni fogják az alapvető értékeket kikezdő civil szervezetek működését. Támogatni fogják a médiát, ami egyház- és vallásellenes propagandát folytat, valamint népszerűsíti a buzifelvonulásokat és a toleranciát. Piaci manipulációval veszteségessé teszik az állami vállalatokat, majd sürgetni fogják az állami vagyon minél hamarabb magánkézbe adását, amit természetesen ők fognak fillérekért felvásárolni. Azt követően pedig le fogják rombolni a teljes szociális hálót és több millió munkahelyet szüntetnek meg, hogy "ösztönözzék a versenyt" a "munkaerőpiacon", vagyis a frissen megvásárolt vállalataikhoz minél olcsóbban tudjanak munkaerőt foglalkoztatni.
Eltávolították a legitim kormányt, most pedig egy újabb lefejezett országot tudnak alárendelni a profittermelésnek. A Soros Alapítvánnyal együttműködés lesz az utolsó méreginjekció, ami az ukrán népet is olyan állapotba juttatja, mint Magyarországot a kékszalagos "rendszerváltás".


http://www.hidfo.net/2014/06/17/soros-gyorgy-tanacsadokat-rendel-az-ukran-kormany-melle

Újabb történelmi csúcson az adósságunk, hiába törlesztünk

Az előzetes adatok alapján némi meglepetésre ismét történelmi csúcsra emelkedett a központi költségvetés bruttó, nem konszolidált adóssága a június 13-ával záródó héten.
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden reggel tette közzé a június 13-ával záródó hétre vonatkozó előzetes adósságszámait a központi költségvetés bruttó, nem konszolidált adósságára vonatkozóan, mely nem igazán várt állapotot mutatott. Az egy héttel korábbi adósságnövekedés ugyanis folytatódott, és a friss adat szerint már 24 673 milliárd forintra rúg a kormányzati adósság. Ez egy hét alatt 218,5 milliárdos emelkedés eredménye lett s történt mindez annak ellenére, hogy folyamatosan, lényegében heti rendszerességgel járnak le és fizetjük vissza a különböző futamidejű állampapírjainkat - vizsgált héten például 75 milliárd értékben járt le 3 hónapos kincstárjegyünk. Ráadásul egyben ez az állapot történelmi csúcsot is jelent, hiszen a korábbi, április 25-i hétre vonatkozó 24 654 milliárdos rekordot is 19 milliárddal meghaladja.
Így tavaly év végéhez képest 2674 milliárddal nőtt a költségvetés adóssága, melyet több tényező is eredményezett:
  • egyrészt februárban közel 460 milliárd forint értékben vállalt át önkormányzati adósságot a kormány, ami a teljes államháztartás adósságát nem növeli azonban.
  • másrészt márciusban 3 milliárd dollár (~660 milliárd forint) értékben bocsátottunk ki dollárkötvényeket, mely a júliusban és novemberben lejáró adósságok fedezetét jelenti, tehát éves szinten nem növeli majd az adósságot.
  • harmadrészt a június 13-i állapot szerint a forint euróval szembeni 307,06-es árfolyama 3,4 százalékkal gyengébb hazai fizetőeszközt jelent tavaly év végéhez képest.
  • negyedrészt pedig az MNB áprilisban bejelentett önfinanszírozási koncepcióját követően megugrott a kereslet az állampapírok iránt, így az adósságkezelő többletkibocsátásokat, valamint nagyobb értékű visszavásárlásokat eszközölt. Ennek hatása a statisztikákban is meglátszik, hiszen a legfrissebb adatok szerint május végén rengeteg pénze halmozódott fel az Orbán-kormánynak a jegybanknál vezetett Kincstári Egységes Számláján. 

A fentiek mellett pedig van még egy tényező, mely az egy hét alatt bekövetkezett 218 milliárd forintos emelkedést eredményezhette, amiről viszont majd csak a hó végén publikált részletes adatokból szerezhetünk információkat. Vagyis az uniós intézményektől lehívott fejlesztési (pl. EIB) hitelekkel is magyarázható a múlt heti megugrás.
Aktuális GDP-arányos adósság: 84,9 százalék
A mostani állapotból könnyen megbecsülhető a GDP-arányos teljes államháztartásra vonatkozó államadósság aktuális szintje is. A központi költségvetés 24 673 milliárd forintját az államháztartás rendszerén belül lévő egyéb tartozásállománnyal kell növelnünk. Utóbbit az első negyedév végi, Magyar Nemzeti Bank által közölt, államháztartás bruttó, konszolidált adósságából becsülhetjük meg. Ennek nagysága 24 904,5 milliárd forint volt, melyet a március végi központi kormányzati adóssággal korrigálunk. Eredményként 582,1 milliárd forintot kapunk, mely az egyéb konszolidált állományt jelenti. Ezt hozzáadva a június 13-i állapothoz 25 255 milliárdos államháztartási adósság az eredmény, amit az ÁKK által becsült aktuális GDP-re vetítve 84,96 százalékos rátát kapunk.
Az adósságkezelő egyébként az aktuális állapotban érvényes GDP-t az előző év végi és a tárgyév végi várható GDP felhasználásával, lineárisan interpolált becsléssel számítja. Ha ebbe a modellbe a friss, 2014 első negyedév végi adatot beépítjük, akkor a június 13-i hétre 29851 milliárdos GDP-t kapunk, ami március végéhez képest változatlan, 84,6 százalékos rátát eredményez. 
Székely Sarolta

Az USA újabb lebegő ócskavasat küld Európába

Megérkezett a spanyol kikötőkbe a USS Ross, az amerikai haditengerészet egy rombolója, ami a NATO európai rakétarendszerének sarokköve lesz. A rotai kikötőben a USS Ross csatlakozik a Donald Cook vezette flottához, mindegyik Aegis fegyver- és radarrendszerrel van felszerelve. Az USA 6. flottája a Spanyolország melletti déli vizeken állomásozik, míg egy nagyobb flottát vonnak össze.
USS Ross. Újabb munka a katonai pszichológusnak.
Az USA azzal indokolja a flotta jelenlétét Európában, hogy NATO szövetségesként kötelessége megvédeni az európai országokat. Az amerikaiak által vizionált veszély Moszkva, - az orosz terjeszkedésre hivatkozva terjeszkedik a NATO Kelet-Európában. A logikában ott van a hiba, hogy a közelmúltban láthatóvá vált, még ha lenne is katonai expanziós veszély Moszkva felől, a NATO Aegis rendszere alkalmatlan a NATO tagállamok megvédésére. Korábban a USS Donald Cookot a Fekete-tengerre vezényelték, a hajó a legmodernebbnek számító Aegis rendszerrel volt felszerelve. Az orosz légierő egyetlen, korszerűtlen vadászgépe elég volt ahhoz, hogy az egekbe magasztalt Aegis rendszer és a NATO flotta egyik legmodernebb egysége ócskavasként sodródjon a vízen.
A USS Donald Cook április 10-től tartózkodott a Fekete-tengeren, ahol az orosz légierő egy Szu-24-es vadászgépe hajtott végre figyelmeztető rárepüléseket. Másfél órán keresztül tucatnyi alkalommal közelítette meg az amerikai hajót, aminek az orosz gép zavaró-berendezése miatt semmilyen elektronikája nem működött. Az esetet követően a Donald Cook visszatért egy romániai kikötőbe, ahol új legénységet kapott, mert az előző gárda egy az egyben beadta a lemondását. A sokkos állapotban lévő legénységet pedig az amerikai haditengerészet pszichológusaival kellett kezeltetni, mély nyomot hagyott az a másfél óra, amiben a nyugat legmodernebb harceszközével ócskavasként sodródtak a vízen.
Vagyis védelmi szempontból teljesen fölösleges újabb Aegis rendszert küldeni Európába. Ha valós veszély fenyegetne, nem egy, hanem két ócskavas fog úszni a Fekete-tengeren, - összesen ennyi a jelentősége. Az amerikai flotta jelenléte nem védelmi jellegű, és még csak nem is Oroszországra nyomásgyakorlás, hanem a kiugrási kísérletek előtt álló kelet-európai országok megfélemlítése. Ha valós fenyegetés ellen akarnak felkészülni a kelet-európai országok, akkor inkább azokat a fegyverrendszereket kell beszerezni, amik bizonyítottan hasznavehetetlen ócskavasat csinálnak az amerikai csúcstechnológiából. Mert Kelet-Európában csak egy veszélyforrás van, és az nem a megalapítása óta a szomszédunkban lévő Moszkva, hanem a Föld túlsó feléből fegyveres erőt nyakunkra küldő Amerikai Egyesült Államok.

http://www.hidfo.net/2014/06/17/az-usa-ujabb-lebego-ocskavasat-kuld-europaba

Újoroszországi történések



jór
Tegnap ismét Kramatorszk volt az egyik fő célterülete a kijevi latorhordának. Széjjelszórt élőerőiket harcba vezényelni a környéken nem tudják, ezért hát esztelen ágyúzással torolják meg a népi miliciától elszenvedett veszteségeiket-a polgári lakosságon.
Az eddig viszonylag csendes Harkov-régióban tegnap délután “partizánok” Zmijevszk-térségében rajtaütöttek a “nemzethy” gárda egyik lőszerszállitó konvoján. Az út mentén elhelyezett bomba felrobbantása után rendkivül heves gyalogsági tüzet zúditottak a hordára, amely elhagyva a lőszerszállitó teherautókat, eszeveszetten széjjelfutott. Kilencnek erre nem maradt ideje. A municiót a “partizánok” elvitték, a halott zsoldosokat ott hagyták. Az akcióban három “partizán” megsebesült.

Az ukrán légierő tegnap ismét vette magának a bátorságot, és a Luhansz “elővárosának” számitó Metallist falu ellen intézett légitámadást. Az attak mintegy tiz percig tartott. Ez alatt az idő alatt nyolc rakétát lőtt ki a településre a kijevi hiénahatalom légiereje.
Ennek fényében szerkasztikusnak tűnik Jaszenyjuk kijevi virnyogása, amelyben Oroszországot vádolta tegnap Ukrajna területének bombázásával és tüzérségi lövöldözésével.
repTegnap látott napvilágot a hir, miszerint vasárnap délután az orosz-ukrán államhatártól egy kilométerre-orosz területen-három fel nem robbant aknavetőgránátot találtak. A Rosztov-régióbeli leletről kiderült, hogy azok bizony nem II. vh.-ból hátramaradt kincsek, hanem nagyon is mai gyártmányok-és élesek. Azt is megálapitották, hogy a gránátokat ukrán területről lőtték ki Oroszország területére.

(B-R)