2014. július 12., szombat

Gerilla-gyógyászat: Csicsóka, a szegények leggazdagabb krumplija

Image result for csicsóka kép   Image result for csicsóka kép       Image result for csicsóka kép


Csókapityók? Földialma? Tótrépa? Igen, ezek a gyönyörű csengésű szavak mind a csicsóka népnyelvi nevei. Méltánytalanul mellőzött, de nagyon finom és hasznos növény, ami ráadásul olyan igénytelen, hogy még trágyázni, permetezni sem kell. Nő, mint a csicsóka! Bár botanikailag a napraforgók rokona, formája és íze leginkább a burgonyához hasonlítható. Édeskés, kicsit a dió ízére emlékeztető zöldség. Frissen salátába reszelve íze összetéveszthető akár a friss retekkel, karalábéval is. A csicsókagumók lehetnek egészen világossárgák, de akár vörösesbarnák is, sőt lilás árnyalatú gumókat is termesztenek. Nálunk a fehér gumójú van legjobban elterjedve. Akár két méteres növénnyé is kifejlődhet, szép sárga – a  napraforgóra hasonlító – virágai ősszel nyílnak.

Image result for csicsóka kép

Nemcsak zöldségféle, takarmánynövényként - az emberi fogyasztáson kívül a szárát és a gumóját szarvasmarhák, juhok, sertések takarmányozására - is hasznosítják. A benne lévő inulin nevű anyagot - hosszú szénláncú tartalék szénhidrát, amelynek az a táplálkozási értéke, hogy a vékonybélben még nem szívódik fel. Ez a folyamat csak a vastagbélben zajlik le, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Hatására csökken a vérzsír szintje és a bélflóra a hasznosabb populáció felé tolódik el. Sok káliumot és vasat is tartalmaz. - diabetikus készítmények előállítására használják, de alkoholt és üzemanyagot is gyártanak belőle. Elterjedését előmozdította, hogy nagyon igénytelen növény, szárazságtűrő ugyan, de jó talajon és öntözve sokkal több és nagyobb gumót fejleszt, hazánkban főleg a homokos területeken terjedt el, de hegyvidéki területeken is alkalmazható a termesztése. Szinte vadon nő, ha egyszer elültetjük, egyhamar nem szabadulunk tőle, vagyis szinte kiírthatatlan. Cserében még télen is szüretelhetünk a csicsókából. Hátránya, hogy a gumói nehezen tisztíthatóak és vékony héja miatt rosszul tárolható: száraz helyen gyorsan fonnyad, nedves helyen pedig penészedik. Ezért a legjobb a frissen felszedett gumókat feldolgozni. Leves, főzelék, köret, saláta, savanyúság készíthető a gumókból, amelyek a talajban -30 fokot is elviselnek. Mára a bio (természetes és egészséges) zöldségtermesztés egyik legfontosabb növényévé kezd válni. Övé lehet a jövő! Ha mézzel és almával együtt turmixoljuk össze, egész nap pöröghetünk a sok pozitív energiától, életerőt, jó közérzetet biztosít vitaminjaik és ásványianyag összetételük miatt, csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Sokoldalú növény. A gumóját a burgonyához hasonlóan étkezésre használják. Az ovális gumók 79 % vizet, 15 % cukrot, 6 % proteint és nyersrostot tartalmaznak. Az élelmiszeripar rendszeresen használja tápszerek, pótkávék előállítására is. Civilizációs betegségek ellenszere - az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rákosodás-megelőző élelmiszerként is számon tartják.
A benne lévő inulin nevű anyag (A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. Az inulin folyékony rost, melyet számos növény fruktooligoszacharid-része tartalmaz: gazdag inulinforrás a cikória növény gyökere, melyből pótkávé is készül, vagy a salátaként fogyasztott endívia és az articsóka, de a leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint az ősi biblikus időktől is ismert csicsóka. Az inulin összetett szénhidrátvegyület, amely azonban eltér az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől, vagyis nem tekinthető cukornak sem, annak ellenére, hogy édes ízű. A nagy eltérést ezektől az adja, hogy sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni az inulint. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. Miközben az ember számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű.
Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek
) bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, ezért cukorbetegek diétájában fontos szerepe van. A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlni, ha a bélflóra regenerálása a cél. (A vastagbél sok funkciója mellett a legveszélyesebb toxikus anyagok tárházának számít. Az ember, mire betölti az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező hulladékanyagot tárol el. Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést, rákos megbetegedést, az immunrendszer működésképtelenségét okozhatják. Szerencsére a rossz irányba változott bélflóra helyreállítására alkalmas inulin használatával ezek a káros hatások is elkerülhetőek.) A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül az inulinnak egyéb táplálkozás-élettani szerepe is jelentős; előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága.
Betegségmegelőző:
- a gyermekkori asztma,
- élelmiszer-allergiák
- a különböző szív és érrendszeri megbetegedések,
- a candidózis,
- a cukorbetegség kialakulása ellen hatásos, tehát kedves anyukák, burgonya helyett már kiskorban ajánlott a baba étrendjébe beépíteni.
Megjegyeznénk,
hogy megkezdődtek a kísérletek (Központi Élelmiszertudományi Kutatóintézet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) az előnyös élettani hatású csicsókalé előállítására is Magyarországon. A magyar kutatók által kifejlesztett technológia legfőbb előnye a ledarált és forró gőzzel feltárt rostanyag szűrésében rejlik. Az ultraszűrés a korábbi technológiákkal ellentétben nem alkalmaz segédanyagokat, tisztán fizikai módszert. Ezzel lehetőség nyílik bio-mínőségű csicsóka-lé előállítására.
A szűrés után nyert tiszta lé sűrítve számos élelmiszer természetes adalékanyagaként használható.
Drótos Tamás-Tóth János – Hernád Völgye Hungarista Háztáji Közösség