2010. november 17., szerda

Amerika lehet az újabb áldozat? Drágán megfizethet az ország

A Fed november elején indított második eszközvásárlási programjának felfüggesztésére szólítottak fel a szakértők, miközben a Fed volt elnöke újabb, ezúttal a kötvénypiacot fenyegető válság kibontakozására hívta fel a figyelmet.
A Ben Bernanke vezetett Fed döntését kemény kritikával illették a nyílt levelüket a Wall Street Journal és a New York Times hasábjain publikáló szakértők. A Fed nyíltpiaci tanácsának halvány többsége által támogatott programot, amellyel újabb 600 milliárd dollárt pumpálnak az amerikai bankszektorba - növelve a rendszer likviditását és biztosítva a lendületet a recesszióból épp kilábaló, s a gödör szélén megtorpanó amerikai gazdaság számára – a piacok gyorsan múló lelkesedéssel fogadták, a szakmai recepciója azonban zömmel negatív volt. Az elsősorban republikánus körökben forgó megmondóemberek hétfőn közölt nyílt levele szerint a QE2-ként aposztrofált eszközvásárlási programot felül kell vizsgálni, s ami még fontosabb, addig is fel kell függeszteni.
Az Ivy League egyetemeken tanító professzorok, nagynevű befektetők mellett a Bush- és Reagan-adminisztrációk gazdasági és pénzügyi tanácsadói által is aláírt levél szerint a Fed november elejétől érvényben lévő akcióterve a jelenlegi körülmények között szükségtelennek látszik, annak folytatása nem ajánlott. A szakértők szerint a Fed tervei nem váltják majd be a hozzájuk fűzött reményt, s a foglalkoztatás helyett csak az inflációt növelik, miközben kockáztatják a dollár nagyarányú leértékelődését. (A gazdaságélénkítő keserű pirula szükségességét a Fed szakértői épp a növekvő deflációs veszéllyel és a zéró-kamatszint okozta likviditási csapdával indokolták. Erről bővebben itt olvashat.)
A Bernanke politikáját kritizálók szerint újabb eszközvásárlási program helyett adóreformra, a pénzügyi rendszer felügyeletének szigorítására, valamint a központi kiadások felülvizsgálatára kellene építeni a gazdaságélénkítést. A Fed lépésével nemcsak függetlenségét kockázatja – jegyzik meg a republikánusok -, de megalapozott, növekedést serkentő gazdaságpolitika helyett egyszerűen beéri pénznyomtatással. A szakértők úgy vélik, a QE2-program csak hátráltatja a monetáris politika normalizálását, ahelyett hogy felgyorsítaná azt. Az eszközvásárlási program amellett, hogy indokolatlan inflációs nyomást gerjeszt, csak tovább fokozza a pénzügyi rendszer aránytalanságait – olvasható a levélben.
A Fed ellen indított republikánus támadással párhuzamosan a Fed nyíltpiaci tanácsának élére először Reagan idejében megválasztott Alan Greenspan is újabb veszélyekre figyelmeztetett. A Fed korábbi elnöke szerint a zűrzavaros időknek koránt sincs vége, újabb válság rajzolódik ki Amerikában, ezúttal az államkötvények piacán. Greenspan szerint az USA rohamtempóban gyarapodó államadósság-állománya hamarosan olyan méreteket ölt, amely már elriasztja a befektetőket, rohamosan drágítva ezzel az adósság finanszírozását, újabb támadási felületet kínálva a kormányzati gazdaságpolitika által már most is meggyengített dolláron.
A volt Fed-elnök véleményével mindeddig kisebbségben volt, hiszen a legtöbben azzal számoltak, hogy az állam által felhalmozott, eddig mintegy 1300 milliárd dolláros adósságállomány a következő fél évtizedben még gond nélkül növelhető. A költségvetési bizottság most készülő, december elsején nyilvánosságra kerülő – részleteiben már most is ismert – tanulmánya szerint mindez hiú ábránd, hiszen még a gazdaság dinamikus növekedése esetén sem oldható meg további beavatkozások nélkül a deficit problémája – a GDP legalább 5 százalékos növekedésére volna szükség ahhoz, hogy a megszorítások legalább részben elkerülhetők legyenek.
A bizottság szerint a 2020-ra 4 ezer milliárd dollárra prognosztizált központi hiány mérséklése érdekében komoly adóátalakításokra és a központi kiadások felülvizsgálatára lesz szükség, amelyet azonban a demokraták mereven elutasítanak. A jelenlegi katonai kiadások, szövetségi munkaerőpiaci programok és egyéb szociális juttatások fenntartása mellett könnyen meglehet, hogy a befektetők – ahogy az eurózóna peremországai esetében is tették – gyorsan hátat fordítanak az amerikai kötvénypiacnak. Ez, ahogy a spanyol, görögportugál és ír példán jól láttuk, a piaci finanszírozás rohamos drágulásához, végső soron pedig kétfenekű recesszióhoz vezet Greenspan szerint.
Sok bajt okozhat a pénzpumpa

Joseph Stiglitz szerint a Fed második eszközvásárlási programjának alig lesz kedvező hatása, míg kollégája, a brit Roger Bootle szerint az újabb pénznyomtatás kereskedelmi háborúhoz vezethet. Joseph Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász szerint a Fed második eszközvásárlási programjának alig lesz érzékelhető hatása, így ahelyett újabb fiskális ösztönzésre volna szükség az USA gazdaságának lendületbe hozásához. Stiglitz szerint a QE2 helyett inkább az államoknak kellene újabb erőforrásokat biztosítani, hogy hatékonyabban működtethessék munkahely-megőrző programjaikat. A Bloombergnek nyilatkozó szakember szerint a Fed beharangozott eszközvásárlási programja mindössze 0,2-0,3 százalékponttal csökkentené a hosszú lejáratú hitelek kamatait, ez pedig nagyon kevés. Stiglitz szerint a Fed figyelmét túlságosan leköti a kamatszint, ám ennek emelésével nem oldódnak meg a problémák.Brit kollégája, Roger Bootle a BBC-nek nyilatkozva közölte: sokkal komolyabb negatív következményei lehetnek egy újabb nyíltpiaci beavatkozásnak, mint előnyei. Utóbbit meglehetősen mérsékeltnek, előbbit – a Fed által várt eredmény híján – súlyosnak tartja a szakember, aki szerint akár egy amerikai-kínai kereskedelmi háború is kialakulhat a pénznyomda sikertelen beindítását követően. Ha a Fed programja nem éri el a kívánt sikert – érvel Bootle -, újra a kormány kezébe kerül a döntés joga, hogyan ösztönzi a növekedést, s a szakértő szerint a legvalószínűbb megoldás egy protekcionista kereskedelempolitika kialakítása lehet, amely azonban súlyos ellentétekhez vezethet Kínával.

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=463726

Horror showt játszik a világgal a Fed?
Hatalmas károkat okoz a gazdaságnak a Federal Reserve alacsony kamatokat és mennyiségi ösztönzést preferáló monetáris politikája a veterán befektetési alapkezelő Jeremy Grantham szerint. A Grantham Mayo Van Otterloo & Co. (GMO) befektetési cég vezető stratégája a Fed intézkedéseit gazdasági horror showhoz hasonlította.
Az alacsony kamatokhoz, a mennyiségi könnyítéshez, a szándékosan stimulált eszközárakhoz való ragaszkodás; a buborékok kialakulásának támogatása és kipukkadásuk következményeinek figyelmen kívül hagyása, valamint a tapasztalatokból való tanulás visszautasítása miatt a Fed politikája hatalmas károkat okoz az amerikai és globális gazdaságnak – írta Grantham legutóbbi negyedéves kommentárjában, amely egy magyarra nehezen lefordítható szójáték, a Night of the Living Fed címet viseli – rájátszva a Night of the Living Dead, vagyis az élőhalottak éjszakájának kliséjére.
Az általa vezetett GMO a világ egyik legnagyobb alapkezelője, mintegy 100 milliárd dolláros kezelt vagyonnal. Grantham neve különösen a különféle buborékok kialakulásának előre jelzése kapcsán ismert; megjósolta a 2008-as válságot és azt is pontosan jelezte előre a dotcom lufi idején, hogy az amerikai tőzsdék alulteljesítenek a következő tíz év során.
A Fed a gazdaság élénkítése érdekében rendre az eszközár-inflációs eszközével élt: amikor a részvénypiacok zuhannak, vagy meredek lejtőre kerülnek, a Fed igyekszik megtámasztani az árakat, azonban amint egy fellendülés kezdődik és az árak meglódulnak, a központi bank elveszíti érdeklődését a piaci manipuláció iránt – állítja Grantham. Ez az aszimmetrikus megközelítés pedig súlyos torzulásokhoz és árbuborékok kialakulását eredményezheti szerinte.
Így most tulajdonképpen a Fed az általa korábban előidézett buborékok által okozott gazdasági problémák kezelésére ismét ezeket az eszközöket veti be szerinte. Ez a buborék pedig ugyancsak nagy bajokat fog okozni, talán a legutóbbinál is komolyabb problémákat; addig azonban jó eséllyel a mértékadó S&P 500 tőzsdeindex jelentős emelkedést produkálhat a következő 12 hónapban, ami minden képzeletet felülmúló, a historikus trendhez képest több mint 50 százalékos tálárazottságot idéz elő – teszi hozzá.
2011 már a harmadik éve az elnöki ciklusnak, amikor is a historikus tapasztalat szerint a részvénypiacok jól teljesítenek, különösen a magas kockázatú papírok. A stratéga azt tanácsolja a tőzsdei befektetést tervezőknek, hogy magas minőségű amerikai részvényeket birtokoljanak – vagyis stabil árbevételű és kis adósságú társaságok papírjait, amelyek még mindig viszonylag olcsónak számítanak egy “túlárazott világban”. A feltörekvő piaci papírokkal kapcsolatban úgy véli, árupiaci kitettségük, erős pénzügyi helyzetük és a masszív belföldi gazdasági növekedés akár jókora prémium árazást is biztosíthat számukra.
Állítása szerint a mesterségesen stimulált eszközárak bátorítják a rizikóvállaló befektetői viselkedést, amely olyan eszközár-buborékok kialakulásához vezethet, amint az az internetes cégek részvényei, vagy az ingatlanpiac esetében történt. Az eszközár-buborékok kialakulásának tudatos bátorítása – különösen a lakáspiacon – , majd elhanyagolásuk és kipukkadásuk az 1932 óta a legrosszabb amerikai és globális recesszióhoz vezettek szerinte.
A Fed az irányadó kamatot 2008 decembere óta nulla közeli szinten tartja. A kvantitatív ösztönzés keretében pedig a Federal Reserve állampapír- és jelzáloglevél-vásárlásokkal teremtene többlet likviditást a piacon a gazdasági növekedés támogatása érdekében.
A MarketWatchnak nyilatkozó szakértők szerint a Fed jelentése alapján is valószínűsíthető a második körös kvantitatív ösztönzés elindítása, amely várhatóan egy 500-550 milliárd dolláros, korábbi hírek szerint 3-6 hónapos időtávban megvalósított állampapír- és jelzáloglevél-vásárlási program lehet. A legújabb piaci pletykák szerint a Fed az amerikai gazdaság teljesítményének függvényében akár fél évnél hosszabb ideig is folytathatja a beavatkozást, amelyet legkorábban az FOMC november 3-án záruló ülését követően jelenthetnek be.
A Fedre, illetve politikájára vonatkozó csípős vádiratban Grantham az elszánt zombi szerepét osztotta Ben Bernanke elnökre, akinek az alacsony kamatokkal való eszközár-manipulációi nem csupán az USA gazdaságát gyengítik, hanem destabilizálja a deviza- és árupiacokat is – számolt be a Marketwatch. A korábbi Fed-elnök, Alan Greenspan sem ússza meg a maró kritikát.
A kapitalizmust a két legutóbbi Fed-elnök messze erőteljesebben manipulálta, mint mindenki más együttvéve – teszi hozzá. Divatos, de gyermeteg dolog a jelenlegi kormányt hibáztatni minden problémánkért – fogalmaz. Pedig a mostani kormány csak örökölte a Federal Reserve elnöke és elődje által megsütött, de lagalább is félig kész süteményt – állította.
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=463400