2014. február 6., csütörtök

EDC-k , avagy mitől hullasz el, össztűz a hormonháztartásra........

HAARP és Chemtrail-el egybe kötve nagyon remek. Minél többen lakjuk ezt a bolygót, annál több s alattomosabb módszer kell a ritkításhoz.
Prof. Dr. Balázs Csaba (endokrinológus) Egyre több ismerettel rendelkezünk az emberi hormonrendszerre zúduló veszélyekről és azok forrásairól. Riasztó következtetésekkel járó kutatási eredmények igazolják az EDC-k (Endocrine Disrupting Chemicals) emberi szervezetre gyakorolt hatásait: bebizonyosodott, évtizedeken át elsiklottunk a hormonháztartás egyensúlyát súlyosan megzavaró, élelmiszerekben, ivóvízben, kozmetikai és háztartás-vegyipari termékekben, műanyagokban és egyéb úton ránk leselkedő ártalmak felett.
Össztűz a hormonháztartásra
Egyre több ismerettel rendelkezünk az emberi hormonrendszerre zúduló veszélyekről és azok forrásairól. Riasztó következtetésekkel járó kutatási eredmények sejtetik az EDC-k (Endocrine Disrupting Chemicals) emberi szervezetre gyakorolt hatásait. (FÉBÉSZ - Teszt Plussz Online)
Bebizonyosodott, évtizedeken át elsiklottunk a hormonháztartás egyensúlyát súlyosan megzavaró, élelmiszerekben, ivóvízben, kozmetikai és háztartás-vegyipari termékekben, műanyagokban és egyéb úton ránk leselkedő ártalmak mellett. Pedig az időzített bomba már ketyeg. A következmények súlyosak: autoimmun betegségek, elhízás, meddőség, sterilitás, megváltozó nemi jelleg!
Az emberi tevékenységből fakadó civilizációs ártalmak egyik legveszélyesebb válfaját máig alulértékelve, egyes esetekben elhallgatva kezelik. A közelmúltban egy hazai város ivóvízellátó rendszerében találtak súlyos hormonhatású növényvédőszer-maradványokat, a megengedett egészségügyi határérték mintegy húszszorosát elérő koncentrációban. Az egyebek mellett az ösztrogénhatású atrazint tartalmazó ivóvíz akár tartósan, hosszú időn keresztül is szennyezhette az adott térség ivóvíz-készletét. Több más vegyülethez hasonlóan az atrazin drasztikus mértékben avatkozik be az élőlények androgén-ösztrogén hormonegyensúlyába, rendkívül súlyos ösztrogéndominanciát előidézve: állatkísérletek során hasonló dózis megváltoztatta a kísérleti állatok nemét! Szakemberek véleménye szerint hosszútávon az ilyen hormonhatásnak kitett gyermekek szervezetében nemkívánt irányt vehet az ivarmirigyek fejlődése, melynek következménye akár hermafroditizmus is lehet.
A hazánkban a hatvanas évek elejéig engedélyezett és rendkívül nagy mennyiségben alkalmazott növényvédőszer, a DDT (dietil-difenil-triklóretán) is hasonló hatással rendelkezett. Klinikai vizsgálatok azt mutatják, a DDT bomlástermékei gyakorlatilag minden, ma élő ember szervezetében megtalálhatók, az idősebb korosztálynál éppúgy, mint a fiatal anyák tejében. E vegyület lebomlási ideje ugyanis rendkívül hosszú, becslések szerint akár 100 év is lehet, ráadásul a DDT-t egyes országokban továbbra is alkalmazzák, így az onnan érkező zöldségek és gyümölcsök révén mind a mai napig reális veszélyforrást jelent. A DDT fő mellékterméke, a DDE a testben rendkívül erőteljes anti-androgénként viselkedik, vagyis gátolja a férfihormon hatásait. A dioxin az iparilag alkalmazott fehérítési folyamatok mellékterméke, erőszakos xenoösztrogén (idegen ösztrogén). Elsősorban olyan termékekben található meg, amelyek fehérítési eljáráson estek át, mint például a tamponok, betétek, a fehérített toalettpapír, zsebkendők, pelenkák. Gyakran bukkannak rá mezőgazdasági termékekben. A leggyakoribb dioxin-forrás az iparilag tartott állatok húsa, ebből adódóan tejtermékekben is előfordulhat.
Egyáltalán nem pesszimista becslések szerint jelenleg közel százezer (!), a hormonháztartást befolyásoló vegyület van forgalomban a világon. Ezek a kémiai anyagok akár nagyobb koncentrációban is jelen lehetnek a szervezetünkben, mint a saját hormonjaink, hatásuk tehát rendkívül erős. A természetes ösztrogének óriásmolekulákhoz, ösztrogén-receptorokhoz kapcsolódva lépnek működésbe. A xenoösztrogének szintén ezekhez a receptorokhoz kapcsolódnak, és ugyanazt a hatást fejtik ki: a különbség az, hogy a mesterséges hormonok és hormonhatású vegyületek több receptort tudnak aktiválni, ezzel erősebb az ösztrogénhatásuk. A xenoösztrogének elterjedése lehet az egyik magyarázata a metroszexuális típus férfiak körében történő megjelenésére, akikre egyebek mellett a szőrtelenség és a terméketlenség jellemző.
EDC-K A SZAKEMBER SZEMÉVEL
Az EDC-anyagok hormonháztartást megzavaró vegyületek, amelyek károsítják a természetes hormonok termelését, kibocsátását, transzportját, kötődését, reakcióját és kiürülését - mondja Dr. Balázs Csaba endokrinológus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora. - Az EDC-ket egyre nagyobb mennyiségben állítják elő, és egyre számottevőbb dózisban kerülnek ki a természetbe, így az eddig elhanyagolható veszélyforrásnak hitt szennyezések jelentősége felértékelődött. Ilyen irányú kutatások korábban nem voltak, ezért csak napjainkban kezdjük felismerni a hormonhatású anyagok valós rizikófaktorait és következményeit: az orvostudomány, a biológiai és a biokémia már helyén kezeli a benne rejlő elképesztő veszélyeket, hiszen az EDC-k számtalan, erőteljes változást idézhetnek elő az emberi szervezetben. A felismerés egyik első állomása volt a hetvenes években a klórozott szénhidrogéneket tartalmazó növényvédőszerek káros hatásainak észlelése. Kutatók felfigyeltek arra, hogy a DDT hatására sirálypopulációkban relatíve rövid időn belül eltolódott a nemek aránya, a nőstények javára. Egyes országokban az ösztrogén-dominanciát kiváltó dioxin-szennyeződésnek tudták be, hogy a megfigyelt időszakon belül arányaiban közel felére csökkent az újszülött fiúk száma. EDC-hatású anyagok a levegőben is megtalálhatók: a gumi, a műanyagok égéstermékeinek belélegzésével kerülnek be a szervezetbe. Nem szabad szótlanul elmenni az éppen aktuális japán nukleáris katasztrófa egyik mellékhatásaként a pajzsmirigy működésében beálló változások mellett sem, ami szintén megzavarja a hormonegyensúlyt.
Hormonhatású anyagok minden háztartásban megtalálhatók: mosószerekben, mosogatószerekben, öblítőkben, kozmetikumokban, műanyagedényekben. A helyzetet súlyosbítja, hogy az EDC-k természetbeni elegyeinek hatáskombinációja egyelőre még feltáratlan, de az ösztrogén-szinergizmus nem pusztán feltételezés, hanem bizonyított tény. A hormonhatás észlelésére enzimtesztek és biológiai megfigyelések is alkalmasak. Az EDC-k kimutatására a helyi adottságoknak megfelelő monitoring-fajokat (Sentinel Species) alkalmaznak, amelyek érzékenyebbek, mint más állatfajok és az emberi szervezet, így kellő időben észlelhető a jelenlétük. Legkönnyebben a közvetlen EDC-hatások detektálhatók, melyek abnormális nemi viselkedésben, a nemek arányának eltolódásában és a hermafroditizmus kialakulásában nyilvánulhatnak meg, figyelmeztet Balázs Csaba professzor.
FOGAMZÁSGÁTLÓK AZ IVÓVÍZBEN?
A háztartásokból távozó szennyvíz nagy mennyiségben tartalmaz női hormonokat. Ezek döntő hányada terhes nőktől és a normál női szervezetből származik, egy részét a fogamzásgátló szerek maradványai adják. A szennyvízben megtalálható EDC-k detektálása és kiszűrése egyelőre megoldatlan probléma. A Fővárosi Vízművek Zrt. a statisztikai adatok alapján leggyakrabban használt gyógyszerekre, köztük a szteroid hormonokra (fogamzásgátlók és hormonkészítmények hatóanyagai) is végeztet méréseket, melyek kiterjednek a forrásra (Duna vize), a vízbázisra, és a vízkezelés előtti és utáni pontokra. Lévai Zsuzsanna kommunikációs osztályvezetőtől kapott információ szerint azonban eddig sem a vízbázisukban, sem a szolgáltatott vízben nem volt kimutatható mennyiségben gyógyszermaradvány.
Ami bizonyos: óriási mennyiségű hormonhatású anyag áramlik természetes vizeinkbe, veszélyeztetve egyrészt közvetlenül a vizek élővilágát, közvetve pedig a tápláléklánc révén a szárazföldi élőlényeket, ezzel a szennyeződés kibocsátóját, az embert. A szennyvízben található hormonhatású vegyületek jelenlétét igazolják azok a megfigyelések is, melyek arról számolnak be, a szennyvízkiömlések közelében élő halak nemi jellege igen rövid idő alatt megváltozik. Balázs professzor szerint a fogamzásgátlók maradványainak kezelése nagyon fontos feladat lenne. Ezt támasztja alá a szakmai körökben ismert eset, amikor egy gyógyszergyár fogamzásgátló szereket előállító részlegében a levegőből a szervezetbe kerülő hatóanyagok hatására az ott dolgozó férfiak hormonszintje olyan mértékben megváltozott, hogy megindult a mellnövekedésük. A fogamzásgátlók veszélyei mellett azért sem lehet elsiklani és hatásukat alábecsülni, mert az emberi szervezetbe számtalan, hasonló vegyület kerül be, melyek hatása összegződik.
HORMONHATÁSÚ MOSÓSZEREK, ÖBLÍTŐK
Még a növényvédő-szereknél és a fogamzásgátlóknál is veszélyesebbek a háztartásokban mindennap használt, a bőrön keresztül is felszívódó, mosó-, mosogató-, tisztítószerekben és az öblítőkben fellelhető hormonhatású vegyületek. Ezek többezer tonnás mennyiségben szennyezik a környezetet, jelenlétüket kimutatták már ivóvízből is. Nagy kockázatot hordoznak a klórszármazékokat tartalmazó tisztító- és fertőtlenítőszerek. Ellenük nem elegendő kesztyűvel védekezni, hogy a bőrfelületen át ne jussanak be a szervezetbe, gondoskodni kell arról is (például maszkkal), hogy az orr nyálkahártyáján keresztül se lélegezzük be őket.
Hormonháztartást befolyásoló kémiai anyagokat tartalmaznak a teflonedények és a konzervek: a konzervek belső felületét egy műanyag borítással látják el, annak érdekében, hogy a tárolt élelmiszer ne kapjon fémes ízt. Kiderült, ez a borítás BPA-t (biszfenol-A) tartalmaz. A BPA radikális hatású xenoösztrogén, elsősorban a hőre lágyuló műanyagokban található meg, mint például az ásványvizek és az üdítőitalok palackjai: veszélyeivel maguk a gyártók is tisztában vannak, de azzal érvelnek, hogy csak hő hatására oldódik ki. A gyakorlatban azonban ellenőrizhetetlen, hogy egy palack hányszor és milyen mértékben volt kitéve hő hatásának (pl. autóban, napon), mire eljut a fogyasztóhoz, illetve míg a benne tárolt italt elfogyasztják.
Miután az újabb és újabb mosószerekkel, kozmetikumokkal, műanyag-adalékokkal, festékekkel évente számtalan új vegyi anyag kerül kereskedelmi forgalomba, majd a felhasználásukat követően a környezetbe, a rendelkezésre álló vizsgálati módszerek segítségével rendszeresen ellenőrizni kellene, hogy ezekből milyen mértékben szabadul fel hormonhatású anyag.
ÖSZTROGÉN A HÚSOKBAN
Korábban az iparilag nevelt állatoknak tiltó rendelkezések hiányában rendszeresen adtak - egyes források szerint bizonyos országokban még mindig adnak- xenoösztrogéneket, hogy ezáltal gyorsabban hízzanak, és legyen vízvisszatartásuk. Az 1970–80-as években Puerto Ricóban a három-négyéves lánygyermeknél a pubertáskor kezdetére jellemző testi változásokra lettek figyelmesek, kisfiúknál pedig mellnövekedést tapasztaltak. Az ok: az elfogyasztott húsokban nagyon magas volt az ösztrogénszint. Az állattenyésztésben felhasználható anyagokra vonatkozóan az elmúlt évtizedben hazánkban és az Európai Unióban is számos tiltó rendelkezés lépett életbe, ám a megbízhatatlan forrásból származó, ellenőrizhetetlen vagy ellenőrizetlen húsok még mindig rizikófaktort jelenthetnek. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal lapunknak adott tájékoztatása szerint nem hozható forgalomba emberi fogyasztás céljából olyan állatból származó hús vagy egyéb termék, amelynek ösztrogén-, androgén- vagy gesztagén-hatású (a gesztagén egy progeszteronhoz hasonló női hormon) anyagokat adtak, viszont az idevonatkozó rendelet meghatároz bizonyos feltételeket, amelyek között terápiás vagy állattenyésztési célból lehetséges a gazdasági haszonállatok hormontartalmú készítményekkel történő kezelése. A harmadik országból származó hús behozatala esetén azok előállítóinak illetve forgalmazóinak a hazai monitoring-rendeletben meghatározott biztosítékokkal egyenértékű garanciákat kell nyújtani.
A kozmetikai termékek tartósítására használt parabenek is xenoösztrogének, s bizonyos mennyiségben a bőrrel való érintkezés során, vagy a bőr alá jutva fejtik ki hatásukat. A felsoroltakon kívül a mindennapok során sok xenoösztrogénnel kerülünk kapcsolatba: ilyenek az avasodásgátlók az élelmiszerekben és a kozmetikumokban, de kockázatot jelentenek az ételszínezékek, a fakonzerválók, a rovarirtók és a napozószerek egyes alapanyagai is.
Az androgének és az ösztrogének A nemi hormonok kisméretű szteroidok. Mindkét nemben termelődnek androgének (férfi nemi hormonok) és ösztrogének (női nemi hormonok), csak eltérő mennyiségben. A nemi hormonok közvetlenül vagy közvetve seregnyi életfolyamatra vannak hatással: nemcsak a nemi szervek kifejlődéséért, a nemi jelleg kialakulásáért és annak fenntartásáért felelnek, de kihatnak a közérzetre, a növekedésre, az izombeépülésre, a csonttömeg felépülésére, a zsírlebontásra, és még seregnyi más folyamatra. Ha mennyiségük bármilyen okból, például környezeti ártalmak, EDC-k hatására megváltozik, arányuk megbomlik, és egy sor élettani folyamatban történik változás.
MEDDŐSÉG, STERILITÁS, IVARARÁNY-VÁLTOZÁS!
Az elmúlt években férfiaknál egyértelműen észlelhető a spermiumok számának és minőségének csökkenése, a meddőség, a sterilitás, melyek szintén az EDC-k számlájára írhatók. Lányoknál korábban indul meg a nemi érés, előbb jelentkezik a menstruáció, fiúknál nőies jelenségek mutatkoznak, a születendő gyermekek ivararánya a lányok javára billen el. Dr. Balázs Csaba szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az elmúlt évtizedekben már közvetlenül az egymást követő generációkon is megfigyelhető, korábban akcelelerációs jelenségnek titulált magasságbeli növekedés oka szintén nemkívánt hormonhatás, a növekedésihormon-szint EDC-k hatására történő megemelkedése.
A hormonhatású anyagok veszélyeire történő figyelemfelkeltés az első lépést jelenti a megoldás felé vezető úton. Az élelmiszerek minőségellenőrzésének társadalmi szinten történő felvállalása, a kemikáliák alkalmazásának visszaszorítása nagy előrelépést jelentene, de az egyén szintjén is tudatosabbá kell válni a megbízható minőségű élelmiszerek fogyasztása terén. Hazánkban átlagosan már minden második ember nemhogy túlsúlyosnak, hanem kifejezetten elhízottnak tekinthető. Ennek oka visszavezethető az EDC-k hatásaira is. A többletösztrogén ugyanis a zsírszövetben elraktározódik, és minél nagyobb egy szervezet zsírraktára, annál több ösztrogén termelődik. A felhalmozódott zsírraktárak méregraktárként és egyfajta hormontermelő, endokrin-depóként funkcionálnak. A fogyás, de főleg a hirtelen súlyvesztés azért is veszélyes, mert a zsírszövetben tárolódott méreganyagok rövid időn belül, nagy mennyiségben jutnak be a véráramba, és a szervezetben drasztikus válaszreakciókat indítanak el.
Lehet-e párhuzamot vonni? Egy svéd egyetem laboratóriumában békákat tettek ki emberi tevékenységből származó, ösztrogéndominanciát kiváltó vegyületek hatásainak. Az egyebek mellett rovarirtószerek maradványait tartalmazó szennyezőanyagok már kis mennyiségben is döbbenetes következményeket váltottak ki: az ebihalak kétszeres volumenben fejlődtek nősténnyé, mint hímmé, egyes hímek pedig teljes mértékben nősténnyé alakultak.
A szakemberek egy része párhuzamot vonva megalapozott kockázatról beszél, de vannak, akik szerint ezek a kísérleti eredmények nem vonatkoztathatók az emberi szervezetre. Kérdés: miután humán viszonylatban hasonló, direkt vizsgálatok nem végezhetők, nem indokolatlan optimizmus-e az állatkísérletek eredményeinek elbagatellizálása?
MIT TEHETÜNK?
A szinte mindenütt, mindenben jelenlévő EDC-k káros hatásait elkerülni nehéz, de tudatosan sokat tehetünk egészségünk érdekében:
- Élelmiszert csak megbízható, lehetőleg hazai forrásból vásároljunk
- A friss zöldségek, primőrök veszélyt hordozhatnak (kemikáliák)
- Kerüljük a puhább műanyagokat: minél puhább egy műanyag, annál könnyebben válik ki belőle xenoösztrogén
- Ne tároljunk, és soha ne melegítsünk ételt műanyag dobozban, mikrohullámú sütőben, főleg ne fóliával letakarva
- Ne hagyjunk műanyagpalackos vizet vagy üdítőitalt meleg helyen, napon, autóban: hő hatására kioldódik belőle a méreganyag
- Kerülni kell a teflonbevonatú edények használatát
- Egyszerű összetételű mosóport és mosogatótablettát vásároljunk, minél alacsonyabb vegyszertartalommal
- Ruhamosást követően ne használjunk öblítőt
- Ne alkalmazzunk klórszármazékokat tartalmazó tisztítószereket
- Kerüljük az olyan kozmetikumokat, amelyekben paraben van: vegyünk inkább biotermékeket
- Természetes alapanyagú parfümöt használjunk: sok parfüm és légfrissítő tartalmaz parabent
- Mellőzzük a körömlakk és a körömlakklemosó használatát
- Óvakodjunk a mérgező anyagokat tartalmazó festékektől, rovarirtóktól
- Fogyasszunk szabadgyök-fogókat: E-vitamint, szelént
A ftalálok veszélyei Perlné Dr. Molnár Ibolya professzort, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi tanárát a fogamzásgátlók és a műanyagok veszélyeiről kérdeztük: - Tanszékünkön közel hat éve végzünk vizsgálatokat az EDC-k, a belső elválasztású mirigyek működését befolyásoló vegyületek jelenlétéről. Ami a fogamzásgátló szerek maradványait illeti, tudnunk kell, ezek vízben csaknem oldhatatlanok, diszperz fázisban vannak jelen, szennyvizek szüredékében dúsulnak fel. A Dunából nyert vízmintákban a rendelkezésre álló analitikai módszerekkel mindezidáig még nem tudtunk kimutatni fogamzásgátló-maradványokat, jelenlétük tört-nanogramm/liter koncentrációban valószínűsíthető. Annál nagyobb veszélyforrást jelenthetnek a műanyagokból kioldódó lágyítóanyagok, az úgynevezett ftalátok. A ftalátok - elsősorban a dibutil-ftalát és a dioktil-ftalát - hormonháztartást befolyásoló szerepe kísérletileg igazolt, noha az emberi szervezetre gyakorolt közvetlen hatásukkal kapcsolatban humán vizsgálati eredmények még nem állnak rendelkezésre. Állatkísérletekben, kétéltűeknél bizonyított tény az ivarjelleget befolyásoló és az azt módosító szerepük.
EDC-k szinte mindenütt jelen vannak a környezetünkben. Ezen belül a ftalátokat elképesztő mennyiségben alkalmazzák, a hétköznapok során elsősorban műanyag tárolóedényekben lelhetők fel: a műanyag flakonokban kiszerelt ásványvizeknél és üdítőitaloknál a vezetékes víz ebből a szempontból előnyben részesítendő.
AZ ELLOPOTT JÖVŐ
Az iparilag fejlett országokban már kezdik helyén kezelni a hormonhatású anyagok rendkívüli veszélyeit, annak érdekében, hogy az EDC-k jövőbeli, beláthatatlan következményeit megakadályozzák: az USA-ban például „Az ellopott jövő” címmel indult ilyen irányú program. A veszély valódi mértékének felismerését némiképp gátolja, hogy humán kísérleteket hormonhatású anyagokkal végezni tilos, és hogy az EDC-k hatásmechanizmusa és egyes, nekik tulajdonítható következmények közti összefüggéseket sem lehet egzakt módon megállapítani. Ráadásul nagy részük évek alatt fejti ki hatását.
Ami biztos: a mindennapokban jelen lévő hormonhatású anyagok óriási veszélyeket hordoznak. Csodálkozunk, korábban ismeretlen hormonális problémák felszínre kerülésén, elméleteket gyártunk az egyre gyakoribb nemi identitásváltozások tudományosan egyelőre még nem igazolt genetikai hátterét firtatva, figyelmen kívül hagyva a legkézenfekvőbb potenciális okot: a hétköznapok hormonhatásait.

lica

A zene természete

Bartók Béla szerint: "Az igazi népzene a természet tüneménye, olyan öntudatlan alkotás eredménye, amely minden kulturális befolyástól mentes. Ez az alkotás ugyanazzal a szerves szabadsággal fejlődött, mint a természet egyéb élő szervezetei: a virágok, az állatok." A természet lüktetése az ütem, és benne az elemek morajlása a dallam, a mindenható lélek megnyilvánulása, lényének kinyilatkozása valamiféle testetlen testet öltve szárnyalva. Madárfütty, madárcsicsergés! Szabolcsi Bence szerint "a zenével mindig az ismeretlent vagy alig tudottat írjuk körül, mindig a messzeségbe akarunk kilépni önmagunkból." A látható- tapintható világ felett különös, bármikor felidézhető varázslatként terül ki a zene világa. Az emberi test és lélek összhangját úgy teremti meg, hogy az embert (közvetlen) összefüggéseiből kiemelve a természeti világ, a vegetáció(nyugalmi állapot) tagjává avatja."Énekelni és zenélni évezredeken át minden műveltségi fokon azt jelenti, hogy varázsolni, elbűvölni, ráolvasni. A zene révén mindig földöntúli hatalmakkal lépünk összeköttetésbe. A nyugati ember ma már csak természetellenest lát mindebben s nem természetfölöttit, ezt az ő sajátos fejlődése magyarázza."Napjaink szinte egyetlen lélekmentő léleképítő eleme a zene, legyen az bármilyen, - modern (rock, elektronikus) klasszikus (barokk, reneszánsz) vagy autentikus (tradicionális, ősi, hagyományos hangszerekkel játszott népzenék) - hol erőt kölcsönöz, hol táncra perdít vagy csak lágyan elringat, de mindenképpen lényünkre hat. És ez a zene lényege: - a „léleköröm”! Milyen zenét szeretsz? Miért? Melyik zenét kedveled jobban: amelyiktől energiát kapsz, vagy amelyikben levezetheted energiáidat? Amelyikben felszabadulnak energiáid, amelytől új élményeket kapsz, vagy inkább amelyik egyszerű és könnyen táncolható? Melyik a kedvenc zenekarod? Rock? Punk? Metál? Világ-zene? Rap? Hip-hop? Acid? Kommersz? Kérdések, amelyekben ott rejlik az emberi lélek és a mai társadalom. "Miért hatnak egyes zenék sokszor varázserővel ránk? Mit érzünk valójában az ilyen zenék átélésekor?" - kérdezi Grandpierre Attila, ős-zene kutató, filozófiájában. A zene csodálatos hatása egyfajta sűrített kifejeződése a mai világ és a lélek viszonyának. Mióta lázadás a fiatalok külön zenéje? A „modern” csak pár évtizede jelent meg. Addig mi volt helyette? Addig más volt a fiatalság? Mit akar a rock vagy az elektronikus zenei világ társadalmi méretű tömeghisztériája elérni? A mai zene lázadás a fogyasztói társadalom elvárásaival szemben, amelyek lényegében engedelmes fogyasztókat, jámbor alattvalókat igényeltek. Ez a mozgalom az ifjúság önálló szellemi tényezővé válását jelentette az adott világ tagadása jegyében. A fiatalság válasza a felnőttek világának szűkké és szürkévé válására, szétrepeszti a beszűkülés kereteit. Az emberiség szellemi beszűkülésének tünete, annak kifejeződése, vagyis a tradicionalitás elvesztése, az hogy a társadalom manipulálása miatt az emberiség egyre elfogadhatatlanabb helyzetbe kerül. Az a helyzet, hogy jelen esetben ez sem képes „megváltani” a világot, ezt a beszűkülést nem tudta feltartóztatni, mert már a katartikus vég felé áramlik igazi megújhodás hiányában, ezáltal kifulladni látszik minden igazi felvillanyozó töltet, meghatározó pillanat és relaxáció nélkül. egyetlen megoldásként vissza kell térni a gyökerekhez, újra felépíteni az alapoktól e színteret, hogy ezer szivárványos pompájában tündöklő simogató tüneménnyé avanzsáljuk a zene élményét. Ha pedig ez igaz, akkor…hallgass bele még utoljára, hátha nem utoljára és általad is megváltódik e veszett világ.
 Fülelj és figyelj jól! Ébredéskor kakasszóval kezdődik, derült szívverésed adja egész napra meg ütemét és szinte észre sem veszed, de önmagadtól dúdolod vagy fütyörészed az utcán széltében hosszában a boldogságos Nap dicsőítő, verőfényes örömódáit! Ezek a te lélekdalaid, ez a te belső szépséged! Ez minden nemzet nép és a Mindenség természetzene alapja! Ehhez találj dallamkulcsot mely kinyitja a fény felé törekvés vaskos kapuit! Szép napot, szebb jövőt!
Dicsértessék!

Várhegyi Kálmán

PÉLDAMUTATÓ ELNÖK




ÍGY BESZÉL EGY NEMZETI ÁLLAMFŐ
Evo Morales Bolivia elnöke immár 9 éve tettekkel bizonyítja saját nemzetének - az indiánoknak - , hogy valóban a hazáját szolgálja. Legutóbb így nyilatkozott az országos népszerűségnek örvendő elnök, akit az egész világon ismernek és tisztelnek nemzetközi szerepvállalásaiért is: "Azt az elvet kell követnünk, amelyet őseink hagytak ránk! Ezek pedig az Igazság, az Igazságosság és az Emberi méltóság, amelyek nemzetünk szolgálatának az alapelvei." Most pedig kérdezzük a magyarországi idegen pártbűnözőket, hogy ők kiknek az érdekeit szolgálják? Ezek az idióta politikusok, akik idegen páholyok tagjai, de azért a trónon szeretnek ücsörögni, pöffeszkedni, az első helyeket elfoglalni, ugyan milyen értékeket követtek valaha, a saját zsebeik megtömésén kívül? Költői a kérdés, mert ezek a pokolfajzatok csak hazudni tudnak és élősködni, a dolgozó nemzetünk nyakán. (ovasónktól) Kép: az elnököt támogató oldalról

http://amagyaroldal.hu/hirek/content/p%C3%A9ldamutat%C3%B3-eln%C3%B6k


ÜZENJÜK AZ ÉLŐSKÖDŐK FÖNÖKÉNEK
Mióta is magyar állampolgárok nálunk a kazárzsidók? 1868 óta, amikor a Habsburg-kormány emelte őket a magyarok közé (nem fölé, csak közé!), de csak azért, hogy a magyarságot megtörjék és fölhigítsák, persze akkor még Habsburg segítséggel. Később szovjet segítséggel urakodtak a magyarok fölött. Most meg az EU-nak köszönhetik ittlétüket, semmi másnak. Az, hogy betelepülhettek a magyar királyságba II. József alatt, azt is a Habsburgoknak köszönhetik. A zsidók hallgatnak arról, hogy Mária Terézia alatt miért nem telepedhettek le? Azért, mert úgy jártak volna mint a cigányok, akiknek megtiltották a kóborlásokat és vándorlásokat. A degenerált és „felvilágosult” II. Józsefet viszont az akkor már tehetős zsidók lefizették. Tehát a magyar állampolgársággal jobb ha nem jönnek elő, mert nálunk a zsidóság – a történelmi tények szerint - alattomosan betolakodott és befurakodott, s 1945 óta megszállóként ténykednek. A Mazsihisz jobban tenné, ha tanulmányoznák az Alaptörvény állampolgárokra vonatkozó fejezetét. Abban ugyanis nincs benne az, hogy a zsidók fölötte állnak a magyar törvényeknek. A zsidóknak és zsidó szervezeteknek véleményük lehet, de beleszólásuk magyar ügyekbe nem. Ezt illene tudomásul venniük. Annál is inkább, mert az illem nagyobb erejű erkölcsi parancs mint a törvény. Olvastuk az elnök úr életrajzát is, mivel érdekelt bennünket, hogy milyen hasznos munkát végzett eddigi életében, de csak ennyit találtunk:”Egy formaruházati ellátást végző Zrt vezérigazgatójaként dolgozom.”

http://amagyaroldal.hu/hirek/content/orb%C3%A1n-fog-d%C3%B6nteni-zsid%C3%B3k-jajgat%C3%A1s%C3%A1r%C3%B3 l

Az áfacsalás már a rendszer része?

Szorosabb együttműködést sürget az unión kívüli országokkal az Európai Bizottság az áfacsalások visszaszorítása érdekében, ezért csütörtökön felhatalmazásért fordult a tagállamokhoz, hogy tárgyalásokat kezdhessen a témában Oroszországgal és Norvégiával.
A brüsszeli testület közleménye szerint ez a bizottság adócsalás ellenes fellépésének része, és azt szolgálja, hogy olyan kölcsönös együttműködési megállapodásokat lehessen kötni Moszkvával és Oslóval, amelyeknek köszönhetően visszaszorítható a határokon átnyúló áfacsalás, s minden érintett ország hozzájuthat a neki járó adóbevételekhez. "A csalók kijátsszák a különböző országok eltérő szabályozásait, valamint azt, hogy a két ország között nincs adatcsere, nem érnek össze a szálak. Az EU-nak szorosan együtt kell működnie nemzetközi partnereivel, ha sikeresen akar fellépni az áfacsalás ellen" - idézi a közlemény Algirdas Semetát, a bizottság litván tagját, aki a csalás elleni fellépésért és az adóügyekért is felel a testületben.
A bizottság abban bízik, hogy a majdani együttműködési megállapodások révén ahhoz hasonló információcsere alakulhat ki az EU és más országok között, amilyen jelenleg az EU tagállamai között működik. Ez működhet adatkérés alapján vagy automatikusan is - ismerteti a brüsszeli testület.
A bizottság közleménye arra is kitér, hogy a szomszédos országokkal és a legfontosabb kereskedelmi partnerekkel törekszik ilyen megállapodásokat kötni, Norvégiával, Oroszországgal, Kanadával, Törökországgal és Kínával helyzetfelmérő egyeztetések eddig is folytak. Oslo és Moszkva pedig már azt is jelezte, hogy kész lenne tárgyalásokat kezdeni az együttműködési megállapodásról.
Az Európai Bizottság legutóbb szeptemberben tette közzé adatait az áfacsalások becsült gazdasági hatásairól. Brüsszel szerint például 2011-ben az EU tagállamai összesen mintegy 193 milliárd euró (mintegy 59 100 milliárd forint) áfabevételtől estek el, ami GDP-jük körülbelül 1,5 százalékát teszi ki. Magyarországon Brüsszel szerint abban az évben az állam a GDP 3,7 százalékának megfelelő 3,7 milliárd euró (1133 milliárd forint) áfabevételtől esett el. Brüsszel szerint a kiesésnek több oka is lehet, de meggyőződése, hogy a csalás ebben komoly tényező.
Stop

Összecsaptak a tüntetők a kivezényelt rendfenntartókkal a Bosznia-Hercegovina északi részében fekvő Tuzlában szerdán, huszonkét ember, köztük tizennégy rendőr megsebesült - közölték rendőrségi források.

A demonstrálók helyi gyárak és üzemek bezárása ellen tiltakoztak. A mintegy hatszáz fős tömeg tagjai megpróbálták rohammal bevenni a helyi önkormányzat épületét, mert szerintük a városvezetés szemet huny a privatizált állami vállalatok későbbi összeomlása felett.
A futballszurkolókkal kiegészült tüntetők betörték az épület ablakait, gumiabroncsokat égettek és szándékosan akadályozták a forgalmat a városközpontban. Tizenegy autóban károk keletkeztek. A rendőrség visszaszorította a dühöngő tömeget és kordonnal körülzárta az épületet.
"Ez a boszniai tavasz kezdete" - mondta az egyik tüntető az állami rádiócsatornának adott interjújában, hozzátéve, hogy egyetlen politikai erő sem áll a tiltakozás mögött. Bosznia 27,5 százalékos munkanélküliségi rátája a legmagasabb a Balkánon.
A történtek rávilágítottak a nehéz gazdasági helyzet következtében kialakult társadalmi feszültségekre, valamint a politika tehetetlenségére Bosznia-Hercegovinában. Az 1992-1995 közötti boszniai háborúban egymással szemben álló felek közötti feszültségek nehezítik az ország gazdasági fejlődését és lassítják az európai integrációt.

MTI


A kifosztottak cunamija – Boszniában kormányépületek égnek
n05

…”A belügyminisztérium szerint a tüntetők sósavat és meszet vásárolnak, hogy azokat a rendőrökre dobják. A zavargásokban eddig több mint százan sérültek meg…

A tiltakozásokat a tuzlai nagyvállalatok munkásai robbantották ki… Az új tulajdonosok eladták a vállalatok vagyontárgyait, majd csődeljárásba menekültek. A munkások jó ideje nem kapnak fizetést…

A privatizációs rablás szörnyű… ha az ügyészség nem kezd harcot a korrupció ellen, akkor a „kifosztottak cunamija” árasztja el az országot…”

n03
- Hír és vélemény -
Hír: “A boszniai hatóságok egyelőre nem tudnak úrrá lenni a zavargásokon – írta az Origó, Makai József tudósításában. – “A Tuzlából indult tiltakozás más városokra is átterjedt, és a tüntetők több kormányépületet megostomoltak illetve felgyújtottak. A szarajevói biztonsági miniszter a tüntetőknek ad igazat.
Bosznia-szerte zavargások vannak, a tüntetők több városban megostromolták a katonok kormányainak épületeit, Szarajevóban pedig az elnökség épületét is megtámadták. Helyi források szerint mintegy harminc városban van tüntetés vagy rendbontás.
Szarajevóban a kormány bevetette a terrorelhárító alakulatokat, jelentette az al Jazeera. A városban már csak a legelszántabb és legerőszakosabb tüntetők maradtak az utcákon. A Bosznia-Hercegovina-i elnökség előtt letépték az állami lobogót, és megrongálták a főbejáratot. Egyesek állítólag már az épületbe is bejutottak. A tiltakozók kirakatokat törtek be, bodékat gyújtottak fel és megrongálták a villamosmegállókat is. Eddig több mint ötvenen sérültek meg Szarajevóban.
Korábban megrohamozták a szarajevói kanton kormányának központját, és felgyújtották az épületet.
-
1. Tuzlán kezdődött
Tuzlán a tüntetők a bíróság épületéhez indultak. A helyszíni hírek szerint a rendőrség kísérletet sem tesz arra, hogy visszaszorítsa a tüntetőket, akik korábban elfoglalták és felgyújtották a tuzlai kanton kormány épületét. A tűzoltók nehezen tudták megközelíteni az épületet, és az oltást a tüntetők is akadályozták. Az épületben rekedtek az első emeletről kiugorva próbáltak menekülni a tűztől, jelentette a boszniai Avaz tudósítója. Az egész kerületben lekapcsolták az áramot.
A rendőrség egy ideig védte a kormány épületét, majd elvonult a helyszínről. A tuzlai kanton miniszterelnöke délután lemondott. A tüntetők már a városházára is betörtek, és azt is felgyújtották. Ezt a tüzet sikerült eloltani, de a helyszíni jelentések szerint a városban nincs elég tűzoltó, a környező településekről várnak segítséget.
Az ország északkeleti részén lévő városban harmadik napja tartanak az erőszakos tiltakozások, és ezekben több mint tízezren vettek részt. A szarajevói belügyminisztérium szerint újabb rendőri erősítés indult Tuzlába – bár nem tudni, milyen erőkre számíthat a kormány, hiszen időközben más városokban is tüntetések kezdődtek.
A belügyminisztérium szerint a tüntetők sósavat és meszet vásárolnak, hogy azokat a rendőrökre dobják. A zavargásokban eddig több mint százan sérültek meg.
n04
2. Átterjedt máshova is
Bihacon a tüntetők szétverték a kantonális kormány szolgálati autóit. Zenicában is elfoglalták a katon kormányának épületét. A jelentések szerint a rendőrség letette a felszerelését. Az épületet felgyújtották.
A mostari tüntetés békésnek indult, de a legfrisebb jelentések szerint a tüntetők itt is behatoltak a kormány épületébe és felgyújtották. Ég a városháza is.
A rendőrség több helyen könnygázt és állítólag gumilövedéket is bevetett a tüntetők ellen, de erről egyelőre ellentmondásos hírek érkeznek.
A helyi lapok szerint Jajce, Brko, Prijedor, Travnik, Bugojno, Donji Vakuf, Kakanj, Visoko, Gracanica, Sanski Most, Cazin, Zivinice, Gorazde, Orasje, Srebrenik, Prozor, Tesanj településeken is voltak tüntetések.
n01
3. Csőd és zavargás
A tiltakozásokat a tuzlai nagyvállalatok munkásai robbantották ki. A korábbi állami tulajdonú cégek voltak a legnagyobb munkáltatók a kantonban, és a privatizációs szerződések szerint még működniük kellene. Ám az új tulajdonosok eladták a vállalatok vagyontárgyait, majd csődeljárásba menekültek. A munkások jó ideje nem kapnak fizetést.
A tiltakozók a kantonális kormányok lemondását követelik. Bosznia és Hercegovina két részből áll. Az egyik az úgynevezett boszniai Szerb Köztársaság, a másik pedig a bosnyák-horvát Bosznia-Hercegovina Föderáció, a zavargások jelenleg ennek területén vannak. A Föderáció kantonokból áll, és mindegyik kantonnak saját kormánya van – a tiltakozók ezeket a kormányokat támadták meg elsősorban.
Ez a bonyolult állami berendezkedés a háború következménye. A daytoni megállapodással kettéosztották az országot. A vita a bosnyák, a szerb és a horvát elit között arról folyik, milyen reformokkal tegyék működőképessé Boszniát. A bosnyákok központosítanának, a szerbek a jelenlegi rendszert favorizálják, a horvátok pedig saját entitást, egy harmadik föderális egységet követelnek.
A politikai vita láthatóan a döntéshozók minden intellektuális kapacitását lefoglalta: Bosznia gazdasági teljesítménye siralmas, és az országban rendkívül magas, közel harminc százalékos a munkanélküliség.
-
4. A kifosztottak cunamija
A privatizációs rablás szörnyű, mondta Fahrudin Radoncic. Bosznia és Hercegovina biztonsági minisztere szerint ő már hónapokkal ezelőtt figyelmeztetett: ha az ügyészség nem kezd harcot a korrupció ellen, akkor a „kifosztottak cunamija” árasztja el az országot.
Az országban 550-600 ezer munkanélküli van, a kantonok és a Föderáció kormányai pedig a szociális érzékenység leghalványabb jelét sem mutatják, mondta Radoncic, aki szerint Boszniában „rendőri rendszer van”, ahol a kantonok miniszterelnökei megparancsolták a rendőröknek, hogy verjék szét a tüntetéseket. A miniszter szerint ez politikailag, erkölcsileg és biztonsági szempontból is elfogadhatatlan” – írta Makai József tudósító.
n09
Véleményünk az egyre szaporodó események várható magyarországi hatásairól:
Kibontakozó polgárháború keleten, és most kemény zavargások dél-nyugaton. A Káosz közeleg. És ismét lángba borulhat a Balkán.
Ott lenn Boszniában már kitört a kifosztottak lázadása. – Nem kellene tehát tovább nyúzni és fosztogatni a magyar népet sem! – A társadalmi robbanással fenyegető devizahitelezés, valamint a mohó multi szolgáltatók által tönkre tett számlaadósok egyre több olyan példával szembesülnek, – hogy mit tesznek mások akkor, – mikor a kizsákmányoló kapitalizmus igazságtalansága a tetőfokára hág.
És ha valaki komoly döntéshozó körökből nem figyelmezteti a pénzügyi hiénákat, a bankokat, a behajtókat és a végrehajtókat, – hogy a jogszolgáltatással és a rendőrséggel közösen, ugyan már ne fosztogassák a népet tovább,- akkor itt bizony nagy baj lesz!
Mert közelednek határainkhoz az élő és égő példák, – hogy mit tesz a nép, – ha igazából elege van.
Figyelmeztettünk, évek óta figyelmeztettünk, hogy ennek az országos méretű fosztogatásnak nem lesz jó vége. Egyszer elszakad a cérna és akkor jaj lesz a hiénáknak. Az Apokalipszis lovai már vágtatnak Magyarország határai felé…
n08
n12
n10
n07
Fotók: AFP
Szabad Riport

Leváltották az Ukrán Biztonsági Szolgálat több vezetőjét

Viktor Janukovics ukrán elnök szerdán leváltotta tisztéről az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének vezetőjét, valamint a régiókban is vezetőcseréket hajtott végre: menesztette a közép-ukrajnai megyék SZBU vezetőit, de két nyugat-ukrajnai megye, Lviv és Voliny eddigi SZBU-vezetőit is leváltotta.
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat december 8.-án indított nyomozást az államhatalom megdöntésére irányuló kísérlet miatt. A személycserék azzal hozhatók összefüggésbe, hogy miközben a belső ellenőrzés nem hozott látványos eredményeket, a nyugat által fizetett felforgatók több megyében is harc nélkül foglaltak el kormányzati épületeket és kényszerítettek lemondásra helyi kormányzókat.
Egyelőre úgy tűnik, kémbotrányt nem robbantanak ki Ukrajnában, de valószínűsíthető, hogy a leváltott SZBU tiszteket nyugati titkosszolgálatokkal való együttműködés gyanúja miatt menesztették.


http://www.hidfo.net/2014/02/06/levaltottak-az-ukran-biztonsagi-szolgalat-tobb-vezetojet

Nemzetközi pénzügyi botrány bontakozhat ki, – a magyarországi devizahitelezésből


Ezt tette az 'Év Bankára'

Az ügy már Svájc Államügyészsége és az Európai Központi Bank elé került

- Devizahitelek = 10 milliárdos svájci frank hamisítás -

…”A közeli jövőben Magyarország a történelem folyamán immár másodszor kerülhet nemzetközi pénzhamisítási botrányba. 1922 és 1925 között mintegy 10 millió francia frank hamisításán buktak le vezető magyar politikusi körök.

Február – március tájára prognosztizálható, hogy kirobban a világban a magyar deviza alapú csalás következtében legkevesebb 10 milliárd svájci frank összegű, fedezetlen számlapénz kibocsátása miatti botrány. A „pénzhamisítás” fogalmi köre ma már nem csupán a fizikai bankjegy másolatokat takarja, hanem a törvényes fedezet nélkül kibocsátott fizetőeszközöket is…”

Civil Kontroll: “Eddig a “devizahitelek” körüli botrány jórészt az országon belül maradt, de ezzel a megközelítéssel elérik, hogy Svájc is kiakadjon, és kénytelen legyen állást foglalni CHF hamisítás ügyben. Ha legálisnak ítélik, azzal beismerik a nemzetközi bankok maffiaműködését, ha nem, akkor viszont az anyabankok kénytelenek lesznek vállalni a magyarországi fiókjaik által elkövetett bűncselekményeket, és kártérítést fognak fizetni.”
Menyhért Péter:

Deviza Alapú Csalás avagy a 10 milliárdos CHF hamisítás

A közeli jövőben Magyarország a történelem folyamán immár másodszor kerülhet nemzetközi pénzhamisítási botrányba. 1922 és 1925 között mintegy 10 millió francia frank hamisításán buktak le vezető magyar politikusi körök.
Február – március tájára prognosztizálható, hogy kirobban a világban a magyar deviza alapú csalás következtében legkevesebb 10 milliárd svájci frank összegű, fedezetlen számlapénz kibocsátása miatti botrány. A „pénzhamisítás” fogalmi köre ma már nem csupán a fizikai bankjegy másolatokat takarja, hanem a törvényes fedezet nélkül kibocsátott fizetőeszközöket is.
A magyar kereskedelmi bankok 2004 és 2010 között mintegy 7.000 milliárd forint (nagyságrendben mintegy 40 milliárd CHF) értékben adtak ki 5-25 éves időtartamokra különböző szerződésekben deviza alapú hiteleket.
A DAC csoport álláspontja szerint ezek olyan forint kölcsönök voltak, amellyel egyetlen országosan egységes rendszerben, a szerződésektől függetlenül, azokban nem is jelzett módon, súlyosan kárt okoztak az adósoknak, és a magyar állami költségvetésnek egyaránt. Erről az általunk bizonyítható állapotról 2013-ban feljelentést nyújtottunk be a legfőbb ügyészségre.
Ezt az álláspontot a Bankszövetség végig tagadta, és ők Európa és a magyar kormány felé egyaránt ezeket a kölcsönöket jogszerű, devizakölcsönnek állítják be a mai napig.
A kormányzat forintosítási szándékát is mindig a Bankszövetség állítása szerinti nagyon sok milliárd CHF értékű deviza igénnyel vétózták meg.
A Kúria decemberi jogegységi határozata óta immár bizonyított tényként kezelhetjük, hogy a túlnyomórészt CHF kölcsön mögött deviza van.
E tényeket elfogadva a DAC csoport 2014. január első hetében feljelentést nyújtott be a svájci államügyészségen, és az európai központi bankhoz, hogy állapítsák meg: milyen alapon és mekkora értékben bocsátottak ki a magyar kereskedelmi bankok idegen devizát a magyar pénzügyi jogszabályokra hivatkozva, tényleges pénzeszköz fedezet nélkül..
Álláspontunk szerint egy bank idegen valutát csak annyit adhat ki az ügyfelei részére, amennyivel a kölcsön teljes futamidejére rendelkezési joga van. A magyar pénzügyi jogszabályok alapján, a tartalékrátára alapozott számlapénz „teremtésre” ugyanis csak forintban lehet jogszerű lehetőség!
***
Felmerül a kérdés: mitől egységes hungarikum – csalás a deviza alapú jogügyletek összes egyedi szerződése?
Feljelentésünk bizonyítékát a következő tények adják:
Az adóst és az államot egyaránt, három olyan nagyon egyszerűen, banki bizonylatokkal bizonyítható tétellel károsították meg, mely az egyébként a Kúria szerint jogszerű szerződésekben nem is lelhető fel.
1. Az első a jogtalan, rejtett deviza kereskedelem. – A csalók arra az elavult társadalmi tudatra alapozva, hogy minden devizát a bank automatikusan forintosít, a deviza tulajdonos adós megkérdezése és felhatalmazása nélkül, önhatalmúlag forintosították, és ezzel a vételi és a kereskedelmi ár közti különbséggel, számlaadás nélkül megkárosították. Ma a törvény szerint a deviza tulajdonos szabadon rendelkezhet a rendelkezésére bocsátott deviza felett.
2. A második, a legjelentősebb értékű csalás, a nem létező pénzeszköz – a deviza egyenlegek – árfolyammal történő felszorzása, az egyenleg-hamisítás(!) – Ebben a szabályos ügyletben mindent a forintból, a valódi pénzből számolnak vissza devizává, azaz nyilvántartási számmá. Ennek következtében minden hónapban külön értékű nyitó és záró deviza egyenlegnek kellene lennie, mert az árfolyam változó. A bankok folyamatos deviza görgetése azt jelenti, hogy a számviteli törvényt megszegve, jogsértő módon értékelik a deviza átváltásokat.
Ez az egyetlen oka annak, hogy Magyarország a világon egyetlen ország, ahol az előírt törlesztés ellenére nem csökken, hanem nő a tartozás!
3. A harmadik bizonyíték az egyenleg-hamisítás egyenes következménye: ha magasabb az egyenleg, akkor a %-osan származtatott kamatok és költségek is magasabbak a jogosnál.
DAC csoport – Deviza Alapú Csalás áldozatai csoport
További információk: daccsoport@gmail.com

Egyik kezében hitelt, másikban fegyvert tart az Európai Unió

Az Európai Unió pénz adna Ukrajnának abban az esetben, ha az országban egy nyugatbarát kormány kerülne hatalomra a választásokon. Ezért cserébe azokat a "reformokat" kéri az EU "szomszéd-politikai" bizottsága, amelyek már korábban Ukrajna európai uniós delegációjától kiszivárogtak, és következetesen visszautasították.
A legutóbbi hitelfelajánlást követően (tavaly év végén) az Azarov-kormány számvetést végzett, és arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Unió töredékét sem adná annak az összegnek, mint amire az EU csatlakozási követelmények teljesítéséhez lenne szüksége Ukrajnának.
Tavaly decemberben került nyilvánosságra a dokumentum, amelyet a társulási szerződéssel együtt kellett volna aláírni Ukrajnának. Ebben a dokumentumban szerepeltek az EU által Ukrajna felé támasztott követelmények. Olyan durva és drasztikus "parancsok" voltak benne, mint például az ukrán krumpli export 10 százalékra történő csökkentése, de ugyanilyen mértékben csökkenteniük kellett volna a cukor kereskedelmét is. Az EU reformkövetelményei szerint Ukrajnának teljesen meg kellene szüntetnie a hús, vaj, tojás, és más számos mezőgazdasági termék termelési kapacitását, így ezekből behozatalra szorulna.
Az EU "reformterve" alapján Ukrajnának azonnal meg kellene kezdenie a vasútvonalak kompatibilissé tételét az európai vasúthoz, vagyis a szélesebb nyomtávút ki kell cserélni az európai keskenyebb nyomtávúra, ezzel együtt azonnal privatizálnia kellene a vasutat. Kötelezővé tették volna a gyárak logisztikájához a teljes úthálózat átalakíttatását európai cégekkel. Ukrajnának azonnal meg kellene szüntetnie minden vámot az európai ruházati termékekre - és valamennyi energiahordozó fogyasztói árát európai szintre kellene emelnie, különösképpen a gáz és a villany, majd a benzin árát.
Ezt a dokumentumot, amely összesen 900 oldalas, és pontokba foglalva rögzíti Ukrajna szuverenitásának felszámolását, és kiszolgálását a nyugati érdekeknek, az ország kiárusítását, és iparának, mezőgazdaságának tönkretételét, Alexander Gorokhov ukrán politikus hozta nyilvánosságra, aki mindvégig ott volt az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon.
Ezek után most újabb követelésekkel állt elő az Európai Unió "szomszédpolitikája". Az Ukrajnának adott hitelért cserébe elvárt úgymond "reformokat" egy újabb elemmel toldották meg; a választási rendszer átalakításával.
Ha az Európai Unió szerint gondok vannak az ukrán választási rendszerrel, az annyit jelent, hogy abban az esetben, ha a tavaszi választásokon nem nyugatbarát kormány jut hatalomra, az Európai Unió nem fogja elismerni a kormány legitimitását. Mondván, hogy a választási rendszer nem kellően demokratikus. Emlékezzünk, milyen következményei voltak annak, amikor az Európai Unió Szíriában megkérdőjelezte az Asszád-kormány legitimitását: onnantól kezdték a nyugati mesterlövészek véletlenszerűen lelövöldözni az utcán sétáló ártatlan civileket.

http://www.hidfo.net/2014/02/06/egyik-kezeben-hitelt-masikban-fegyvert-tart-az-europai-unio



Az egyre súlyosbodó ukrán helyzetről fantáziáltak az amerikai szponzorok, amikor kicsúszott a Victoria Nuland államtitkár véleménye. Arra utalt, hogy az EU lassú döntéshozatala és töketlensége miatt Ukrajnát bukhatják a zsiványok.
Az amerikaiak amúgy arról beszélgettek, hogy nem lenne szerencsés, ha egy hatalomátvétel esetén Klicsko, korábbi bokszbajnok lenne a miniszterelnök.
Az ukrajnai lázadók felfegyverzésével és pénzelésével vádolta meg az Egyesült Államokat és egy esetleges orosz beavatkozást sem zárt ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tanácsadója egy kijevi lapnak adott csütörtöki interjújában. Szergej Glazjev gazdasági tanácsadó – aki sokak szerint Putyin jobbkeze az Ukrajnát érintő kérdésekben – a Kommerszant-Ukrajina című lapnak adott interjúban az általa “puccskísérletnek” nevezett tüntetések erővel való beszüntetését javasolta, és az ukrán belpolitikai válság mindegyik szereplőjét élesen bírálta.
“Információink szerint amerikaiak heti 20 millió dollárt költenek az ellenzék és a lázadók finanszírozására, köztük fegyverekre is (…) A fegyveresek az amerikai nagykövetség területén kapnak kiképzést, ott fegyverzik fel őket. Ez elfogadhatatlan, ezt meg kell vizsgálni” – közölte Glazjev.
A tanácsadó azt is leszögezte, hogy szerinte Oroszországnak jogalapja van beavatkozni Ukrajnában az 1994-es budapesti memorandum értelmében.

“E dokumentum szerint Oroszország és az Egyesült Államok Ukrajna szuverenitásának és területi egységének védelmezői, és őszintén szólva egy ilyen konfliktusban kötelességük beavatkozni. Amit az amerikaiak csinálnak – egyoldalúan és nyersen beavatkoznak Ukrajna belügyeibe – az a szerződés egyértelmű megsértése. A szerződés kollektív garanciákról és kollektív fellépésről szól” – mondta Szergej Glazjev arra a kérdésre, hogy Oroszország aktívan beavatkozna-e az ukrán válságban. Azt ugyanakkor nem nevezte meg, hogy Moszkva pontosan milyen lépéseket tehet.
A budapesti memorandumot azután írták alá, hogy Kijev az 1990-es évek elején biztonsági garanciákat kért a külső hatalmaktól azért cserébe, hogy csatlakozzon az atomsorompó egyezményhez és feladja a szovjet időkből származó atomfegyvereit.
A Fehér Ház szóvivője Glazjev szavai reagálva azt mondta, hogy az Egyesült Államok elítéli az erőszakot bármely fél részéről, és az ukrán válság rendezésén dolgozik. “Az orosz tisztviselőknek is hasonlóan kellene tenniük” – tette hozzá Laura Lucas Magnuson szóvivő. (Azt csak igy közbevetőleg jegyezzük meg, hogy Kijevben nem az orosz diplomaták adják egymásnak a kilincset, hanem az amerikai és Nyugat-európaiak!)

Glazjev az interjúban puccskísérletnek nevezte az ukrajnai tüntetéseket, hazudozással és a valóság elferdítésével vádolta az ukrán ellenzéket és a nyugati országokat, de még a kijevi kormányt is.
“Ami Kijevben történik az egy puccskísérlet A Nyugat aktivistáknak nevezi a terroristákat és a puccsistákat, és békés tüntetőknek próbálja beállítani őket, holott mindenki látja, ahogy megtámadják a rendőröket, Molotov-koktélokkal dobálják őket, napalmot készítenek és felfegyverzik magukat” – fogalmazott a tanácsadó.
“Egy olyan helyzetben, amelyben a hatóságok egy puccskísérlettel néznek szembe, nincs más választásuk (minthogy erőt alkalmazzanak)” – tette hozzá.
Glazjev továbbá azt mondta, hogy az ukrán hatalomhoz közel állók “féltik milliárdjaikat”, ezért nem hajlandóak megegyezni a másik oldallal, “mielőtt katasztrófa nem történik”. A nyugati államokat pedig “zsarolással” vádolta, amiért azok Viktor Janukovics elnök és egyes ukrán oligarchák külföldi vagyonának befagyasztását is meglebegtették a válság miatt.
Az erő alkalmazását pártoló Szergej Glazjev nemrég azt mondta, hogy Janukovics elbukik, ha nem “fojtja el” a tüntetéseket. Korábban nyíltan gazdasági megtorlással fenyegette meg Ukrajnát arra az esetre, ha társulási szerződést ír alá az Európai Unióval.

De amúgy zajlanak az események Kijevben.
„Robbanásveszélyes a kijevi helyzet” – kezdte el tegnap egy ukrajnai riport felvezetőjét egy tengerentúli hírcsatorna riportere, aztán a füléhez kapva, a „súgó” utasításait követve kínos mosollyal folytatta. „Kijevben pokolgép robban az ellenzék főhadiszállásán.”
A fölforgatók bázisaként szolgáló Szakszervezetek Házában egy dobozba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe, aminek következtében legalább egy haramia súlyosan megsérült. A fővárosi rendőrség megerősítette, hogy a kórházba szállított férfinak a detonáció miatt csuklóból amputálni kellett a kezét, és a szeme is megsérült. A férfi egy „gyógyszerek” feliratú dobozt nyitott ki, mire az abban elrejtett robbanószerkezet működésbe lépett. A rendőrség nyomozóit a tüntetők nem engedték be a Szakszervezetek Házába. Egy másik nyomozócsoport a kórházban várja, hogy a súlyosan sérült férfi magához térjen, és vallomást tegyen.
A banditák egyelőre nem tudják, ki vitte be a dobozt az épületbe. Figyelemre méltó azonban, hogy nem azonnal a hatalom képviselőit kezdték el vádolni. Az elmúlt hetekben egyre feszültebb lett a viszony a Majdan különböző „önvédelmi” bandái között, korábban már sor került összecsapásra közöttük.
Közben Janukovics elnök Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettessel tárgyalt: az elnök megígérte, hogy támogatni fogja a mielőbbi alkotmányreformot, ugyanakkor szerinte be kell tartani az alaptörvény-módosítás előkészítéséhez szükséges minden eljárást. Janukovics tegnap elutazott Szocsiba, a Vlagyimir Putyinnal való tárgyalások előtt nem akar komolyabb döntést hozni. Pozícióit erősítheti, hogy Kelet-Ukrajnában stabil bázissal rendelkezik. A Krímben már hetek óta oroszbarát tüntetések zajlanak, a napokban pedig Harkívban alakult meg az úgynevezett Ukrán Front. Célja az ukrán föld megtisztítása azoktól, akik Nyugatról megszállni érkeztek azt.

http://balrad.wordpress.com/2014/02/07/bassza-meg-az-eu/

Rogozin: Moszkva megújíthatja az ukrán védelmi ipart


Az Európai Unió reformköveteléseit követően Oroszország is előállt javaslataival Ukrajnára vonatkozóan. Dimitrij Rogozin bejelentette, Moszkva az ukrán védelmi ipar megújítását tudja nyújtani, ami azon kívül, hogy rengeteg munkahelyt teremtene, a társadalmi feszültségeket is lerendezné (hogy ez a gyakorlatban mit jelent, az a nyugatbarát ellenzéken múlik). A védelmi iparért felelős miniszterelnök-helyettes azonnali találkozóra tett javaslatot, és egyben meg is említette azokat az iparágakat, melyek az együttműködés tárgyát képeznék: a repülőgépgyártás, hajógyártás, illetve a rakétatechnológiák és űrkutatás terén kínálnak együttműködést Ukrajnának.
"Miközben a nyugatbarát ellenzék intrikákkal és botránykeltéssel foglalkozik, Oroszország segített Ukrajnának elkerülni egy gazdasági összeomlást, az újonnan kötött megállapodások pedig önmagukban is több ezer munkahelyet teremtenek. Talán, miután ennek gyakorlati megvalósítása is megkezdődik, kevesebb munkanélküli, haragos ember lesz az utcákon, akik külföldről pénzt fogadnának el saját városaik felforgatására."
Tavaly novemberben Dimitrij Rogozin figyelmeztette Ukrajnát, hogy abban az esetben, ha aláírják a társulási szerződést az Európai Unióval, Oroszország számos "különösen érzékeny" gyárlétesítményt telepítene ki Ukrajnából. Ez a kormányt rákényszerítette a valós helyzetértékelésre, és nyilvánvalóvá vált, hogy a korábban folytatott kétkulacsos politikát nem űzhetik tovább.
Az orosz és ukrán fegyvergyártó cégek közötti együttműködés még a szovjet idők tervgazdaságára vezethető vissza. Mind az együttműködés valós mértékét, mind az értékét lehetetlen megállapítani, tekintve, hogy titkosított szerződésekről van szó, ami egyben az ukrán ipar tekintélyes részét is adja. Mindenesetre a kormány januári adatai szerint több mint 400 orosz hadiipari cég gyártóegységei vannak Ukrajna területén, és az ukrán védelmi ipart ellátó több mint 70 cég székhelye található Oroszországban. Olyan összefonódás ez, amit az Európai Unió értéktelen hitelei nem tudnak helyettesíteni.
A tavalyi évben az orosz és ukrán hadsereg közötti együttműködés további bővítésre került, az Oroszországi Föderációba történő eladások magasan más országok előtt álltak az ukrán hadiipar külkereskedelmi egyenlegében. Decemberben a Viktor Janukoviccsal folytatott megbeszélések után Vlagyimir Putyin is bejelentette az Ukrajnával történő katonai együttműködés nagyarányú bővítését, ami egyben el is döntötte, melyik hatalmi tömbhöz tartozik az ukrán állam, akár csinálnak nyugatbarát kormányt, akár nem.

http://www.hidfo.net/2014/02/07/rogozin-moszkva-megujithatja-az-ukran-vedelmi-ipart


Feltörte a Facebook szervereit a Szíriai Elektronikus Hadsereg

Az Szíriai Elektronikus Hadsereg - Bashár Asszád szír elnök támogatására szerveződő civil hacker-csoport - betört a Facebook rendszerébe a közösségi háló tizedik születésnapján. Az akció célja a facebook.com domain ellopása volt, ami rövid időre sikerült is. A szervezet saját Twitterén keresztül közölte a képet, miszerint a WHOIS domain regiszter nem a Facebook korábbi tulajdonosait jegyzi, hanem egy szíriai g-mail címet.
A hackercsoport állítása szerint sikeresen tudott változtatásokat végrehajtani a Facebook szerverein, de az akció túl sok időt vett igénybe, és gyors ellenintézkedések miatt félbemaradt.
Fél órával az akció után a domainnév a regiszter szerint már újra a domain[@]fb.com-hoz tartozott, jelezvén, hogy a Facebook és a MarkMonitor domainkezelő vállalat észlelte a beavatkozást és megakadályozta a súlyosabb károkat.
A Facebook tizedik születésnapjának ünneplése így nem volt zavartalan, talán Zuckerbergnek is volt egy-két kellemetlen pillanata. Ki tudja, milyen információk birtokába jutottak a Facebook szervereiről?
2013-ban, miután az amerikai kormány bejelentette, hogy a közeljövőben katonai beavatkozást kezdhet Szíriában, hogy Asszád elnököt a hatalomból eltávolítsa, a Szíriai Elektronikus Hadsereg feltörte a Huffington Post, a New York Times és más, Asszád elnökkel ellenséges fővonalú médiafelületek közösségi oldalait, ahol Obama haláláról szóló álhíreket tettek közzé.

http://www.hidfo.net/2014/02/06/feltorte-facebook-szervereit-sziriai-elektronikus-hadsereg

Az írástudatlan férfi, aki megállította az elsivatagosodást

Nem kellett kutatás, számítógép és mérőeszközök. Az egyszerű logika mentén alkotott egy egyszerű ember olyat, melyre a szakemberek is rácsettintettek.
Bátran mondhatjuk, hogy Yacouba Sawadogonak nincs párja. A burkina fasói, írástudatlan földműves ugyanis egy olyan égető problémára találta meg a megoldást – teljesen egyedül – amivel se a szakemberek, se a legfejlettebb szervezetek nem tudtak mit kezdeni. Sawadogo ősi módszerek segítségével Burkina Faso északi részén megállította az elsivatagosodást.
Burkina Faso északi részei az úgynevezett Száhel-övezetben találhatóak, amelyet északról a Szahara, délről pedig trópusi szavannák sora fog közre. A térségben uralkodó szárazság és vízhiány a földek elsivatagosodásához vezetett, és nem javított a helyzeten a földek túlművelése, túllegeltetése és a túlnépesedés sem. A kegyetlen körülmények éhínséget okoztak és rengeteg halálos áldozatot követeltek.
Bár számos agráripari szakember és szervezet munkálkodott azon, hogy megállítsa az elsivatagosodást, senki sem járt sikerrel. Egészen addig, amíg 1980-ban Yacouba Sawadogo a saját kezébe nem vette az irányítást.
Yacouba egy évszázadok óta ismert, afrikai módszert alkalmazott: a zait. A zai egyszerű és olcsó földművelési eljárás. Lényege, hogy lyukakat ásunk a földbe, majd megtöltjük komposzttal, és elültetjük a magokat. Ezek az üregek az esős időszakban a növények gyökere felé vezetik a vizet, így a palántáknak szárazság idején van miből táplálkozniuk. Yacouba újítása, hogy a szokásosnál nagyobb gödröket vájt, növelve az összegyűjtött víz mennyiségét.
A zai szerint a földet szárazság idején kell előkészíteni. Mivel a helyi hagyomány erről pont ellentétesen vélekedik, sokan kétkedve fogadták Yacouba módszerét. A férfi azonban mindenkinek bebizonyította, hogy képes csodát tenni. 20 év alatt gyönyörű, virágzó birtokká változtatott egy 30 hektáros, terméketlen területet. A talaj minősége kifogástalan lett, és számtalan fa indult növekedésnek. A szakemberek azt mondják, hektárok tízezreit lehet újra termékennyé tenni Yacouba megoldásával.
Yacouba leszögezte, soha nem jutott eszébe eltitkolni mások elől a technikáját. Előadásokat kezdett tartani, hogy megismertesse az eljárást azokkal, akik javítani szeretnének életkörülményeiken. „Az a célom, hogy minél többen kövessék a példámat, hiszen a probléma súlya megköveteli az összefogást. Ha magunkba zárjuk a tudást, az újítást, azzal nem használunk az emberiségnek”.
22010-ben Mark Dodd dokumentumfilmet készített Yacoubáról, A férfi, aki megállította az elsivatagosodást címmel. Dodd így szerette volna felhívni a figyelmet Yacouba páratlan tettére. A küldetés sikeres volt: rengeteg támogató jelentkezett, akiknek köszönhetően Yacouba továbbfejleszthette a zait. A férfi most már olyan kősáncokat is épít, amelyek segítenek lelassítani a víz elfolyását, ha a gödrök megtelnek. Így a gyökereknek jóval több idejük van magukba szívni az életet adó folyadékot.
Yacoubának azonban sok nehézséggel kell még szembenéznie: a féltőn óvott, nagy gonddal nevelt erdők helyére a hatóságok házakat kezdtek építeni, veszélyeztetve a férfi eddigi munkáját. Természetesen a férfi nem adja fel a küzdelmet. „Ha egy nap alatt tíz fát vágsz ki, és az elkövetkezendő egy évben egyet sem ültetsz, akkor el kell gondolkodnod: ki a felesős a bolygó pusztításáért”.
(Kiss Gréta, forrás: pozitivnap.hu )

Kútba esett adósságcsökkentés

Csak trükkökkel sikerült csökkenteni tavaly év végén az államadósságot, januárban a nettó adósság ismét rekordszintre emelkedett. Idén év végén már a magánnyugdíj-pénztári vagyon sem fog segíteni: az ugyanis elfogyott. Ráadásul a paksi bővítés is növelni fogja az államadósságot.
Csodás-új-mesepalotából zengedezik hülyeségeiket Magyarország csökkenő adósságáról! Új csúcsra emelkedett Magyarország nettó államadóssága: januárban az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) előzetes adatai szerint 843,9 milliárd forinttal nőtt, így elérte a 22 842 milliárd forintot. Ez az idei évre kalkulált két százalék körüli bővülést figyelembe véve a bruttó hazai össztermék (GDP) 77,9 százaléka. Az ÁKK azonban csak a központi költségvetés adósságát publikálja, ezen kívül az államadósságba beletartozik még az önkormányzatok és a költségvetési rendszeren túli pénzügyi alapok adóssága is.
Decemberben az ÁKK mintegy 455 milliárd forintnyi adósságot tüntetett el azzal, hogy visszafogta a kötvénykibocsátást. Az adósságszabály ugyanis azt követeli meg, hogy a GDP-arányos államadósság alacsonyabb legyen december végén, mint egy évvel korábban. A januári emelkedés azért is különös, mert az ÁKK január végén törlesztett egymilliárd eurónyi, mintegy 300-310 milliárd forintos adósságot: ez alapján úgy tűnik, komoly forrásbevonással kezdte az évet az állam.
A magyar költségvetés most már konszolidált, csökkenő államadósságú pályán van – mondta el a Fidesz.hu-nak adott, tegnap megjelent interjújában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormány büszkén hirdeti, hogy csökkentette az államadósságot, ez azonban nagyrészt a magán-nyugdíjpénztári vagyon adósságtörlesztésre fordításának köszönhető. A közel 3000 milliárd forintból 2020 milliárdot költött a kormány adósságcsökkentésre: enélkül a GDP 85-86 százalékára emelkedett volna az állam adóssága.
Ebből 435 milliárd forintot a tavalyi év utolsó hetében költött el a kormány: az ÁKK kötvényvisszafogásán túl ez is hozzájárult a statisztika megszépítéséhez. A kormány közvetlenül a választások előtt nem akarta megengedni magának, hogy megszegje az alaptörvénybe foglalt adósságszabályt.
Orbán Viktor 2010-ben azt ígérte: megvédik a nyugdíjakat és csökkentik az államadósságot: a legfrissebb adatok alapján azonban látszik, egyik sem sikerült.

Azt Varga Mihály is elismerte: növekedhet az államadósság a paksi beruházásra felvett orosz hitel miatt. A kormány azzal számol, hogy maximum 2-3 százalékponttal nő éves szinten az államadósság bruttó hazai össztermékhez viszonyított aránya. Így a növekedés nem veszélyezteti azt a célt, hogy a magyar államadósság a következő tíz évben is csökkenő pályán maradjon. Az ugyanakkor nem világos, hogy képes az államadósság egyszerre nőni és csökkenni. Varga szerint évente mintegy 300 milliárd forintot fordít a költségvetés a paksi beruházásra, ez a GDP egy százalékának megfelelő összeg.
Az valószínűtlennek tűnik, hogy az államadósság csökkenő tendenciája ellensúlyozná a paksi beruházás költségeit: 2010 óta összesen nem csökkent ilyen mértékben az államadósságunk. Azt pedig láttuk, hogy a tavalyi év végén csak kisebb trükkökkel sikerült csökkenteni az államadósságot, míg a nettó adósság rekordszintre növekedett. Feltehetően az idei évben is ehhez hasonló, statisztikát javító kerülőutakra lesz szükség. Varga Mihály érvként felhozza azt is, hogy a paksi beruházás nemcsak az adósságrátát emeli, de több tízezer embernek ad majd munkát. A nemzetgazdasági miniszter nyilvánvalóan arra utalt, hogy a bővüléssel fokozatosan “kinőhetjük az adósságot”.
Elemzők azonban ezen a területen sem látnak sok biztatót: még vissza sem értünk a 2008-as nominális GDP-hez, a most látott növekedés csak a rendkívül alacsony bázis – nevezetesen a 2012-es recesszió – miatt tűnik kedvezőnek. Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza egy tegnapi előadásában elismerte, jelentős kiigazítást hajtott végre a kormány, ám ennek nagy részét direkt adókkal érte el.
Emellett a monetáris politika egyáltalán nem tűnik függetlennek, ezáltal gyenge a mandátuma, az államadósság jelentős része pedig külföldiek kezében van, így az ő kegyelmükre kell hagyatkozunk. Jakobsen szerint ezen okok miatt a mostani forintgyengülést a nemzetközi környezet romlása ellenére 70 százalékban a hazai folyamatok okozzák. A Saxo Bank elemzője szerint hazánk talán a legproblémásabb ország az általa látogatottak között.
Rendületlenül optimista az ÁKK
Ötvenmilliárd forint értékben tervez 3, 5 és 10 éves magyar államkötvényeket értékesíteni ma az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) – Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a Reutersnek nyilatkozva elmondta, sikeres kötvényaukcióra számítanak. Borbély szerint a keddi és szerdai napon látott hozamcsökkenés arra utal, hogy a hosszabb lejáratokon is stabilizálódik a magyar kötvénypiac, ráadásul a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek keddi aukcióján kedvező kereslettel szembesültek.
A múlt heti forintgyengüléssel párhuzamosan a magyar állampapírok hozama is megugrott. A múlt hét csütörtöki aukción meghirdetett 50 milliárdnyi 12 hónapos diszkont kincstárjegyre összesen 50,5 milliárdos kereslet érkezett, a hozam pedig 67 bázisponttal emelkedett a két héttel korábbihoz képest.
(Népszava)

Martonyi belegabalyodott saját köpönyegébe

Martonyi János külügyminiszteri pozícióban tartásával éppen úgy tesz a magyar külügy, mint a mostanra bukott Azarov-kormány próbált tenni. Csakhogy épp az ukrán példa kellene egyértelművé tegye: nincs olyan, hogy "híd a Kelet és Nyugat közt". Vagy kelet, vagy nyugat. A keleti nyitást a nyugattól elfordulás kell kövesse.
Ennek ellenére a magyar külügy továbbra is próbál egyfajta kétkulacsos politikát kiépíteni. Az Oroszországgal kötött stratégiai megállapodások mellett továbbra is a nyugathoz dörgölőznének, és miközben egy-egy nagyobb orosz beruházást követően Brüsszelbe szaladnak magyarázkodni, az orosz külügyet hallgatólagosan hülyének nézik.
Martonyi szerdán a német külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket Berlinben, ahol azt próbálta elhitetni, hogy a paksi atomerőmű-bővítésnek nincs semmilyen geopolitikai jelentősége. "Szó nincs arról, hogy ezzel a döntéssel Magyarország Oroszország felé fordul".
Pedig bizony szó van róla. Ezt a német külügyminiszter is tudja, Martonyi is tudja. Az orosz külügy is tudja, és az Oroszország Hangja már le is közölt egy cikket "Martonyi elfordult Oroszországtól" címmel. Talán jobb lenne mérlegelni, mielőtt a magyar külügy mindenkinek azt mondja, amit hallani akar - nem egy ország lett már darabokra szakítva az ilyen szánalmas külügyi manőverek miatt.
A nyugat területeket ígért Magyarországnak és Lengyelországnak az ukrán beavatkozásért cserébe. Vajon mit ígértek a szlovákoknak és románoknak arra az esetre, ha a kormány elárulja őket? Éppen ideje, hogy Magyarország végre elhatározza magát, és az Oroszországgal kötött megállapodások ne csak gazdasági, hanem katonai jellegűek legyenek. Ez az egyetlen garancia arra, hogy hazánk nem kerül olyan helyzetbe, mint amilyenbe Ukrajna került.

http://www.hidfo.net/2014/02/06/martonyi-belegabalyodott-sajat-koponyegebe

Csak a nagyon jó adósokért van verseny

A bankok titkolják, hogy kik számíthatnak a legjobb hitelfeltételekre. Összegyűjtöttük az általában rejtetten kezelt szempontokat. A tét nem kicsi, hiszen miközben a kamatszint, így az új hitelek ára is, fantasztikusan alacsonyra esett, a régi adósok terhei csak igen visszafogottan csökkentek. Érdemes tehát „átárazni” a meglévő hitelt, de csapda akad bőven.

A jelenlegi kamatszinten számos hitelt érdemes lehet(ne) kiváltani. Különösen azért, mert hiába a kamatcsökkentési sorozat, a korábbi adósok ebből alig vesznek észre valamit. Az életkörülmények változása is mozdulásra kényszeríthet. A KSH statisztikája szerint viszont hat hónap alatt mindössze alig több mint ezren cserélték le hitelüket (kicsit bíztató, hogy a legfrissebb statisztika még csak 2013 első félévét mutatja). Az ok az lehet, hogy a legjobb piaci kamatok eléréséhez olyan komoly feltételeket szabnak a bankok, amelyeknek csak az igénylők igen kis része tud eleget tenni. Az adósminősítések ráadásul titkosak.

A lakáshitelek a legtöbb esetben több évtizedre szólnak. Pedig a család bővül, esetleg éppen ellenkezőleg, felnőnek a gyerekek, saját otthonba költöznének. Ha előnyösek a régi hitel kondíciói, érdemes fedezetcserét kérni a banktól. Ilyenkor általában rendezett tulajdoni viszonyokkal rendelkező, tehermentes ingatlant fogadnak el a bankok. Ebből is látszik, hogy a fedezetcsere lebonyolítása sem könnyű dolog (a lakás hitelteherrel nem adható el, az új megvételéhez pedig így legfeljebb a sokkal kisebbe költözés esetén lehet elegendő a pénz). Megoldás lehet, egy másik, családon belül ingatlan bevonása. Költségként az új ingatlan értékbecslése, közjegyzői és földhivatali díj, valamint banki szerződésmódosítási díj merülhet fel.
Sok közvetítő igyekszik ügyfeleket (magának pedig jutalékot) biztosítani azzal, hogy hitelkiváltásra ösztönöz. A mellékelt táblázatban piaci kutakodásunk alapján összefoglaltuk, mikor várhat valaki – legalábbis elméletben – meglévő hitelénél jobb feltételeket egy másik banktól. Azoknál a vállalkozásoknál, amelyek néhány, netán minden pontban a leírtnál markánsan lazább elvárásokat fogalmaz meg, eleve kezdhetünk gyanakodni. Csodák ugyanis sajnos ezen a téren sincsenek (elég talán emlékeztetni arra, hogy több büntetőeljárás is indult olyanok ellen, aki a bajban levők hiszékenységét használták ki).

Időközben nagyot változott a világ


Korábban, még a végtörlesztés előtt, igen jó ajánlatokkal csábították a bankok a másutt jelzáloghitellel rendelkezőket. Jelenleg is léteznek hitelkiváltó hitelek: szabad felhasználásúak is, és célzottan lakáshitel kiváltására szolgálók is. A feltételek azonban meglehetősen kemények. A jogszabály is előírja a bankoknak, hogy ügyeljenek a fedezeti arányra (az ingatlan értékének hány százalékát teszi ki a hitel), és arra is, hogy az adós jövedelme mekkora hitelterhet bír el. A fő szabály szerint az ingatlan mintegy felének erejéig nyújtanak hitelt (az egyik jegybanki jelentésben korábban megjegyezték, hogy a bankok szigorúbb korlátokat szabnak az elvárhatónál), a jövedelemnek pedig legfeljebb a harmada mehet törlesztésre.
Igen erősen esik még a latba a korábbi fizetési fegyelem. A pozitív adóslista elindítása – mint arról korábban írtunk– nem olcsóbb kölcsönöket, sokkal inkább nehezebb hozzáférést hozott. A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) adatai felszínre hozhatják, ha valaki túladósodott. Ez akkor is lehetetlenné teheti az új hitel felvételét, ha az adós egyetlen egyszer sem csúszott meg a fizetéssel. A legjobb kondíciók eléréséhez emellett általában többszázezer forintos jövedelem vagy többmilliós megtakarítás szükséges. Sok hitelintézet kizárólag a jövedelem, mások az egész ügylet kockázatossága alapján eltérő árazást alkalmaznak: a jobb ügyfelek kedvezőbb kamaton juthatnak hitelhez.
A hitelkiváltásnak is vannak költségei, éppúgy, mint amikor újonnan vesz fel valaki hitelt.  Folyósítási jutalék vagy hitelbírálati díj, értékbecslési, közjegyzői díj, földhivatali illeték merülhet fel. Akció keretében azonban jelenleg is sok pénzintézet nyújt kedvezményt a kezdeti díjakból, vagy biztosít olyan terméket, mely ezeket a költségeket a hitel kamatába illeszti. Így akár nulla induló díjjal is megoldható a váltás. Érdemes persze számolgatni, esetenként ugyanis még az esetleges költségek mellett is jókora összeg takarítható meg egy új, a réginél sokkal kedvezőbb feltételű kölcsönnel. Egyre több a hosszú kamatperiódusú hitel (kamatperióduson belül a kamat nem változik), ami kiszámíthatóvá teszi a törlesztést. Így tulajdonképpen a bankot „megkerülve” alakíthatja az adós hitelét az új – sokkal alacsonyabb – kamatfeltételekhez.
Azonban más szempont is akadhat. A kiváltással a régi hitelt az adós egy összegben visszafizeti, és új hitelszerződés jön létre. Ha az eredeti hitel lakáscélú volt, ezt követően (még ha az új hitel kamatai és díjai meg is egyeznek a lakáshitelekével) már nem számít annak. Azok tehát, akik lakástakarék-pénztári megtakarítást, vagy utólagos szocpol előtörlesztését akarják bevonni a konstrukcióba, – a lakáscél megszűnése miatt – ezt nem tehetik meg. (A rögzített árfolyamú végtörlesztéskor ez nem így volt.)

Az ideális adós

MegnevezésElvárásTartalom
Hitelhányad40%Az ingatlan árának vagy költségének legalább 60 százaléka az önerő (már az aktuális, a válság miatt nagy valószínűséggel alaposan csökkent, érték a mérvadó)
Törlesztés30%Az igazolt jövedelem legfeljebb ekkora hányada megy hiteltörlesztésre (minden kölcsönt figyelembe véve)
KHRPozitívNem csak az a fontos, hogy ne legyen valaki a negatív (egykori BAR) listán, az is fontos, hogy látszódjék a jó fizetési fegyelem
Jövedelem250eFt/hó felettEz bankonként eltér, de tapasztalataink szerint az átlag körülbelül ezen a szinten van
BankszámlaAktívA legjobb, ha másutt levő (kifogástalan múltú) bankszámláját az adós a hitelfelvétellel párhuzamosan az új folyósítóhoz viszi
További szempontokNem mindegy a földrajzi elhelyezkedés (jó az élénkebb ingatlanpiac), és a foglalkozási kör (sőt az ágazat) sem
http://www.azenpenzem.hu/cikkek/draga-a-hitel-igy-szabadulhatsz/1654/