2014. február 6., csütörtök

Nem oszlik fel a Majdan! Az USA és az EU kinyitná a bukszát

Tegnap is megállapodás nélkül zárult az ukrán parlament ülése, a felek azonban folytatják a tárgyalásokat. Jövő héten ismét plenáris ülést tartanak, addig zajlanak majd a frakciók közötti egyeztetések az alkotmányreformról.
Az alaptörvény módosítása, az elnök alkotmányos jogköreinek megnyirbálása ugyanis szerepel az ellenzék legfőbb követelései közt: a kijevi Majdan (Függetlenség tér) mindaddig nem oszlik fel, míg e kérdésben megállapodás nem születik.
A fölforgató vezérévé avanzsált Klicsko, az Ütés (Udar) horda főnöke tegnap bejelentette: az előrelépéshez szükség van egy harmadik fél közvetítésére. Klicsko szerint ez a harmadik fél az Európai Unió lehet.
A Kijevben izgató uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Catherine Ashton megerősítette, hogy az EU kész közvetítőket delegálni az ukrán vezetés, és az ellenzék közötti válságrendező tárgyalásokra.
Hétfőn a nemzetközi média Lady Ashton nyilatkozatára hivatkozva közölte, hogy az EU és az Egyesült Államok mégiscsak zsebbe nyúlnak, és egy Ukrajnának szánt mintegy 15 milliárd dolláros segélycsomag összeállításán dolgoznak. Ezt követően a német külügyminiszter figyelmeztetett, hogy Brüsszelnek nem szabad belemennie egy “ki fizet többet” versengésbe Moszkvával.
Tegnap Jose Manuel Barosso, az Európai Bizottság elnöke ugyanezt hangoztatta, jelezve, hogy az EU nem kíván licitálni Oroszországra, nem próbálja pénzzel meggyőzni Ukrajnát, sem más országot, hogy aláírja a társulási egyezményt.
Brüsszel csupán azt tudja ajánlani, amit a társulási egyezmény révén kaphat meg Ukrajna: feltételekhez, politikai és gazdasági reformokhoz, valamint egy, a Nemzetközi Valutaalapp(IMF) hitelegyezményéhez kötött anyagi segítséget.
Stefan Füle bővítési biztos tegnap felszólította az ukrán ellenzéki vezetőket, határolódjanak el a radikálisoktól. A biztos erről Strasbourgban, az Európai Parlament Ukrajnáról szóló ülésén beszélt. Stefan Füle elítélte a tüntetők által alkalmazott erőszakot, illetve a kormányzati, és a vidéki közigazgatási épületek megszállását.
Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még sok “békés tüntetőt” nem engedtek szabadon, és az aktivisták bántalmazóit sem vonták felelősségre. Hangsúlyozta: a vezetésnek tiszteletben kell tartania a gyülekezési és szólásszabadságot.
Brüsszel és Washington a jelek szerint rájött valamire. Az erőszakos felforgatási kisérleteik az ukrán lakosság körében is komoly ellenérzéseket váltottak ki. Igy aztán a Szocsi téli Olimpia kezdetére időzitve “rendezési” javaslattal-azaz: komoly vételi nyilatkozattal álltak elő, abban reménykedve, hogy Oroszország most mással van elfoglalva!
Beinditják a lélekvásárlási hadműveletet! Ez a tankok rohamának előkészitése!

http://balrad.wordpress.com/2014/02/06/nem-oszlik-fel-a-majdan-az-usa-es-az-eu-kinyitna-a-bukszat/


Előrehozott választások lehetnek Ukrajnában


A Régiók Pártja frakciójának küldötte bejelentette, hogy a Janukoviccsal folytatott tárgyalások során az államfő kifejezte hajlandóságát nem csak előrehozott országgyűlési választások, de elnökválasztás kiírására is, hogy így letisztázza az országban uralkodó káoszt. Janukovics állítólag egyelőre nem tervezi rendkívüli állapot kihirdetését, se a felforgatókkal szembeni határozottabb fellépést.
Az államfő láthatóan a politikai helyzet tisztázására törekszik. Korábbi tárgyalások során az ellenzék nem volt hajlandó elfogadni felajánlott kormánypozíciókat sem, arra hivatkozva, hogy nem akarnak része lenni a Janukovics-kormánynak. Az előrehozott választások felfedhetik az ellenzék igazi arcát. Ha megválasztják őket, nem utasíthatják vissza a kormányalakítást, és az emberek rá fognak döbbenni, hogy a nyugatorientált felforgatóknak valójában nincsenek is politikai céljaik, csak az ország feldarabolásának érdekében kezdtek működni.
Akkor könnyen ellenkezőjére fordulhat a helyzet: egy kormányváltást követően rövid időn belül a ország kiszolgáltatása miatt újrakezdődnének a tüntetések (a nyugatbarát kormány ellen), ami alapjául szolgálhat majd Ukrajna konszolidációjának a keleti rendszerben.
Az elmúlt hét folyamán a kormány zárt ülésen határozott nagyobb összeg elkülönítéséről, melynek során azt is egyértelművé tették, hogy a kormány polgárháborúra és idegen katonai beavatkozásra készül, emiatt a közeljövőben meg kell kezdeni a lakosság felfegyverzését. Könnyen lehet, hogy mérlegre tették a lehetséges forgatókönyveket, és a hatalom inkább ellenzékből, népi támogatással fogja Ukrajnát megvédeni a nyugati gyarmatosítástól.

http://www.hidfo.net/2014/02/04/elorehozott-valasztasok-lehetnek-ukrajnaban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése