2008. szeptember 8., hétfő

Katyn Szovjet mészárlás - Andrzej Wajda filmje

"Sztálin parancsára történt a mészárlás. Két zsidó tiszt Jozsua Sorokin, Alexander Suslov volt megbízva a feladata végrehajtásával. Egy másik zsidó: Abraham Virdo találkozott velük az Urálban, ahol elmondták neki, hogy a kb15 ezer lengyel tiszt kivégzését végrehajtották. A Vidro kapcsolat megjelent : 1971.07.21-én a "Maariv" c. lapban. A "The Thunderbolt" 1972/156 –os számában, és a "Bild"-ben 1971.07.22-én. A kivégzés előtt a táborokat szintén zsidók irányították Reichmann, Mierkulov, és Urbanov" Indavideo >

A bankkonszolidáció ára


The New York Times
Miután az amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány átveszi a csőd szélére került Fannie Mae és a Freddie Mac, az ország két legnagyobb jelzálog-hitelezőjének irányítását, a New York-i lap összeállítást közöl a döntés várható következményeiről.
Bár Henry Paulson pénzügyminiszter egyelőre nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyibe kerül a hitelintézetek konszolidációja, a liberális lap szerint aligha kétséges, hogy az amerikai történelem legköltségesebb állami beavatkozásáról van szó. Két hónapja a kongresszus költségvetési bizottsága 25 milliárd dollárra becsülte a hitelintézetek esetleges megmentéséhez szükséges költségeket, de valószínű, hogy a kiadások végül meghaladják majd ezt az összeget.
Paulson az hitelpiaci válság megfékezésével indokolta a döntést, amelynek értelmében lényegében csődbiztost nevezett ki a Fannie Mae és a Freddie Mac élére. A két pénzintézet csődje ellehetetlenítené az amerikai hitelpiacot, ami súlyos gazdasági visszaesést okozna.
A The New York Times összefoglalója kiemeli, hogy a korábban felvett hitelek kamataira nem lesz hatással a kormány döntése. Valószínű viszont, hogy az állami garancia következtében a közeljövőben az új hitelek kamatai csökkenhetnek. Az alacsonyabb kamatok következtében csökkenhet a jelzáloghitel törlesztőrészleteit fizetni nem tudó adósok száma, és a kormány intézkedése segíthet a pangó ingatlanpiac felélénkítésében.
A hitelintézetek az elmúlt hónapokban óriási árfolyamveszteséget elszenvedő részvényesei azonban ismét rosszul járhatnak, hiszen a kormány által kinevezett csődbiztos célja nem a cég nyereségének növelése lesz. A lap arra is  emlékeztet, hogy a felelőtlenül hiteleket nyújtó pénzintézet és a felelőtlenül eladósodó hitelfelvevők megsegítésének költségét az adófizetőknek kell állnia.

http://www.nytimes.com/2008/09/08/business/08consumer.html?_r=1&ref=todayspaper&oref=slogin