Adrian Iorgulescu, volt Kulturális miniszter néhány éve, több mint hat millió eurót fizetett állami pénzből hamisított dák karkötőkért - írja cikkében a ZIUAnews.

A hamisításra a legrégebbi európai labor a Brussels Art Laboratory vizsgálata derített fényt. A brüsszeli intézmény vizsgálata megállapította, hogy a dáknak vélt leletek újkeletűek.
A ZIUAnews internetes portál szorgalmazza a volt Kulturális miniszter és mindazok kivizsgálását, akik érintettek voltak Románia történelmének meghamisításában és a nemzeti vagyon megkurtításában.
A portál beszámol arról, hogy a hatóságok egyetlen percig sem gondoltak arra, miként lehetséges, hogy 38 darab karkötőt találjanak egyetlen helyen, mintha az összes dák egy helyen gyülekezett volna, hogy egyetlen gödörbe tegyék karkötőiket, amit kétezer évvel később három személy megtalált. Ugyanakkor azt sem lehet pontosan tudni, hol is van az a régészeti lelőhely, ahol azt a számos karkötőt megtalálták.
A ZIUAnews cikkében részletesen feltárja, hogy a hamisított dák karkötők, melyekért hat millió eurót fizettek, miként kerültek a Román Történelmi Nemzeti Múzeumba.
2013.12.12. 19:43