2013. december 12., csütörtök

Gazprom megállapodás miatt szakadhat a Fidesz?

Újabb kommunikációs káoszba torkollott a kormány Gazprommal kötött megállapodása. Alexej Miller Gazprom-vezérigazgató Budapestre érkezett, hogy Orbán Viktorral aláírja a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodást.
Azután, hogy az MTI tényként közölte; a találkozón aláírták a megállapodást, a kormány sajtófőnöke kijelentette, hogy nem írtak alá semmilyen megállapodást, a találkozón mindössze "beszélgettek". A Gazprom viszont bejelentette, hogy aláírták a szerződést, majd a vállalat honlapján megjelent a vonatkozó dokumentum is.
Annak ellenére, hogy a Fidesz 2008-ban még a Nabucco mellett kampányolt és agresszív, orosz terjeszkedésként hivatkozott a Déli Áramlat projektre, ma úgy tűnik, végleg kidobták a Nabuccora vonatkozó terveket, mert az EU által erőltetett program a Közel-Keleten zajló geopolitikai átrendeződés folytán gáz nélkül maradt. Így a kormány nem tehet mást, mivel az EU által kijelölt drága behozatali útvonal nem elérhető, kénytelen volt a hazánk elhelyezkedéséből adódó, kézenfekvő és olcsóbb megoldás felé fordulni.
Az Európai Unió a Nabuccot erőltetné - de gáz híján üresen állna
A helyzet összefoglalásaként nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kormány végre hozott egy olyan intézkedést, amit a rendszerváltás után sem kell visszacsinálni. A Déli Áramlat építése 2015. áprilisában kezdődik meg, ekkorra várhatóan létrejönnek az Eurázsiai Unió kelet-európai országok befogadásához szükséges hivatali keretei is. Az sem fontos, hogy Orbán milyen okból írta alá a papírokat, mert a vezeték megépül, és mikor Orbán Viktor már rég a föld alatt van, akkor is szállítani fogják az olcsó gázt hazánkba és a térség más országaiba.
Az újabb kommunikációs káosz viszont arra enged következtetni, hogy a megállapodás Brüsszellel folytatott egyeztetések nélkül, szűk kör bevonásával jött létre, és a kormányban a szükséges kulcsembereken kívül a Nyugat bástyái is csak azután értesültek róla, hogy a megállapodás már megköttetett. Várhatóan a párton belül is újabb törésvonalat hoz majd létre egy hazánk számára előnyös gazdasági megállapodás megkötése, és 2015-ben az Európai Unió is "kötelezettségszegési eljárást" indíthat, ami remek táptalajt ad a Martonyi-féléknek.
Ebből a szempontból jelzés értékű, hogy Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök két nappal ezelőtt a Déli Áramlat szlovén szakasza kapcsán bejelentette, hogy a Gazprommal kötött megállapodás felülírja az európai uniós jogot.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése