2008. augusztus 1., péntek

Csökken, de még jelentős a nők hátránya

Norvégia a listavezető, Magyarország a 60. helyen
Norvégia az az ország, ahol  a legkevesebb megkülönböztetés érvényesül a nőkkel szemben és Jemen az, ahol a legtöbb: idén többek között ez tűnt ki abból a jelentésből, amelyet a davosi Gazdasági Világfórum Global Gender Gap Report címmel készít el évről évre, összehasonlítva férfiak és a nők helyzetét az egyes országokban.
A Le Monde ismertetése szerint a november 12-én közzétett 2008. évi anyag 130 országban elemezte ezt a viszonyt,  és arra a következtetésre jutott, hogy 2006 és 2008 között a tanulmányozott országok 80 százalékában a különbség csökkent a két nem között.
A szerzők, Richard Hausmann, a Harvard egyetem professzora, Laura Tyson, a Berkeley egyetem professzora és Barack Obama tanácsadója, valamint Saadia Zahidi, a Gazdasági Világfórum illetékese vetette egybe a férfiak és a nők helyzetét a gazdaság, a politika, az oktatás és az  egészségügy területén.
A teljesítményeket a 14 kritérium közül legalább 12 alapján hasonlították össze, a vizsgálatot azokban az országokban végezték el, amelyek statisztikailag megfelelő adatokat képesek szolgáltatni. Ilyen szempont lehetett például a nők aránya a helyi munkaerőpiacon vagy a kormányzati szervekben, a bérszínvonal-különbségek, a várható élettartam  stb.
A következtetések bíztatóak, még ha fennmaradnak is erős különbségek. A világ lakosságának 90 százalékát magában foglaló 130 országban a férfiak és a nők helyzete csaknem egyenlő az egészségügyben és az oktatásban, de más a helyzet a gazdaságban - és főleg a politikában.
A jelentésben mindenütt a nemek közötti arányt vették figyelembe - például a női és a férfi miniszterek száma közötti arányt -, és nem az abszolút számokat. Ez a módszer nem hozza hátrányba a kisebb vagy gazdaságilag fejletlenebb országokat: így például Mozambik az első helyen áll a nőknek a gazdaságban játszott szerepét illetően, mert ebben az országban több nő dolgozik, mint férfi, és bérük az utóbbiaknál összességében „csak"  25 százalékkal marad el.
Mindent figyelembe véve a korábbi évekhez hasonlóan idén is a skandináv országok a listavezetők, Norvégia áll az első helyen - ott a legkisebb a nők hátránya a férfiakhoz képeset. Franciaország, amely 2006-ban a 70. helyen állt, 2007-ben az 51-ikre lépett elő, 2008-ban a 15-ikre. Németország és az Egyesült Királyság a 11-ik és a 13-ik helyen áll, de a két szomszéd ország visszaesett az előző eredményéhez képest.
(Magyarország is: 2008-ban a 60-ik, 2006-ban a 61-ik helyen állt, de 2007-ben már az 55-ik volt - globusz.net).
A feljövő országok, mint Brazília, India vagy Kína még messze nem érik el ezen a fejlett országok szintjét a vizsgált területen. Kína (57. hely) és India (113.) esetében a jelentés szankcionálta azt a politikai és kulturális gyakorlatot, amely előnyben részesíti a fiúgyermeket a lánygyermekkel szemben. Az Egyesült Államok (27.) a többi magas jövedelmű államhoz képest közepesen szerepelt a listán.
A jelentés szerzői hangsúlyozták, hogy azok az országok, amelyek a legjobb eredményt érték el a férfiak és nők egyenjogúsága terén, általában a gazdasági versenyképességi listán is előkelő helyen állnak.
Az ENSZ népességalapja (UNFPA) ugyanazon a napon közzétett jelentésében azonban a még fennálló nagy különbségekre hívja fel a figyelmet, az abszolút számok alapján. Bár a helyzet sokfelé javult, néhány adat kijózanító lehet: a Földön iskolába nem járó gyerekek 70 százaléka lány, a szegények 60 százaléka nő, és a női képviselők aránya a világ törvényhozásaiban mindössze 16 százalék.

http://www.lemonde.fr/web/recherche/0,13-0,1-0,0.html