Magyarországról az elmúlt 25 év óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba. Most akkor ezt forintosítjuk, hogy a nagyságrend még jobban látszódjon: 48 ezer milliárd forintot!!! (200 forintos dollár árfolyamon)
A Tax Justice Network adatai szerint Magyarország méretéhez és tőkeerejéhez képest példátlanul nagy veszteségeket szenvedett az elmúlt évtizedekben az offshore jelenség miatt. 242 milliárd dollár magántőke – a teljes magyar államadósság két és félszerese – került offshore számlára. Az összeg abszolút mértékben is hatalmas: ezzel a világranglista 12. helyét foglaljuk el. Európából senki nem előz meg bennünket, és a többi kontinensről is csak gazdasági világhatalmak és néhány olajország.
Tavaly 610 stabilitási megtakarítási számlát (smsz) nyitottak az adóamnesztia lehetőségét igénybe vevők, és összesen 37 milliárd 877,3 millió forintot fizettek be – írja a Napi Gazdaság múlt keddi számában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése alapján.
A lap írása szerint az adatokból kiderül, hogy átlagosan 62 millió forint landolt a számlákon.
Az adóamnesztia keretében kidolgozott konstrukció lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forint származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság. A bankoknak van ugyan adatszolgáltatási kötelezettségük, ám ez a számlatulajdonos azonosítása nélkül történik.
Így tisztulnak meg a milliárdok
A megtakarítási számla egyik vonzereje az idősávos adókulcs: ha valaki az első három évben kiveszi pénzét a számláról, a kamatadó kétszeresét fizeti, ezt követően a kulcs a harmadik és a negyedik évben megegyezik az adott évre vonatkozó kamatadó mértékével, ami jelenleg 16 százalék. Amennyiben a kifizetés a negyedik vagy az ötödik évben történik, már csak 8 százalékkal kell adózni, az ötödik évtől pedig az összeg adómentessé válik, sőt a mindenkori állampapírhozamokkal kamatozik – írja a Napi Gazdaság.
Az smsz jelenleg hét magyarországi pénzintézetnél − OTP, FHB, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, MKB, Erste Bank, Gránit Bank − érhető el.


https://balrad.wordpress.com/2015/01/26/offshore/
Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba – állítja egy most megjelent nemzetközi jelentés. A kutatást vezető brit közgazdász szerint szinte példátlan, hogy egy ország a tejes államadósságának két és félszeresét külföldre engedje, anélkül, hogy abból bármiféle bevétele származzon.
Soha nem látott méreteket öltött az offshore-ozás Magyarországon
A Tax Justice Network elnevezésű, az offshore befektetések és vagyonok kutatására szakosodott civil szervezet adatai szerint Magyarország a világon a 12. legtöbb pénzt vesztett ország, megelőzve nálunk sokkal nagyobb és korruptabb hírben álló államokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt.
John Christensen, a Tax Justice Network igazgatója azt állítja, hogy az adóparadicsomok száma a gazdasági válság óta folyamatosan növekszik, csakúgy mint az ide menekített vagyonok mértéke. Jelenleg 73 offshore központot tartanak nyilván világszerte. „Az elmúlt években a vagyon még kevesebb ember kezében összpontosult. Jelenleg legalább 21 ezer milliárd dollár értékű magánvagyon rejtőzik offshore számlákon” – állítja a szakember.
Offshore-pénzek lebontva - Magyarország 242 milliárd dollárral van bent a legjobbak között, megelőzve a többi között Törökországot, Iránt, Lengyelországot, Ukrajnát és Kazahsztánt. Forrás: motherjones.com

Ez az összeg – amely ráadásul csak a pénzeszközöket veszi számba, és nem tartalmazza az offshore ingatlanokat, yachtokat és céges tulajdont - megegyezik az Egyesült Államok és Japán együttes éves nemzeti össztermékével
A Tax Justice Network adatai szerint Magyarország méretéhez és tőkeerejéhez képest példátlanul nagy veszteségeket szenvedett az elmúlt évtizedekben az offshore jelenség miatt. 242 milliárd dollár magántőke - a teljes magyar államadósság két és félszerese - került offshore számlára. Az összeg abszolút mértékben is hatalmas: a világranglista 12. helyét foglaljuk el. Mint ismeretes, 2008-ban az IMF és a Európai Unió 20 milliárd euró (mintegy 24 milliárd dollar) mentőcsomagot nyújtott Magyarországnak. Az offshore számlákon a brit szervezet összesítése szerint ennél tízszer nagyobb összeg rejtőzhet.
„Hatalmas összegek kerültek ki Magyarországról a nyolcvanas évektől kezdve. A tőkepiaci liberalizáció pedig még könnyebbé tette a magánvagyonok kimentését, amint azt más országok esetében is láttuk” – mondta John Christensen.
A kutatás adatai szerint Európából senki nem előzi meg Magyarországot, például a sokat bírált európai válságállamok - Görögország Spanyolország vagy Olaszország - nincsenek benne az első húszban sem.

Az offshore világfelmérés és az interjú további részleteit a Hetek pénteken megjelenő számában olvashatják.
atv.hu / Hetek / Morvay Péter
http://www.atv.hu/belfold/20120724_soha_nem_latott_mereteket_oltott_az_offshore_ozas_magyarorszagon