2012. szeptember 4., kedd

Moszkva bővíti a nukleáris arzenált az amerikai rakétarendszer miatt

Szergej Karakajev, Oroszország Stratégiai Rakéta Erőinek vezérezredese nemrég bejelentette, hogy 2018-ra Oroszország az amerikai rakétarendszerekre aszimmetrikus válaszként egy új típusú nehéz interkontinentális ballisztikus rakétát tervez és épít. Ez az új, kizárólag silóból indítható (tengeri telepítésre nem alkalmas) fegyver fogja helyettesíteni a NATO által SS-18 Sátánnak nevezett R-36M2 Voyevoda rakétát.

Ezzel kapcsolatban az előzetes terveket 2010-ben hozták nyilvánosságra, most pedig politikai vonatkozások miatt újra előkerült, miután Oroszország számára is egyértelművé vált, hogy a NATO-val folytatott tárgyalások a nyíltan ellenséges célok miatt nem járhatnak sikerrel. Onnantól kezdve, hogy ez nyilvánosságot kapott, az orosz tömegmédia is elkezdett foglalkozni az új rakéta kérdésével, mint a NATO fenyegetésére adható logikus válasszal.

Igor Korocsenko, a Nemzetvédelem című újság főszerkesztője nemrég egy interjút adott ezzel kapcsolatban – szerinte korábban már eldőlt, hogy az orosz stratégiai rakétaerők magját a könnyű kategóriába sorolható rakéták fogják alkotni, mint az RS-24 Yars rakéta.

„Úgy gondolom, hogy a szilárd üzemanyagú RS-24 Yars rakéta silóba telepített és mobil változata együtt fogja meghatározni az orosz stratégiai nukleáris erők arculatát, és ennek megfelelően fognak alakulni a földi komponensek is. A következő 50-60 évben ez kell legyen a stratégiai rakétaerők magja. Az új, folyadék meghajtású ballisztikus rakéták sorsa majd annak megfelelően lesz alakítva, hogy hogyan alakulnak a NATO-val folyamatban lévő tárgyalások az amerikai rakétarendszerről. Persze a gazdasági helyzet is hatással lesz a döntésre – képes lesz-e Oroszország elég erőforrást összpontosítani az új típusú fegyverzetre való átállásra, miközben a már rendszeresített rakéták tömeggyártása is tovább zajlik?”

A gazdasági tényezők terén figyelembe kell venni, hogy egyáltalán megéri-e nagyobb mértékű átállásba kezdeni, ugyanis több katonai szakértő már most szóvá tette, hogy a silóba telepített interkontinentális rakéta egyre sebezhetőbbé válik a NATO nagy pontosságú fegyverrendszerei számára.

Vlagyimir Dvorkin vezérőrnagy azt kifogásolta, hogy az új típusú rakéta rendszeresítése bár nagyobb csapásmérő erőt jelenthet, passzív jellegűvé és sebezhetőbbé teszi az orosz rakétarendszert, mivel a silóba telepített, folyadék meghajtású rakéták főként elsődleges csapásra, vagy válaszcsapásra alkalmasak, de a mozgathatóság hiánya miatt ezek a rendszerek nem megfelelőek ahhoz az alkalmazkodáshoz, amire a jövőben szükség lehet.

Mivel Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország és Anglia a vezető atomhatalmak, a vezérőrnagy elképzelhetetlennek nevezte, hogy Oroszország mérje a kezdő csapást, azt pedig biztosra veszi, hogy egy Oroszország elleni beavatkozás esetén sebezhetőségük miatt a silóba telepített rakétarendszerek válnak elsődleges célponttá.

Az orosz katonai vezetés tehát abból a nézőpontból tekint az új típusú rakéta fejlesztésére, hogy csak egyetlen esetben kerül sor az új típusú, de silóba telepített rakéta rendszeresítésére, ha az USA elkezdi gyorsított ütemben telepíteni saját rakétarendszereit a határterületeken annyira, hogy az már fenyegeti az orosz nukleáris csapásmérő erőt.

Molnár István


Sikeresen tesztelték a Club-K konténer rakétát

 A Club-K konténer rakétakomplexumot fejlesztő orosz 'Morinformsystem-Agat' konszern bejelentette, hogy sikeres kísérletet végeztek a szabványos vasúti konténerben elhelyezett mobil cirkálórakéta rendszerrel. Ennek különlegessége, hogy közönséges 12 méteres kereskedelmi szállítókonténerek közé elrejtve lehet utaztatni közúton, vasúton, vagy hajóval, és ennek megfelelően a lehető legváratlanabb helyekről bevethető. A komplexumhoz jelenleg háromféle cirkáló rakétatípust ajánlanak (3M-54TE, 3M-54TE1 és a 3M-14TE), amelyek a robbanófej hatóerejében és a rakéta hatótávolságában különböznek.


Kívülről nézve semmi nem különbözteti meg egy szabványos szállító konténertől, ám tartalma rendkívül hatásos egy olyan ellenséggel szemben is, amelyik jóval nagyobb katonai potenciállal rendelkezik. Akár hónapokon keresztül utaztatható a tengereken teherhajókon feltűnés nélkül, ahonnan meglepetésszerű tűcsapást lehet indítani vele. Ez egy olyan ideális fegyverrendszer a szerényebb gazdasági lehetőségekkel rendelkező kis országok számára is, amellyel nagy meglepetéseket lehet okozni. Ezt a komplexumot a tavalyi szentpétervári haditengerészeti kiállításon mutatták be először, ahol máris nagy érdeklődés mutatkozott iránta. Minden további magyarázat nélkül ajánljuk megtekintésre az alábbi kis szemléltető filmet.



Kun András

Gazdasági romlással és súlyos inflációval nézünk farkasszemet

Michael Pento, az Agora Financial vezető piacelemzője és a Pento Portfolio Strategies elnöke, a King World News-nak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy „az Európai Központi Bank és az amerikai Fed is az euró és a dollár elleni ’támadások’ bejelentésére készülnek még ebben a hónapban.” Pento szerint „a munkanélküliségi ráta és az infláció emelkedése még csak most kezdődik igazán.”
„A központi bankok olyan lépésre készülnek szeptemberben, aminek eredményeként a fiat-valutákat hamarosan lehúzhatjuk a WC-n. Ez lesz a nemesfémfedezet nélküli pénz végének a kezdete. Ez lesz az utolsó kétségbeesett kísérlet a globális GDP megmentésére, helyette azonban még több gazdasági romlást és visszafordíthatatlan inflációt eredményez majd.”
„A készülő támadást azzal indokolják majd, hogy így próbálják megmenteni a rogyadozó európai gazdaságokat, amik a feljövő piacokat is magukkal rántották. Például Kína európai exportja (a 17 tagországba) 16,2 százalékkal esett júliusban, miközben olaszországi forgalmuk 26,6 százalékkal csökkent a tavalyi értékekhez képest.”
„Lassan Európa keménymagja és Németország is kezd szétesni. A munkanélküliség öt hónapja emelkedik Németországban, ami azt jelenti, hogy augusztusban 2,9 millió ember volt állás nélkül. Idén júniusban a rendelések 7,8 százalékot estek a tavaly júniusi értékekhez képest, miközben a gyártás tovább csökkent augusztusban.”
„Az infláció-ateisták pedig jól teszik, ha figyelnek. A spanyol munkanélküliségi ráta elérte az euró korszak legmagasabb szintjét: júliusban már 25,1 százalékon állt, az infláció pedig a júniusi 1,8 százalékról 2,7 százalékra emelkedett augusztusra, és ez még csak a kezdet. Várjuk ki, mi történik, amikor az EKB és a Fed elindítják szeptemberi támadásaikat.”
Az Európai Központi Bank és a Fed az euró és a dollár elleni támadás bejelentésére készülnek még ebben a hónapban. Az Európai Unió augusztus 31-én azt mondta, hogy javasolni fogja, hogy az EKB kizárólagos jogosultságot kapjon a banki engedélyek kiadására.
Ez azt jelenti, hogy az EKB egy olyan bankká alakíthatná az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM), – amennyiben ezt a lépést a német alkotmánybíróság jóváhagyja szeptember 12-én – ami korlátok nélkül felvásárolhatná a PIIGS államok adósságát. Pontosan erre gondolt Mario Draghi, amikor azt mondta „mindent megtesz, az euró megmentése érdekében.”
Ben Bernanke, Fed elnök sem akart lemaradni az ígéretekkel, így ugyanazon a napon, a vezető jegybankok éves találkozóján mondott beszéde során bejelentette, hogy elképzelhetőnek tartja egy nyitott mennyiségi enyhítés elindítását szeptember 13-án. Eric Rosengren és John Williams, Fed kormányzók pedig elmagyarázták mit is jelent a nyitott mennyiségi enyhítés vagy más néven fedezetlen likviditásnövelő program: a Fed úgy havi 50 milliárd dollárnak megfelelő új pénzt nyomtatna, egészen addig, amíg a munkanélküliségi ráta és a névleges GDP el nem érik a központi bank által kitűzött célértékeket.
Akármennyire is hihetetlen, Jackson Hole-i beszédében Bernanke kijelentette, hogy a korábbi mennyiségi enyhítések „jelentőségteljes támogatást” nyújtottak a gazdasági kilábaláshoz, majd saját magának ellentmondva gyorsan megjegyezte, hogy a kilábalás „lagymatag” volt és a gazdaság helyzete „messze nem kielégítő”. „A nem hagyományos módszerek költségei, alapos megfontolást követően, kezelhetőnek tűnnek, amiből az következik, hogy nem szabad kizárnunk az ilyen intézkedések ismételt alkalmazását, amennyiben a körülmények ezt megkívánják,” mondta Bernanke.
„A Federal Reserve az erősebb gazdasági kilábalás és tartós munkaerő-piaci javulás érdekében meg fogja hozni a szükséges árstabilizáló intézkedéseket,” tette hozzá. Ben Bernanke tényleg azt hiszi, hogy intézkedéseivel stabilizálta az árakat, annak ellenére, hogy az olaj hordónkénti ára 147-ről 33 dollárra változott, majd vissza 100 dollárra négy év alatt, a Fed manipulációinak köszönhetően.
Tehát a Fed úgy gondolja, hogy a dollár elleni támadás segítette a gazdasági kilábalást és semmilyen, illetve csupán kevés negatív következménnyel járt. Ahhoz, hogy ez elhiggyük, figyelmen kívül kell hagynunk, hogy a folyamatban sikeresen megsemmisítették a középosztályt. A jelek szerint Bernanke azt is hiszi, hogy mivel az eddigi 2000 milliárd dollárnyi papír nem volt elég a gazdasági jólét megteremtéséhez, még többre van szükség.
Amit a Fed és az EKB nem vesznek figyelembe, hogy inflációhajhászásuk és a mesterségesen alacsony kamatok eredményeként az USA és az EU túl sok pénzt tudott kölcsönvenni. GDP arányos adósságuk olyan mértékben emelkedett, hogy egyik nemzet a másik után válik fizetésképtelenné.
A pénznyomtatási láznak köszönhetően a befektetők el fogják kerülni a valutákat és a kötvényeket. Intézkedéseikkel sikerült egy komoly recessziót igazi világgazdasági válsággá alakítaniuk.
Az egyetlen „jó hír”, hogy a sikertelen kísérlet eredményeként a vég hamarabb eljöhet a fiat valuták számára. Eközben az energiaipari és nemesfém portfoliókkal rendelkező befektetők bizonyos fokú védettségre számíthatnak.