2012. szeptember 4., kedd

Gazdasági romlással és súlyos inflációval nézünk farkasszemet

Michael Pento, az Agora Financial vezető piacelemzője és a Pento Portfolio Strategies elnöke, a King World News-nak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy „az Európai Központi Bank és az amerikai Fed is az euró és a dollár elleni ’támadások’ bejelentésére készülnek még ebben a hónapban.” Pento szerint „a munkanélküliségi ráta és az infláció emelkedése még csak most kezdődik igazán.”
„A központi bankok olyan lépésre készülnek szeptemberben, aminek eredményeként a fiat-valutákat hamarosan lehúzhatjuk a WC-n. Ez lesz a nemesfémfedezet nélküli pénz végének a kezdete. Ez lesz az utolsó kétségbeesett kísérlet a globális GDP megmentésére, helyette azonban még több gazdasági romlást és visszafordíthatatlan inflációt eredményez majd.”
„A készülő támadást azzal indokolják majd, hogy így próbálják megmenteni a rogyadozó európai gazdaságokat, amik a feljövő piacokat is magukkal rántották. Például Kína európai exportja (a 17 tagországba) 16,2 százalékkal esett júliusban, miközben olaszországi forgalmuk 26,6 százalékkal csökkent a tavalyi értékekhez képest.”
„Lassan Európa keménymagja és Németország is kezd szétesni. A munkanélküliség öt hónapja emelkedik Németországban, ami azt jelenti, hogy augusztusban 2,9 millió ember volt állás nélkül. Idén júniusban a rendelések 7,8 százalékot estek a tavaly júniusi értékekhez képest, miközben a gyártás tovább csökkent augusztusban.”
„Az infláció-ateisták pedig jól teszik, ha figyelnek. A spanyol munkanélküliségi ráta elérte az euró korszak legmagasabb szintjét: júliusban már 25,1 százalékon állt, az infláció pedig a júniusi 1,8 százalékról 2,7 százalékra emelkedett augusztusra, és ez még csak a kezdet. Várjuk ki, mi történik, amikor az EKB és a Fed elindítják szeptemberi támadásaikat.”
Az Európai Központi Bank és a Fed az euró és a dollár elleni támadás bejelentésére készülnek még ebben a hónapban. Az Európai Unió augusztus 31-én azt mondta, hogy javasolni fogja, hogy az EKB kizárólagos jogosultságot kapjon a banki engedélyek kiadására.
Ez azt jelenti, hogy az EKB egy olyan bankká alakíthatná az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM), – amennyiben ezt a lépést a német alkotmánybíróság jóváhagyja szeptember 12-én – ami korlátok nélkül felvásárolhatná a PIIGS államok adósságát. Pontosan erre gondolt Mario Draghi, amikor azt mondta „mindent megtesz, az euró megmentése érdekében.”
Ben Bernanke, Fed elnök sem akart lemaradni az ígéretekkel, így ugyanazon a napon, a vezető jegybankok éves találkozóján mondott beszéde során bejelentette, hogy elképzelhetőnek tartja egy nyitott mennyiségi enyhítés elindítását szeptember 13-án. Eric Rosengren és John Williams, Fed kormányzók pedig elmagyarázták mit is jelent a nyitott mennyiségi enyhítés vagy más néven fedezetlen likviditásnövelő program: a Fed úgy havi 50 milliárd dollárnak megfelelő új pénzt nyomtatna, egészen addig, amíg a munkanélküliségi ráta és a névleges GDP el nem érik a központi bank által kitűzött célértékeket.
Akármennyire is hihetetlen, Jackson Hole-i beszédében Bernanke kijelentette, hogy a korábbi mennyiségi enyhítések „jelentőségteljes támogatást” nyújtottak a gazdasági kilábaláshoz, majd saját magának ellentmondva gyorsan megjegyezte, hogy a kilábalás „lagymatag” volt és a gazdaság helyzete „messze nem kielégítő”. „A nem hagyományos módszerek költségei, alapos megfontolást követően, kezelhetőnek tűnnek, amiből az következik, hogy nem szabad kizárnunk az ilyen intézkedések ismételt alkalmazását, amennyiben a körülmények ezt megkívánják,” mondta Bernanke.
„A Federal Reserve az erősebb gazdasági kilábalás és tartós munkaerő-piaci javulás érdekében meg fogja hozni a szükséges árstabilizáló intézkedéseket,” tette hozzá. Ben Bernanke tényleg azt hiszi, hogy intézkedéseivel stabilizálta az árakat, annak ellenére, hogy az olaj hordónkénti ára 147-ről 33 dollárra változott, majd vissza 100 dollárra négy év alatt, a Fed manipulációinak köszönhetően.
Tehát a Fed úgy gondolja, hogy a dollár elleni támadás segítette a gazdasági kilábalást és semmilyen, illetve csupán kevés negatív következménnyel járt. Ahhoz, hogy ez elhiggyük, figyelmen kívül kell hagynunk, hogy a folyamatban sikeresen megsemmisítették a középosztályt. A jelek szerint Bernanke azt is hiszi, hogy mivel az eddigi 2000 milliárd dollárnyi papír nem volt elég a gazdasági jólét megteremtéséhez, még többre van szükség.
Amit a Fed és az EKB nem vesznek figyelembe, hogy inflációhajhászásuk és a mesterségesen alacsony kamatok eredményeként az USA és az EU túl sok pénzt tudott kölcsönvenni. GDP arányos adósságuk olyan mértékben emelkedett, hogy egyik nemzet a másik után válik fizetésképtelenné.
A pénznyomtatási láznak köszönhetően a befektetők el fogják kerülni a valutákat és a kötvényeket. Intézkedéseikkel sikerült egy komoly recessziót igazi világgazdasági válsággá alakítaniuk.
Az egyetlen „jó hír”, hogy a sikertelen kísérlet eredményeként a vég hamarabb eljöhet a fiat valuták számára. Eközben az energiaipari és nemesfém portfoliókkal rendelkező befektetők bizonyos fokú védettségre számíthatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése