2013. október 28., hétfő

Novembertől nem lesznek kilakoltatások – mondta a Bankszövetség… – De miért is két vélemény

Kész a Bankszövetség devizahiteles csomagja: “Novembertől nem kezdeményeznek kilakoltatást!”

…”Nos, a gyengébbek kedvéért, akik hisznek a bankároknak, vagyis minden maszlagukat beveszik, – a helyzet a következő: Amíg a kormány maga meg nem hirdeti a kilakoltatási moratóriumot, – addig az hivatalosan nem lépett életbe!…”

…”És a számlaadósokkal mi lesz?”

- Hír és vélemény -
Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára Fotó piacésprovfit_huA novemberi határidő előtt már pénteken benyújtotta a Bankszövetség, – a devizahitelekre vonatkozó mentőcsomagját. Eszerint átfogó javaslatot dolgoztak ki minden devizahiteles számára. Ám már külön foglalkoznak azokkal, akik tudják fizetni a hiteleiket, és külön azokkal, akik nem. (Eddig is külön foglalkoztak velük, ez tehát nem újdonság – a szerk.)
Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a sajtónak adott tájékoztatása szerint;
“1. A bankok a téli kilakoltatási moratóriumot előre hozzák, azaz 2013. november 1-től nem kezdeményeznek kilakoltatást. Ezzel szerintük lehetőséget biztosítanak mindenki számára, hogy a megoldási javaslatok alapján rendezze pénzügyi helyzetét.
2. Az 500.000 forintot meg nem haladó követelések esetében a fedezeti ingatlanon nem kezdeményeznek végrehajtást a bankok.
További javaslataik kiterjednek a szerződés szerint teljesítő devizahitelesekre, a fizetési kötelezettségeiket teljesíteni nem tudó hitelesekre, valamint a peres ügyek (köztük a Kúria döntés), méltányos lezárására.
Kovács Levente elmondta, hogy javaslatcsomagjukban figyelembe vették a civil szervezetekkel folytatott egyeztetéseket is, – s ezek konkrétan a fent említett 2 pontban tükröződnek vissza.
A teljes megoldási csomagot, melynek végrehajtásához Kovács levente szerint több jogszabály meghozatala is szükséges, – a Bankszövetségnek nem állt módjában nyilvánosságra hozni.”
De nem valószínű, hogy túl sokat vesztettünk ezzel. – Mert, amit most a magyar nép orra alá toltak, azzal ugyan nem oldják meg a problémákat, legfeljebb csak egyet-kettőt. – A többségét azonban nem. Egyszerűen megint a szőnyeg alá söprik és úgy gondolják, ezzel el is vannak intézve. De mekkorát tévednek!
Miért is mondjuk ezt? Lássuk tételesen:
Kezdjük a 2. pontnál: “Az 500.000 forintot meg nem haladó követelések esetében a fedezeti ingatlanon nem kezdeményeznek végrehajtást a bankok.” – Na de mi lesz az 500 ezer forinton felüli követeléseikkel? – Hiszen a tartozások, fizetési elmaradások legnagyobb része, 500 ezer forinton felül van!
Ezekre nem szól a mentőcsomag? Ezekre elindulhatnak a végrehajtási eljárási eljárások, – melyekből, – ha az adós nem tud fizetni, (márrpedig az esetek legnagyobb részében nem tud), – előbb vagy utóbb, csak kilakoltatás lesz!
(De ez is milyen volt már: Néhány százezres tartozás miatt elveszhetted eddig az otthonod.)
És lássuk az 1. pontot: “A bankok a téli kilakoltatási moratóriumot előre hozzák, azaz 2013. november 1-től nem kezdeményeznek kilakoltatást…” – Ez persze nem jelenti azt, hogy nem is lesz kilakoltatás. Csak egy ígéret, hogy ők nem kezdeményezik… Azonban mi köti ehhez az ígéretekhez a végrehajtókat? Mi köti a közjegyzői záradékot kibocsájtó és ezzel a végrehajtásokat lényegében elindító közjegyzőket?
Nos, a gyengébbek kedvéért, akik hisznek a bankároknak, vagyis minden maszlagukat beveszik, – a helyzet a következő: Amíg a kormány maga meg nem hirdeti a kilakoltatási moratóriumot, – addig az hivatalosan nem lépett életbe!
De miért nem kérdezi meg valaki, hogy mi lesz azokkal, akiket már, akár néhány százezer forint tartozás miatt is kilakoltattak? – És ki kárpótolja majd az életben maradt családtagokat?
No és még két fontos kérdés, melyekre biztosra vesszük, hogy sem a bankszövetségi urak, sem pedig a kormány nem tud egyelőre megválaszolni:
Az egyik: Mi a helyzet az úgynevezett; “birtokba adásokkal”? Amelyek hivatalosan ugyan nem kilakoltatások. – S úgy vesztik el a családok otthonaikat, hogy hivatalosan nem lakoltatják ki őket, – csak egyszerűen kivágják a családot az utcára. – Akár rendőri segédlettel is.
A másik fontos kérdésünk pedig: És a számlaadósokkal mi lesz? – Mi lesz azokkal, akik a ki nem fizetett számláik után halmoztak fel tartozásokat, s ezért akarják az otthonaiktól megfosztani őket. – A pénzéhes multi szolgáltatók, vagy a hatalmasra növekedett társasházi közös költségek miatt. Vagy az egyes szintén pénzéhes önkormányzatok mérhetetlen nagyságúra felduzzasztott lakbérei miatt, melyeket a szegényebbek már nem tudnak kifizetni.
És nem azért nem fizetnek, mert nem akarnak, – hanem mert nem tudnak. Elvesztették munkájukat, haláleset történt a családban, vagy betegség támadta meg őket. – Ha valaki beteg lesz, kirúgják a munkahelyéről, – megszűnik a jövedelme, nem tudja fizetni számláit, majd kilakoltatják, – vagyis, a betegség ma Magyarországon egyenlő a halállal?
Ővelük miért nem foglalkozik senki? – Hiszen legalább ugyanannyian vannak, mint a devizahitelesek, – ha nem többen. És, ha a számlaadósokat elhanyagolják, – s nem foglalkoznak problémáikkal, – akkor a tömeges kilakoltatásuk nyomán éppen úgy bekövetkezhet az a társadalmi katasztrófa, melyet eddig csak a devizahitelek tömeges bedőlésével kapcsolatban jósoltak egyes társadalompolitikai elemzők.
Segítséget kell adni a számlaadósoknak is!
Fort András – Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése