2013. október 28., hétfő

Hazánkra nézve kedvező döntés az EU-ban

A közérdekre hivatkozva bizonyos esetekben korlátozni lehet az uniós alapszabadságokat, például a tőke szabad mozgását az áram és gázpiacon, derült ki az Európai Bíróság döntéséből, amelyről a napi.hu közölt cikket.
A bíróság egy holland esetet vizsgált, amikor úgy döntött, a privatizáció korlátozása néha indokolt lehet a torzulásmentes verseny és az energiaellátás biztosítása érdekében. A vita középpontjában az a holland jogszabály állt, amely megtiltja, hogy magánbefektetőnek a villamosenergia‑ vagy gázelosztórendszer‑üzemeltető tőkéjében részesedése legyen.
Az EU a fogyasztók védelme érdekében a torzulásmentes versenyt támogatja, de szerintük a Holland Királyság is a 2003-es irányelvekben kitűzött célok elérésére törekedett. A bíróság szerint a korlátozások nem haladhatják meg az elérni kívánt fogyasztóvédelmi célok megvalósításához szükséges mértéket.
A döntés mindenképpen érdekes magyar szempontból is, és várható, hogy a politikusok is szívesen hivatkoznak majd erre a privatizált energiacégek államosításakor. Az állami MVM a német E.On-tól a közelmúltban vásárolta vissza a földgáz-nagykereskedelmi és -tárolási üzletágat, összességében több mint 280 milliárd forint értékű tranzakció keretében, miután több mint 500 milliárd forintért visszavásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaztól a Mol 21,2 százalékos tulajdonrészét, az összrészesedését 21,22 százalékra emelve.
Az utóbbi időben pedig több olyan szabály született, amely a hazai piac elhagyására presszionálhat bizonyos cégeket. Így legutóbb az október 16-i Magyar Közlönyben jelent meg egy, a rendeletalkotási jogkörrel fölturbózott Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól származó előírás, mely szerint nem ismerhetik el indokolt költségként a hálózati veszteséget a gázcégek. Ezek az intézkedések egyébként szintén uniós elveket sérthetnek, így érdekes kérdés, hogy ítéli majd meg az uniós a magyarországi törekvéseket és módszereket.
(napi, index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése