2012. június 3., vasárnap

Spanyol baj: ez a bankbotrány nem vicc

A madridi Plaza Mayortól nem messze található kisboltban az egyik vevő bankkártyával fizetett a sörért. A kártyát kiállító bank nevére pillantva, a boltos, Juanjo Martínez, nem tudta megállni, hogy el ne süssön egy viccet: „Biztos, hogy mást nem akar venni? Használja, amíg még lehet.”
Az utóbbi négy évben, a válság kirobbanása óta, leginkább az akasztófahumor jellemezi a spanyol köztereket, azonban az elmúlt néhány hét alatt a hangulat észrevehetően borúsabb lett. Május 25-én a Bankia, az ország negyedik legnagyobb bankja beismerte, hogy összesen 23 milliárd euróra lenne szüksége a csőd elkerüléséhez. A bejelentés napján és minden azóta eltelt munkanapon a spanyol 10-éves futamidejű államkötvények és német megfelelőik közötti spread a kritikus 500-as érték felett maradt, amin túl egy ország számára tulajdonképpen lehetetlenné válik adósságának finanszírozása. A fekete humort fokozatosan düh váltja fel.
Nehéz megállapítani ki a nagyobb célpont: a spanyol állam vagy a bankok. Akármi is a helyzet a két tényező szoros kapcsolatban áll. Végtére is a szocialista kormány döntött a Bankia létrehozásáról még 2010 decemberében, amikor hét csőd szélén álló bankot összeolvasztottak, annak reményében, hogy a létrejövő új bank talán immunisabb lesz a spanyol hitelezők toxikus eszközeivel szemben. A bankot Rodrigo Rato, az IMF egyik korábbi vezetője és a 2011-es választásokat megnyerő Populáris Párt prominens tagja irányította. Május 7-én Rato hirtelen lemondott, utódja pedig a bank részleges államosítását kérte. Két héttel később a Bankia beismerte, hogy a februári pénzügyi jelentésben szereplő 306 millió eurós nyereséggel szemben igazából 3 milliárd eurós veszteséget könyvelt el 2011-ben. Május 25-én a bank teljes tanácsadó bizottsága lemondott, miután további 20 millió eurót kértek, amit a kormány, megszegve korábbi ígéretét, hogy a közpénzeket nem fogják banki mentőcsomagokra költeni, oda is ígért. Három nappal később a Bankia anyavállalata, a BFA, bejelentette, hogy a spanyol történelem legnagyobb, 3,2 milliárd eurós veszteségét könyvelte el.
Nehéz eldönteni melyik rosszabb: azt feltételezni, hogy az IMF volt vezetője hazudott részvényeseinek, vagy, hogy a bank nem volt képes kiszámolni eredmény kimutatását. Egy blog bejelentette, hogy a Playmobil Bankia kiadásávál lepi meg a gyerekeket, hogy megismerhessék „az egyetlen olyan bankot, ahol a rabló a pult másik oldalán ül.” A játék természetesen 20 milliárd euróba kerül.
A humor mögött természetesen komoly aggodalmak rejlenek. A Bankiának összesen 10 millió betétese van és további 400.000 ember rendelkezik Bankia tulajdonrészvénnyel.
Annak ellenére, hogy Spanyolországban a munkanélküliségi ráta meghaladja a 23%-ot és a megszorítások miatt csökkentek a nyugdíjak és szociális juttatások, Spanyolország eddig elkerülte a görögországihoz hasonló utcai zavargásokat. A jelek azonban afelé mutatnak, hogy ennek a viszonylagos nyugalomnak vége.
„Azt hiszem ez lesz az a bizonyos utolsó csepp,” mondja Ignacio Escolar, a Politico korábbi főszerkesztője és a legnépszerűbb spanyol politikai blog, az Escolar.net létrehozója. „A kormány pontosan kétszer annyi közpénzt készül egy bankba pumpálni, mint amennyit az oktatástól és az egészségügytől elvont. Nincs pénz a tanárok fizetésére, de van a Bankia számára. A közösségi oldalak forrnak a dühtől.”
„Újságírói aggyal még talán meg tudom érteni, hogy nincs más alternatíva, mint közpénzből megmenteni a Bankiát,” mondja Escolar. „De, hogy az átláthatóságnak még a látszatát sem tartják fenn, nagyon aggasztó. Úgy kezelik az ügyet, mintha egy hurrikánról lenne szó. Egy olyan természeti katasztrófáról, ami felett nincs hatalmuk és senki sem felelős érte.”
Május 29-én, miközben a spread 500 fölött maradt és a BFA beismerte, hogy összesen 40 milliárd euró toxikus eszközzel rendelkezik, a Twitteren futótűzként terjedt a hír, hogy a Bankia lemondott igazgatói 14 millió eurós végkielégítést kaptak.
„Mind szégyentelen tolvajok,” mondja Monica Besado, miközben beugrik a Caja Madrid takarékbank, a Bankia egyik leánybankjának fiókjába. „Minden pénzem kivenném, de a többi bank se különb. Aki nem hagyja el az országot, nincs hová forduljon.”

Forrás: Time.com


Berlusconi újra feltalálta az atombombát


Silvio Berlusconi már annak a lehetőségéről beszél, hogy Olaszország is ki fog lépni az euroövezetből. Nemrég megjegyezte, hogy "nem lesz gond akkor sem, ha Olaszország is kilép". Csakhogy Olaszország kilépéséről még nem illik nyilvánosan beszélni, így mindenki rendesen ledöbbent. Milyen kilépés? Olaszország? Miért lépne ki?
Azért, mert az euroövezet fel fog bomlani. Az eladósodott államok sorban kihullanak, vagy kizárják őket. A görög helyzet jelentette ehhez az ugródeszkát. A kérdés csak az volt, hogy a görög kilépésről mikor kezdenek el végre nyilvánosan beszélni. Innentől az eurozóna felbomlása törvényszerű. Félreértés ne essék, nem gazdasági, hanem politikai alapon. Gazdaságilag a perifériaállamok benntartása még megoldott lenne - az EKB ezt teszi Görögország esetében is. Az eurót lehet nyomtatni a végtelenségig, már most se ér semmit. Az államadósság is lehet a GDP 2000 százaléka, ha politikailag ez senkit nem érdekel. A statisztikákkal is lehet dobálózni.
Viszont az eurozóna felbomlásának rémképe lassan politikai fegyverré válik. Akár az atombomba. Nem kell bevetni - elég megemlíteni, vagy bizonyítani hogy van, és bevetés nélkül is robban a politikában. Innentől ha egy tagállam politikusa valamit el akar érni, a legsötétebb rémálmaival tudja zsarolni az uniós vezetést. Akarjátok, hogy az álmotok szilánkokra hulljon? Ha nem, akkor adjátok meg, amit kérek.
Az első leleményes köpönyegforgató, aki erre rájött, az a bukott olasz miniszterelnök, Silivio Berlusconi.
A háttérben munkálkodók most talán elgondolkoznak rajta, hogy nem kellett volna maffiózóból vezető politikust csinálni.
Ugyanis Berlusconi pénteken egy újságírónak nyilatkozva felszólította Mario Montit (jelenlegi olasz miniszterelnök, az EKB embere), hogy gyakoroljon nyomást az Európai Unióra. "Amennyiben nem változik meg az Európai Központi Bank politikája, Olaszországnak elegendő bátorsággal kellene rendelkeznie ahhoz, hogy ciaót mondjon a közös európai valutának".
Innentől a folyamat megállíthatatlan. Politikai leszámolások sorozata talán lassítani tudja, de ez mit sem változtat azon, hogy az eurozónából kilépés lett az új atombomba. Ha már egyvalakinek van, mások is élni fognak a lehetőséggel. Főleg azok, akiknek már nincs sok vesztenivalója, mert félreállították. Az unió pedig hemzseg az ilyen politikusoktól.
Fenyvesi Áron


IZLAND- ADÓSSÁG NAGY RÉSZE ELTÖRÖLVE! Sikeres a „rendhagyó válságpolitikai válasz”


IZLAND- ADÓSSÁG NAGY RÉSZE ELTÖRÖLVE! Sikeres a „rendhagyó válságpolitikai válasz” 

Az izlandiak nemrégiben még kövekkel dobálták a parlamentet, így követeltek választ a politikusoktól és bankároktól az országukat sújtó gazdasági és pénzügyi válság miatt.

A sziget 2008 óta lépésről lépésre fokozatosan kezdte feltámasztani magát. Ekkor a bankok visszafizettek 85000000000 $. Izland gazdasága az idén kinövi az euróövezetet.


"Elmondható, hogy Izland tartja a világrekordot a háztartási adósságcsökkentés területén "mondta Lars Christensen , a feltörekvő Danske Bank A / S vezető piaci közgazdásza Koppenhágában. 
"Izland követendő tankönyvi példa arra, hogy miként lehet megoldani a gazdasági válságot. Minden közgazdász egyetértene ezzel. "

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az izlandiak nem akarnak csatlakozni az Európai Unióhoz, ahol is az adósság-válság a harmadik éve „dühöng”.

Az izlandi Legfelsőbb Bíróság ítélete 2010 júniusában megállapította, hogy az indexált, devizában nyilvántartott hitelek illegálisak voltak, azaz a háztartásoknak már nem kell, hogy fedezzék az illegálisan nyilvántartott deviza veszteséget.
A szigeten a bankok nagy része a mai napig is állami ellenőrzés alatt van!

Válság leckék

Thorolfur Matthiasson, a reykjaviki University of Izland közgazdaságtan professzora egy interjúban azt mondta " úgy gondolja, az izlandi válság legnagyobb tanulsága az, hogy más országoknak is követniük kell a példát, és feltétlenül szükséges az, hogy leírják adósságaikat”.
Ez óriási megkönnyebbülés lenne a lakástulajdonosok számára is, akik e nélkül csak sínylődnek a kifizethetetlen hitelek súly alatt.
Izlandon 2008-ban a hitelek utáni adósság aránya 240 százalékkal emelkedett. Mondta Matthiasson.

Miután világossá váltak a bankok korábbi manipulációi, a a kormány közbelépett és elkülönítette a hazai számlákat a nemzetközi hitelezők számláitól.
Új, állami irányítás alatt álló bankokat hoztak létre, így a nemzetközi hitelezőknek nem sikerült kivonni a tőkét az országból.

Fitch Ratings  2012 február közepén minősítette Izlandot „befektetési fokozatúvá, stabil kilátásokkal”,valamint így fogalmazott: a sziget "rendhagyó válság politikai választ adott a válságra".

Állami nyugdíjpara: így nézne ki az új pontszerző rendszer. Előny a cigányoknál!

"Minden eszközzel világossá kell tenni, hogy a járulékfizetés nem öngondoskodás, hanem az előző generációval szemben fennálló kötelezettség teljesítése" - szögezi le a Nemzetgazdasági Minisztérium Családbarát Magyarországért Munkacsoportja által közzétett Új Baby Boom vitaanyagban a Kopp Mária, időközben elhunyt orvos-pszichológus nevével fémjelzett Népesedési Kerekasztal. Az általuk javasolt nyugdíjrendszer az egyéni járulékbefizetésekre alapulna. A nyugdíj megállapításának alapját az új rendszerben a biztosított idő alatt összegyűjtött pontok, a mindenkori átlagbér és a várható átlagos élettartam képeznék. Eddig a rendszer nagyjából megegyezne a Németországban alkalmazottal, azonban egy jelentős korrigáló tényezőt is beiktatna, mégpedig azt, hogy a megszerzett pontok alapján kiszámított járadék megállapításakor a felnevelt gyermekekhez kötődő pénzbeli és időbeli ráfordításokat is figyelembe venné.
A vitaanyagban szinte szó szerint köszönnek vissza a Botos József egyetemi docens, a Heller Farkas Közgazdasági Intézet vezetője, valamint Botos Katalin, egyetemi tanár, a Szegedi Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani Doktori Iskola vezetője által a Pénzügyi Szemlében közölt cikksorozatában megfogalmazott nyugdíjreform-elképzelések. A két közgazdász javaslatának lényege: a nyugdíjrendszert úgy kell fenntarthatóvá tenni, hogy az intézkedések a negatív népesedési folyamatok megfordításához is hozzájáruljanak.
Az általuk javasolt pontozásos rendszer lényegét a 2010-es adatokra alapozva a következő számítással mutatják be:
Az adott évben a nyugdíjjárulék mértéke összesen 34 százalék volt (egyéni járulék 10, a munkáltatói 24 százalék). A havi bruttó átlagbér 213 ezer, a nettó 139 ezer forint volt. A bruttó bérre vetített 34 százalék 72 420 forintot tett ki. Ez az összeg a nettó bérre vetítve mintegy 52 százalékos járulék-mértéket jelent. Ebből - az akkori szabályok és járulékmértékek szerint - 36 százalék fordítódott az öregségi nyugdíjakra.
A pontrendszer nemzetközi gyakorlata szerint a nettó átlagbér jelent egy pontot. Ily módon az évente fizetett 36 százaléknyi, nettó átlagbérre eső járulék 0,36 pontot jelent. Vagyis 40 év szolgálati idő alatt egy, a mindenkori átlagbért kereső munkavállaló összesen 14,4 pontot szerez.
A pontrendszer szerinti nyugdíjat úgy számítják ki, hogy az aktív korban megszerzett pontok számát elosztják a nyugdíjba menetel időpontjában várható élettartam éveinek számával. Az így kapott hányados, és a mindenkori nemzetgazdasági átlagbér szorzata a nyugdíjas nyugdíjjáradéka.
2010-ben 17,5 év volt a nyugdíjba vonulás után várható átlagos élettartam a nemek átlagában. Vagyis a példa szerint átlagnyugdíjat úgy kapjuk meg, ha a 14,4 pontot elosztjuk 17,5-tel, majd a kapott 0,82-os számértéket megszorozzuk az adott évi nettó átlagbérrel, azaz 139 ezer forinttal. Így 114 ezer forint lesz az átlagos nyugdíj a 2010-es adatokkal számolva. Természetesen, az átlagtól eltérő keresettel rendelkezők, akik ennek megfelelően több, vagy kevesebb járulékot fizettek, ennek megfelelően több, vagy kevesebb pontértékre tettek szert, s így nyugdíjuk is az átlagtól eltérő lesz - magyarázzák a szakértők.
Mindenkinek kellene maga mögé állítania egy új járulékfizetőt
Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a befizetett járulékok alapján járó nyugdíjaknál azt is figyelembe kell venni, hogy rendelkezésre állnak-e majd az adott időszakban azok a munkavállalók, akik a járulékot fizetik. A rendszer fenntarthatóságához minden jelenleg aktív korúnak legalább egy járulékfizetőt kellene maga mögé állítania. Ehhez az kellene, hogy a szülőképes korú, 15-49 év közötti nők átlagosan legalább 2 gyermeket vállaljanak. Ezzel szemben - a 49 évesnél idősebb nők gyermekeivel is számolva - a teljes termékenységi arányszám csak 1,34 (a 2009-es statisztikai számok alapján). Ez azt jelenti, hogy nemzetgazdasági átlagban csak 0,67 járulékfizető lép egy nyugdíjba menő helyébe.
"Ahhoz tehát, hogy a nyugdíjasok megkapják majd nyugdíjukat, azaz a rendszer ne omoljon össze, ne váljon finanszírozhatatlanná, brutális járulékemelésre lenne szükség" - írják Botosék A kötelező nyugdíjrendszer reformjának egy lehetséges megoldása: pontrendszer és demográfia című tanulmányukban. Ez azonban nagymértékben rontaná nemzetközi versenyképességünket, és ellentétes lenne a piaci versenyképességet fokozni kívánó kormányzati szándékokkal.
A másik lehetséges megoldás a nyugdíjak egységes csökkentése. Ez azt jelenti, hogy a megszerzett pontszámnak csak a 67 százalékát lehetne figyelembe venni a nyugdíjak megállapításánál. Más szóval, egyharmaddal kevesebb lenne a nyugdíjra kiosztható összeg.
Csökkentett nyugdíj az egygyermekeseknek és a gyermekteleneknek
Véleményük szerint ennek az összegnek az elosztását célszerű lenne egyénenként differenciálni a pontszámok segítségével. Különbséget kellene tenni azok között, akik csupán járulékot fizettek, illetve azok között, akik a járulékfizetés mellett vállalták a gyermeknevelés költségeit. Más szóval, a rendszer figyelemmel lenne arra, hogy valaki állított-e a helyébe járulékfizető utódot.
Amennyiben a szülőpár két gyermeket felnevel 18 éves koráig, a nyugdíjat az egyéni számlájukon összegyűjtött pontszám alapján számítják ki. A korábbi számpélda alapján tehát az átlagjövedelmet szerző munkavállaló akkor kaphatná meg a 14,4 pontot, ha állított maga mögé járulékfizetőt, azaz van szülőpáronként két gyermek. Ha csak egy gyermek van a családban, akkor viszont 26 százalékkal (jelen esetben 3,7 ponttal) csökkenteni kellene a pontok számát. A gyermektelenek pontszámaiból 38 százalékot (5,5 pontot) nyesnének le - Botosék szerint ez méltányos lenne, hiszen egyáltalán nem állítottak járulékfizetőt maguk mögé, ami 50 százalékos csökkentést indokolna.
Ezzel szemben három gyermek esetén 15 százalékkal (2,2 ponttal), négy gyermeknél pedig 24 százalékkal (3,5 ponttal) növelnék a pontszámot. Az arányokat hosszabb időszakonként a reprodukciós rátához lehetne igazítani. A gyesen, gyeden lévőknek, valamint a főállású anyaságot vállalóknak a mindenkori nemzetgazdasági átlagbér utáni pontszámokat írnák jóvá.
A tanulmány szerint joggal vetődhet fel a kérdés, hogy a gyermeket (különböző okokból) nem vállalók esetében a kialakuló pontszám nagyon alacsony nyugdíjat biztosítana. Ezen vagy olyan módon lehet segíteni, hogy az érintettek többet fizetnének be a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, és ezáltal magasabb pontot szereznének, vagy az egyénileg takarékoskodnának.
"Látszatra a pontrendszer igazságtalanul sújtja a gyermeket önhibájukon kívül nem vállalókat, de lássuk be, hogy ebben az esetben sincs mögöttük járulékfizető" - fogalmaznak a közgazdászok. Ha nem kell gyermekekre költeni, akkor a megtakarítási lehetőség számukra elvileg önkéntes formákban adott. A tanulmány szerzői hangsúlyozzák: a társadalombiztosítási reform mellett is fontosak maradnak a nyugdíjcélú egyéni megtakarítások, ezen belül az önkéntes nyugdíjpénztárak.
Csak a 40 évnél fiatalabbakat érintené az új rendszer
Az új rendszer nem érintené a jelenlegi nyugdíjasokat és a következő néhány évben nyugdíjba menőket, mivel ők - úgymond - már eddig teljesítették a társadalombiztosítás felé az elvárást, hogy maguk helyett egy járulékfizetőt állítottak, mivel az érintett korosztály felnevelt átlagosan két gyermeket a valós vagy virtuális párokra vetítve. Nem érintené a rendszer a 40 év fölöttieket sem. Esetükben ugyan nem kizárt, de nem elvárható a rendszer által kívánatosnak tartott két gyermek felnevelése, az érintett korosztályba tartozók pedig visszamenőlegesen nem tudnak változtatni gyermekvállalási döntésükön. A gyermekek szerinti differenciálást ezért csak a 2032 (vagy inkább a 2035 - a szerk.) után nyugdíjba menőknél vennék figyelembe a nyugdíj megállapításakor. Így kellő idő lenne arra, hogy e feltételeknek megfelelően alakítsák a polgárok életvitelüket és nyugdíj-előtakarékosságukat.
A közgazdászok szerint nincs idő a nyugdíjrendszer hosszabb távú reformjának halogatására. A jelenlegi kormány egyelőre addig jutott, hogy megszüntette a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszert. Arról viszont még nem született meg a politikai állásfoglalás, hogy pontosan milyen társadalombiztosítási nyugdíjrendszert vezessen be Magyarország a jelenleg érvényben lévő helyett. Az, hogy az NGM a Népesedési Kerekasztal javaslataként ugyan, de nyilvános vitára bocsátotta Botosék javaslatait, azt jelzi, hogy jelen állás szerint a kormányzat a magyar specialitással megspékelt német modell mellett tette le a voksát.
(penzcentrum.hu)
Red-Help komm: "Csak a 40 évnél fiatalabbakat érintené az új rendszer..."
Megállapítható, hogy a pontszámításos rendszerben az előny a cigányságnál.
Mert ebből a kitalációból pedig az származhat, hogy egy 6-7 gyereket szülő cigányasszony több nyugdíjra jogosult, mint egy egygyermekes nem cigány házaspár!
Vajon a "tanulmány" kiagyalói láttak-e már magyarországi óvodát vagy általános iskolát belülről?
Vajon ezek a tudós elmék tisztában vannak-e azzal, hogy milyenek az óvodák, iskolák rasszok szerinti arányai?
Vajon a jövőnket tudományosan elképzelő  nagy koponyák tisztában vannak-e azzal, hogy a cigányság szülési kedve igen korán megjön? Vajon kalkuláltak-kalkulálnak-e ezek a közgazdász zsenik azzal, hogy a cigányság habitusa "némiképp" eltér a nem cigányok habitusától?
Vajon hallották-e már a tanulmány megálmodói a közmondást?-miszerint: NEM BÍRJA A CIGÁNY A SZÁNTÁST!
- Nagytiszteletű Tudós Urak!
Először gondolkodni kéne-és csak azután lőni!
Lehet minket akár rasszistázni is!
Ám a tények attól még tények maradnak!
Márpedig a tényekkel vitázni nem érdemes!
Az előterjesztés szerint a pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszerben tökéletesen megvalósul a generációk közötti szolidaritás. Egyértelműen meghatározható, hogy a magánszemély mennyi járulékot fizetett be az előző generáció nyugdíjának biztosítására, és saját maga mennyi nyugdíjra számíthat.
red-help.net

Görögországban lekapcsolhatják a háztartások áramellátását

A görög energia-felügyeleti hatóság vezetője Nikosz Vaszilakosz bejelentette: jövő héten válságtanácskozást tartanak, hogy az utolsó pillanatban még elkerülhessék az ország elektromosság- és földgáz ellátásának összeomlását.
A felügyeleti hatóság a napokban kapott egy levelet a Depa gázszolgáltatótól, hogy ha a magántulajdonban lévő áramszolgáltatók nem törlesztik azonnal a tartozásaikat, leállítják azok üzemanyag-ellátását. A felügyeleti szerv az állami tulajdonban lévő DEI CEO-t kötelezné a kieső termelés pótlására - csakhogy a vállalat létesítményeinek egy részét az IMF nyomására nemrég privatizálták. A DEI bejelentette, hogy ha nem kapnak azonnal hitelt (az IMF-től), hogy az erőműveket tovább üzemeltethessék, az év második felében az ország több térsége is áram nélkül marad. A kieső termelést csak úgy tudnák pótolni, ha további forrásokat kapnak az üzemanyag-ellátottság biztosítására, akkor is csak úgy, hogy az év második felében hetente többször is lekapcsolnák az áramot egy-egy térségben. Arthurosz Zervosz, a DEI vezetője nyilvános beszédet tartott, amiben kijelentette, hogy ez szükségállapot, és kezeljék is ennek megfelelően, mert ezt már nem fogják megoldani az egyes szolgáltatók túlterhelésével.
"Fennáll a veszélye az áramtermelés országos összeomlásának".
A felügyeleti hatóság jelenleg az ország áramellátásának összeomlására készül. A DEI csak a szükséges kapacitás kétharmadával rendelkezik, ez is csak akkor áll fenn, ha azonnal pénzhez jut. A felügyeleti hatóság bejelentése szerint ha az országos áramellátásban zavar keletkezik, a háztartások áramellátását fogják először lekapcsolni, hogy így elkerülhessék a szolgáltatás országos összeomlását. A Depa gázszolgáltató biztosítja a magántulajdonú áramszolgáltatók energiaszükséglete 70%-át, így ha leállítják a gázszállítást, a magántulajdonú áramtermelés, vagyis az országos áramtermelés minimum egyharmadának működése leáll. Kérdés, hogy a DEI mekkora kapacitást tud magára vállalni, és az elég lesz-e a nagyobb vállalatok, szolgáltatók áramellátására.
Kezdődő láncreakció - a gázszolgáltató is fizetésképtelenné válik
A Depa viszont kénytelen leállítani a gázszállítást - egy görög napilap úgy értesült, hogy a következő esedékes kifizetéskor már nem áll rendelkezésükre elég készpénz ahhoz, hogy az orosz Gazpromot kifizessék. A Gazprom pedig Görögország földgáz-felhasználásának 80%-át fedezi. Zervosz szerint 400 millió euró hitelre lenne szükségük a további működéshez, ez esetben a lakossági áramszolgáltatás lekapcsolásával a vállalatok és a nagyobb szolgáltatók még tovább működhetnének.
Ha Görögország nem tud fizetni a földgázért (és kőolajért), az a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ország áramellátását a hazai szénnel, vízerőművekkel és más alternatív energiaforrásokkal fogják biztosítani. Ez az ország áramszükségletének (a DEI becslése szerint) csak 50%-át tudja fedezni, vagyis hogy a gazdaság tovább működhessen, minden görög háztartás állandó jelleggel áram nélkül marad.
Még egyszer kihangsúlyozzuk: korábban az IMF-hitel feltétele volt a DEI egyes létesítményeinek privatizációja...
Molnár István

Végjáték 2012-2013: Egy ijesztő prezentáció

Amennyiben Raoul Pal egy végítéletet hirdető bolond lenne, aki csupa nagybetűvel ír és innen-onnan összegyűjtött, egymáshoz nem kapcsoló diagramokból álló vég nélküli prezentációkat ont, könnyen félresöpörhetnénk üzenetét. Raoul nem ilyen. A Global Macro Investor alapítója, a világ egyik legnagyobb fedezeti alapjához, a GLG Partners-hez tartozó londoni GLG Global Macro Fund korábbi igazgatója a Goldman Sachs-tól érkezett, ahol az európai részvény és derivatíva részvény fedezeti alap társigazgatója volt.
Raoul Pal 2004-ben, 36 évesen visszavonult az ügyfelek pénzének kezelésétől. Jelenleg Spanyolországban él és írással foglalkozik. Mi most éppen ezek miatt az írások miatt aggódunk, pontosabban legújabb prezentációja miatt, ami jobb kifejezés híján úgy gondoljuk, hogy a legnyugtalanítóbb és legijesztőbb előrejelzés, amit eddig láttunk, pedig nem kevés ilyen jellegű anyagot olvasunk nap mint nap.
Íme:
Most itt vagyunk…
Nem tudjuk pontosan mi vár ránk, de szerintem mindannyian képesek vagyunk összekötni azt a kevés rendelkezésre álló pontot onnan ahol most állunk, az első nagy bank összeomlásáig…
Nagyon kicsi mozgástér áll rendelkezésre állami mentőcsomagok terén, így ismét könnyű összekötni a pontokat az első bankcsődtől az európai bankrendszer összeomlásáig, majd maguknak az államoknak az összeomlásáig.

A rendszerbe szinte semmilyen fékező mechanizmust nem építettek be, ami megállíthatná ezt a folyamatot és szinte senki nincs tisztában azzal milyen komoly a helyzet.
A problémát nem is az államadósság jelenti önmagában. Az igazi probléma, hogy a G10-ek 70.000 milliárd dolláros adóssága csupán a 700.000 milliárd dolláros derivatíva piac biztosítékát jelenti…
Ez a globális GDP 1200 százaléka, ami eleve nagyon, nagyon gyenge alapokon áll.
Az EU válságtól egyszerűen összeköthetjük a pontokat az Egyesült Királyság, hasonlóan jelentőségteljes válságáig.
Ki gondolja, hogy ezek után Japán és Kína kimaradna?
Ki gondolja, hogy az Egyesült Államok sértetlenül megúszná?
Ez lenne a banki frakcionált tartalékgazdálkodás és a fiat pénz vége.
Ezt követné a nagy újraindítás.
A prezentációnak még nincs vége:
Az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában és Japánban (ebben a fázisban) a kötvények 1 százalékon beragadnának.
A kötvénypiac megáll.
A kötvények shortolását leállítják.
A részvények shortolását leállítják.
A kötvénykockázati swap-okat (CDS) leállítják.
A határidős ügyletek shortolását (short futures) leállítják.
Az eladási opciókat leállítják.
Nem marad más, mint a dollár és az arany.
A javát pedig a végére hagyta:
Körülbelül 6 hónap maradt a nyugati piacokon, hogy valahogy megpróbáljunk felkészülni a jövőbeli veszteségekre.
Alaposan meg kell vizsgálni a kockázatokat, feltételezve, hogy semmi és senki nincs biztonságban.
Utána pedig? Vegyük fel a bádogsisakot és várjuk a rendszer újraindítását…
Összegzésképpen:
Ami az időzítést jelenti, 2012 és 2013 elhozza a véget.
A teljes prezentáció itt megtekinthető: scribd.com/…/The-End-Game


Forrás: ZeroHedge.com

Júniusban bejelentik az Európai Egyesült Államok megalakulását a Mediterrán Unió teljes területén



A Welt am Sonntag német lap szerint júniusban bejelentik az Európai Unió átfogó reformprogramját. Ez a reformprogram előírja a közös pénzügy-, adó-, kül- és biztonságpolitikát. A tagállamok adóbevételei közvetlenül az uniós pénzközponthoz jutnak, az Európai Bizottság közvetlenül dönt a tagállamok költségvetése felől, megszűnik a tagállamok önálló külpolitikájának látszata és a nemzetközi politikában az egyes tagállamok nem, hanem kizárólag az Európai Unió jelenik meg. A tagállamok hadserege a NATO reformprogramjában elfogadott alárendelés útján fokozatosan leépítésre kerül, helyét átveszi az Európai Unió központi irányítás alatt lévő hadereje. A reformprogram alapján a közeljövőben bevezetésre kerül az egységes bankfelügyeleti rendszer, központi szabályozás alá kerül a munkaerőpiac és a szociális ellátórendszer.

A nyugati vezetés már képtelen a hosszú távú tervek leplezésére, az alkalmazkodás szükségessége miatt elhagyják az álarcot. Az illuzionista politika európai szinten megbukott. Az erővonalak elválnak és lassan kikristályosodnak a nyílt ellentétek. Olyan ellentétek bontakoznak ki az európai rendszeren belül, melyek nemsokára már egy nyílt diktatúrával szemben sorakoztatják fel a nemzetek függetlenségéért harcoló fegyveres ellenállást. Ez az ellenállás európai szinten egyre erősödik, most erősebb mint valaha, és térnyerése a jövőben csak fokozódik. Ha nem így lenne, az uniós vezetésnek nem lenne szüksége nyílt diktatúra kiépítésére. A reformprogram nemcsak hogy felkavarja az állóvizet, de egyben tiszta vizet is önt a pohárba. Az Európai Unió Európa-szerte ellenségképpé válik. Ahogy ez határozottabb formát ölt, minden, eddig egymás ellen ható, s így egymás hatásait kioltó társadalmi feszültség az Európai Unió vezetésére összpontosul majd. Ahogy telik az idő, többé nem a tagállamok politikája lesz megtéve a társadalmi problémák legfőbb okának, mert minden nyíltan központi irányítás alá kerül. Ezzel a brüsszeli vezetés célkeresztbe teszi magát, ami a nemzetérdekű erők kibontakozásának kedvez. Ha júniusban ez a reformprogram elfogadásra kerül, az Európai Unió területi egységének felbomlása csak idő kérdése. Akkor Magyarország hungarista alapokon, az erkölcs és a rend szellemében fog újjáépülni.
Fenyvesi Áron

Iráni ultimátum

Nem sokkal az után, hogy a NATO bejelentette területi követeléseit, Vlagyimir Putyin felajánlotta, hogy az orosz haderő bevonul Szíriába békefenntartónak. A NATO agresszív terjeszkedése elleni front ezzel egyre határozottabban körvonalazódni látszik. Ugyanazon a napon az iráni ultimátum is elhangzott. Mohammad Reza, a Baszidzs milícia dandártábornoka felszólította az Egyesült Államokat, hogy zárja be valamennyi, külföldi országokban működtetett katonai bázisát, vonja vissza haditengerészeti flottáit saját vizeire, és könyörögjön megbocsátásért. A Baszidzs fegyveres erőket korábban Khomeini ajatollah parancsára alapították, és bár hivatalosan a Forradalmi Gárda alá rendelt szerv, közvetlenül az ajatollah parancsait hajtja végre, a központi irányítás felbomlása esetén pedig a helyi papság fennhatósága alá tartozik.

Molnár István

Isten gyermekei vagyunk

Szabó Ferenc SJ elmélkedése Szentháromság vasárnapjára (Róm 8,1417; Mt 28,16-20)

Mennybemenetele előtt az isteni hatalommal rendelkező feltámadt Jézus küldetést ad az apostoloknak: „Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet, kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében, és tanítsátok mindannak megtartására, amit parancsoltam nektek. Íme, én veletek vagyok mindennap a világ végéig.” (Mt 28,18–20) Az apostolok, miután pünkösdkor megkapták a megígért Szentlelket, elkezdték teljesíteni ezt, az Uruktól kapott küldetést: tanítottak (hirdették az üdvösség örömhírét), a hívőket megkeresztelték, vagyis beiktatták a Krisztus-hívők közösségébe, a pünkösdkor megszületett Egyházba, bűnöket bocsátottak és ünnepelték az Eucharisztiát. Minderről beszámol Szent Lukács az Apostolok Cselekedetei könyvében, amelyet folyamatosan olvastunk a húsvéti ünnepkörben, amely pünkösdvasárnap lezárult.
Szentháromság vasárnapján a liturgia, Jézus nagy misztériumainak – karácsonynak és húsvétnak ünneplése után – mintegy az üdvösségtörténet összefoglalásaként, a Szentháromság misztériumára fordítja figyelmünket. A Szentháromság misztériumát ünnepeljük: az Atya, Fiú és Szentlélek szeretetközösségét, a háromszemélyű egy Istent, akinek nevében megkereszteltek bennünket. Valójában minden keresztvetéskor ezt a keresztségi hitünket valljuk meg, tanúsítjuk. Húsvét vigíliáján ünnepélyesen is megvallottuk. Az vasár- és ünnepnapi szentmisékben pedig elimádkozzunk a Nicea-Konstantinápolyi nagy Krédót, amely összefoglalja az első négy század egyházának hitvallását, amelyet a nagy egyetemes zsinatokon rögzítettek, tisztáztak az eretnekekkel folytatott viták során. Ezt a hitvallást ma is elfogadják a nagy egyházak, tehát a katolikuson kívül az ortodoxok, anglikánok, protestánsok.
Most nem bocsátkozunk teológiai fejtegetésekbe. Éppen csak felidézek egy legendás történetet. Szent Ágoston, aki nagyon mélyenszántó könyvet írt a Szentháromságról, a tengerparton sétálva (a mai Civitavecchia közelében) töprengett, igyekezett behatolni a mély titokba. Eközben megjelent a tengerparton egy angyal, feléje közelítve Ágoston látta, hogy egy kagylóhéjjal meri a tenger vizét, és a homokra öntözi. A leendő szent Ágoston meghökkenve megszólítja az angyalt: „Mit csinálsz?” – Mire az angyal: Kimerem a tenger vizét”, volt a válasz. –„De hát ez lehetetlen!” – Nos, látod, ugyanígy lehetetlen kimerítően megérteni a Szentháromság titkát!” – De tegyük hozzá: Ha kimerítően nem érthetjük meg a mélységes titkot, a Szentlélek vezetésével valamiképpen megsejthetjük, éspedig a legjobb út megközelítéséhez a szeretet. Szent Ágoston írja: A szeretet az a szem, amellyel ’megláthatjuk’, megtapasztalhatjuk a láthatatlan Istent, aki Szeretet, három személy szeretetközössége. Ez a misztérium dicsősége felragyogott a megtestesült Fiúisten, Jézus Krisztus arcán. Őbenne, a megtestesült Igében Isten Emmanuel, Velünk-lakó-Isten lett, sőt a Szentlélek ajándékából Bennünk-lakó-Isten. Mivel a Lélek által kiáradt szívünkbe az isteni szeretet, a keresztség által Isten életében részültünk, a Fiú által a Szentlélekben az Atya fogadott gyermekei lettünk. Már most azok vagyunk és a megkezdett örök életet éljük, jóllehet csak a feltámadáskor lesz nyilvánvaló isteni életünk titka, amely el van rejtve Krisztusban.
Erről az istenfiúságról szól a mai szentlecke, a Római levél 8. fejezetének versei (14–17). Mielőtt idéznénk, megjegyzem: ma már – részben a feminista mozgalom hatására is – jobb az Isten fiai helyett, Isten gyermekeit mondani, hiszen világos, hogy az üdvösség, az istengyermekség kegyelme mindkét nemre egyformán vonatkozik. Most pedig hálatelt szívvel – hálát adva keresztségünk kegyelméért – olvasunk fel a kérdéses verseket: „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai (gyermekei). Nem a szolgaság lelkét kaptátok ugyanis, hogy ismét félelemben éljetek, hanem a fogadott fiúság Lelkét kaptátok, melyben azt kiáltjuk: Abba! Édesatyánk! Maga a Lélek tesz tanúságot lelkünkben, hogy Isten fiai vagyunk. Ha pedig fiai, akkor örökösei is: örökösei Istennek, Krisztusnak pedig társörökösei. Előbb azonban szenvednünk kell vele együtt, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk.”
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Sebestyén Péter: Hármasság és Háromság - Szentháromság vasárnapja

1. Tudd meg hát, hogy az Úr az igaz Isten…(M. Törvény 4, 32-34. 39-40)
Mózes első búcsúbeszédének befejezése arra világít rá, hogy csak egy Isten van, aki Személy, aki a világ ura. Ezért ábrázolhatatlan.
2. Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai…(Róm 8, 14-17)
Az apostol a rokoni hasonlattal érzékelteti a Szentlélek titokzatos, de annál hatékonyabb működését, amellyel Jézus ajándékozta meg a hívő embert.
3. Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére…(Mt 28, 16-20)
Hallatlanul mély titok, emberi ésszel fel nem fogható kinyilatkoztatás tanúi vagyunk. Isten mégsem ’blokkolja’ értelmünket, hanem elénk jön, felénk nyúl, hogy Jézusban magunk is szavakba öltöztethessük belső életének misztériumát. A Szentháromság hittitka hitünk középpontjába vezet. Jóllehet a pünkösdi Lélek-jelenlét folyamatosan áthatja az egyházat, mégis közel ezer évnek kellett eltelnie, hogy hivatalosan is nyilvános ünneppé váljon. A liturgiatörténet kutatásai szerint már Stephanus, lüttichi püspök ünnepelte egyházmegyéjében (+920), de a pápák – épp a szentmise szentháromságos vonatkozásai miatt – vonakodtak különálló ünnepként elrendelni. Míg aztán az avignoni fogság ’megérlelte’ XXII. János pápát, aki 1334-ben, kiemelt ünnepként világszinten is bevezette.
Bár hitbeli, Istenre vonatkozó felismeréseinket is logikai úton, ok-okozati módon – ezúttal visszafelé –, próbáljuk megérteni és kikövetkeztetni, világi tapasztalataink is lépten-nyomon hármasságokba botlanak. Múlt-jelen-jövő, gyökér-törzs-ágak, reggel-dél-este, születés-élet-halál, gondolat-szó-tett, apa-anya-gyermek, tér-idő-anyag, forrás-folyó-torkolat –, hosszasan folytathatnánk ezen hármas mozzanatok kusza szövevényeit, de valójában az alapok, az összefüggések közösek. Ezek az életből vett valóságok mintegy modellezik a titokzatos, megfoghatatlan isteni lényeget. Közös tulajdonságuk, hogy mindennek van kezdete, fennállása és befejezése. Semmi nincs öröktől fogva és semmi nem tart örökké.
Valahol innen ered hitbeli sejtésünk is, hogy az örökkévaló Isten is hármas szeretet, személy egységében „él”. Jézus Krisztus kinyilatkoztatásából már azt is tudjuk, hogy nem pusztán háromféle isteni megnyilvánulásról, hanem három isteni személyről van szó, akik egymást átjárják. A keresztényt az különbözteti meg a más vallásútól, hogy nem egyetlen istent, és nem is három istent hisz, hanem egy Istent Három Személyben. Az Atya az ősforrás, aki küldi a Fiút, és Pünkösdkor kettejük szeretete, mint titokzatos, csak hatásaiban tetten érhető Lélek mutatja magát személyként, aki nélkül semmit sem értenénk, aki nélkül nem volna teljes az isteni kitárulkozás.
Nem három vágányon futnak egymás mellett párhuzamosan, hanem megfoghatatlan egységben. Ahhoz hogy Jézust értsük, kell a Szentlélek, ahhoz hogy tudomásunk legyen az Atyáról, kell Jézus. „Minden kezdet az Atyára, minden fenntartás a Szentlélekre, és minden befejezés a Fiúra utal.” (Sánta János)
Emberi világunkban is csak akkor lesz harmónia, rend, ha az isteni személyek arányosan és kölcsönösen átjárják döntéseinket, tetteinket. Ha az Atyától megtanuljuk az irgalmat, a kitárulkozást, a gondoskodást, az ingyenes szeretetet. Ha a Fiú mintájára önmagunkat odaadó szeretet-áldozatokká válunk, ha a nem ’lélektelenül’, hanem a világot ’átlelkesítve’ törekszünk a türelemre, a bölcsességre, és az igazság szerinti életre. Liturgikus és egyéni imádságaink minden keresztvetése, szentháromságos dicsőítése erre akar rávezetni. Jézus Isten szentháromságos szeretetébe ’kódolt bele’ mindannyiunkat. Így vagyunk képesek megismerni, hinni és szeretni.
Szentháromságos életünk egészen hétköznapi kapcsolatainkra is kihat. Szeretni nem lehet magányosan. Isten belső természete is szeretetközösség. A másik személy – férj, feleség, gyermek, szomszéd, munkatárs… –, családtag.
Amikor valaki búcsúzik a hosszú út előtt, nemcsak feladatokat, pénzt, vagy emlékeket ad át hagyatékként, hanem a találkozás reményében, könnyekkel küszködve megölel, megcsókol, és csak ennyit mond: szeretlek! Ezt teszi a búcsúzó Jézus is apostolaival, velünk. Szíve-léte, istenemberi valósága legmélyebb vallomását hagyja ránk. Egyházára rácsókolja a Szentlelket, hogy általa bennünk maradjon, és vele kiteljesedjék szeretetünk.
 

Propagandagépezet Szíria ellen

Hasonló hazugsággal tévesztették meg az embereket Líbia megszállásánál is. Ott indiai embereket mutattak, indiai zászlókkal tüntetve (ami hasonlít a líbiaira), míg a kép sarkába helyszínként Líbiát írták ki, mintha Kadhafi ellen vonulnának. Ez volt az indok, hogy az emberek igazságérzetét arra ösztönözzék, hogy igen szálljuk meg az országot.
A propagandagépezet beindult. A brit BBC azonnal tudósítani kezdett és rémisztő képeket közvetített a Houla városában uralkodó állapotokról. Fotókat mutattak, amin gyermekek szanaszét heverő holttestei felett lépkednek át a kormány emberei, és mindezt az ENSZ megfigyelők által közvetített képeknek állították be.
Aztán Marco Di Lauro saját facebook-oldalán megállapította, hogy valaki az ő által készített fényképeket használja fel a szír kormányzat elleni propagandára. A fotós korábban Irakban készítette a képeket, és a most vasárnap a BBC által mutatott képek az állítólagos szíriai mészárlásokról mind 2003-ban Irakban készültek. Persze a végletekig lebutított nyugati lakosságnak úgyis mindegy, mit lát ebből az egészből. Mégis mire gondolhat, aki elhiszi a fővonalú médiában dúló agresszív hazugságáradatot? "Arab kinézetű emberek fekszenek holtan a földön" - hogy iraki vagy szíriai? Ezzel már senki nem foglalkozik. "Mészárlás van, a NATO-nak azonnal be kell avatkoznia!"
A BBC által mutatott képek egyébként akkor születtek, mikor a 2003-as amerikai invázió után több ezer iraki gyermek holttestét szállították el beazonosításra, mert az invázió alatt a civil áldozatok nagy része tömegsírokba került.
Az ENSZ erre a 2003-as képre hivatkozva vasárnap rendkívüli gyűlést hívott össze, és elítélte a "houlai mészárlást". Ezt követően azonnal megjelent az interjú az iráni parancsnokkal. Csak hogy a nyugati terroristák tisztában legyenek a kialakult helyzettel. Úgy tűnik, a gyors iráni reakció a hétvégén Szíria lerohanását akadályozta meg.
(Szíria sem akarja leadni a pénzkibocsátás jogát a Rotschildoknak (mi 2000-ben az előző Orbán-kormány idején leadtuk!), ráadásul olajat találtak Palmyra mellett, ahol a Mol is ott nyomul, és így aztán a francia idegenlégió beöltözött szír ellenállónak, és lőnek, mint állat. Irak, Líbia, Afganisztán tönkretéve, Szíria, Irán még előtte van... Meddig tűröd még Uram????)
Kérd Hangosan:
Jézus Krisztus nevében kérem, hogy az Isten akarata teljesedjen ki ezekre a konfliktusokra, amik Szíriában vannak. Az Isten akarata teljesedjen ki mindazon személyek életére, akik ezekben a konfliktusokban részt vesznek, áldozataik neki, vagy a háttérből szándékosan szítják a problémákat! Az Isten tegyen Igazságot ezekben a dolgokban!
Ámen! Ámen! Ámen!

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/hatterhatalom/media-befolyasa/1519-propagandagepezet-sziria-ellen 

Schült Antal - feltaláló

Schült Antal találta fel a négyes sakkot is, ahol egyszerre négy ember tud játszani. Jómagam is kipróbáltam régebben ezt a fajta játékot és sokkalta izgalmasabb, mint a két fős sakk. Játék közben lehet mindenki mindenki ellen, vagy úgy, hogy a szemben ülő felek egymással vannak és közösen küzdenek a mellettük lévő páros ellen.
Sokkalta összetettebbé válik így a játék, sokkalta több lépési lehetőség adódik és közben még a társunkkal is össze kell dolgoznunk a siker érdekében. Nagyon izgalmas tud lenni. Talán a világ egyik legstratégiaibb játéka mind közül. Érdemes a fiataloknak kipróbálni és játszani vele, mert nagyon sokat tud segíteni a lelki és értelmi fejlődésükben.


Felmenői mindkét ágon visegrádi svábok, akik a XVIII. század második felében zajló betelepítéskor érkeztek a településre.
– Milyen szakmát tanult?
– Autószerelő vagyok, mai napig is ezt csinálom, itt tanultam ki a mesterséget Visegrádon, itt is dolgoztam mindig, ki sem mozdultam a faluból, illetve most már város. Mindig önálló voltam, a régi világban ezt maszeknak hívták, most meg vállalkozó vagyok.
– Első találmánya összefüggött a szakmájával?
– Igen, de annak már több, mint húsz éve. Akkor még sokkal könnyebben rozsdásodtak a kocsik, főleg a sárhányónál, kitaláltam egy műanyag kerékdobot, amit a sárhányó belsejére lehetett erősíteni, ez megvédte a rohadástól. El is kezdtük gyártani műanyagnyomó géppel, és szereltük föl a kocsikra. De mielőtt a Találmányi Hivatalba beadtam volna, elküldtem az Alkotó Ifjúság pályázatra. Ezt csak azért vetem közbe, mert mindjárt ki fog derülni, hogy mindenütt lopják a találmányokat, és ez nem új dolog. A pályázatra nekem adtak egy elismerő oklevelet, valaki meg egy év múlva elkezdte gyártani. Ott az volt trükk, hogy a beadott munkáknak nem volt szabadalmi védettségük. Elküldtem egy pontos leírást, és valakik szépen megcsinálták, meg is gazdagodtak belőle. Így működött már akkor is, csak nem gondoltam rá. Az egész pályázat azért volt, hogy aki tud valamit, attól begyűjtsék, és odaadják a megfelelő embernek. Most már mindenki tudja, hogyan mennek a dolgok, meg mindenki okos, de akkor még nem láttuk ezt. Meg lehet nézni, hány találmány van, és hány per, ami mind arról szól, hogy a feltalálót meglopták. Így kezdődött, és így megy a mai napig.
– Hogy történhet ez meg ilyen gyakran?
– A feltalálók általában nem olyan emberek, akik az üzleti világban is jártasak. Két találmányom révén a világ legnagyobb autógyáraival vagyok kapcsolatban, másik kettő révén pedig egy óriási sportszergyártó céggel, de a hosszas tárgyalásokhoz megfelelő tudású emberek kellenének, én ehhez egymagam kevés vagyok. Szükségem lenne rá, hogy mögém álljon valaki. Nemcsak én vagyok ezzel így, hanem minden feltaláló. Azért is, mert a másik félben megvan a szándék, hogy amiért nem kell feltétlenül fizetni, azért ne fizessen. Most ugyanaz a helyzet, mint akkor, mikor a sárhányó alá gyártottam a műanyag dobot, csak most százmilliós nagyságrendben.
– Nincsenek erre cégek, vagy állami intézmény, hogy a feltalálókat segítsék, hogy egy találmány minél előbb közkinccsé váljon?
– Vannak cégek is meg állami intézmény is, de az államinak csak annyi a feladata, hogy az embert összehozza a megfelelő gyártóval, onnan már egyedül kéne továbblépni, de ez sem könnyű. Erre létrejöttek magáncégek, de például akivel én kapcsolatban voltam, az négyszázezret kér havonta, hogy foglalkozzon egy dologgal, csakhogy egy évig is tarthatnak a tárgyalások, és nem biztos, hogy sikerrel végződnek. Ez több millió is lehet találmányonként. Ki bírja ezt el?
– Korábbi találmányaiból nem tudja fedezni a költségeket?
– Eddig egyetlenegyből láttam pénzt. Az autószerelésből élek.
– Mi az a két találmány, amiről autógyártókkal tárgyal?
– Az egyik egy gyorsan kicserélhető kuplung, öt perc alatt kész van vele az ember, szemben a hagyományos megoldás négy-öt órás munkájával, a másik egy gyorsan cserélhető féktárcsa. Volt olyan gyár, amelyik visszaírt, hogy nem vesz semmit kívülről, volt, amelyiket érdekelte, vizsgálják is, de majdnem egy éve semmi jelzést nem kaptam. Ezen a szinten már majdnem diplomácia a tárgyalás, ehhez kéne a segítség, mert az ember ugye nem terítheti ki minden kártyáját az elején. Persze vannak szerződéses biztosítékok, de az sem véd száz százalékig.
– Amit kitalál, önállóan el is tudja készíteni?
– Majdnem mindent. Van egy kis műhelyem, az alkalmas ilyesmire. Most már hatvan találmányom van a legkülönbözőbb területekről, még játékok is akadnak, és elég sok a szellemi termék is köztük, azokat szerzői jog védi, ott egy kicsit könnyebb a helyzet. A hatvan találmánynak csak a szabadalmi oltalma tizenkétmillió forintomba került, és az oltalom fenntartása még évi húsz-harmincezer darabonként.
– Milyen szellemi termékek vannak közöttük?
– Például a körsakk meg a négyes sakk. A négyes sokkal élvezetesebb, mint a hagyományos, azt mondják róla, hogy a világ legbonyolultabb játéka. Négyen ülnek egyszerre a sakktábla körül, mindenkinek ugyanúgy vannak bábui, persze négy különböző színben, és eldöntik, hogy mindenki mindenki ellen játszik, vagy összefognak, lehet párost is, akkor a szemben ülők vannak együtt. Egyébként a szabályok majdnem ugyanazok – gondolja meg, hányféle különböző lehetőség jön így létre. Már nemzetközi versenyeket is rendeztek belőle. A körsakk ugyanolyan, mint a hagyományos, csak kör alakú a tábla, ezáltal minden más lesz. Mind a kettőnek az a lényege, hogy a mostani sakkelméletből, amiről már könyvtárakat írtak össze, semmi nem érvényes rájuk. Ma már a nagyok minden megnyitást ismernek a tizenötödik lépésig, utána van egy kis eltérés, itt viszont minden más és sokkal változatosabb. A gyártását átadtam valakinek, mert nincs rá igazán kereslet, egy szűk közönség veszi. Játékból több is van, például egy olyan, ami a rubik kockával összemérhető szintű. Az ilyenek nagyon kellenek, mert a nyomkodós elektronikus játékokkal egyre több a baj, bolondulnak meg tőlük a gyerekek. Van még két játék, amiről a sportszergyártóval tárgyalok, egyik a lábbiliárd, másik a lábrex, ezeket szabadtéri pályán labdákkal játsszák golyók helyett.
– Melyek azok a találmányai, amelyeket a legfontosabbnak tart?
– Van az energiatakarékos fűtőbetét villanybojlerekbe, ami olyan anyagból készül, hogy nem rakódik le rá a vízkő, ezért soha nem kell kicserélni. Rendesen egy bojler élettartama alatt két-háromszor van szükség ilyesmire. Ezt már kipróbálták egy ismert magyar gyártó cégnél, kell is nekik, csak még akad egy kis gond, nem tudom, megoldódik-e. Van egy találmányom, amely a labdarúgó-mérkőzések bírói tévedéseit és csalásait teljesen kizárja. Ezt már vizsgálja a világ öt nemzetközi labdarúgó-szövetsége, ebben az Országgyűlés Sport Bizottságának elnöke volt segítségemre, de nem tudom, most hogy áll az ügy. Aztán kitaláltam egy pezsgőgyártásban használható műanyag zárókupakot, ami összegyűjti a rázóállványon tartott üvegben lerakódó finom seprűt, ezért nem kell fagyasztással eltávolítani. Ez a nagy gyáraknál is egyszerűsíti a folyamatot, de mivel nagyon olcsó, egészen kis pincészetek is tudnak vele pezsgőt készíteni. Itt megint megemlíteném, hogy tárgyaltam a legnagyobb pezsgő gyárakkal, ügynököt is fogadtam, az kivitte Németországba, mikor a tárgyalások során már mindent láttak, a felét ellopták. Lehet, hogy azóta rég gyártja valaki, nem is tudom ellenőrizni, hiszen küldtem belőle Japánba, Amerikába is. Ez van... Illetve volt, mert ezek a régi tapasztalatok, most már másképp csinálom. Amin én már túlmentem... Napokig tudnék mesélni, de csak a kudarcokról. Nem véletlen, hogy olyan sok feltaláló megbolondul, pedig ezek komoly emberek.
– Kullancscsípés ellen is feltalált egy tapaszt. Annak mi lett a sorsa?
– Ezt tartom legfontosabbnak. Az a lényege, hogy rá kell ragasztani a csípés helyére miután a kullancsot eltávolítottuk, és egyszerűen kiszívja a mérget. Ezért bármilyen kullancs által terjesztett betegséget megelőz, de merem mondani, hogy kisebb kígyómarás, vagy pókcsípés esetén is segít, természetesen méhecske- és darázscsípésre is jó. Abból indultam ki, hogy idén abbahagyták a kullancsirtást Magyarországon, Európában utolsóként, mert nem elég hatékony. Ugyanakkor az enyhe telek miatt a kullancsok annyira elterjedtek, hogy már a városi parkokba, kertekbe is bejöttek az erdőből, nem tudják őket megállítani. Hétféle betegséget terjesztenek, ebből az oltás kettő ellen ad védelmet, és súlyos ezrekbe kerül. Az én tapaszomat meg csak magával kell vigye a szülő, ha mennek kirándulni, nyugodtan beengedheti a gyereket a bokrok közé, ha észreveszi rajta a kullancsot, eltávolítja egy kullancskanállal, ilyet lehet kapni, és a helyére odaragaszt egy tapaszt. Ezzel megkerestem az országgyűlési képviselőnket, hogy segítsen: álljon mellém az állam, hogy ezt hazai gyártásban tudjuk készíteni, ne tudják ellopni, mert úgy éreztem, itt egyedül megint kevés lennék. Meg úgy gondoltam, a magyar emberek egészsége van annyira fontos, hogy az államnak ezt támogatnia kell. A köztársasági elnöknek is írtam, de azt válaszolták, hogy ilyen ügyben nincs hatásköre. Ezzel párhuzamosan jó pár hazai gyógyszergyárral is felvettem a kapcsolatot minden eredmény nélkül, most nem akarom részletezni. Végül egy jó ismerősöm összehozott egy erdélyi gyógyszergyártó céggel, őket nagyon megbízhatónak érzem az eddigi tárgyalások alapján, már vizsgálják is a találmányt, úgy néz ki, hogy lesz valami a gyártásból. Ebben bízom.