2012. június 3., vasárnap

Görögországban lekapcsolhatják a háztartások áramellátását

A görög energia-felügyeleti hatóság vezetője Nikosz Vaszilakosz bejelentette: jövő héten válságtanácskozást tartanak, hogy az utolsó pillanatban még elkerülhessék az ország elektromosság- és földgáz ellátásának összeomlását.
A felügyeleti hatóság a napokban kapott egy levelet a Depa gázszolgáltatótól, hogy ha a magántulajdonban lévő áramszolgáltatók nem törlesztik azonnal a tartozásaikat, leállítják azok üzemanyag-ellátását. A felügyeleti szerv az állami tulajdonban lévő DEI CEO-t kötelezné a kieső termelés pótlására - csakhogy a vállalat létesítményeinek egy részét az IMF nyomására nemrég privatizálták. A DEI bejelentette, hogy ha nem kapnak azonnal hitelt (az IMF-től), hogy az erőműveket tovább üzemeltethessék, az év második felében az ország több térsége is áram nélkül marad. A kieső termelést csak úgy tudnák pótolni, ha további forrásokat kapnak az üzemanyag-ellátottság biztosítására, akkor is csak úgy, hogy az év második felében hetente többször is lekapcsolnák az áramot egy-egy térségben. Arthurosz Zervosz, a DEI vezetője nyilvános beszédet tartott, amiben kijelentette, hogy ez szükségállapot, és kezeljék is ennek megfelelően, mert ezt már nem fogják megoldani az egyes szolgáltatók túlterhelésével.
"Fennáll a veszélye az áramtermelés országos összeomlásának".
A felügyeleti hatóság jelenleg az ország áramellátásának összeomlására készül. A DEI csak a szükséges kapacitás kétharmadával rendelkezik, ez is csak akkor áll fenn, ha azonnal pénzhez jut. A felügyeleti hatóság bejelentése szerint ha az országos áramellátásban zavar keletkezik, a háztartások áramellátását fogják először lekapcsolni, hogy így elkerülhessék a szolgáltatás országos összeomlását. A Depa gázszolgáltató biztosítja a magántulajdonú áramszolgáltatók energiaszükséglete 70%-át, így ha leállítják a gázszállítást, a magántulajdonú áramtermelés, vagyis az országos áramtermelés minimum egyharmadának működése leáll. Kérdés, hogy a DEI mekkora kapacitást tud magára vállalni, és az elég lesz-e a nagyobb vállalatok, szolgáltatók áramellátására.
Kezdődő láncreakció - a gázszolgáltató is fizetésképtelenné válik
A Depa viszont kénytelen leállítani a gázszállítást - egy görög napilap úgy értesült, hogy a következő esedékes kifizetéskor már nem áll rendelkezésükre elég készpénz ahhoz, hogy az orosz Gazpromot kifizessék. A Gazprom pedig Görögország földgáz-felhasználásának 80%-át fedezi. Zervosz szerint 400 millió euró hitelre lenne szükségük a további működéshez, ez esetben a lakossági áramszolgáltatás lekapcsolásával a vállalatok és a nagyobb szolgáltatók még tovább működhetnének.
Ha Görögország nem tud fizetni a földgázért (és kőolajért), az a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ország áramellátását a hazai szénnel, vízerőművekkel és más alternatív energiaforrásokkal fogják biztosítani. Ez az ország áramszükségletének (a DEI becslése szerint) csak 50%-át tudja fedezni, vagyis hogy a gazdaság tovább működhessen, minden görög háztartás állandó jelleggel áram nélkül marad.
Még egyszer kihangsúlyozzuk: korábban az IMF-hitel feltétele volt a DEI egyes létesítményeinek privatizációja...
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése