2011. október 29., szombat

Az EU-n most már csak a korlátlan pénznyomtatás "segíthet"

Köszönjük Németország… Az EU vezetők közül egyedül Angela Merkel érkezett a szerdai csúcsra szilárd felhatalmazással. Figyelemre méltó pillanat. Tudomásom szerint soha nem volt példa arra, hogy egy nemzeti parlament előzetes szavazást követelt és tartott volna egy EU megállapodást illetően. Egy ilyen elv bevezetésével talán elkerülhettük volna a korábbi könyörtelen egyezménymocsarat és az Európai Bizottság épületében létrejött titkos megállapodások eredményeként megvalósult EU hatalomerősödést. Köszönjük Németország. Köszönjük a német alkotmánybíráknak, hogy vétójogot biztosítottak a Bundestag-nak a nemzeti szuverenitás rovására történő EU túlkapások ellen. – UK Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard
A társadalom felé közvetített domináns üzenet: Európa végre megkapta a probléma kezeléséhez szükséges mentőcsomagot. Miért nem voltak erre képesek korábban? A politikusok az utolsó pillanatig húzzák az időt…
A Daily Bell elemzése:
Természetesen mára mindenki értesült az EU „csodálatos” mentőcsomagjáról. A fent idézett cikkből azonban kiderül, miért nem fog működni. Le a kalappal Ambrose előtt. A fővonalas médiától nem szoktuk meg az ilyen egyenes megfogalmazást, még a Telegraph-tól sem.
Az eurokrata zsenik által rendszeresen bejelentett „csodák” nem egyebek, mint az elit domináns üzenetei a tömegek számára: A válságokat a legokosabb emberek hivatottak megoldani… és a kormány vezető beosztású tagjai azok, akik ezzel a kvalitással rendelkeznek. Hiszen éppen ezért vannak ilyen pozícióban, hogy megoldják a számunkra, egyszerű halandók számára túl összetett problémákat.
A valóság sajnos kissé eltér ettől. A bajokat, amikre sokszor nem létezik megoldás, pont a kormányok okozzák. Elképzelhető, hogy az euró válság is éppen ilyen. A monetáris merevség, az irányíthatatlanná vált adósságok és a banki fizetésképtelenség rosszindulatú keveréke úgy tűnik eleve bukásra ítélt és irrelevánssá tett minden potenciális megoldást.
A fenti cikk nem indul kedvezően. Igazából nem derül, ki miért is kellene köszönetet mondanunk Németországnak, de most nem Pritchard hálájának iróniáját akarjuk elemezni, hanem következtetéseit.
„A szomorú igazság, hogy Merkel és az EU javaslatai ostobák, a pénzügyi manőverezés, szemfényvesztés és bűvészmutatványok legrosszabb példái. Ahogyan arra számos közgazdász rámutatott, a javaslatok a kockázatok koncentrációjához vezetnek. Németország 211 milliárd eurós hozzájárulása az alaphoz technikailag nem sérül, de a nagy, vagy esetleg teljes veszteség kockázata jelentősen nő. A hitelező államok a görög, portugál és olasz adóssággal szembeni védett pozícióból a legrosszabb helyzetbe kerülnek.
Színvallásra kényszeríthetik az illetékeseket, de az eredmény könnyen Franciaország és számos egyéb állam leminősítése lehet. A válság terjedését lelassítás helyett felgyorsítaná. Miért akarna Németország ilyen destruktív politikát követni? Mert nem meri átlépni a 211 milliárd eurós vörös vonalat, ami szimbolikus fontosságúvá vált a Bundestag-ban és mert ideológiai és társadalmi okok miatt elvetették az egyetlen megoldást, ami még megállíthatná az eurozóna válságát: az Európai Központi Bank teljes tüzérségi erejének bevetését.
Egyértelmű, hogy euro-földön szükség van egy igazi hitelezőre, akihez végső kétségbeesésükben fordulhatnak a bajbajutottak. Igen. Fennáll a kockázat, hogy az EKB kötvényvásárlásai a deficit krónikus pénzesítésévé fajulnak. Annak viszont még nagyobb a kockázata, hogy az EFSF, a javaslatok szerint, egy katasztrofális eseménysorozatot fog beindítani.”
Ez a három bekezdés összefoglalja a probléma lényegét. Az EU központi bankja nem tud elegendő mennyiségű pénzt nyomtatni a növekvő adósságválság hatástalanítására. Az Egyesült Államokban a Fed 16.000 milliárd dollár értékben nyújtott rövidtávú kölcsönöket a beragadt piacoknak 2008 elején. Legutóbb pedig úgy 75.000 milliárd dollárt garantált a Bank of America rossz derivatíva kölcsöneiért.
Ezek óriási számok! Nincs ember, aki fel tudná fogni mit jelent 75.000 milliárd dollár. Szerintem ez olyan, mint elképzelni a végtelent. Ezért írunk olyan sokszor arról, hogy a dolláralapú tartalékrendszer meghalt, a halál ideje pedig 2008 volt. Nem lehetséges ilyen mennyiségű pénzt kibocsátani. Az összeg felfoghatatlansága elárulja a turpisságot.
Ugyanakkor bizonyos értelemben az ilyen agresszív intézkedések egyelőre működni látszanak. A rendszer, a káosz és végromlás ellenére, még tovább vánszorog. A központi bankok által kibocsátott, a stabilitást célzó, felfoghatatlan mennyiségű pénzek egy ideig még működnek.
Hosszú távon szerintünk nem fognak, de a rövidtávú gyorsmegoldásokat kereső politikusok és bankárok számára elfogadható válasznak tűnik a lehetetlen összegekkel való dobálózás, amivel az eredendő problémát, a túlságosan nagy tőkeáttétet próbálják eltalálni.
Erre próbál Evans-Pritchard rámutatni cikkében. Hasonlítsuk össze a 16.000 milliárd és 75.000 milliárd dollárt az EU által a tagállamoktól nagy nehezen kisarcolt 400 milliárd euróval. Csepp a tengerben.
Evans-Pritchard rátapintott a probléma lényegére. Az Egyesült Államokban a Fed annyi pénzt bocsát ki amennyit akar. Az EU központi bankja ezt nem teheti meg. Így nem marad más, mint tovább vitázni a mentőcsomagokra szánt fix összegekről, amikor végtelen mennyiségű pénzre lenne szükség. Az „elég” soha nem lesz elég.
Ez történik, amikor egy (a kormány ígéretén alapuló) fiat-pénz összeomlik. A központi bankok csak nyomtatnak, nyomtatnak végeláthatatlanul, amíg a szóban forgó pénz teljesen elértéktelenedik vagy beüt egy válság, ami legalább a bankok némelyikét megmenti a fennálló gazdasági szerkezet keretein belül. Az EU a második eshetőséget reméli, de jelenleg úgy tűnik, néhány kártyája hiányzik ahhoz, hogy övé legyen a kör. Ilyen korlátlan hatalmú tüzérségi erővel jelenleg csak a Fed rendelkezik.
Természetesen azt szeretnénk, ha ez a romlott rendszer teljesen összeomlana. Egy ilyen esemény sokakat, legtöbbünket, szörnyen nehéz helyzetbe hozna, de monetáris infláción és háborún keresztül menteni meg a rendszert még szörnyűbb. Ha összeomlana a rendszer, a szörnyűségnek legalább lenne értelme.
Evans Pritchard elmagyarázza a probléma forrását. Korlátlan pénznyomtatás nélkül semmilyen „mentőcsomag” nem lesz elegendő. Az EU-t csak az Európai Központi Bank pénznyomtatása mentheti meg. Az igazi kérdés tehát az EU-hívők és befektetők (vagy nem befektetők) számára: Megkapja-e az EKB a korlátlan pénznyomtatási hatalmat valamikor a közeljövőben? Ki mit gondol? És ha nem, hogyan tovább…?


Aktív kép

Százezres ingatlanadó, és járulék helyett is adó

A Matolcsy György által benyújtott javaslat szerint az önkormányzatok a lakások, telkek értékének három százalékát is beszedhetik. Ez egy 10 millió forint értékű ingatlan esetén évi 300 ezer forintot jelent, azaz havonta 25 ezret. Élő példa a környezetemből: megközelítőleg 10 millió forintra értékelhető ingatlan, a tulajdonos nyugdíja pedig több végigdolgozott évtized után 22 ezer (!) forint. Nos, ebből fizessen be 25 ezret…
Rogán Antal nevéhez pedig a 27 százalékos szociális adó ötlete fűződik, ami úgymond kiváltaná az ugyanekkora tb-járulékot. Azaz a járulékot adóvá alakítják, ami annyi különbséget jelent, hogy a járulékfizetéssel a dolgozók egészségügyi ellátásra, nyugdíjra jogosultak, adóként befizetve ugyanazokat a pénzeket pedig az állam viszontszolgáltatási kötelezettsége nem áll fenn.
Tehát a fenti két intézkedésnek köszönhetően nyugdíjad sem lesz, amiből majdnem befizetheted az ingatlanadót, nyugodtan mehetsz az ócsai (egyre inkább nyilvánvalóan) gettóba!
Bánfalvi Béla