2013. július 11., csütörtök

Tisztul a Magyar Nép!

Kirajzolódik a MAGYAR EMBER! A magyar ember, már nem a másik szidásával jut előre, hanem az értékes munkájával!
Milyen furcsa, hogy a pártok mindent elmondanak egymásról… minden igazat, csak mert párt és vezérfanok “vagyunk” ezért saját pártunkról nem hisszük el, csak a másikról… Minden pártot utolért és beépültek a bűnöző korrupt fazonok! A magyar emberért és a Hazánkért tenni akar, az kilép, fel áll a mocskos, zsebét tömő bársonyszékéből.. beáll a nép közé és velük együtt kivívja a szabadságot! Ha még van köztük becsületes, az akkor ez teszi! Hát ha még aki nem jött rá, aki nem vette észre, hogy a változás ami ott hozható, az nép és Magyar ellenes… életellenes! Aki még nem vette észre, hogy az életünkre törtek, vagy nem akarja, hát pusztuljék ha akar ő maga… de ne húzzon a sötétbe le másokat, ártatlanokat! Nincs jobb, nincs liberális, nincs bal! Ingyen cirkusz van hülye gyerekeknek! Mindig az van mondva amit hallani akarunk!!! Elhisszük és aztán minden megy tovább!! Vannak a pártok és vannak akik a pártokkal vannak és van a NÉP! Tessen mindenki választani, mert nem érünk rá! Minden EMBERnek választania kell! A NÉP az életéért a szabadságáért harcol és a gyermekeiért! Aki a pártjáért és vezéréért, annak gondolom nincs családja, gyermekei, mert ha igen, akkor annak ellenségeként! A politikus meg miért, csak saját magáért a pozícióért. Mert ha a Népért akar, akkor kiszáll a mocsokból és leereszkedik a népéhez, hogy felemelhesse! Mert ha benne van a szikra, az az ősi szikra, amit őseink véréből maradt nekünk, akkor abban lángra gyúl és tudja mi a dolga! Tudja, hogy a népnek az ő bársonyszékéből nem lesz jobb! Bár nekem sem onnan tették a jót soha, de nem is vártam… DE! hogy nem tesznek jót még csak csak, de hogy az életemre törnek, hogy most már onnan bántanak! Na neee! Azt már nem!
Lerövidítem! Választani kell! Magyar nép, gyermekeid, ; Pártvezér, pártod. Csak e kettő között kell! ÉS KELL! a Magyar nép, a magyar ember… tudom évtizedeken keresztül azt tanították, hogy a magyar, lop, csal, hazudik, irigy, és árulkodik… megtanultuk, sajnos azonosultunk is vele……de mostantól mást tanulunk, a magyar ember becsületes, igazmondó, odaadó, segítőkész, dolgos….stb…. és ezzel fogunk azonosulni! Tehát, aki meri szidni a magyar embert, az vagy nem magyar, vagy nagyon nagy gazember! Hááát meg kell tudnunk hogy ki a magyar és ki a bűnöző!!?? Mindenki tisztítsa ki magát, ilyet csak magyar ember tud!! Mert aki nem magyar, abban nincs a szikra és nincs ami fellángoljon! Magyar ember másik embert nem szid!!! És a magyar nem birka!!!!! No ha ez ellen kifogás adatik… állok elébe örömmel! Itt az idő, hogy megtudjuk, ki a magyar, ki az EMBER, és kiknek kell egy helyen együtt lenni!
Aki neveket imád, és neveket mocskol, neveket kántál… Vigyázz mert becsap!! AKI MÁS EMBERT szid bánt abban a gonosz lakozik! Innen lehet felismerni! Azt hiszed, hogy aki egyszer mocskol valakit, az holnap nem fog Téged??!! ÉSZEN LEGYÉL DRÁGA MAGYAR NÉP! Hol a mocskoló beszéd onnan menekülj, mert mocskos leszel Te magad is!
Köszönöm, hogy elolvastatok Drága Barátaim! Magyarok! Éljen a szabadság! A Haza nem eladó!
Uzsokiné Lakó Éva

A Parlament havi rezsije megközelíti a 20 millió forintot – közölte a Blikk.

Tavaly csaknem 240 millió forint volt a majd 18 ezer négyzetméter alapterületű Országház fenntartási költsége, ami nagyjából 500 átlagos fővárosi lakás rezsijének felel meg – írta a Blikk.
A legnagyobb tétel a fűtés költsége, a hőenergiát saját kazánházban állítják elő – közölte a lappal a Parlament sajtóhivatala. A gázszámla havonta átlagosan 10 millió forint, de ez a téli hónapokban jelentősen megugrik. A hőmérséklet nem lehet 22 foknál alacsonyabb azon 324 szoba egyikében sem, ahol a munkatársak dolgoznak.
Több mint havi hatmilliós az áramszámla, és a villanyórát a szellőzőrendszer működtetése mellett az épület díszkivilágítása, illetve a 9460 izzó is rendesen pörgeti – fogalmazott a lap. Az izzók cseréje hozzávetőleg 300 ezer forintba kerül havonta. Ezen túl 1,2 millió forint a víz- és csatornadíj, ami mellett már eltörpül a havi 550 ezer forint szemétszállítási díj.
Meglátásunk szerint néhány hónapra megérné a szemétszállitás diját a triplájára is emelni-ha az kellő hatékonysággal működne!
Mert volna onnan mit kiszállitani!

Az Országgyűlés plenáris ülése június 27-én

A katolikusok rémálmán is túltesz a trafikbiznisz! Füstölög az Új Ember

Legrosszabb rémálmainkban sem képzeltük, hogy dohánybolt verhet tanyát egy egyházi tulajdonú épületben – írja legutóbbi számában az Új Ember katolikus hetilap. Az újság szerkesztőségi cikkben számol be arról, hogy a Ferenciek terén a kegytárgybolt melletti helyiségben alakították ki a belváros egyik új dohányboltját.
Az épület a ferences rend tulajdonában van, és korábban az Ecclesia Szövetkezet boltjaként funkcionált. A forgalom azonban vélhetőleg nem volt elég ahhoz, hogy a vallási tárgyú kereskedelmi profilt fenntartsák, ezért a rend egy ideje étteremtulajdonosokkal és élelmiszerüzlet-lánccal is tárgyalt az üzlethelyiség hasznosításáról.
20130711 141504
Az Új Ember szerint viszont a végső döntés minden korábbi tervnél rosszabb. „Az egész koncepció hibás” – írja a lap, és hozzáteszi: „különös, hogy egy nagy hagyományú rend, ahelyett, hogy élne a belvárosban való jelenlét előnyeivel, és evangelizációs célnak szentelné Budapest egyik legközpontibb terén, a templomtól néhány méterre lévő ingatlanát, azt élelmiszerek árusítására adja bérbe. De az már végképp elfogadhatatlan, hogy a dohánybizniszt sem tartja távol magától.” A dohánybolt ajtaja egyébként továbbra is őrzi az Ecclesia kezdőbetűjét, a bejárat fölül azonban már leszerelték a kovácsolt vasból készült oltáriszentség szimbólumot.
fold nyiliik
Közben Budán utcai grafitik formájában jelentek meg a népi nemtetszés-nyilvánítások az új trafikok környékén. A Fillér utcai bolt előtt olvasható felirat szerint : „Itt hamarosan föld nyílik.”
(Index)

Nagyobb ütemben adósítja el az országot Orbán, mint az előző kormányok?

Az ember általában azt szereti, hogyha igaza van, mert akkor ütögetheti a mellét, hogy lám-lám, én megmondtam. Ezúton tudatom a Kedves Olvasóval, hogy igazunk volt. Ezúttal azonban nincs ok az örömre, mert azzal, hogy igazunk volt az országunk csak rosszabb helyzetbe került.

Miről is van szó? Szó szerint közöljük az MNB adatait az államadósságra vonatkozó júniusban kiadott közleményét:„Az MNB adatai szerint március végén a GDP arányos államadósság 82,4 százalékot ért el. Az adósságállományt 480 milliárd forinttal a nettó adósságfelvétel, 470 milliárddal pedig a forint leértékelődése növelte.”Mi történt tehát? Immáron nemcsak a nominális, azaz számszerű államadósság van soha nem látott magasságban, amit már több hónapja megírtunk. A számszerű adósság immáron 23000 milliárd forint a 2010-es 20000 milliárddal szemben. Erre mindig azt a választ adták a Matolcsyt és a kormány politikáját támogatók, hogy nem a számszerűsített adatot kell nézni az államadósságnál, hanem a GDP-hez viszonyított arányt. Nos, ez a szám is tragikus eredményt mutat ezúttal, mint ahogy a Matolcsy vezette MNB közleményből kiderül.

A GDP-hez viszonyított államadósság immár magasabb, mint a szocialista kormányok alatt volt. Mindez ráadásul úgy, hogy a magyar kormánynak egyetlen egy célja, melynek minden mást alárendel, az államadósság elleni harc. 3 éve semmi sem fontos, csak és kizárólag az államadósság csökkentése. Orbán még azt is kijelentette, inkább legyünk szegények, de függetlenek. Az adósság csökkentése érdekében vetett ki több, mint ötven fajta új adót a kormány és emelte a meglévőket drasztikus mértékben. Állítólag az adósságcsökkentés miatt bocsátott el a közszférából tízezreket. Állítólag az adósságcsökkentés miatt nem emelkedett évek óta a közalkalmazottak bére, kerültek fizetésképtelenség szélére a kórházak és csökkent minden állami intézmény finanszírozása. Állítólag az adósságcsökkentés miatt vezetett be a kormány olyan mértékű megszorító csomagokat, melyek a Bokros csomagnak többszöröse, a Gyurcsány csomagnak meg több tízszerese.


     A sokat szidott Bokros csomag csak gyerekmese volt a mostani megszorításokhoz képest.

És miközben az emberek a szegénység szélére sodródtak, sokan nyomorognak, kiderül, hogy mindez miért. Az adósság nemhogy csökkent, hanem egyenesen növekszik! Ráadásul mindezt úgy, hogy közben a kormány lenyúlta a háromezer milliárd forintnyi magány-nyugdíjpénztári vagyont, mely intézkedés nélkül az államadósság a GDP-hez viszonyítva már 90% felett járna. A fenti MNB közlemény pár sorban a média eldugott zugaiban volt olvasható. Természetesen a kormány által pórázon tartott közszolgálati adók meg sem említették a hírt.

A kereskedelmi csatornák is csak marginálisan hozták, félve attól, hogyha nagyobb teret engednek a gondolatnak, akkor még nagyobb adókat vetnek ki rájuk büntetésből. Sajnos elkeseredetten állapítjuk meg, hogy igazunk volt és kénytelenek vagyunk újabb negatív előrejelzést kiadni. Az Orbán Viktor vezette magyar kormány egyszerűen nem hajlandó a legelemibb gazdaságpolitikai összefüggéseket figyelembe venni. Olyan oktondi és elfuserált ködből és holdvilágból varázsolt politikát folytat, aminek az eredménye nem lehet más, mint az összeomlás. Olyan emberre hasonlít a magyar kormányzat, aki a száznegyven kilójával ül a fotelben, issza a sört, két pofára eszi a szalonnás szendvicset és közben nézi az atlétika versenyt a TV-ben és azt várja, hogy mivel sportot néz, le fog fogyni. Az ilyen embert elmebetegnek hívjuk. Sajnos nem tudjuk más jelzővel illetni a kormány gazdaságpolitikáját, mint elmebetegség.

Miért mondjuk mindezt?

Hát azért, mert ép ésszel nem lehet megmagyarázni, hogy miképpen gondolhatja azt a kormányzat, hogy csökkenti a GDP arányos államadósságot, miközben minden egyes lépésével azon van, hogy a magyar GDP ne növekedhessen. Gyorsan ismételjük át miből áll össze egy ország GDP-je.Első, a beruházások. A beruházások az Orbán kormány alatt gyakorlatilag megszűntek. Mi az oka ennek? Három dolog miatt nem ruháznak be a befektetők. Az első, nincs hova, a második, nincs miből, a harmadik, nincs miért. Nálunk sajnos a legsúlyosabb, a harmadik lehetőség áll fenn, hogy nincs miért. Ki az a hülye ugyanis, aki azért ruház be, hogy utána adókkal elvegyék a nyereségét, netán államosítsák a cégét?A GDP második összetevője a belső fogyasztás, amit kormányunk az elmúlt három évben a mélybe lökött azzal, hogy drasztikus megszorító csomagot vezetett be és ezáltal a gazdaságból kiszívta a pénzt, ezzel szegényebbé téve a vállalkozásokat és az állampolgárokat. Az embereknek nincs pénze, sokan szűkölködnek és nyomorognak. Ezen a területen sem várható érdemi változás, hiszen pénz csak a beruházások által kerülhet vissza a gazdaságba, amik ugyebár nincsenek.


Bajnai leteszi a kecskeméti Mercedes gyár alapkövét. Ha az előző kormányok nem csábítják ide a Mercedes beruházást, ma 2%-kal kevesebb lenne a GDP. Ez is az elmúlt 8 évben történt és nem most! Az elmúlt 3 évben semmilyen olyan beruházás nem valósult meg a stadionépítéseken kívül, amit ez a mostani kormány intézett.

A GDP harmadik összetevője az export. Még ez az ág teljesít a legjobban, ennek köszönhető, hogy nem omlott még össze a rendszer. De belegondolni is rossz, hogy mi lenne, ha az előző kormány nem hozta volna ide a Mercedest, amely önmagában 2%-kal járul hozzá a magyar GDP-hez. Ha ez sem lenne, a magánnyugdíjpénztár nélkül már 100%-os lenne az államadósság. Az exporton sem tud azonban a kormány jelentősen lendíteni, hiszen a forintot nem tudja leértékelni, mert abban az esetben két dolog történne. Az államadósság 100-120%-ra nőne, valamint minden devizahiteles bedőlne. A teljesen dilettáns gazdaságpolitikai elképzelések egy olyan csapdahelyzetbe szorították az országot, melyből a jelenlegi elképzelések mentén nincs kilábalási lehetőség.

A kormány nem engedheti meg politikai okokból az államadósság növekedését, hiszen már így is rendkívül kellemetlen számára, hogy növekszik az, aminek a csökkentéséért mindent beáldoz! Ráadásul, egy exportösztönző csomaggal a duplájára is nőhet. Így gyakorlatilag a GDP növekedésének egyik lehetősége sincs meg. Kimondhatjuk tehát, hogy számottevő GDP növekedés nem tud létrejönni, sőt olyan szintre süllyedt a magyar gazdaság, aminél lejjebb már nincsen, tehát gyakorlatilag a földön vagyunk és 1-1,5%-os visszapattanások, kvázi emelkedések lehetnek, de bárki, aki azt hiszi, hogy ez érdemileg hat az ország jövőjére óriási tévedésben van. Itt masszív 5-6%-os emelkedésre van szükség évente ahhoz, hogy felzárkózzunk, figyelem(!) nem Németország és Ausztria szintjére, hanem a cseh, szlovák és lengyel szinthez.


                        Gazdasági fordulat, csak szavakban. Duma az van, cselekvés az nincs!

A megoldás magától értetődő. 1. Helyre kell állítani a bizalmat. Magyarul legyen értelme beruházni Magyarországon bárkinek, legyen az magyar vagy külföldi. A kérdés: kinek hisz a potenciális befektető? A válasz: nem tudom pontosan, hogy kinek, de Orbánnak és Matolcsynak biztos nem. 2. Növelni kell a belső fogyasztást. A belső fogyasztás növelése csak úgy lehetséges, hogy több pénzt hagyunk az embereknél. Azonnali intézkedésre van szükség, ki kell szabadítani az országot az Orbán által bevezetett és a lakosságot fojtogató adóemelésekből.

Ezen kívül egyetlen tollvonással és azonnal rendezni kell minden devizahitelt, erre kell használni a kétharmadot. Azonnali forintosítással, de úgy, hogy a havi hiteltörlesztés forintban a hitel felvétel időpontjában lévő törlesztő részletnél ne lehessen magasabb.Amíg az Orbán kormány a bankokkal lepaktálva különböző háttéralkukat kötve velük, féltve saját hatalmát, ezt nem teszi meg, addig nincs esély a belső kereslet növekedésére. Zárójelben jegyzem meg erkölcsileg mennyire felháborító, hogy saját magukat és haverjaikat a végtörlesztéssel kihúzták az adósságcsapdából, miközben a háttérben a bankokkal megegyeztek, hogy az ottani veszteségeket a végtörleszteni nem tudókra hárítsák át. Azt kell mondjam, felháborító! Amennyiben ez a probléma megoldódik, ott a lehetőség a forint leértékelése előtt, hogy az export felpöröghessen, anélkül, hogy ezt a lakosság az áremelkedésben megérezné.


Milliókat érintő problémát nem old meg a kormány. Amíg nem rendezi a hitelválságot, addig esély sincs a felemelkedésre. A végtörlesztéssel csak a gazdagokat mentették ki, ráadásul megegyeztek a bankokkal, hogy a többi bajban lévőkre terhelhetik a végtörlesztés költségeit. Az árfolyamgát látszatmegoldás!

Sajnos népszerűtlen leszek a következő mondatommal, nem rezsicsökkentés kell ide, mert az semmi mást nem mutat, hogy az embereknek már olyan kevés pénzük van, hogy már a rezsit sem tudják befizetni, és szerencsétlenek hálálkodnak Orbánnak, mint a télapónak. Ehelyett egyszerűen az emberekhez kell több pénzt juttatni. Hogyan? Volt Magyarországon egy sokak által nagyformátumú politikusnak tartott illető, aki azt mondta, hogy egymillió új munkahelyet kell létrehozni. Azt mondom, fogadjuk meg a tanácsát és hozzuk már létre azt az egymillió új munkahelyet vagy legalább pár százezret. Innen üzenem az illetőnek, hogy munkahelyet viszont az állam nem tud létrehozni, hanem csak és kizárólag a vállalkozások.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a vállalkozások ide jöjjenek, akkor viszont nem illik őket szembeköpni és kizsigerelni.Ha netán ez az illető úgy gondolta az egymillió új munkahelyet, hogy ezek az emberek jobbágyokként dolgozzanak az ő és a magyar földesurak birtokain, akkor kérem ezt őszintén bevallani és elmondani a tisztelt választóknak, hogy a Fidesz a feudális társadalom restaurációján munkálkodik. Ez lenne a tiszta beszéd, aztán a választók majd eldöntik, hogy mit szeretnének. Feudalizmust, kapitalizmus vagy szocializmust. Jelzem, a világ gazdagabbik felén még mindig a kapitalistáknak megy a legjobban. Bár az is igaz, hogy a fentebb említett állítólagos magyar államférfi letett már a jóléti magyar államról és a svédek tőle tudták meg, hogy Svédország, mint jóléti állam már az összeomlás szélén áll. Sajnálom szegény svédeket, micsoda álmatlan éjszakáik lehetnek, miközben a magyar állampolgárok 100%-a megnyugodva hajtja álomra minden éjjel a fejét, hiszen bár pénze semmi, de tudja, hogy Magyarország jobban teljesít. Jobban teljesít? Eddig azt láttuk, hogy minden rosszabb, de legalább abban hittünk, mert ezt mondták, hogy az államadósság csökken.

Nos, az „előző” 8 évben az államadósság 9000 milliárdról, 20000 milliárdra nőtt. Azaz évi 1222 milliárddal. Most 3 év alatt 3000 milliárddal, azaz évi 1000 milliárddal. Ha az előző kormányok nyúlják le a magánnyugdíj vagyont, akkor az eredmény: előző 8 év 9000 milliárdról, 17000 milliárdra, azaz évi 875 milliárd. A mostani 3 év alatt 17000 milliárdról 23000 milliárdra, azaz évi 2333 milliárddal. Tehát a mostani kormány jobban adósítja el az országot. Mi lett volna, ha az előző kormány foglalja le a nyugdíjvagyont?

Egy opportunista, szélkakas ellenzéki politikus az utcára vitte volna a tömegeket és felgyújtották volna az országot, azzal a jelszóval, hogy micsoda szemét dolog elvenni az emberek pénzét! Most jut eszembe, azt hiszem ez a fickó ugyanaz az állítólagos nagyformátumú államférfi, akire sokan csillogó szemmel néznek. Ez a fickó ígérte az 1 millió új munkahelyet is. Ja és ő az, aki még sohasem hazudott!

(Elek Attila)

A beruházói tartozásoknál is a vevő lehet a "zálogkötelezett"

Új lakást veszel? Többszázmilliós kockázatot vállalhatsz!

Fotó: Latzer Anna2013. július 9. A lakáseladásoknál - tudta meg az Azénpénzem. hu - több bank eleve olyan nyilatkozatot kér, amely a vevőkre hárítja annak kockázatát, hogy a beruházó nem fizet. Miközben az ország több területén is vétlen vevők küzdenek ingatlanjukért, mert a bank rajtuk akarja bevasalni a kivitelezőnek folyósított hitelt is.

Még az év elején jókora csokrot gyűjtött az össze origo.hu azokból az esetekből, amikor új lakások gyanútlan vevőin olyan tartozást akar bevasalni bankjuk, amelyet az ingatlan beruházói halmoztak fel. Angyalföldön, Kalocsán, Debrecenben, Győrben, Miskolcon és a főváros XVII. kerületében is akadnak olyanok, akiket önhibájukon kívül kilakoltatás fenyeget. Szegedi és makói társasházaknál pedig már egy tárgyaláson is túl vannak az elkeseredett lakók. A bíróság a banknak adott igazat. Ilyen körülmények között megdöbbentünk azon, amikor olvasónk olyan nyilatkozatot juttatott el portálunkhoz, amiből az tűnik ki: a vevővel eleve tudomásul véteti a bank, hogy összesen 400 millió forintos banki kölcsönnél is ő lesz a "zálogkötelezett". (A levelet itt találja.)

Ezzel tulajdonképpen megágyaznak annak, hogy ha később vita támad, akkor a bank jogszerűen a lakások magántulajdonosaitól szedje be a pénzét. Az említett perben egy vállalkozónak a Raiffeisen 450 millió forintos hitelt nyújtott, az építtető nem törlesztett, és a keretjelzálogot is tartalmazó szerződés miatt követelheti a bank a tartozást 31 makói és szegedi lakón. A bíróság kimondta: mivel a jelzálog bejegyzése jogszerű volt, a lakóknak tudomásul kell venniük, hogy fizetniük kell.

Egy másik olvasónk nem tudja értékesíteni egy irodaházban szépségszalonnak vásárolt ingatlanát. Mint elmondta: bedőlt az irodaház kivitelezője, akinek kifizették a vételárat. Ráadásul nem utalta tovább a pénzt a banknak, így most a bank jelzálogjoga terheli az összes ingatlant. Most próbálnak majd egyezkedni a pénzintézettel, hogy az egyszer már megvásárolt irodákkal szabadon rendelkezhessenek a tulajdonosok.

Az ügyvédek bevett gyakorlatról beszélnek

Az Azénpénzem.hu érdeklődésére több jogász is azt mondta: a portálunkhoz érkezett nyilatkozatban "nincs semmi különös". A válság következményeként ugyanis a bankok igyekeznek a korábbinál jobban bebiztosítani kihelyezett pénzüket. Rengeteg ilyen ügylet probléma nélkül lezajlik. Az építtető a lakóktól megkapott vételárból visszafizeti a beruházásra kapott bankhitelt. Azt azonban senki sem tagadta, hogy ha valamiért mégsem tud a banknak fizetni - mondjuk, mert más irányú kötelezettségei is vannak -, akkor bekövetkezhet, hogy a vevőnek se pénze, se lakása nem marad.

Ha a bank megfelelően kezeli a beruházó kockázatát (például műszaki ellenőrt alkalmaz) akkor elvileg nem lehet gond - állította az egyik ügyvéd. Másvalaki azonban bizalmasan arról beszélt, hogy ő az utóbbi években minden személyes ismerősének azt tanácsolja, vegyen inkább használt lakást. Amelynél már végbement a társasházzá alakulás, és a betétlapok tiszták. Tanácsként kaptuk még, hogy a vásárló érdeklődjön a banknál, hogy az miként védi a vevők érdekeit (például a vételárat elkülönített számlán tartja-e).

Arra a felvetésünkre, hogy mennyire életszerű, hogy a bank ügyfelét minden ilyen részletbe beavatja, nem kaptunk választ. Ahogy arra sem, mi a köze a lakásokba költözőknek ahhoz, hogy a bank megfelelően képes-e saját kockázatait kezelni. Tény, hogy ott, ahol a bank finanszírozza a kivitelezőt, általában kedvezménnyel lehet lakásokhoz jutni. Arról viszont, hogy ez esetenként jókora rizikóval is járhat, nem sok szó esik. A most ismertetett ügyben is a hitelfolyósítás utolsó feltételeként, mintegy mellékesen, de azonnali reagálást várva szólítottak fel a Nyilatkozat aláírására.

Nem csak csalások, gazdasági nehézségek is fenyegethetnek

Abban minden szakértő egyetért, hogy ha a beruházó készpénzben vagy nem a finanszírozó banknál vezetett számlára kér pénzt, akkor semmiképpen sem szabad szerződni. Sajnos azonban a lakások vevői nem csak akkor kerülhetnek nagyon rossz helyzetbe, ha a kivitelező (projektcég, értékesítő) csal. Az Opten céginformációs szolgáltató nemrégiben arról tájékoztatott, hogy az építőipari válság végét még nem jelzi a cégstatisztika. A májussal záruló három hónapban 1520 cég szűnt meg, ennél rosszabb eredményt korábban csak 2012 utolsó negyedévében regisztrált a cégstatisztika, amikor 1578 építőipari vállalkozást zártak be. Az Opten ügyvezetője, Tóth Tamás az MTI-nek most elmondta: semmilyen kedvező változás nem látható a teljes első félév alatt sem.

Az igazi építőipari áttörést a lakossági jelzálog-hitelezés fellendülése indítaná meg - állítja Tóth Tamás. Csak reméljük, hogy mindez nem a magánszemélyek nyakába pakolt kockázatokkal mehet végbe.
Ez történt a nyári ülésszak végéig a parlamentben. Mivel nem szeretnénk hosszú tömött sorokkal fárasztani a becses olvasót, ezért összeszedtük a legfontosabb adatokat, így akár egy perc olvasással penge lehet, ha az esti fröccsözés alkalmával vita kerekedne a kocsmában, vajon hány fideszes javaslatot, vagy ellenzéki módosítót fogadott el a tisztelt ház.

- százharminchét törvényt fogadott el az Országgyűlés tavasszal és nyáron

- ebből csak egyet ellenzéki kezdeményezésre

Élő szövet a szavazógépen


- 2010 óta van 720 új törvényünk

- ötször módosították az idei betonbiztos költségvetést

- egyszer (egyelőre) az alkotmányt

- Áder János hat törvényt küldött vissza

- ezeket emiatt kétszer kellett megszavaznia a Fidesznek

- ebből kettőt Navracsics Tibor nyújtott be
- Németh Lászlónénak köszönhetjük az elektronikus útdíj bevezetését, két költségvetési-módosítást, és a nemzeti dohányboltok termékkörének bővítését, a takarékszövetkezeti törvényt (amit szintén kétszer kellett megszavazniuk)

- Varga Mihály háromszor módosított a költségvetésen

- szintén ő kezdeményezte, hogy járulékkötelesek legyenek a kamatjövedelmek

- de itt nem állt meg: emelte a vállalkozások távközlési adóját és a pénzügyi tranzakciós illeték kulcsát, továbbá egyszeri befizetésre kötelezte a bankokat.

- Fazekas Sándor szintén roppant aktív volt (sajnos), ő nyolc jogszabályt indítványozott, köztük a földtörvényt

- a fideszes Vas Imre nyolc, Cser-Palkovics András hat javaslatot jegyez

- előbbi jóvoltából lehet aláírásgyűjtést végezni a lakásokban (akár a hálószobában is), és az ő nevét keretezhetik be a dohánykereskedők: javaslatával tízszázalékos árrést biztosítottak a trafikoknak

- az alkotmány negyedik módosítóját minden kormánypárti honatya és honanya megszavazta.

- Pősze Lajos és Rozgonyi Ernő is

- Ertsey Katalin és Osztolykán Ágnes örülhetnek, őket nem érte a fideszes önkény: javaslatukat, miszerint a családi napköziben is lehessen teljesíteni a hároméves kortól kötelező óvodáztatás, magáévá tette a kormánytöbbség.

- a képviselők nyolcszor hagytak jóvá pénzbírságkiszabást, illetve tiszteletdíj-csökkentést, persze csak és kizárólag ellenzéki képviselő rovására (48 politikusnak kellett a zsebébe nyúlnia)

- ebből a teljes Jobbik frakció egyhavi fizetését vonták meg

- született nyolc jelentés és egy politikai nyilatkozat

alfahir.hu

Simó Endre: Zágrábi döntés a horvátországi devizahitelesek javára

A devizahitelesek javára döntött csütörtökön a zágrábi kereskedelmi bíróság első fokon abban a perben, amelyet a horvátországi Frank Egyesület, az Udruga Ffranak indított nyolc bank (UniCredit - Zagrebačka Banka, az Intesa Sanpaolo - Privredna Banka Zagreb, az Erste Bank és Steiermärkische, Raiffeisen Bank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, az OTP Bank, a Société Générale - Splitska banka és Sberbenk (ex Volksbank) ellen a svájci frankban felvett hitelek jelentős drágulása miatt.

Radovan Dobronic bíró az elsőfokú ítélet indoklásában kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja a fogyasztói egyesület érvelését. Ugyanakkor a bíró elmondta, hogy a bankok cselekedetei teljes mértékben ellentétesek a fogyasztóvédelmi törvénnyel, mivel nem tájékoztatták az ügyfeleket a lehetséges kockázatokról. A bankok megsértették a törvények rendelkezéseit, mivel változó kamatozású kölcsönöket kínáltak, a kamatokat egyoldalú banki döntésekkel változtatták, anélkül, hogy az ügyfeleik bármiféle információt kaphattak volna a számítási módszerről vagy a paraméterekről. "Az alkalmazott kamatlábnak ugyanannak kell lennie, mint a hitel felvételekor és a teljes törlesztési időszak idején fix kamatozásúnak kell maradnia. Mindezekért a perköltségek a bankokat terheli - mondta Dobronic bíró.

Nicole Kwiatkowski a felperesek ügyvédje teljesen elégedett az elsőfokú ítélettel és rámutatott az elsőfokú döntés pozitív jellegére. "Ez egy hatalmas előrelépés, de sajnos még mindig nem biztos, hogy változni fog a betétesek helyzete, mert előttünk még a fellebbezés és az új tárgyalás" - mondta.

"A bíró sikeresen alkalmazta a gazdasági törvény rendelkezéseit. Igaza volt, amikor a szerződés hibás részleteire rámutatott, és bírálta a változó kamatozású hitelek kihelyezését. Akik felvették a kölcsönöket, igazából semmilyen konkrét információval nem rendelkezhettek a deviza alapú hitelekről, miközben kimutatható, hogy a bankok szakembereinek pontosan tudtak minden kockázati tényezőről - mondta Branka Lukačević-Gregić közgazdász.

A bíróság az ítélet indoklásában többek közt megállapította, hogy a bankok egyoldalúan, a hitelesek kárára módosították a kamatokat. Elrendelte, hogy a pénzintézeteknek fix kamatozás mellett, a szerződés napján érvényes árfolyamon kunára kell átszámítaniuk a hitel tőkeösszegét. Amennyiben az ítélet jogerőre emelkedne, a hiteleseknek egyéni eljárásban kell kérniük a bankoktól azt a pénzt, amennyivel túlfizették a már törlesztett részleteket.

A 4,3 millió lakosú Horvátországban mintegy százezer frankhitelest tartanak számon, kétharmaduk lakáshiteles.

Facebook