2013. július 11., csütörtök

A beruházói tartozásoknál is a vevő lehet a "zálogkötelezett"

Új lakást veszel? Többszázmilliós kockázatot vállalhatsz!

Fotó: Latzer Anna2013. július 9. A lakáseladásoknál - tudta meg az Azénpénzem. hu - több bank eleve olyan nyilatkozatot kér, amely a vevőkre hárítja annak kockázatát, hogy a beruházó nem fizet. Miközben az ország több területén is vétlen vevők küzdenek ingatlanjukért, mert a bank rajtuk akarja bevasalni a kivitelezőnek folyósított hitelt is.

Még az év elején jókora csokrot gyűjtött az össze origo.hu azokból az esetekből, amikor új lakások gyanútlan vevőin olyan tartozást akar bevasalni bankjuk, amelyet az ingatlan beruházói halmoztak fel. Angyalföldön, Kalocsán, Debrecenben, Győrben, Miskolcon és a főváros XVII. kerületében is akadnak olyanok, akiket önhibájukon kívül kilakoltatás fenyeget. Szegedi és makói társasházaknál pedig már egy tárgyaláson is túl vannak az elkeseredett lakók. A bíróság a banknak adott igazat. Ilyen körülmények között megdöbbentünk azon, amikor olvasónk olyan nyilatkozatot juttatott el portálunkhoz, amiből az tűnik ki: a vevővel eleve tudomásul véteti a bank, hogy összesen 400 millió forintos banki kölcsönnél is ő lesz a "zálogkötelezett". (A levelet itt találja.)

Ezzel tulajdonképpen megágyaznak annak, hogy ha később vita támad, akkor a bank jogszerűen a lakások magántulajdonosaitól szedje be a pénzét. Az említett perben egy vállalkozónak a Raiffeisen 450 millió forintos hitelt nyújtott, az építtető nem törlesztett, és a keretjelzálogot is tartalmazó szerződés miatt követelheti a bank a tartozást 31 makói és szegedi lakón. A bíróság kimondta: mivel a jelzálog bejegyzése jogszerű volt, a lakóknak tudomásul kell venniük, hogy fizetniük kell.

Egy másik olvasónk nem tudja értékesíteni egy irodaházban szépségszalonnak vásárolt ingatlanát. Mint elmondta: bedőlt az irodaház kivitelezője, akinek kifizették a vételárat. Ráadásul nem utalta tovább a pénzt a banknak, így most a bank jelzálogjoga terheli az összes ingatlant. Most próbálnak majd egyezkedni a pénzintézettel, hogy az egyszer már megvásárolt irodákkal szabadon rendelkezhessenek a tulajdonosok.

Az ügyvédek bevett gyakorlatról beszélnek

Az Azénpénzem.hu érdeklődésére több jogász is azt mondta: a portálunkhoz érkezett nyilatkozatban "nincs semmi különös". A válság következményeként ugyanis a bankok igyekeznek a korábbinál jobban bebiztosítani kihelyezett pénzüket. Rengeteg ilyen ügylet probléma nélkül lezajlik. Az építtető a lakóktól megkapott vételárból visszafizeti a beruházásra kapott bankhitelt. Azt azonban senki sem tagadta, hogy ha valamiért mégsem tud a banknak fizetni - mondjuk, mert más irányú kötelezettségei is vannak -, akkor bekövetkezhet, hogy a vevőnek se pénze, se lakása nem marad.

Ha a bank megfelelően kezeli a beruházó kockázatát (például műszaki ellenőrt alkalmaz) akkor elvileg nem lehet gond - állította az egyik ügyvéd. Másvalaki azonban bizalmasan arról beszélt, hogy ő az utóbbi években minden személyes ismerősének azt tanácsolja, vegyen inkább használt lakást. Amelynél már végbement a társasházzá alakulás, és a betétlapok tiszták. Tanácsként kaptuk még, hogy a vásárló érdeklődjön a banknál, hogy az miként védi a vevők érdekeit (például a vételárat elkülönített számlán tartja-e).

Arra a felvetésünkre, hogy mennyire életszerű, hogy a bank ügyfelét minden ilyen részletbe beavatja, nem kaptunk választ. Ahogy arra sem, mi a köze a lakásokba költözőknek ahhoz, hogy a bank megfelelően képes-e saját kockázatait kezelni. Tény, hogy ott, ahol a bank finanszírozza a kivitelezőt, általában kedvezménnyel lehet lakásokhoz jutni. Arról viszont, hogy ez esetenként jókora rizikóval is járhat, nem sok szó esik. A most ismertetett ügyben is a hitelfolyósítás utolsó feltételeként, mintegy mellékesen, de azonnali reagálást várva szólítottak fel a Nyilatkozat aláírására.

Nem csak csalások, gazdasági nehézségek is fenyegethetnek

Abban minden szakértő egyetért, hogy ha a beruházó készpénzben vagy nem a finanszírozó banknál vezetett számlára kér pénzt, akkor semmiképpen sem szabad szerződni. Sajnos azonban a lakások vevői nem csak akkor kerülhetnek nagyon rossz helyzetbe, ha a kivitelező (projektcég, értékesítő) csal. Az Opten céginformációs szolgáltató nemrégiben arról tájékoztatott, hogy az építőipari válság végét még nem jelzi a cégstatisztika. A májussal záruló három hónapban 1520 cég szűnt meg, ennél rosszabb eredményt korábban csak 2012 utolsó negyedévében regisztrált a cégstatisztika, amikor 1578 építőipari vállalkozást zártak be. Az Opten ügyvezetője, Tóth Tamás az MTI-nek most elmondta: semmilyen kedvező változás nem látható a teljes első félév alatt sem.

Az igazi építőipari áttörést a lakossági jelzálog-hitelezés fellendülése indítaná meg - állítja Tóth Tamás. Csak reméljük, hogy mindez nem a magánszemélyek nyakába pakolt kockázatokkal mehet végbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése