2013. július 11., csütörtök

Simó Endre: Zágrábi döntés a horvátországi devizahitelesek javára

A devizahitelesek javára döntött csütörtökön a zágrábi kereskedelmi bíróság első fokon abban a perben, amelyet a horvátországi Frank Egyesület, az Udruga Ffranak indított nyolc bank (UniCredit - Zagrebačka Banka, az Intesa Sanpaolo - Privredna Banka Zagreb, az Erste Bank és Steiermärkische, Raiffeisen Bank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, az OTP Bank, a Société Générale - Splitska banka és Sberbenk (ex Volksbank) ellen a svájci frankban felvett hitelek jelentős drágulása miatt.

Radovan Dobronic bíró az elsőfokú ítélet indoklásában kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja a fogyasztói egyesület érvelését. Ugyanakkor a bíró elmondta, hogy a bankok cselekedetei teljes mértékben ellentétesek a fogyasztóvédelmi törvénnyel, mivel nem tájékoztatták az ügyfeleket a lehetséges kockázatokról. A bankok megsértették a törvények rendelkezéseit, mivel változó kamatozású kölcsönöket kínáltak, a kamatokat egyoldalú banki döntésekkel változtatták, anélkül, hogy az ügyfeleik bármiféle információt kaphattak volna a számítási módszerről vagy a paraméterekről. "Az alkalmazott kamatlábnak ugyanannak kell lennie, mint a hitel felvételekor és a teljes törlesztési időszak idején fix kamatozásúnak kell maradnia. Mindezekért a perköltségek a bankokat terheli - mondta Dobronic bíró.

Nicole Kwiatkowski a felperesek ügyvédje teljesen elégedett az elsőfokú ítélettel és rámutatott az elsőfokú döntés pozitív jellegére. "Ez egy hatalmas előrelépés, de sajnos még mindig nem biztos, hogy változni fog a betétesek helyzete, mert előttünk még a fellebbezés és az új tárgyalás" - mondta.

"A bíró sikeresen alkalmazta a gazdasági törvény rendelkezéseit. Igaza volt, amikor a szerződés hibás részleteire rámutatott, és bírálta a változó kamatozású hitelek kihelyezését. Akik felvették a kölcsönöket, igazából semmilyen konkrét információval nem rendelkezhettek a deviza alapú hitelekről, miközben kimutatható, hogy a bankok szakembereinek pontosan tudtak minden kockázati tényezőről - mondta Branka Lukačević-Gregić közgazdász.

A bíróság az ítélet indoklásában többek közt megállapította, hogy a bankok egyoldalúan, a hitelesek kárára módosították a kamatokat. Elrendelte, hogy a pénzintézeteknek fix kamatozás mellett, a szerződés napján érvényes árfolyamon kunára kell átszámítaniuk a hitel tőkeösszegét. Amennyiben az ítélet jogerőre emelkedne, a hiteleseknek egyéni eljárásban kell kérniük a bankoktól azt a pénzt, amennyivel túlfizették a már törlesztett részleteket.

A 4,3 millió lakosú Horvátországban mintegy százezer frankhitelest tartanak számon, kétharmaduk lakáshiteles.

Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése