Az elme parancs felismerő technológia hamarosan a piacon lesz. Egy brit cég bemutatott egy alkalmazást, amely összeköti a Google szemüveget egy hordható elektroenkefalográf (EEG) eszközzel, így a felhasználója képessé válik arra, hogy a gondolat erejével képeket készítsen.

A londoni székhelyű This Place nevű cég ingyenes szofvert kínál, az úgynevezett MindRDR-t, hogy felkeltsék a fejlesztők érdeklődését, akik új alkalmazásokat tervezhetnek.


Az alkalmazás csatlakozik a Google elektronikus szemüvegéhez egy másik eszközzel, a Neurosky EEG bioszenzorral, mely körülbelül 71 angol fontba (27 ezer Ft) kerül. A viselhető, könnyű eszköz elektródákat tartalmaz, melyek a felhasználó fejével érintkeznek, és leolvassák a koncentráció és a fókuszálás agyhullámait.

Kép készítéséhez a felhasználónak a Google szemüveg képernyőjén megjelenő fehér vonalra kell összpontosítania. Amikor a vonal felemelkedik, a szemüveg kamerája elkészíti a képet.

Ugyanakor a rendszer egyelőre kissé "egyszerű", és egy "minimálisan életképes termék, egy első lépés, amit tovább kell fejleszteni" - írja a TechCrunch riportere, aki részt vett az eszköz technológiai bemutatóján.

Az EEG eszközök, melyeket jelenleg mutatnak be a piacon, főként a játékoknál használatosak, míg a számítógépek és protézisek agykontroll kutatásainál használt berendezések nagyon drágák és terjedelmesek.

A technológia azonban gyorsan fejlődik, és a This Place bízik abban, hogy a jövőben a szoftver használható lesz a sebészek számára, illetve olyan betegeknél, akik mozgásszervi problémákkal küzdenek.

"Miközben a MindRDR jelenlegi képességei korlátozottak a képek készítése és megosztása terén, a Google szemüveg 'telekinetikus' lehetőségei óriásiak." - mondta Chloe Kirton, a cég kreatív igazgatója a BBC-nek.

"A jövőben MindRDR adható olyanoknak, akik bezártságszindrómában, súlyos sclerosis multiplextől vagy quadriplégiától szenvednek, ami lehetőséget biztosítana számukra, hogy szélesebb kölcsönhatásba lépjenek a világgal a hordozható technológiák segítségével," - tette hozzá.

Ugyanakkor a Google világossá tette, hogy nem támogatja a MindRDR-t kijelentve, hogy azt nem vizsgálták és nem hagyta jóvá a cég, ezért nem lesz elérhető a szemüveghez tartozó alkalmazások áruházában.

Ugyanakkor a cég szóvivője hozzátette: "Természetesen mindig érdekelnek bennünket a szemüveghez készülő új alkalmazások, és már látunk nagyobb kutatásokat a különböző orvosi területektől kezdve egészen a Parkinson-kór műtétnél történő használatáig."

ÚjVilágTudat