2014. április 19., szombat

Háború az új technológiákért - a nyugat elvesztette helyzeti előnyét

A nyugat egymásutánban kapja a megrendítő erejű csapásokat az orosz katonai technológiáktól. A közelmúltban a US Donald Cook legénységének lemondásáról kerültek elő információk, majd nem sokkal utána nyilvánosságra jutott a román kikötőbe "visszahívott" amerikai hajó matrózának a feleségéhez írt levele. Ezt a levelet az amerikai elhárítás pillanatok alatt eltüntette a világhálóról, de szemfüles emberek mindig vannak, és nagyon hamar a megfelelő helyeken olvasható volt.
Az első, amelyet a nyugat mindenáron kipuhatolni és megszerezni akart, az orosz S-500 légvédelmi rendszer. Miután Törökország még Jelcin ideje alatt megkaparintott párat az akkori S-300 légvédelmi rendszerből, annak minden tulajdonságát hamar kiismerték. Amerikai mérnökök szedték darabjaira és elemezték a technológiát, majd lemásolták, és máig az új elhárító rendszereik gerincét képezi. A "mindenek felett álló" Aegis rendszerük technológiai alapját is ez adja. Honnan vesszük ezt? Abból az egyszerű okból kiindulva, hogy orosz szaklapok máig foglalkoznak a kérdéssel, hogyan lehetséges az, hogy az új amerikai rendszerek műszaki paraméterei pontosan olyanok, mint a hajdani S-300 adatai. Hogyan lehetséges az, hogy egy ország, ami 30 éve nem fejlesztett ki semmilyen új rakétatechnológiát, hirtelen egy merőben új rakétarendszerrel áll elő, ami ráadásul rendkívül hasonlít az S-300-ra? Emiatt Putyin korábban kiadta az utasítást, hogy Oroszország védelmében egy merőben új légvédelmi rendszert kell kidolgozni. Először megszületett az S-400, amely az S-300 alapjaira készült, de egy teljesen új bemérési technológiát használt, majd röviddel utána elkészült az S-500. Ez már egy teljesen új rendszer. Törökország jelezte, hogy ilyen rendszert szándékozik venni, csakhogy ezt már az oroszoktól nem kapta meg. Érdekes módon, azok után, hogy Oroszország megtagadta az új rendszerek eladását, Törökország elhárító-rendszer vásárlási láza egyből lelohadt, majd megakadt. Más forrásból nem is próbáltak hasonló adottságú rendszert beszerezni.
Majd jött a szíriai rakétaincidens. A Szíria partjainak közelében állomásozó hajók megsemmisítettek valamennyi amerikai hajóról kilőtt cirkálórakétát. Az amerikai vezérkar elképzelni sem tudta, hogy erre az orosz technológia képes lehet. A NATO-flotta visszavonult Szíria partjaitól, az incidensről érthető okokból mindkét fél mélységesen hallgatott, azonban a NATO partnerországok sorban kezdték megkeresni Moszkvát, hogy új orosz elhárító rendszereket akarnak vásárolni (többnyire arab államok, például Bahrein). Ezek az országok, ha nem is NATO tagok, de mindenképpen nyugatbarát államok. A vételár többszörösét is felajánlották, mégsem kaptak semmit. Valamit az USA nagyon, de nagyon tudni szeretne ezekről a rendszerekről. Valószínűleg azért, mert olyan technológiával állnak szemben, amelyről fogalmuk sincs.
Az elmúlt hetekben egy újabb jelentős incidens történt, ami összefüggésben van egy két évvel ezelőtti másik esettel. Egy hete egy orosz Szu-24 repülőgép 12 rárepülést végzett az amerikai haditengerészet egy Aegis-rendszerrel felszerelt hajójára, az US Donald Cook rombolóra. Az incidens közvetlen katonai összetűzésként értékelhető. A számítógép rendszer ugyanis elemzéseket végez a támadó repülőkről, és ha azokat fegyverzetük és mozgásuk alapján veszélyesnek minősíti, egyes fokozatú riadót jelez. Ezek után a kapitány rendeli el a riadót, és ad utasítást a repülő lelövésére. A kapitány a fent említett levél szerint utasítást is adott a hajó megvédésére, és beélesítették az elhárító rendszert. Majd olyan dolog történt, amely megmagyarázhatatlan, és amely miatt a hajó legénységének egy része azonnal felmondott, amint kikötöttek. A hajó valamennyi elektronikája leállt. A monitorok elsötétedtek, az Aegis-rendszer leállt valamennyi műszerrel együtt, majd pár pillanat múlva a hajó motorja is. A Szu-24 olyan mértékű elektronikai zavarást végzett, amely az egész hajót megbénította. "Mint egy döglött teknős, úgy vergődtünk a hullámokon" - írta a hajó legénységének egy azóta felmondott tagja. "Volt, aki üvöltött tehetetlenségében, volt aki sírt. A kapitány zöld volt a dühtől, a másodkapitány elővett egy üveg rumot, majd feltette a lábát, mondván most már úgyis minden mindegy. Az utolsó rárepüléskor a pilóta kiintett az ablakon, majd megbillegette a szárnyait, jelezvén, hogy ő végzett. Biztosak voltunk benne, hogy hatalmasakat röhögött rajtunk. Volt is rá oka. Vele együtt rájöttünk, hogy a csúcstechnikás hajónk egy darab ócskavas" - írta a volt matróz.
Ez a történés szintén összefüggésben van egy másik, korábbi incidenssel. Alig néhány éve egy iráni rádiós-műszaki alakulat átvette az irányítást egy amerikai drón felet, majd azt sértetlenül leszállította egy iráni reptérre. Feltételeztük, hogy mindez valószínűleg orosz elektronikai segítséggel valósult meg, - majd egy évre rá el is ismerték, hogy valóban az új orosz elhárító rendszer volt képes leszállítani a drónt. Ezek szerint az oroszok valamilyen új elektronikai zavaró és irányító rendszert fejlesztettek ki, amely képes arra, hogy műholdról rejtjelesen kommunikáló eszközöket megbénítson, elektronikai rendszerek felett vegye át az irányítást.
Ezek után feltették a kérdést bizonyos újságok, mit keresett Iránban egy USA lajstromszámú repülőgép a héten, - főleg úgy, hogy arról semmiféle előzetes bejelentés nem történt. Az első feltételezés szerint az olajembargót akarták kikerülni bizonyos cégek. Csakhogy a repülőgép használói (bérlői) után nyomozva nagyon érdekes dolog derült ki: először az, hogy a repülőt a ghánai kormány használja - állítólag. A hivatalos magyarázatban is ez szerepel. Később egy újságíró jelezte, hogy ez a gép feltűnt Zürichben a világgazdasági fórum idején is, majd tovább nyomozva a reptereket állandóan figyelő repülőmániások közt kiderült, hogy ez a gép folyamatosan ott jelenik meg, ahol nagy nemzetközi konferenciák zajlanak, és ahol Ghánának semmi keresnivalója. Eddigre kifejezetten érdekes volt az ügy, így tehát megkeresték a gép tulajdonosi cégét, és ott információkat szereztek a valódi használókról. A gép vagyonkezelője a Bank of Utah, és a gépet a Bilderberg csoporthoz tartozó biztonsági és elektronikai cég használja, amely hivatalosan a védett technológiákkal foglalkozik, és (amerikai fejlesztések esetén) azok országból kijutását kontrollálja. Vagyis egy titkos technológiákkal foglalkozó cég munkatársai jártak Iránban. Vajon miért? Azok után, hogy az Aegis ilyen durván leszerepelt, vajon mi keresnivalójuk van egy olyan országban, amelyet embargóval sújtanak, amelyet minden igyekezetével démonizálni próbál a nyugati média? Annyi a magyarázat, hogy ez az ország rendelkezik egy újfajta orosz technológiával. Ez a technológia blokkolni képes mindazt, ami modern, amire olyan nagyon büszkék, és amitől azt remélik, hogy felveheti a harcot az orosz birodalommal, - de nem így, hogy az egekig magasztalt technikáik sorra mondanak csődöt. 
Az USA kétségbeesetten kutatja és próbálja megszerezni ezeknek a számukra halálos eszközöknek a technikai adatait. Eljátszották az időt. Elszórták a drága éveket hiábavaló hadakozásokra, egészen addig, amíg a Jelcin alatt Oroszországból szétlopott információkat felélték, az előnyüket elvesztették.
Érdekes az is, hogy egész a 2000-es évekig a nyilvánosan propagált amerikai lézerfegyvereket csak filmeken, tanulmányokon lehetett látni. Milyen is lenne, hogy képzelik el, - a Csillagok Háborúja mesefilmhez hasonló filmeken mutatták be. Egészen addig, amik az USA Jelcin alatt ki nem foszthatta az orosz fejlesztések aktáit, és milyen meglepő, az utóbbi években már lézerfegyverek tesztelését végzik. Csakhogy érdekes módon ez a lézerfegyver megszólalásig hasonlít az orosz telepített lézerfegyverekhez. Az oroszok ugyanis nem csak beszéltek és álmodoztak róla sci-fi filmeken, hanem meg is építették. Egy harvardi professzor szerint - akit bevontak az ilyen titkos utakon megszerzett orosz technológiák vizsgálatába - kijelentette; az oroszok titokban végeztek e téren jelentős kutatásokat, és bizonyos dolgokban évtizedekkel előttünk járnak, például a plazma-technológiában.
Az USA elvesztette a Szovjetunió összeomlásával szerzett előnyét, - olyannyira, hogy védekezésbe kényszerül, főleg politikai vonalon, és minden erejét arra fordítja, hogy újra kieszközölje a hidegháborús állapotokat.
Kemény Gábor

Moszkva kiszáll a "Nyitott égbolt" egyezményből?

Oroszország 72 órával az április 14-16 közötti ellenőrző repülés előtt jelentette be, hogy az Egyesült Államokkal 1992-ben megkötött "Nyitott égbolt" egyezmény alapján 2014 április 14-16 között esedékes amerikai ellenőrző repülésre nem adja meg az engedélyt. Az elmúlt négy hétben az US Air Force minden héten élt a szerződéses ellenőrző repülés lehetőségével, így próbálták felderíteni az oroszok szándékait Ukrajna kapcsán. A mostani tiltást Moszkva azzal indolkolta, hogy a jelenlegi események tükrében nemzetbiztonsági kockázatnak tartja azt, ám az USA vezérkara rögtön kifakadt, hogy "Az oroszok biztos készülnek valamire, és nem akarják hogy mi lássuk." Ennek nem kellene túl meglepőnek lenni...
Hídfő.net | A Nyitott Égbolt egyezmény egyik repülőjeA Nyitott Égbolt egyezmény egyik repülője.
Azért is nem, mert elsőnek az Egyesült Államok nemzetbiztonsági hivatala volt az, aki javasolta az amerikai elnöknek, még ez év márciusban, próbálja meg elérni az oroszoknál, hogy ne tartsák meg a megfigyelő repüléseiket az USA felett. Korábban Oroszország kijelentete, hogy az ő céljuk csupán az Egyesült Államok nukleáris arzenáljának a figyelése. Azonban az NSA (Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal) szerint az orosz megfigyelő gép fel van szerelve infravörös kapacitással, szintetikus elemekre érzékeny radarral a normál radar mellé, továbbá a legmodernebb digitális képrögzítő felszerelésekkel. Az NSA indoklása csak azért érdekes, mert az ő gépeiken vajon mi lehet. Klasszikus kettős mérce esete forog fenn megint.

http://www.hidfo.net/2014/04/19/moszkva-kiszall-nyitott-egbolt-egyezmenybol


A tuberkulózis elleni BCG oltás bizonyítottan hatástalan

A mellékelt képen a betegség eltűnése figyelhető meg az USA-ban, ahol SOHA NEM ADTAK ELLENE VÉDŐOLTÁST.

A BCG oltást Németországban a Robert Koch intézet a következő kommentárral törli az ajánlott oltások sorából 1998-ban:
"Figyelembe véve Németország epidemiológiai helyzetét, a BCG oltás biztonsággal nem alátámasztható hatékonyságát és a BCG oltóanyag okozta nem ritka, és súlyos szövődményeket, a STIKO (Német Oltási Bizottság) nem tudja azt az álláspontot képviselni, hogy ezt az oltást ajánlja."

Nálunk, Magyarországon ez az oltás MÉG MINDIG KÖTELEZŐ, s ráadásul rögtön születés után stresszelik vele az újszülött még gyenge kis szervezetét.
Ha úgy érzed, hogy nincs ez így jól, ÍRD ALÁ A PETÍCIÓT:

KÖTELEZŐ HELYETT VÁLASZTHATÓ OLTÁSOKAT!
http://www.peticiok.com/kotelezo-helyett-valaszthato-oltasokat

scribd.com - ketezeregy.hu - Facebook

A nemzetközi kazárcionzsidóság hadat üzent az orosz világnak!


tü
Kolomonszkij-izraeli-ukrán-kettős állampolgárságú zsidóhiéna és oligarcha, aki bankelnök, olajkereskedő, valamint régiókormányzó-”vérdijat” tűzött ki minden elfogott “orosz kém és szabotőr” fejére. A summa 10 000 amerikai dollár. Per fő!
kolomon
Felhivása nyomán megugrott az orosz nemzetiségűek elleni hajtóvadászat.
Kolomonszkij elnöke az Összukrajnai Zsidó Szövetségnek, elnöke az Európai Zsidó Közösségek Tanácsának, és elnöke az Európai Zsidó Uniónak. Igy aztán minden európai és zsidó szervezkedést az orosz világ ellen fordit.
PRAKTIKUSAN: A NEMZETKÖZI ZSIDÓSÁG HADAT ÜZENT AZ OROSZ VILÁGNAK!
Borisz Filatov-Dnyepropetrovszk helyettes gubernátora-máris új “terroristaellenes” módszerekről beszél. Már meg is alakitotta oroszvadász társulatát, a “Dnyerp” névre keresztelt bandáját, amely máris akciókra kész.
Filatov-jó zsidó szokás szerint-máris vételi ajánlattal is előállt Donbassz védői felé. Minden leadott fegyverért hajlanóak fizetni. Egy Kalasnyikovért 1000 dollárt, egy géppuskáért 1500 dollárt, egy gránátvetőért pedig 2000 dollárt hajlandó megadni. https://www.youtube.com/watch?v=Q7dJuVadbZw
(Aztán-gondoljuk mi-az átadót lekapcsolják mint “orosz kémet vagy szabotőrt”-eladják Kolomonszkij hiénának tiz rongyért, + elszednék tőle a leadott fegyver árát is. Kolomonszkij hiénái karmai között már amúgy sem venné hasznát. B-R)
Ráadásul ez a “Dnyepr” névre hallgató banditaalakulat “kiemelt jutalmat” kap Kolomonszkijtól minden, a Donbassztól visszafoglalt épületért. 200 000 amerikai dolcsi ütné az életben maradt “felszabaditók” markát.
(Forrás:http://3rm.info)

Tízezer amerikai katona érkezik Lengyelországba

Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter elmondása szerint tízezer amerikai katona érkezik az országba, amit a Pentagon a jövő hét folyamán fog hivatalosan is bejelenteni. A "politikailag korrekt" magyarázat szerint Lengyelország kérte az amerikai katonák jelenlétét, a NATO pedig "igyekszik megnyugtatni szövetségeseit az orosz agressziótól való félelem közepette", emiatt küldenek további nyugati csapatokat. Ezzel szemben a gyakorlatban az látható, hogy az Egyesült Államok rendelte ki az amerikai csapatokat Lengyelországba, ahogy nemrég Romániába is. Philip Breedlove vezérezredes, a NATO európai erőinek főparancsnoka rendelte el a mozgósítást Kelet-Európában. Ez az amerikaiak részéről fennálló nyomásgyakorlás, amit a kelet-európai politikusok katonai erő híján elhárítani nem tudnak. Az egyetlen lehetőség, amit tehetnek, hogy megpróbálnak úgy nyilatkozni, mintha az ő kérésükre érkeznének az amerikai csapatok.
Chuck Hagel amerikai- és Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter
A lengyel védelmi miniszter az amerikai kollégájával lezajlott megbeszélést követően jelentette be az újabb tízezer amerikai katona érkezését, valószínűleg Chuck Hagel őt is akkor értesítette erről. Az Egyesült Államok úgy használja Kelet-Európát saját csapatainak és haditechnikájának mozgatására, mintha térségünk egy országok, államok nélküli üres pusztaság lenne, amire csak úgy fel lehet vonulni seregszemlét tartani. A Washington Post szerint Lengyelországba fog érkezni a legtöbb amerikai katona, aminek az a célja, hogy az USA "ellensúlyozza az orosz agressziót Ukrajnában". Lengyelországban már 2010 óta jelen vannak az amerikai Patriot rakétarendszerek, ezeknek működtetését 100-150 amerikai katona látja el. A lengyel területen végrehajtott csapatösszevonás további expanziót vetít előre: ha a NATO fegyverrendszereit ráerőszakolják Nyugat-Ukrajnára is, Moszkva lőtávon belülre kerül az amerikai atomtöltetek számára.
Philip Breedlove korábbi bejelentése szerint 4-500 amerikai katonát küldenek Lengyelországba, azt is rotációs alapon - ehelyett gyakorlatilag elözönlik az országot az amerikai csapatok. A lengyel kormány igen kellemetlen helyzetbe kerül emiatt. Ugyanis Lengyelországban szintén teret nyert a nyugatellenesség, miután kiderült, hogy a CIA titkos börtönöket üzemeltet az ország területén, ahol a NATO hadműveletek során elfogott személyeket vetnek alá kínzásoknak. Az amerikai katonai jelenlét megszüntetésének esélye ennek ellenére minimálisra csökkent, miután a NATO nagyarányú haderő-összpontosítást végez Lengyelország területén. Ez hosszú távon nem csak háborúba sodorhatja Lengyelországot, de a kormány stabilitását is alááshatja. Ahogy a NATO csapatok jelenléte hazánkban közutálat tárgya, a lengyel lakosság egy része szintén elszakadna a nyugattól, - de erre egyelőre semmi reális esélyt nem látnak.
A nyugati média emellett Lengyelországban azzal riogat, hogy Oroszország hadserege "elég erős ahhoz", hogy napok alatt vereséget mérjen a lengyel nemzeti hadseregre. Ezzel az oroszellenes propagandával kívánják alátámasztani az ország amerikai megszállásának szükségességét. Pedig Kelet-Európa egyszerű eszköz a NATO számára - egy üres pusztaság, ahova ki lehet telepíteni a fegyverrendszereket, hogy Moszkva lőtávolságban legyen az amerikai atomtöltetek számára. Az ezzel egyet nem értő politikai erő pedig kő a talpuk alatt, amit egyszerűen félrerúgnak. Vajon meddig tűrik még a kelet-európai népek, hogy a NATO egyszerű terepasztalnak használja országaikat?


http://www.hidfo.net/2014/04/19/tizezer-amerikai-katona-erkezik-lengyelorszagba

Százhúszezer lakás a rablóhordánál (durvábban is lehetne mondani,de az ünnepre tekintettel nem teszem)

Időzített bomba ketyeg a hazai lakáspiacon. A bankok közel 120 ezer olyan otthon tulajdonjogával rendelkeznek már, amelyek korábban a bajba jutott adósoknál voltak. Ha ezek az ingatlanok a piacra kerülnek, az alaposan letörheti a már élénkülő lakásárakat.

A bedőlt hitelek miatt a bankokhoz kerülő ingatlanok nagy száma komoly akadályt gördíthet az ingatlanpiac felfutása elé. – Az idén már lassan élénkül a lakáspiac, a bővülő kereslet pedig várhatóan középtávon az árakat is felhajtja majd. A lassú drágulást ugyanakkor gyorsan megállíthatja, ha az adósoktól átvett ingatlanokat a bankok rázúdítják a piacra, ez a pénzintézetek érdekével is ellentétes lenne – mondta lapunk kérdésére Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. Nem kis tételről van szó, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján megközelítőleg 120 ezer lakás érintett a kérdésben. Főként családi házakról van szó, kisebb számban vannak jelen a társasházi lakások. Az arányokat jól érzékelteti, hogy éves szinten csupán 80–90 ezer lakóingatlan kel el a magyar piacon, tehát a bankok lépései alapjaiban befolyásolhatják a hazai ingatlanpiaci árakat.

Részben az egyszerre megjelenő hatalmas kínálat megakadályozása érdekében hívta életre a kormányzat még 2011 végén az árverési kvótarendszer intézményét. E szerint a bankok 2011-ben – negyedévenként – a teljes állomány két, 2012-ben három, 2013-ban négy, az idén pedig öt százalékát küldhetik kalapács alá. A kvótarendszer azonban az idén véget ér, a várható áremelkedés következtében pedig épp most jöhet meg a bankok étvágya. A szakértők szerint ezért nagy önmérsékletet kell tanúsítaniuk a pénzintézeteknek a következő időszakban.
Lapunknak a bankok úgy nyilatkoztak, hogy a legtöbb esetben próbálják elkerülni az árverést, kényszerértékesítésre csak a végső esetben adnak át egy ingatlant. Ez persze a saját érdekük is, hiszen a jogszabályok szerint egy-egy árverésen egy ingatlant csak a piaci érték 50–70 százaléka körüli minimális áron hirdetnek meg. A pénzintézetek beszámolója szerint igyekeznek a tulajdonossal együtt, piaci alapon értékesíteni az ingatlant, így viszonylag jobb árat kapnak érte. Az esetek többségében azonban még így sincs pénzénél a bank, az eladott lakásokért kapott ár gyakran nem fedezi a tartozás értékét.

(mno)

Közösségünk az Élő Nemzet!

Ezerszer ismételgessétek magatokban, ha kell, ha szükséges, ha elfeledtétek volna már! Ezt véssétek jól a fejetekbe, ez az őseinktől örökölt élő hagyományunk, ez a lelkületünk, ez a sorsunk, ez a küldetésünk. "A haza gyökér, melyből életünk fája kisarjadt, az a pont a Föld kerekségén, ahol törzsünk a Föld tápláló, életadó, fenntartó erejét issza legmélyebb gyökérszálain át. Lombba borultan, terebélyes növésben széttárhatjuk messze nyúló ágainkat, - más, idegen törzsből fakadt lombok testvéri szövevényeibe kulcsolódva, a rög fölé emelkedett büszke koronával - ám csak azért, mert ott gyökerezünk abban a rögben, amelyből kinőttünk. Ha (hagyjuk, hogy) elvágják gyökereinket, korhadó hulladék, tűzre vetendő holt anyag lesz belőlünk; (mely) matériánkból szerencsés körülmények talán pompás remekműveket faragnak, de eleven, viruló, gyümölcsöző valóságunknak vége (lészen)." Szívverésed visszhangzása, mely pulzáló igenlés és tagadás-ás, melyben zajló lelki folyamataid mélységben égő magasság-ág. A matéria vonzó könnyű örök "élet"-utat ígért az elmúlt rendszerekben és ma is ígér, az önfeláldozás álmos-almos tudatodban még a biztos halállal párosít. Így őrlődsz a mindennapi kétségek közt, elég! Mert, a mi, a te közösséged az Élő Nemzet! Ez a közösség a (egy)házad, a hazád, itthon az otthonod, a nemzeted, a családod, a barátod kit testvérként szeretsz és a természetes teremtett világ, mely bőkezű és vele együtt belőle létrehozható az oly kényelmes élhető, épített világ. Ez a szimbiózis, ez a közösség a mai Hungarizmus alapköve, mely kétségek közt többé nem hagy, nem hagyhat téged... Dolgozz érte! Dolgozz velünk! Ne feledd, közösséged az Élő Nemzet!


Baktay Ervin - Várhegyi Kálmán

Az úgynevezett szervesek és a szervesség eredeti eszméje

A mai magyar kulturális életben egyre láthatóbban meg mutatkozik annak a gondolati irányzatnak a hatása, amelynek képviselőit gyakran szokták »organikusoknak« vagy »szerveseknek« nevezni. Ez a hatás – amely főként a nem hivatalos néprajz, a nem akadémikus magyar őstörténet és történelem, az építészet és a képzőművészet terén nyilvánul meg – nem kizárólag negatív, de nem is pozitív. Az iskola létjogosultsága azzal kapcsolatos, hogy fő képviselői felismerték: sem a történelmet, sem a művészi alkotásokat, de még a paraszti kultúrát sem lehet kizárólag pozitivista és racionális eszközökkel, materialista és racionalista módon kutatni. Szükség van feltevésekre, összehasonlító módszerekre, egyetemes szellemi összefüggésekben való analogikus gondolkozásra, intellektuális intuícióra is. Az ember nem csupán érzéki és racionális lény – kultúrája sem csak ilyen –, hanem lénye középpontjában, lényegét tekintve érzék- és észfeletti. A »szervesek« ismét elővettek bizonyos témákat, amelyeket a bennfentes néprajztudomány, a művelődés- és a művészettörténet addigra privilégiumaivá tett és egyszersmind eljelentéktelenített. A jó ideje terméketlen akadémikus megközelítésekkel ellentétben – mind módszertanilag, mind az eredményeket tekintve – termékeny módon nyúltak ezekhez. Ezt követően azonban sok minden történt, ami miatt az általuk kifejtett hatás nem tekinthető pozitívnak. Egyrészt, kutatásaik eredményeit végeredményekként kezdték beállítani, fő képviselőik magyar »prófétákként« léptek föl, akiknek a szava megdönthetetlen. Másrészt, eltértek kutatási módszereik eredeti, említett irányától. A metodika nem a racionális és az azt meghaladó maradt, hanem egyre többször szinte teljesen mellőzték a racionális tényezőt. Ennek következményeként megjelentek például az ősi eredetű, ám teljesen New Age-es módon használt kutatási eszközök, az »ingázás« és más effélék is. Az észfeletti megragadására irányuló törekvések esztelenné és érzelgőssé váltak, a szupraracionalizmus irracionalizmussá lett. Néhány megnyilatkozás egyenesen a leggyengébb hóbortos okkultista körök megnyilvánulásaira emlékeztet. Ráadásul nemcsak »népieseknek«, hanem »nemzetieknek« állítják be magukat, fokozva az amúgy sem kis politikai zűrzavart.
Tehát, ha nem is szükségszerűen mindenütt, de az utóbb említett dolgok is együtt járhatnak azzal a kulturális befolyással, amit a kortárs magyar társadalomban a »szervesek« elérnek. Vitathatatlanul pozitív a modern ember figyelmét ősei kultúrájára irányítani és ezzel számára művészeti, életmódbeli, világnézetbeli, kutatási és még magasabb irányulásbeli perspektívákat nyitni. Korántsem mindegy azonban, hogy ez milyen módon történik. Egy efféle hatással sok más, nem kívánatos befolyás is együtt járhat. A »szerves iskola« szeret például belekotyogni olyasmikbe is, amihez képviselői láthatóan nem igazán értenek: történelmi, politikai, vallási, asztrológiai és más kérdésekbe, amelyeket gyakran válaszol meg torz módon folklorisztikus, paraszti elfogultságuk és egyoldalúságuk. Tekintettel arra, hogy az irányzat hatása a jövőben valószínűleg növekedni fog, továbbá arra, hogy a nem kívánatos hatásoknak – amennyire az lehetséges – az elejét kell venni, itt néhány alapvető elméleti elhajlásra és eltévelyítésre szeretnénk felhívni a figyelmet.
Sokat elárul az irányzat mélyebb szerepéről, hogy milyen módon érti és képviseli a szervesség eszméjét, azt az eszmét, amelynek alapján megnevezik. Zavarba ejtő, hogy erre vonatkozóan nem találunk részletes elméleti kifejtéseket, csupán néhány mondat és bekezdés utal arra, mit is értenek szervesség alatt. Ez nem tűnik többnek annak a New Age-es ízű hangoztatásánál, hogy őseink »természeti« emberek voltak, akik a látható természettel és a látható kozmosszal – szentimentális értelemben véve – »bensőséges« viszonyban éltek. Fő programpontjuk is az, hogy a »hagyományokhoz hű« embereknek ugyanígy kell élniük, ezt a látható természettel való szoros kapcsolatot kell követniük. »(…) a népművészet jelrendszere (…) nem ismer külön, egymástól egyetlen pillanatra is függetleníthető természeti, illetve társadalmi rendet. Durvábban, mához szólóbban fogalmazva: nincs az az önmagában ésszerűnek tűnő társadalom-szerveződési ritmus, amely, ha alapvető természeti ritmusokat (…) sért meg tartósan, lábra kaphatna (…) a közösségi társadalomban. A “legyőzzük a természetet” lózung ugyanis abban az esetben lenne csak ésszerűnek mondható, ha két, egymástól függetleníthető természetet tételeznénk fel: egyet mibennünk magunkban, és egyet, a legyőzendőt, rajtunk kívül. A rideg valóság viszont az, hogy nincs két természet! Ugyanaz az egy munkál bennünk, ami körülöttünk, és ha ez utóbbit “leigázzuk” – magunkat bénítjuk meg, torzítjuk el, esetleg pusztítjuk ki végérvényesen.« (Pap Gábor: Természet és társadalom viszonya a magyar népi műveltségben. Őshagyomány, 8. sz.) A »szervesség« tehát a körülöttünk lévő természettel való »szerves« kapcsolaton alapulna. A természet e felfogás szerint kizárólag pozitív, sőt az abszolút pozitívumnak tűnik. A régi ember állítólag e kapcsolatból merítette tudása legjavát. »Műveltsége« ezért szerteágazó »szerves műveltség«. Nekünk is a természetet »modellezve« kellene megalkotnunk például a környezetünket, hiszen a parasztember is ezt tette, aki a látható kozmosz mintájára megteremtett tárgyakkal »üzent« számunkra. »(…) képtelenségnek tűnt számomra, hogy a természetben élő ember művészetét rendszertelen primitív képzelgés, babonás félelem, vagy az ún. “díszítő ösztön” hozta létre és tartotta fönn folyamatosan évezredeken át, alapjait tekintve változatlanul.« (Molnár V. József: Bevezetés az organikus jelek világába. Őshagyomány, 9. sz. Vagy uő: Világ-virág. A természetes műveltség alapjelei és azok rendszere. Budapest, 1996.) E több tekintetben jogos felfogás az irányzat képviselőit olyan hozzáállásra késztette, mintha az említett dolgok soha, a legalsóbb társadalmi rétegek és a legalacsonyabb rendű kultúrák eseteiben sem játszottak volna szerepet. A földműves, az állattartó mindig »mondanivalóját«, a legfontosabb ismereteit rögzítette és adta tovább a tárgyakon. Hogy mi volt ez az üzenet? A külső természettel, a látható kozmosszal való »szerves« kapcsolat.
Mindez viszont egy jobb érzésű parasztemberre és pásztorra nézve is degradáló, hiszen a természeten túlival, az érzékek felettivel miért ne lehetett volna – valamilyen fokú – kapcsolata? Miért kell e természettel való »szerves« kapcsolatot és a kozmológiai ismereteket abszolút érvényűnek beállítani? A »szervesek« szerint a négy égtáj így »állandóbb« volt Istennél a régi korok minden magyarja számára.
Nem lehet tagadni, hogy az alacsonyabb rendű kultúrák és az alsóbb társadalmi rétegek eseteiben ez a külső természettel és látható kozmosszal való kapcsolat akár a legmeghatározóbb is lehetett. A logika legelemibb szabályai azonban megkövetelik, hogy ne ezt abszolutizáljuk, tételezzünk fel ennél többet is.
Ha a »szervesek« például más, sokkal pontosabban ismert hagyományú nomád népek felfogásait is hajlandóak volnának figyelembe venni, feltárulhatott volna számukra, hogy az eredeti nomád népek a külső természetet nem önmagában véve, hanem teofániaként tisztelték, vagyis Istennek, a Természetfelettinek a részleges formában történő feltárulásaként (ld. Arthur Versluis egyszerűsítő formában megírt könyvét, az Indián hagyományokat. Budapest, 2001.). A Természet egészét a Természetfeletti foglalja magában, amely nélkül az előbbi léte elképzelhetetlen. Így a Természetfeletti nem csak »természetellenesként« képzelhető el – mint ahogy a szóban forgó irányzat képviselői teszik –, mert ekkor nem állna valóban a Természet felett. Mindemellett viszont, mivel a Természetfeletti több, mint a Természet egésze, ez utóbbi legyőzésének a nem modern, nem kizsákmányoló értelemben vett szellemi képességét is magában foglalja az, ami a legtöbb.
Egyébként az organikusság, a szervesség autentikus eszméje is megköveteli, hogy ne kizárólagosítsuk a természettel való kapcsolatot, annak még a legmélyebb formáit se.
A szervesség eredeti ideája az emberi testtel és annak ontológiai helyzetével áll összefüggésben. Az ember testi szervei szoros és élő kapcsolatban állnak egymással. Egyrészről úgy, hogy konkrétan érintkeznek egymással, konkrétan kapcsolódnak egymáshoz, másrészről úgy, hogy a konkrét szervi kapcsolatok láncolatán keresztül az egymástól távol álló szervek és szervrészek is szerves összeköttetésbe kerülnek. Az emberi test – mint a tényleges, élő és hierarchikus kapcsolatok egésze – így minden kapcsolat megértéséhez, minden kapcsolódás megszervezéséhez mintául szolgált. Önmagukban véve az emberi test szervi és szerves kapcsolatainak azonban nincs semmilyen magasrendű értelme és küldetése. Ezeket csak azáltal nyerik el, ha a szerves kapcsolatok és kapcsolódások sora mintegy tovább folytatódik a fizikai szerveken túl. Ha a test – analogikus értelemben vett »szerves« módon – a lelki régiókon át a szellemhez, majd az abszolút szellemhez kapcsolódik, amelytől ekkor a test legkisebb pontja sem marad független. Vagyis a szervességnek csak is akkor van értelme, ha abban a hierarchikusság és egy teljes hierarchia is jelen van; akkor, ha – az emberi test példájának keretei között maradva – az alacsonyabb rendű szervek vagy sejtek hosszas áttételeken keresztül, de kapcsolatban, összeköttetésben állnak a szívvel és a fejjel, a magasabb rendű szervekkel, egészen a legmagasabb rendűig elmenve. Ha ez a két kritérium nem teljesül, akkor nem valósul meg az organikusság, a szervesség eredeti értelemben vett ideája. Vagyis a legmagasabb rendűig elmenő hierarchia-igenlés nélkül nem a szervesség valósul meg, és az csak álca.
Ennek dacára, az úgynevezett szervesek nem ismernek többféle természetet. Nem ismernek a látható természetnél magasabb rendűt. És ha ismernék is a Természet vagy a Kozmosz egészét, akkor is csak afelé akarnák irányítani a figyelmet. Nem ismerik a Természetfelettit. Nem ismerik – vagy úgy tesznek, mintha nem ismernék – a paraszti kultúránál magasabb rendű kultúrákat sem. Tagadják a néphagyományok »udvari« és »egyházi«, úgynevezett magas művészetekkel és kultúrákkal való kapcsolatait is. Így viszont nem lehet valami teljesen organikus.
A magunk részéről nem tartjuk vitathatónak, hogy lehetséges néphagyományról és egy más tekintetben magyar hagyományról is beszélni. A hagyomány kifejezés alkalmazása önmagában még nem jelenti azt, hogy használói kifejezetten szellemi – tehát kulturális hagyományokat meghaladó – hagyományt értenének alatta. Ezért egy ilyen szóhasználatért önmagában véve még nem marasztalható el senki. Csak akkor lehetne elítélni itt valakit, ha a néphagyományt, vagy az úgynevezett magyar hagyományt kifejezetten szellemi hagyománynak állítaná be, ezt azonban általában nem merik megtenni, legfeljebb közvetett módon sugallják a legbutábbak számára. Ami miatt egyértelműen el lehet és el kell marasztalni, az az, hogy magából a szervesség eszméjéből következően különböző hagyományformákról kellene beszélni, oly módon, hogy minden egyes hagyományformából a magasabb rendű hagyományok felé átjárás legyen, hiszen mindenfajta hagyomány magasabb hagyományok létéből következően van, az azokkal való szerves kapcsolat révén jött létre. Egyszerűen képtelenség volna például művészeti hagyományokról, vagy akár polgári konvenciókról beszélni, ha szélesebb értelemben vett kulturális hagyományok nem léteznének. Vagy kulturális tradíciókról és tradicionális kultúrákról, ha nem léteznének vallási hagyományok (olyan vallási hagyományok, amelyek a sámánizmus helyi formáinak vallási vonatkozásait messze felülmúló módon vallási hagyományok; az úgynevezett világvallások vallási hagyományaira gondolunk itt). De nem beszélhetnénk vallási tradíciókról sem, ha ezek mögött nem álltak volna sokkal ősibb, sokkal inkább tanítás-központú, szellemi–metafizikai tradíciók. Ha tehát a »hagyomány« és a »hagyományosság« gondolata mellett valóban ott állna a szervesség eredeti gondolata, akkor a hagyományok e különböző formái és hierarchiájuk mindig tiszteletben lennének tartva.
Ekkor a paraszti–népi hagyományok sem lennének kizárólagossá téve és mindenek fölé emelve. Úgy mutatnák be őket, mint amelyekből átjárás nyílik a nemesi és az egyházi hagyományokba, mint ahogy ezekkel minden néphagyomány – ilyen vagy olyan módon – valóban kapcsolatban is állt.
Egy effektív szervesség és effektív hagyományosság esetében a nemzeti hagyományokról is oly módon beszélnének, hogy azoknak más nemzetek hagyományaival való szerves kapcsolata szintén nyilvánvalóvá válna. Hiszen a különböző nemzeti hagyományok mögött mindig olyan szellemi – valóban egyetemes és valóban nemzetekfeletti – hagyományok álltak, amelyekre minden eredeti nemzeti hagyomány, így a magyarság originális hagyományai is nyitottak voltak.
Mindehhez azonban valóban szervesnek és valóban tradicionálisnak kellene lenni. Fel kellene számolni a hierarchia- és a tekintélyellenességet; mellőzni kellene a 70-es évek jellegzetesen népművelői kifejezéseit; az érzelgős mászolygásokat; a posztmodern stíluselemeket; és még nagyon-nagyon hosszan sorolhatnánk, hogy mi mindent. De főként a tiszta spiritualitásra kellene összpontosítani.
Ami e nélkül marad, az egy pusztán lefelé nyitott, felfelé zárt, kétszáz évvel korábban még soha-nem-volt »néphagyomány«; egy részleges, bánatunkra eltorzított, össznacionális és nemzetekfeletti szellemi–metafizikai kapcsolataitól elvágott, állítólagos »magyar hagyomány«.
HORVÁTH RÓBERT - Sacrum Imperium - Kard Kereszt Korona Szövetség

Gerilla-gyógyászat: A földi eper

A világ egyik legegészségesebb gyümölcse a földi eper.
Hogy miért?
A földieper egy ízletes, rendkívül vitamin-gazdag gyümölcs.
Az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte a pályafutását, később dísznövénnyé avanzsált. Gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják
Kevesen tudják, hogy külsőleg is hatékonyan használható!
A bőrbe dörzsölve bőrápoló hatású, eltávolítja az elhalt hámsejteket, Naptól való leégés esetén hűsíti a bőrt, és véd az ultraibolya sugárzástól is, de kedvező hatással van a bőrzúzódásokra is.
Fogfehérítés esetén is alkalmazható, fényesek és fehérek lesznek a fogak tőle.
(Pépesített földieperrel kell átdörzsölni a fogakat hetente egyszer)
A földieper az étkezésben nagyon sokrétűen használható a levestől kezdve a tortáig. Szörp, dzsem, lekvár, befőtt formájában is mennyei. Alacsony kalóriatartalma miatt nagyobb mennyiségben is ehetünk belőle (természetesen nem cukorral fogyasztva).
Gazdag vitaminokban A-, B1-, B2- illetve C-vitamint tartalmaz, utóbbit nagyobb mennyiségben, mint a citrom!
(10 dkg eperben 50 mg C-vitamin található) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink).
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.
Az eperlé (amit érdemes sűrűsége miatt almalével hígítani) C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag és természetes fájdalomcsillapító is szalicilsav tartalma miatt, ami az aszpirin egyik hatóanyaga. Epe- és vesebántalmak, reuma, cukorbaj, magas vérnyomás, székrekedés és köszvény kezelésére is hatékony. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Oldja a máj zsírlerakódását, jó hatást fejt ki a májgyulladásban szenvedő betegek szervezetében.
Az eperben található magocskáknak magas a cinktartalma, mely befolyásolja a tesztoszteron jelenlétét a testben, afrodiziákum, fokozza a vérbőséget nőknél és férfiaknál egyaránt.
Összefoglalva:
aki teheti fogyasszon minél több epret mivel vastartalma segíti a vér oxigén szállítását, folsav tartalma segíti a vérképződést, és a boldogsághormonokat is.
Ne feledjük 10 szem eperben több C-vitamin van, mint egy narancsban.
Ráadásul akár az erdőben szedett erdei szamóca, ami fokozottabban tartalmaz minden rendkívül hasznos anyagot és vegyszermentes, vagy a városokban a balkonon is megterem szinte minden fajtája virágosládában, bár itt a vegyszer mentesség nem garantált. A szénhidrát tartalma is jóval barátságosabb.
Kutatások igazolták...
 Hathónapos eperkúra daganat ellen
A nyelőcsőrák kialakulása szempontjából veszélyeztetett betegek eperrel védekezhetnek a daganat ellen – derül ki egy amerikai-kínai összefogásban végzett kutatásból.
“A hathónapos eperkúra biztonságos, kivitelezése igazán egyszerű. És megéri, hiszen első eredményeink szerint az eper mérsékelte a nyelőcső-elváltozások súlyosságát, és csökkentette a rákra jellemző molekuláris eltérések előfordulásának gyakoriságát” - foglalta össze Tong Chen, az Ohioi Állami Egyetem belgyógyásza.
Chen és munkatársai korábban leírták, hogy a fagyasztva szárított eper jelentős mértékben gátolta a nyelőcsőrák kifejlődését kísérleti állatokban (patkányokban). E korábbi sikerre alapozva indították meg fagyasztva szárított eperrel végzett, I-es fázisú (vagyis kis létszámú, a módszer biztonságosságát tesztelő) klinikai vizsgálatukat Kínában. A kísérletbe olyan pácienseket vontak be, akiknek a nyelőcsövében rosszindulatú elfajulásra hajlamos, úgynevezett rákmegelőző elváltozást mutattak ki.
Az Ohioi Állami Egyetem története során először szervezett olyan kollaborációs kutatást, amelynek klinikai vizsgálatait Kínában végeztek. Az eredményekről Chen az Amerikai Rákkutató Társaság Orlandóban megrendezett éves kongresszusán számolt be.
Napi 60 gramm szárított eper fél éven keresztül
A vizsgálat 36 résztvevője naponta 60 gramm fagyasztva szárított epret fogyasztott el hat hónapon át. A kutatók mind a kúra előtt, mind utána szövetmintát vettek a nyelőcső kóros területéről. A 36 résztvevőből 29-nél sikerült kimutatni a rákmegelőző elváltozás szövettani súlyosságának csökkenését. Az eper napi rendszerességű fogyasztása csökkentette a sejtosztódás mértékét, a gyulladást, és bizonyos gének átíródását – vagyis a daganat keletkezésével ellentétes irányban befolyásolta ezeket a folyamatokat.
Akinek a nyelőcsövében rákmegelőző elváltozást mutatnak ki, annál a rosszindulatú daganat várhatólag néhány évtizeden belül kialakul. A tanulmány legfontosabb tanulsága az, hogy az eper képes lelassítani a rákos elfajulás folyamatát, ezért felválthatja, vagy legalábbis kiegészítheti a többi, úgynevezett kemopreventív szert, amelyek kémiai úton gátolják a daganat kifejlődését. A kutatók feltevéseiket széleskörű, kontrollos kísérletekben szeretnék a későbbiekben ellenőrizni.

Dr. Madarasi Pál összeállítása

Az ember, akinek a hazugsága elpusztított 100.000 életet

A brit televízió interjút sugárzott azzal az emberrel, akinek a tömegpusztító fegyverekről szóló hazugsága segített "bebizonyítani" Irak lerohanásának szükségességét. A kilenc éves háború, ami többek ennek a hazugságnak köszönhető, több, mint 100.000 életet követelt és font százmilliókba került.
 

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi

A "Curveball" álnéven ismert iraki menekült, aki kitalálta az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló információt, mosolyogva kijelenti, hogy ő mindent átgondolt elejétől a végéig. Ez egy, a történelem menetét befolyásoló átverés volt, Rafid Ahmed Alwan al-Janabi (Curveball valódi neve) hazugságát arra használták fel, hogy igazolják az iraki háború jogosságát.
"Az volt a fő célom, hogy eltávolítsam Irak önkényurát, mert minél tovább maradt volna hatalmon ez a diktátor, az iraki nép annál többet szenvedett volna rendszerének sanyargatásától." - mondta magát védve.
A vegyészmérnök 1999-ben kért politikai menedékjogot Németországban. Azt állította, hogy Irakban ő felelt a mobil biológiai laboratóriumok gyártásáért. Az USA államtitkára, Colin Powell elhíresült, az ENSZ Biztonsági Tanácsában tartott, a háború szükségességét taglaló "bizonyító eljárásában" a disszidens koholmányait úgy adta elő, mint "megbízható felderítési adatokon alapuló tényeket és következtetéseket." (Powell évekkel később beismerve tévedését, könyvében "katasztrófának" nevezte azt a beszédét...a ford.)
Egyébként Janabi úr a kétrészes "Modern Spies" (Modern kémek) filmben elmondja, hogy állítása nem volt igaz. A feltett kérdésre: "Ez azt jelenti, hogy az Irak elleni háborúra egy hazugság miatt került sor, s ezt a hazugságot Ön találta ki?" - egy egyszavas, nyugodt választ adott: "Igen".
Az amerikai hivatalnokok "kiszínezték" azokat a rajzokat, amiket Janabi úr készített a mobil biológiai fegyvergyártó laboratóriumokról. Lawrence Wilkerson ezredes, Powel irodavezetője elismerte, hogy erre azért volt szükség, hogy "prezentációképesebb" legyen. "Bevontam a képjavító munkába a Fehér Ház csapatát is", jelentette ki, majd hozzátette, hogy "a felderítés meghajolt a politika követelése előtt".
Colin PowellWilkerson úr volt főnökéről megjegyzi: "Biztos vagyok abban, hogy Powell államtitkár jelenleg képtelen harag nélkül gondolni "Curveballra", aki így kihasználta őt hamis adataival". (Végül megtalálták ezeket a "mobil biológiai fegyvergyárakat". Az USA nagy bánatára azonban kiderült, hogy egy mezőgazdasági program keretében idekerült német gyártmányú talajvizsgáló laboratóriumokról van szó.
Kb 4 éves működés után feloszlatták a CIA nagy létszámú kutatócsoportját, aminek feladata az iraki tömegpusztító fegyverek felkutatása volt. Annyi "világbékét fenyegető" (az iraki háború megindításának egyik szlogenje) anyagot sem találtak, amennyitől egy szúnyog jobb létre szenderülhetett volna...a ford.)
Ezzel a filmmel kapcsolatos még egy szenzáció; közli annak valódi okát, hogy 2010-ben az FBI miért sietett letartóztatni Anna Chapman orosz kémnőt. Az iroda főnöksége attól tartott, hogy a szemrevaló kémnő el akarja csábítani az USA elnöke, Barack Obama legbelső körének egyik tagját. Frank Figliuzzi, az FBI kémelhárításának főnöke szerint Chapman egyre közelebb és közelebb "férkőzött" a fontos beosztást betöltő személyhez...és végül annyira közel, hogy komolyan kellett vennünk a dolgot".
Tehát a 10 főből álló orosz kémszervezet - ennek volt tagja Chapman - letartóztatásának és végül kiutasításának fő oka szimpla óvatosság volt, féltek attól, hogy Chapman "szoros kapcsolatba" lép egy magas rangú hivatalnokkal. "Nagyon nyugtalanok voltunk, -nyilatkozta a kémelhárító. - Elég közel kerültek a kabinet fontos tagjához, és mi nem engedhettük, hogy ez tovább folytatódjon". Az üggyel kapcsolatban Figliuzzi nem volt hajlandó elárulni, hogy ki is az a bizonyos magas beosztású egyén, aki a kémek célpontja volt.(Szokásos FBI eljárás: pl. többszáz terrorveszély-figyelmeztetés, s közben 9/11 óta nem történt terrorcselekmény az USA-ban. Ezek az "ügyek" akkortájt szoktak nagyobb számban "kipattanni", amikor az FBI éves költségvetéséről dönt a Kongresszus...a ford.)
Anna ChapmanA filmben szerepel néhány brit felderítő is. Britania történetében ez az első eset, hogy tényleges szolgálatban levő felderítők interjút adnak a tévének. A brit kémek alakjai -ellentétben az amerikaiakkal- csak sötét körvonalak, helyettük színészek beszélnek. A BBC ismert riportere, Peter Taylor egy évig dolgozott a filmen. Ő úgy írja le őket, mint "hétköznapi emberek, akik elkötelezettek munkájuk iránt", és abszolut nem hasonlítanak a filmipar által megjelenített kémekhez. "Meglepett, hogy mennyire átvették a polgári élet bürokráciáját. Mindenhez engedély kell...néha 3 példányban",- tette hozzá Taylor úr.
Egy potenciális ügynöknek el kell feledkeznie a Hollywood ihlette képzelődésekről, véli a CIA személyzeti utánpótlási ügyekkel foglalkozó munkatársa, Sonya Holt. "Általában azt gondolják, hogy minden úgy van, mint a filmekben - nálunk mindenki fegyvert hord és menet közben ugrál ki az autóból... Igen, mi felderítési adatokat gyűjtünk, de kevesen száguldoznak gépkocsikon. Jelentéseket kell írni, megbeszélésekre járni - ez a munka nem mindig hasonlít a filmvásznon megjelenítettekre".


The Independent - Kontrollblog