2014. április 19., szombat

Százhúszezer lakás a rablóhordánál (durvábban is lehetne mondani,de az ünnepre tekintettel nem teszem)

Időzített bomba ketyeg a hazai lakáspiacon. A bankok közel 120 ezer olyan otthon tulajdonjogával rendelkeznek már, amelyek korábban a bajba jutott adósoknál voltak. Ha ezek az ingatlanok a piacra kerülnek, az alaposan letörheti a már élénkülő lakásárakat.

A bedőlt hitelek miatt a bankokhoz kerülő ingatlanok nagy száma komoly akadályt gördíthet az ingatlanpiac felfutása elé. – Az idén már lassan élénkül a lakáspiac, a bővülő kereslet pedig várhatóan középtávon az árakat is felhajtja majd. A lassú drágulást ugyanakkor gyorsan megállíthatja, ha az adósoktól átvett ingatlanokat a bankok rázúdítják a piacra, ez a pénzintézetek érdekével is ellentétes lenne – mondta lapunk kérdésére Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. Nem kis tételről van szó, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján megközelítőleg 120 ezer lakás érintett a kérdésben. Főként családi házakról van szó, kisebb számban vannak jelen a társasházi lakások. Az arányokat jól érzékelteti, hogy éves szinten csupán 80–90 ezer lakóingatlan kel el a magyar piacon, tehát a bankok lépései alapjaiban befolyásolhatják a hazai ingatlanpiaci árakat.

Részben az egyszerre megjelenő hatalmas kínálat megakadályozása érdekében hívta életre a kormányzat még 2011 végén az árverési kvótarendszer intézményét. E szerint a bankok 2011-ben – negyedévenként – a teljes állomány két, 2012-ben három, 2013-ban négy, az idén pedig öt százalékát küldhetik kalapács alá. A kvótarendszer azonban az idén véget ér, a várható áremelkedés következtében pedig épp most jöhet meg a bankok étvágya. A szakértők szerint ezért nagy önmérsékletet kell tanúsítaniuk a pénzintézeteknek a következő időszakban.
Lapunknak a bankok úgy nyilatkoztak, hogy a legtöbb esetben próbálják elkerülni az árverést, kényszerértékesítésre csak a végső esetben adnak át egy ingatlant. Ez persze a saját érdekük is, hiszen a jogszabályok szerint egy-egy árverésen egy ingatlant csak a piaci érték 50–70 százaléka körüli minimális áron hirdetnek meg. A pénzintézetek beszámolója szerint igyekeznek a tulajdonossal együtt, piaci alapon értékesíteni az ingatlant, így viszonylag jobb árat kapnak érte. Az esetek többségében azonban még így sincs pénzénél a bank, az eladott lakásokért kapott ár gyakran nem fedezi a tartozás értékét.

(mno)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése