2013. november 17., vasárnap

Óriási veszélyben van az Egyesült Államok?

Négy alapvető területen kell megoldani az Egyesült Államok problémáit annak a széles külpolitikai konszenzusnak az elérése érdekében, melynek célja, hogy az ország a 21. század viszonyai között is megőrizze vezető szerepét a világban – állítja egy amerikai külpolitikai szakértő. Kathleen H. Hicks szerint csak így lehet megállítani az USA térvesztését.

Vízválasztóhoz érkezett az amerikai külpolitika, mivel az ország egyszerre komoly pénzügyi problémákkal kénytelen szembenézni, politikailag megosztott, egy tíz éve tartó katonai konfliktus is beárnyékolja, és mindezt tetőzi a látható térvesztés a világban – olvasható Kathleen H. Hicks külpolitikai szakértő tanulmányában. Ilyen környezetben kell az amerikai érdekeket sikeresen érvényesíteni, s mikéntjéről mindenképpen széles körű konszenzusra van szükség – tette hozzá.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a biztonságpolitika körüli megosztottság egyebek között a tervezett szíriai beavatkozás idején vált világossá, hasonlóan a vietnami háború idején tapasztalt stratégiai sodródáshoz. Úgy látja, a nemzetbiztonsági konszenzus megteremtése, mint amilyen a második világháború után jellemző volt, azért is szükséges, mivel az segít a szövetségeseknek eligazodni, valamint megfelelő elrettentő erővel is bír.
Négy feltétel

Hicks elemzésében rámutatott arra, hogy a külpolitikai konszenzus csak négy egymásba fonódó probléma megoldása esetén teremthető meg az Egyesült Államokban. „Első, hogy a belső gondok megoldását – ilyen például az oktatási rendszer és az egészségügy rendbetétele – kell a legfontosabb célnak tekinteni a tengeren túli kalandok helyett.” Ezt bizonyítja egy 2012-es felmérés is, miszerint a megkérdezettek 83 százaléka szerint kevesebb figyelmet kell fordítani az országon kívüli gondokra.

Második probléma, hogy a rendelkezésre álló erőforrások szűkülnek, ráadásul a szövetségi költségvetés egyre nagyobb hányadát teszik ki a jóléti juttatások, így kevesebb pénz jut a védelemre, a diplomáciára és a fejlesztésekre – vélekedik az elemző. Hicks szerint nagy kérdés, hogy mit tesz az USA a jövőben: növeli az adókat, esetleg csökkenti a jóléti juttatásokat vagy pedig megvágja a katonai költségvetést. A szakember erre a helyzetre Churchill csípős megjegyzését tartja időszerűnek: „Uraim kifogytunk a pénzből, most kell gondolkozni.”
Ami a legfontosabb az Egyesült Államoknak

„Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a magánélet és a biztonság között.” A szakember írásában rámutat arra, hogy ez régóta húzódó ügy, a bizalmatlanság folyamatosan nő az emberek és a kormány között, így meg kell találni a megfelelő megoldást ezen a területen, hogy a kabinet lehetőségei pontosan körül legyenek határolva.

Hicks szerint mindezeken túl a legfontosabb, hogy a demokraták és a republikánusok között létrejöjjön a minimális konszenzus arról, hogy mi is az Egyesült Államok szerepe a világban. Úgy látja, egyes kérdésekben minél jobban mélyül a szakadék a rivalizáló politikai erők között, annál nagyobbak az ellentétek a nemzetbiztonsági kérdések kapcsán is.
Nem a kulisszák mögött kell egyeztetni

Két évvel a következő elnökválasztás előtt, 2014-ben alapvető kérdésekről kell párbeszédet folytatni a közvéleménynek. A szerző ezek közé sorolta, hogy vajon mik az Egyesült Államok legfőbb érdekei a világban, a belső szükségletek és a külső viszonyok, hogyan rendezhetők össze, hogyan lehet a szövetségesekkel jobban együttműködni, érdemes-e beavatkozni a különböző kontinenseken, vagy éppen folytatni az Al-Kaida elleni harcot.

„Éppen ezek azok a felvetések, amelyekben széles körű nemzeti konszenzusra van szükség, és nem csak a washingtoni kulisszák mögött kell megállapodni, hanem közvélemény bizonyos szintű beleegyezése is szükséges a követendő stratégiáról.” A célok és az elvek koherens egyezése hozhat létre olyan nemzetbiztonsági konszenzust, amely esetén az USA megtarthatja aktív vezető szerepét a világban, amit egyébként az amerikaiak is szeretnének – zárul az elemzés.

MNO

A CIA és Pentagon igyekszik megakadályozni a GLONASS megépítését

A CIA és a Pentagon próbálja rábeszélni az USA külügyminisztériumát, hogy ne adja ki az engedélyt Oroszországnak a GLONASS mérőállomások megépítésére amerikai területen, írja a New York Times.

A titkos szolgálat és a Pentagon attól tart, hogy ha a külügyminisztérium engedélyezi az állomások elhelyezését, akkor Oroszország jelentősen képes lesz növelni az irányítható rakétái pontosságát. Feltételezik azt is, hogy az állomásokat felhasználhatják hírszerző tevékenységhez.

Emiatt, a gyanú miatt, a Fehér Ház elhalasztotta a végső döntés meghozatalát az állomás elhelyezéséről, amíg Oroszország fel nem mutatja a további adatokat, az amerikai titkosszolgálat pedig nem foglal el közös álláspontot.
Oroszország Hangja

Múzeumot kapott Kalasnyikov

Már életében múzeumot nyitottak a híres gépkarabély tervezőjének, Mihail Kalasnyikovnak szülőfalujában, az oroszországi Altaji területen. Az idős, 94 éves Mihail Kalasnyikov nem tudott részt venni az Kurja nevű faluban tartott ünnepi eseményen, egészségi állapota ezt nem engedte meg. Unokája és családja képviselte őt és persze az izsevszki Kalasnyikov-konszern munkatársai is jelen voltak a megnyitón.
Az Altaji terület honlapján az olvasható, hogy a faházban lévő múzeum kialakítását Alekszandr Karlin, a régió kormányzója kezdeményezte. Szakemberek négy évig dolgoztak az öt részlegből álló kiállítóhely létrehozásán. A híres szovjet-orosz fegyvertervező gyermek- és ifjúkorát, a világhírűvé és rendkívül elterjedté vált gépkarabély elkészítésének történetét és a tervező életútját is bemutatják.
Gyágyá Misa és az ő első szerszámja Mihail Kalasnyikov számos személyes tárgyát átadta a múzeumnak, köztük a neves amerikai Harvard Egyetemtől kapott tiszteletbeli professzori talárját, valamint azt a levelet is, amelyben Hugo Chávez felmagasztalta az AK gépkarabélyt. A márciusban elhunyt venezuelai elnök 2009-ben oroszországi látogatása során személyesen köszöntötte fel 90. születésnapján az orosz tervezőt. Steven Seagal amerikai akciófilmszínész idén október elején járt Izsevszkben, Udmurtföld székhelyén, ahol a Kalasnyikovokat gyártják és levélben mondott köszönetet Mihail Kalasnyikovnak “mindazért amit annak érdekében tett, hogy legyőzzük a gonoszt, amely azoktól származik, akik a szabadságunkra törnek”.
A fejlesztett változat már női kezekbe is jól simul Mihail Kalasnyikov 1919. november 10-én született a Kazahsztánnal határos Altaji régióban. A második világháborúban harckocsizóként szolgált, súlyosan megsebesült, majd a hátországban gyógyult. Lábadozása során már megtervezett egy géppisztolyt, de azzal még nem ért el sikert. A háború után azonban elkészítette máig híres automata fegyverét.
Az altábornagyi rangban lévő, számos magas állami kitüntetéssel és külföldi elismeréssel rendelkező konstruktőr 80 éves koráig dolgozott a Moszkvától 1129 kilométerre észak-keletre lévő Izsevszk fegyvergyárában. Az általa 1947-re kifejlesztett Kalasnyikov gépkarabélyokat 1948-ban kezdték az udmurtföldi üzemben sorozatban gyártani. 1949-től rendszeresítették a szovjet hadseregben. Többféle változatát dolgozták ki az egykori Varsói Szerződés tagállamaiban, így Magyarországon is.
Variációk ugyanarra a témára Az AK-47-es gépkarabély és számos változata az egyik legelterjedtebb automata lőfegyver a világon. A Kalasnyikov gépkarabély szerepel a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és az Iráni Forradalmi Gárda címerében is. Októberben megkezdték a Kalasnyikov-gépfegyver legújabb prototípusának kipróbálását az orosz hadseregben.
A legújabb verzió
(HVG)

Peter Szimonyenko: Azarov kormány nyilvánosan elismerte a saját hozzá nem értését, és le kell mondania

Azarov miniszterelnök minapi bejelentése, hogy Ukrajna Oroszország irányába történő exportja negyedével fog csökkenni, továbbá még oroszországi piacvesztést fog eredményezni az EU-val való társulási szerződés, hogy tömeges elbocsájtások várhatóak, a bevételek drasztikusan fognak csökkenni, meg kell nyirbálni a szociális juttatásokat-ez közvetlen beismerése a kormány kudarcpolitikájának! Az Azarov kabinetnek le kell mondania-jelentette ki Pert Szimonyenko, az Ukrán Kommunista Párt (KPU) elnöke. A pártelnök a KPU honlapján fejtette ki álláspontját.
“Oroszországnak hátat forditani, és az EU-val szövetkezni-ez a kormány bizonyitott bűncselekménye, amely már eddig is hatalmas gazdasági veszteségeket okozott”-mondta a kommunista pártelnök. “A kommunista párt kezdetektől hangosan mondta, hogy az EU-val való társulási szerződés politikai és gazdasági hazárdjáték! A KPU figyelmeztette erre a kormányt, és személyesen Azarov miniszterelnök urat. Az általunk kidolgozott program lehetővé tenné, hogy kihúzza Ukrajnát a mély gazdasági válságból, és a további gazdasági-társadalmi fejlődés lehetőségét teremti meg. Ám nem hogy nem hallgattak ránk-éppen az ellenkezőjét cselekszik! Az irányitott médiában valódi információs háborút inditott Ukrajna népe-saját népe ellen. Ezek a hatalom segédkarjaivá váltak abban a kormányzati törekvésben, hogy ne legyen népszavazás a vámunióhoz (Keleti vámunió) való csatlakozásról, amelyet a Kommunista Párt kezdeményezett, és amelyet sokmillió állampolgár, vállalkozó támogatott, akik már megtapasztalták az “európai integráció előnyeit”-mondta Pert Szimonyenko.
“Miniszterek, magas rangú képviselők az EU-biztosokkal folytatott tárgyalásaikon meggondolatlan módon magasztalták a szebb jövőt az EU-val-folytatta Petr Szimonyenko. Minden uniós igényre engedelmesen bólogattak, ugyanakkor elhallgatták az európai integráció Ukrajna népére katasztrofális hatásait. Csak a saját zsebükre gondoltak.A gazdasági és pénzügyminiszter, a mezőgazdasági miniszter, az ipari és energiaügyi miniszterek csendben maradtak. Nem vázolták a várható károkat…”
“Nem kell ahhoz zseninek lenni, hogy megértsen bárki teljesen nyilvánvaló dolgokat: egy olyan országban, ahol nincs pénz a költségvetésben arra sem, hogy a közalkalmazottak béreit, hogy a nyugdijakat kifizessék-ott nem szabad több száz milliárdos kötelezettségvállalásokat aláirni! Ezek a kölcsönkapott milliárdok elvesztek-nincsenek! És most Azarov sirdogál, és sopánkodik, hogy az Európai Unió még mindig nem ajánlott fel kompenzációt a keleti veszteségek és az uniós tagság közötti átmenet veszteségeinek pótlására. Amennyiben az Európai Unió és Ukrajna szövetsége létrejön, akkor kapunk kölcsön újra sok milliárd dollárt. Ezt még gyermekeink és unokáink is nyögni fogják! Ez a politikai egyesülés azt jelentené, hogy Ukrajna és az ukrán emberek a transznacionális vállalatok, és néhány hazai üzleti klán rabszolgájává válna”-mondta a Kommunista Párt vezetője.
“Ez kormányzati hozzá nem értés és felelőtlenség által elkövetett bűncselekmény. Azarovnak és kormányának egyetlen tennivalója maradt: LEMONDANI! Ha ez nem történik meg, a Kommunista Párt a parlamentben veti fel a kormány felelősségét, és bizalmatlansági inditványt fog beterjeszteni. Felelősséggel tartoznak az emberek felé a gazdasági teljesitmény csökkenése, a növekvő munkanélküliség, a korrupció, a bomlás miatt! Beleértve a BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉGET IS”-jelentette ki Petr Szimonyenko.
(kpu)

Kadarkúti Éva néni naplójából, a Nagyfigyelmeztetésre vonatkozóan.

Drága Kicsinyeim! A Figyelmeztetés egészen váratlanul fog jönni. Lesz, aki álmából ébred, lesz, aki éppen főzi az ebédet, lesz, aki a kertben dolgozik, lesz, aki az irodában foglalkozik az iratokkal, lesz, aki úton van autóval, vonattal vagy autóbusszal. Az egész Földön egy időpontban, egyszerre következik be, az egyik helyen éjszaka lesz, a másik helyen nappal. Ezért teljesen mindegy, hogy hol lesztek és mit csináltok éppen. Attól kezdve, hogy meglátjátok a keresztemet az égen, térdepeljetek le és bánjátok bűneiteket! Imádkozzatok családtagjaitokért, szeretteitekért és minden ember megtéréséért! Ne féljetek! Veletek leszek! Nektek és szeretteiteknek a haja szála se fog görbülni. Teljesen hagyatkozzatok Rám, Édesanyámra és az egész Szentháromságra.  2009-03-09 1.) Itt van a Szentlélek kiáradásának ideje. 2.) Ne féljetek! Édesanyám veletek van most is. 3.) Írjátok, hogy a Figyelmeztetés természeti csapásokkal kezdődik, és nagyon hamar bekövetkezik. 2009.04.05.  Ez az utolsó idők egyik jele. Az engesztelő csoportok kapcsolódjanak össze, mint ez a két kör. A fehér pontok az engesztelők hófehér lelkét jelzik. Mi égiek azért halogatjuk a Nagy Figyelmeztetést, hogy minél több engesztelő csoport alakuljon, és kapcsolatba kerüljön egymással. A körök azt is szimbolizálják, hogy beteljesedett az időtök. 2009. nov.      Elmondta, azért mutat egyre csökkenő számokat egyes választottjai látomásaiban, álmaiban, hogy az idő múlására figyelmeztessen. Biztosított bennünket, engesztelőket afelől, hogy vigyázni fog ránk, megőriz minket és szeretteinket minden bajtól. Azt ígérte, hogy hazánk és az egész Föld engesztelő csoportjainak tagjai – ha szívük tiszta és mindenkivel kiengesztelődnek – meg fogják érezni a nagy figyelmeztetés közeledtét, tehát őket nem éri váratlanul ez az esemény. És mindezt azért engedi meg, hogy szeretteiket felkészíthessék. 2009. nov. 16.                

Komoly dologra derült fény - Ez az oka a súlyos gyerekbetegségnek

Mitől ideges a gyerek? Figyelj a rovarirtóra!


A gyerek izeg-mozog, sőt, nem egyszerűen csak eleven, hanem kifejezetten túlmozgásos, időnként furcsán viselkedik, reakciói megmagyarázhatatlanok, néha teljesen kivetkőzik önmagából. Valami baj van! - panaszolják az anyukák, és viszik az orvoshoz a gézengúzt. A doktorok azonban nemegyszer nem tudnak mit kezdeni az ismeretlen eredetű, kóros rakoncátlankodással, legyintenek, hogy hagyni kell a gyerkőcöt, ugrálja és tombolja ki magát, majd megnyugszik.


A legújabb kutatások szerint azonban korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Az esetek többségében ugyanis a viselkedési problémákkal küszködő gyermek nem csupán kópé, hanem - beteg. Viselkedészavarainak sok oka lehet, és kanadai tudósok éppen a napokban arról publikáltak kutatási eredményeket, miszerint az otthon, vagy akár az iskolákban is tartott és használt rovarirtó szerek szintén okai lehetnek a furcsa viselkedés-zavaroknak. Mi több: sokáig ártalmatlannak tartott vegyszerek is idegrendszeri betegségeket, agykárosodást okoznak.

Quebeci kutatók 779 hat és tizenegy év közötti gyermeket vizsgáltak, egy esztendőn keresztül, rendszeres vér-és vizeletteszteket végeztek náluk, és közben gondosan feljegyezték a szülők megfigyeléseit is, amelyeket gyermekeik viselkedéséről mondtak el. Így derült ki, hogy a viselkedési zavarokkal küszködő gyermekek kilencvenhét százalékának vizeletében piretroidot, kilencvenegy százalékuknak a vizeletmintáiban pedig szerves foszfátot találtak. A piretroid rovarölő szer, amely a rovarok számára idegméreg, ám az emberi szervezetre mindmostanáig veszélytelennek gondolták. Hasonlóképpen rovarirtó szer a szerves foszfát is, amelyet viszont, éppen veszélyessége miatt, sok helyütt már ki is vontak a forgalomból.

A kanadai kutatók azonban - akik most elsők között vizsgálták a piretroidok esetleges kártékony hatását az emberi egészségre - bizonyítottnak találták, hogy a szervezetben felbomló szer, bizony, mérgező emberre is, kivált kiskorúakra. A Scientific American című szaklapban közölt kutatási eredményeikhez fűzött véleményükben hangsúlyozzák, hogy az elmúlt években alaposan megnőtt a piretroidok felhasználása, ezzel helyettesítették ugyanis a növényvédelemben használt szerves foszfátokat, vagy más néven, organofoszfátokat. (A szerves foszfátokról már korábban bebizonyosodott, hogy egyértelműen károsítják a magzati idegrendszert, ezért a szerves foszfát alapú rovarölők belterületi használatát már le is állították, igaz, a nagyipari gazdaságok külterületein a mai napig permetezik.)

A szakemberek széles köre meggyőződéssel vallotta és vallja, hogy viszont a piretroidok sokkal-sokkal biztonságosabbak, mint a szerves foszfátok.

Eddig kevés felmérés készült erről a peszticidről. Tavaly New York városában kezdődtek ilyen irányú kísérletek, s már azok is jelezték: azoknak a csecsemőknek, akiket az anyaméhben ért piretroid-terhelés, lassabb a fejlődésük, és idegrendszeri problémáik alakulnak ki. Sőt: már a piretroidoknak már az alacsony szintje is kártékony. Ennek magyarázata, a kutatók szerint, abban rejlik, hogy a fejlődésben lévő agy és idegrendszer sokkal érzékenyebb az idegmérgekre, mint a kialakult-stabilizálódott szervezet. A vegyszer pusztító hatása már az ötödik életévben megtapasztalható: a kisgyermekek figyelemzavarokkal küszködnek (a fiúk egyébként erősebben, mint a kislányok), és nagy valószínűséggel kialakul náluk a figyelemhiányos hiperaktivitás zavara (az ADHD, amely rövidítés az angol -Attention Deficit Hyperactivity Disorder" kifejezésből ered).

Mindezzel együtt is: tanulmányukban a kanadai kutatók fontosnak tartják megjegyezni azt is, hogy kutatási eredményeik további kiegészítésekre szorulnak. Azaz további kísérletekre van szükség ahhoz, hogy ennek a rovarirtónak a káros-betegítő hatásait visszavonhatatlanul igazolják.

Jelenleg egyébként mintegy háromezerötszáz-féle olyan rovarirtó kapható, amely piretroidot tartalmaz. Köztük bolhairtók, vagy csótányellenes szerek is.
Heti Válasz