2013. november 17., vasárnap

Múzeumot kapott Kalasnyikov

Már életében múzeumot nyitottak a híres gépkarabély tervezőjének, Mihail Kalasnyikovnak szülőfalujában, az oroszországi Altaji területen. Az idős, 94 éves Mihail Kalasnyikov nem tudott részt venni az Kurja nevű faluban tartott ünnepi eseményen, egészségi állapota ezt nem engedte meg. Unokája és családja képviselte őt és persze az izsevszki Kalasnyikov-konszern munkatársai is jelen voltak a megnyitón.
Az Altaji terület honlapján az olvasható, hogy a faházban lévő múzeum kialakítását Alekszandr Karlin, a régió kormányzója kezdeményezte. Szakemberek négy évig dolgoztak az öt részlegből álló kiállítóhely létrehozásán. A híres szovjet-orosz fegyvertervező gyermek- és ifjúkorát, a világhírűvé és rendkívül elterjedté vált gépkarabély elkészítésének történetét és a tervező életútját is bemutatják.
Gyágyá Misa és az ő első szerszámja Mihail Kalasnyikov számos személyes tárgyát átadta a múzeumnak, köztük a neves amerikai Harvard Egyetemtől kapott tiszteletbeli professzori talárját, valamint azt a levelet is, amelyben Hugo Chávez felmagasztalta az AK gépkarabélyt. A márciusban elhunyt venezuelai elnök 2009-ben oroszországi látogatása során személyesen köszöntötte fel 90. születésnapján az orosz tervezőt. Steven Seagal amerikai akciófilmszínész idén október elején járt Izsevszkben, Udmurtföld székhelyén, ahol a Kalasnyikovokat gyártják és levélben mondott köszönetet Mihail Kalasnyikovnak “mindazért amit annak érdekében tett, hogy legyőzzük a gonoszt, amely azoktól származik, akik a szabadságunkra törnek”.
A fejlesztett változat már női kezekbe is jól simul Mihail Kalasnyikov 1919. november 10-én született a Kazahsztánnal határos Altaji régióban. A második világháborúban harckocsizóként szolgált, súlyosan megsebesült, majd a hátországban gyógyult. Lábadozása során már megtervezett egy géppisztolyt, de azzal még nem ért el sikert. A háború után azonban elkészítette máig híres automata fegyverét.
Az altábornagyi rangban lévő, számos magas állami kitüntetéssel és külföldi elismeréssel rendelkező konstruktőr 80 éves koráig dolgozott a Moszkvától 1129 kilométerre észak-keletre lévő Izsevszk fegyvergyárában. Az általa 1947-re kifejlesztett Kalasnyikov gépkarabélyokat 1948-ban kezdték az udmurtföldi üzemben sorozatban gyártani. 1949-től rendszeresítették a szovjet hadseregben. Többféle változatát dolgozták ki az egykori Varsói Szerződés tagállamaiban, így Magyarországon is.
Variációk ugyanarra a témára Az AK-47-es gépkarabély és számos változata az egyik legelterjedtebb automata lőfegyver a világon. A Kalasnyikov gépkarabély szerepel a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és az Iráni Forradalmi Gárda címerében is. Októberben megkezdték a Kalasnyikov-gépfegyver legújabb prototípusának kipróbálását az orosz hadseregben.
A legújabb verzió
(HVG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése