2013. december 7., szombat

Egy falu, ahol senkit sem kell segélyezni - egy gazdálkodó közösség


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_belecska5.jpgTolna megye legszegényebb vidékén egy háromszáz lelkes községben hét éve senki sem kapott rendszeres segélyt, mégsem zúgolódnak. A Heti Válasz megnézte, hogyan lehetséges ez. Egy szociális falugazdaság története.
A polgármester széttárja a karját, és nevet rajtunk. Azt mondja a mosolya: nem értenek maguk onnan a városból semmit. Mert itt van két állítás. 1. A környéken 20-30 százalékos a munkanélküliség. 2. Hiány van gyümölcsből, mert nagy az élőmunkaigénye, munkáskezet pedig alig kapni.
Azt hiszik, hogy ezek a tények ellentétben állnak egymással, hogy itt, Belecskán felborul a normál logika? Nem lehet egyszerre munkaerőhiány és -felesleg? Pedig a válságövezetek így működnek. És mi nemcsak értjük ezt, hanem ebből élünk. Így lehetséges, hogy bár a környéken hatalmas a munkanélküliség, a faluban egyetlen ember sem kap szociális segélyt. Immáron hét éve.

1998-ban kezdődött minden. Belecskára, ebbe a 300 lelkes Tolna megyei faluba vendég érkezett, egy kertészmérnök. Jakab Róbert, az állatorvosból lett polgármester (cikkindító fotónkon) arról panaszkodott régi ismerősének, hogy megszűnt az egykor virágzó termelőszövetkezet, a faluban 32 százalékos a munkanélküliség. A mintatehenészetből az új olasz tulajdonos kamionmosót akart kialakítani, a teheneket levágták, a 30 milliós fejőgépeket motorfűrésszel szabdaltatta fel, ám a marhák helyére nem fértek be a járgányok - hiábavaló volt a pusztítás.
A földekről is elbocsátották a parasztokat, mert az új tulajdonosok 30 hektáros táblákat hoznak létre - ahol korábban harmincan dolgoztak, ma egy traktoros is elég. Öt nap alatt felszántják, 15 nap alatt bevetik, aratásig még őt is elküldik munkanélküli-segélyre.
A kertészmérnökből is áradt a panasz. Tízezer eperpalántát rendeltek tőle, de mind a nyakán maradt. Óriási a kár, a szamócát ugyanis szeptemberben kell kiültetni, és akkor már május eleje volt, vagyis közelített az eperszüret ideje. Ki lenne az az őrült, aki megvenné tőle a fejletlen hajtásokat?

- Én - mondta a polgármester. - Ha elég jövőre, kifizetnem.

A szamóca-hadművelet

Így kezdődött minden, ezzel a bolond ötlettel. A munkavédelmi felügyelőség hüledezhetett volna, ha tudja, hogy négy segélyezett és az önkormányzat két hivatalsegédje másnap estére mind a tízezer tövet elültette a községháza addig parlagon fekvő kertjébe. Aztán a polgármester pályázaton megnyerte a palánták árát.
Egy évvel később már 55 ezer forintot hozott az eperültetvény, egy ember kéthavi segélyének megfelelőt, és a boltosok házhoz jöttek a csemegéért. Jakab Róbert úgy érezte magát, mintha megütötte volna a főnyereményt. Rájött, hogy a segélyezettek nemcsak vihetik a pénzt, de hozhatják is. Összeült a testület, és úgy döntöttek: gyümölcsfákat fognak ültetni. A rászorulók majd leszedik a termést. "És mi lesz, ha valaki nem akar dolgozni?" - kérdezték. "Annak nem fizetünk segélyt" - adták meg a választ.

A doktor úr, ahogy a faluban szólítják, igazi csodabogár, ütött-kopott kockaladával közlekedik, agyonmosott a pulóvere, és szemüvegkerete is 15 éve kiment a divatból, az asztalán pedig olyan összevisszaságban hevernek az iratok, mintha ráborult volna az iratszekrény. Ám annak, amit alkotott, az egész országból a csodájára járnak.
Négyszáz cseresznyefával és 800 meggyfával indítottak. Azután 1500 őszibarack-, 700 kajszi-, 800 körte-, 600 dió-, 400 alma-, 300 szilvacsemete következett. Az eperültetvényt megnégyszerezték, hét fóliasátruk van, harminc méter hosszúak, maguk termelik meg a palántákat is. Hét embert foglalkoztatnak piaci béren, 11-en vehetnek részt a sorsfordító-sorsformáló regionális programban; három hónap gyümölcstermesztői gyakorlati képzést kapnak, majd egy évig továbbfoglalkoztatja őket a munkaügyi központ. Emellett 23 tartós munkanélküli dolgozik náluk.

- Nincs feszültség. Ha valakinek nincs bevétele, hirtelen piszkos nagy munkakedve támad - summáz a polgármester. Megállunk az egyik önkormányzati földbirtok mellett. Két apró "szociális" traktorral hatan-nyolcan dolgoznak a földön, fűszerpaprikát és kelkáposztát palántáznak.

Rokkantakat a tűző napra

- Az elsők között kezdtem dolgozni az önkormányzatnál. Éppen még kaszálni nem köllött, de csináltam én már mindent, szántottam, raktam falat, pucultam is - utal rá Dernschner János, az egyik traktoros, hogy a téli hónapokban sem állnak le, akkor újítják fel az önkormányzati épületeket. János simítja el a rögöket, a másik traktor megy a nyomában, a vezetőnek háttal két asszony ül, ők adagolják a paprikatöveket a palántázógépbe. Két másik nő jár földig görnyedve a nyomukban.

- Foltolnak. Amit véletlen kihagy a gép, kipótolják - magyarázza Várnainé Varga Aranka, aki öt éve dolgozik itt. Hatvankétezer forintot visznek haza; ha segélyen lennének, 28 ezret kapnának.

- Éljen meg abból az, aki az íróasztal mellett kitalálta - fűzi hozzá Benedekné Mária.

- Nem a legkönnyebb munka, de jó látni, hogy amit csinálunk, abból lesz is valami - mondja az idősebb foltoló, és ránk szól, hogy lépjünk arrébb, mert a barázdában járunk, így visszafelé a traktor nem találja majd meg a nyomot.

Az országban 194 településen folyik egyéni szociális földprogram, ami annyit tesz, hogy a nélkülözők ingyen kapnak például egy malacot, és hozzá havi 50 kilogramm terményt. Ha felnevelik, sikeres a program. Ha megsütik - időnként az is előfordul -, akkor leírják kárként. Belecskán máshogy gondolkodnak: itt a falu szervezi a munkát és az értékesítést is, a polgármester írja a pályázatokat, az emberek pedig csapatban dolgoznak.

- Idén először éppen ezért maradtunk ki a támogatásból - panaszkodik a polgármester -, mert egyénekre írták ki a pályázatot. Rokkantakat, időseket, sokgyerekeseket támogatnak. Hát nézze meg, hol bírja ezt a munkát egy beteg ember, itt a tűző napon? Megélhetést kell adni, munkabért, és nem három hónapra, mert az olyan az embereknek, mintha orrba vágták volna őket.
Befektetésre is szükség van, a facsemetéket meg kell venni, a kerületet körbe kell keríteni, és addig is élni kell, amíg beérik a termés. Az állam 70 százalék támogatást ad a tartós munkanélküliek fizetéséhez, elég tehát a 30 százalékát kitermelni, és akkor a munkások már egy fillérbe sem kerülnek a falunak. Ahol a feltételek közül egy is hiányzik, ott hiába magas a munkanélküliség, nem lesznek a földeken munkáskezek - értjük meg lassan a helyi törvényeket.

Ám nem árt tudni, ha Belecska szegényei egész nap a tévé előtt hevernének, az állam a mostani költség feléből, vagy még kevesebb pénzből megúszná. Nem volt még olyan év, amikor a polgármester tízmillió forintnál kevesebbet nyert volna pályázaton. De nyernek, mert minden politikus imádja az aktív szociálpolitikai intézkedéseket, mert úgy érezheti, nem feleslegesen tölti a pénzt a nélkülözők önsorsrontó tömegébe. Ehelyett csupa hálás, szorgos szegényt támogathatnak, akik saját hajuknál fogva emelik ki magukat a segélyezettek közül.

- Tavaly már hétmillió forint árbevételünk volt, és négy év múlva önfenntartóvá válik a gazdaságunk. Ennyi idő kell még az ültetvények beéréséhez - jelöli meg a célt a doktor úr.

A legnehezebb az ellenérdekeltséggel való küzdelem. Az eperültetvényen dolgozó Szedeli Csilla gyermekétől az állam azonnal elvette az óvodai ingyenes étkezést, ahogy munkába állt. Most 62 ezer forintot keres, és hétezer forintot kell kifizetnie belőle.

- Így van ezzel a falu is. 2006-ban a munkanélküliségi ráta hat százalék alá esett, rögtön elvontak tőlünk 2,5 milliót - panaszkodik a polgármester.

Aszalás napenergiával

Szegényes házak között, gazban gázolunk. Szokatlan érzés, mert a kelet-magyarországi falvakban már úgy érzi az ember, hogy a tartós munkanélküliekkel egyenként fényesíttetik ki a fűszálakat. "Az árokpart megvár, mindenki a földeken van, mert az eső miatt késésben vagyunk" - mondja a polgármester. Kemenceszerű építményhez érkezünk, ez a legújabb szerzemény, a napkollektoros gyümölcsaszaló. Öt cserényben (hálós aljú fiókban) három nap alatt összesen 300 kilogramm terményt aszalnak. A sárgabarackért kilogrammonként 800 forintot is elkérhetnek, a fűszerpaprikáért 2500 forintot.

Búcsúzóul megnézzük a falu szarvasgomba-ültetvényét. Az ötven tölgyfacsemete hat év múlva kezd teremni, és 200 évig nő majd a gyökereknél a kilogrammonként 80-120 ezer forintot érő gomba.
"Majd 198 év múlva megjegyzi valaki: rendes volt a vén tökéletlen" - mondja önironikusan Jakab Róbert. Kételkedve hallgatjuk, de aztán arra gondolunk: azt ki hitte volna el neki, hogy a 32 százalékos munkanélküliséget hét év alatt a negyedére csökkenti úgy, hogy egy üzem sem települ a falujába?

Út a Jövőbe

Olyan országokkal kerültünk egy szintre a Gallup elégedettség felmérésében,mint Haiti,vagy Madagaszkár

Továbbra is Bulgáriában szenvednek a legtöbben, Magyarország pedig Haitivel holtversenyben a negyedik, idézi a Gallup felmérését az Index.hu. Magyarországon a megkérdezettek 32 százaléka állította azt magáról, hogy időnként szenvedésnek van kitéve. A lista első nyolc helyezettje közül messze nálunk a legmagasabb az egy főre jutó GDP.
A térségből rajtunk kívül egyedül Románia található az élbolyban, de ők is 5 százalékponttal mögöttünk, míg a gazdasági válság egyik legvitathatatlanabb vesztese, Görögország 26 százalékon áll.
A felmérésben a megkérdezettek saját magukat minősítették „szenvedőnek”, ez a tipizálás két kérdésre adott válaszok alapján állt elő. A Gallup azokat sorolta ebbe a kategóriába, akik egy 1-10-es skálán 4-re vagy annál kevesebbre értékelték a saját életükkel való elégedettségüket és a következő öt évre vonatkozó életkilátásaikat. A világ felnőtt lakosságára vetítve a felmérés szerint minden hét emberből egy szenved. Az arányok Dél-Ázsiában a legrosszabbak, itt 24 százalék az átlag, ezt követi a Balkán, a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes régiói 21 százalékkal.
(Origo)

Megfosztottság

Magyarországon a szegénységnek vagy a társadalmi kirekesztettség kockázatának kitettek aránya a válság kitörése óta nőtt az Eurostat adatai szerint. Míg 2008-ban ez a ráta 28,2 százalék volt, addig ez az arány 2011-ben 31 százalékra emelkedett, ahonnan tavaly tovább nőtt 32,4 százalékra. Így tavaly már 3,2 millióan voltak e kockázatoknak kitéve. Nem mi vagyunk a legrosszabb helyzetben: Bulgáriában ugyanez az arány 49 százalék, Romániában 42 százalék, Lettországban 37 százalék és Görögországban 35 százalék. Magyarország közvetlenül Litvánia után áll, a 6. legrosszabb helyen.
A magyarok 26 százaléka anyagilag nélkülöz, súlyosan deprivált. (depriváció: valamitől való megfosztottság) Hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos fizetési hátraléka van, anyagi okból nincs telefonja, színes tévéje, mosógépe, autója, nem megy nyaralni, nem eszik elég húst, nincs pénze arra, hogy rendesen fűtsön. Ha ezek közül négy igaz valakire, azt mondjuk róla, hogy súlyosan deprivált. Az EU 28 tagállamában mindössze 10 százalék tartozik ebbe a csoportba.
Sajnos ez a 10 százalék pedig a EU keleti gyarmatairól kerül ki. Az EU támogatások pedig azért érkeznek, hogy a kizsákmányolást fenntartó helytartóikat anyagilag támogassák. Hazánkban is csodálatos módon csak EU-s forrásból valósulnak meg beruházások, viszont az azokat megvalósító cégek a kormány érdekeltségi körébe tartoznak. Gyönyörűen híznak a milliárdosok bankszámlái, míg a nép egyre inkább elszegényedik. Látjuk, halljuk, tapasztaljuk. Csodaszámba megy, ha valakinek olyan munkahelye van, ahol nem minimálbérre van bejelentve és járulékokat is fizetnek utána. Rengeteg családnál a nyugdíjas korú rokonok váltak eltartókká, mert csak nekik van biztos jövedelmük, még ha az csekélyke is. Sorolhatnánk a nélkülözés fokozatait, melyeket a magyar dolgozónak és családjának kell elszenvednie, szégyenszemre. Ebből a helyzetből csak egy kiút van, méghozzá az, ha felszámoljuk a milliárdosok pártjainak korlátlan hatalmát, vele együtt a mindent megfertőző rablókapitalizmust. Túllépünk az országot megosztó jobb és bal politikai kategóriákon és népi alapú szocialista rendszert építünk fel, ahol a magyar dolgozónak és családjának nem kell többé nélkülöznie.
Budai Vendel

Grúzia majma Kijevbe érkezett, hogy támogassa a nyugatos csőcseléket

Mihail Szaakasvili korábbi grúz elnök Kijevbe érkezett, hogy támogassa az ellenzéknek nevezett nyugatról támogatott csőcseléket.
Már találkozott a ferde hajlamú, UDAR pártvezetővel, Vitalij Klicskóval, és megvitatták az ukrán fővárosban uralkodó helyzetet. ”Ukrajnának nincs más választása, mint Európa, mert ez az elvek és értékek választása” – mondta a volt grúziai atlantista helytartó és háborús bűnös az újságíróknak. Szaakasvili felszólalni készül a kijevi Euromajdanon.
Eközben Maia Panjikidze grúz külügyminiszter kijelentette, hogy Mihail Szaakasvili volt elnök álláspontja nem esik egybe a grúz kormány álláspontjával.
A posztszovjet térség deviánsai és nyugatos pribékjei úgy tűnik most Kijevben koncentrálódnak - ez akár előnyös is lehet, hiszen egyszerre az egész csürhét vagonokba lehet pakolni és útnak indítani Vorkutára – irányított, közhasznú munkára egy jól koncentrált helyre.


http://www.hidfo.net/2013/12/07/gruzia-majma-kijevbe-erkezett-hogy-tamogassa-nyugatos-csocseleket

Portugália harcol az EU uralma ellen

A portugál posta, a CTT dolgozói tiltakoznak az ellen, hogy a CTT eladja a 70 százalékban állami tulajdonban lévő posta részvényeinek eladását, ami része a portugáliai privatizációs folyamatnak. Portugália dolgozói nem akarják alávetni magukat az EU és az európai nagytőke akaratának. Portugália harcol.

Alázás

Ezek lesznek a napok, amiket visszasírunk majd, amikor már jegyre fogják adni az ételjegyet is. Naiv hostesst kitiltották a munkahelyéről, miután kiszúrták, hogy nyílt terepen kávézik: Egyszer volt-hol nem volt-, volt egy szép Auchan áruház, szép karácsonyi díszítéssel, nagy karácsonyi promóciókkal. Volt az áruházban jó pár karácsonyi hostess is, akiket azok a cégek fogadtak fel, akiknek a termékeit ez a szép áruház forgalmazza. És ezek az igencsak alulfizetett szép karácsonyi hostessek ott álltak a huzatos áruházban 7 -9 órát naponta, járkálnak a sorok között, megszólítják és informálják a vásárlókat, segítenek a választásban, átveszik a szintén alaposan leterhelt Auchanos eladóktól a terhet, és a műszaki – szépségápolási és egyéb háztartási gépeket szakszerűen bemutatják az érdeklődőknek. Egyszóval segítenek az értékesítésben, ezzel jócskán megnövelve az áruházak karácsonyi forgalmát. És mindez az áruháznak egy árva garasába sem kerül, hiszen a promótert tudvalevőleg nem ők fizetik, A hostessek elvégzik ezt a munkát, jól-és kevésbé jól, lelkesen vagy kissé fáradtan, és 10-15 nap után talán csöppet fásultan is.
Ám munkájukat közben a Nagy testvérek figyelik őket árgus szemekkel, kicsi kuckójukban üldögélve, és ha az ádáz hostess egy-egy kevésbé forgalmas időszakban csak úgy „néz ki a fejéből” vagy netalán iszik egy kortyot, akkor azonnal lecsapnak rá! Feljelentik az osztályvezetőnél, sőt mi több, az alábbiakban részletezett esetben a biztonsági őrök helyiségébe rendelik fel a bűnösöket.
Történetünk 2013. dec. 7-én kezdődött egy kies Pest környéki Auchan üzletben. A biztonságiak vezetője a képernyőjén egyszer csak meglátta, hogy az egyik hostess éppen egy másik promóter által kínált kávéból iszik. Ez valami akkora főbenjáró bűn volt, hogy haladéktalanul felrendelte az egész „lógós-munkakerülő” hostess bagázst a biztonsági irodába. Ott aztán alaposan megfélemlítették a szerencsétleneket verbálisan, fejükre olvasva, hogy megszegték az áruház kőbe vésett szabályzatát, és hogy ez nagyon komoly büntetést fog maga után vonni: KITILTJÁK őket az üzletből! Az egyik hostess – na nem a legkisebb, hanem éppen a legnagyobb- egy talpraesett, 30-as, gyerekes anyuka, aki éppen várandós a második babájával, oldani akarván a fenyegető szörnyű feszültséget, megjegyzi: „De nagy szerencse, hogy én nem ittam kávét, pedig pont készültem rá” Biztonsági fővezérnő összevonja a szemöldökét: „Már a szándék is büntetendő!”- jegyzi meg szigorúan.
Aztán elbocsájtják a megalázott és megszeppent társaságot. Másnap aztán hősnőnk – a 30-as várandós anyuka, hívjuk „B”-nek,- tudomásul véve az infókat, felveszi a munkát ebben az üzletben, dolgozik 9 órát, és igen szép forgalmat csinál az adott márka termékeiből.
Elélik 10 nap, és újból ebbe az áruházba osztja be a hostess iroda. B jókedvvel és tettre készen jelentkezik be a diszpécser szolgálatnál. Ott azonban közlik vele, hogy rajta van az üzletből KITILTOTTAK listáján, és nem mehet be dolgozni. Miért? – érdeklődik B, – mit tettem? Hát édesem, dec.7-én kávét ittál, és ez akkora kihágás, hogy ide többé nem teheted be a lábad!- jött a válasz.
B próbálja megértetni, hogy nem is ivott azon az ominózus napon kávét, és nem is ő volt a renitens hostess, de különben is, kéri azt a felvételt, amiben bizonyítják az ellene felhozott vádat. „A felvételt csak 3 napig tartjuk, de ehhez neked semmi közöd, menj innen a fenébe, de azonnal!”
B elámul és megdöbben ezen a hangvételen, de nem hátrál. Ragaszkodik hozzá, hogy beszéljen egy felettessel. Ekkor a biztonsági főnéni már eléggé ijesztően és fenyegetően lép fel. Megérkezik seniormanager asszony, aki közli, hogy a ráutaló magatartással –miszerint majdnem kávét inni is bűn, súlyosan megszegett áruházi szabályt (amiről speciel fogalma sincs sem hostessnek, sem hostess irodának), és azonnal menjen el, takarodjon, itt nem engedik dolgozni! Ekkora B sajnos elvesztette nyugalmát, és – talán állapotára való tekintettel is- zokogni kezdett. Körülötte fenyegetően, sőt úgymond „rámozdulva” tornyosul a biztonsági főnöknő! B nem hagyja magát, (nem megy el, ő dolgozni szeretne, kell a pénz is, stb,) kétségbe esve odahívja a férjét, aki 5 perc múlva megérkezik, és kérdőre vonja a biztonságiakat, hogy hogyan viselkedhetnek ilyen durván a várandós feleségével. Végül kisebb szócsata alakul ki közöttük, – semmi egyéb- ám a biztonságiak rendőr hívnak! Rendőrt hívnak a várandós hostessre, aki csak a munkáját akarta végezni, és nem hagyta magát kirúgni minden indok nélkül!
A történet itt még nem ért véget, de ebben a tanmesében nincs már sok hely. Hirtelen előkerült az alábbiakban bemásolt jegyzőkönyv – ami természetesen nem az ominózus napon készült el, hiszen nem írta alá senki a bűnösök közül, az áruház erről az EGET verő kihágásról nem értesítette sem a márkákat forgalmazó cég képviselőjét, sem a hostesst alkalmazó ügynökséget! A rendőr végül is elmondta B-nek és a férjének, hogy sajnos ebben az Auchanban a hasonló esetek minden naposak, hetente többször szállnak ki hasonló mondva csinált és megalázó helyzetek miatt.
Minden mesének vannak tanulságai! Ennek is: itt élünk a XXI.-ik századi demokráciánkban, ahol SS kápók módjára viselkedhetnek biztonságiak, ahol úgy lehet bánni egy hostessel, mint egy cseléddel, vagy mint egy rabszolgával, ahol az alárendeltbe a legalul lévő boldogan belerúg, mert végre valaki az Ő talpa alatt is van! Ahol a kiskirálykodó kicsinyes botcsinálta munkafelügyelő jóvoltából még az alkalmi munkavállalásból származó piszlicsáré jövedelmet is elveszítheti bárki, akinek a képe nem tetszik, vagy fel meri emelni a fejét! Akik ezt a nagyon kemény munkát, – nagyon kevés pénzért, de lelkiismeretesen ellátják, végigdolgozzák talpon a napi nem kevés munkaidőt, ők a minimális emberi tisztelet sem érdemlik meg? Eleve munkakerülőként, lógósként, rossz értelemben „csajként”, alárendeltként kezelik őket a legtöbb helyen. A vásárlók irányából folyamatosan visszautasításnak vannak kitéve, állandóan figyelik és ellenőrzik minden mozdulatukat. És akkor van egy ilyen kirívóan kritikán aluli helyzet, egy ilyen áruház, ahol a hatalom gyakorlása és az erő fitogtatása sokkal fontosabb, mint hogy a hostessekkel együtt működve, kollegiális légkört kialakítva azon dolgozna mindkét fél, hogy a lehető legnagyobb forgalmat érjék el, hogy a közös érdek az értékesítés és a sikeres promóció legyen.
Íme a BŰN: (a neveket, a hostessek megbízó cégeket kiixeltük.)
Jelentés
Tárgy: Promóterek viselkedése
Készült: Auchan XXXXXX Biztonsági Iroda

Mai napon 3 promóter az áruházi szabályzattal nem törődve, csoportosan „jól érezték magukat” ahelyett, hogy munkájukat végezték volna. A biztonsági kamera felvételei szerint nem zavartatták magukat tevékenységük közben. XXXXXX F. (Bxxx) a saját tulajdonú mobiltelefonján, egy közösségi oldalon szórakázott, YYYYY D.( Wxxxx) és ZZZZZ B. (Rxxxxx) éppen a vásárlók számára felállított kóstoltató pultnál érezték jól magukat. ZZZZZ B. még a kóstoltatott kávéból is éppen inni készült.
Ez a viselkedés mindhármuk részéről elfogadhatatlan. Állításuk szerint nem tudták, hogy ezen tevékenységek végzése számukra tilos. A három promótert a biztonsági irodába hozattuk, SSSSS Cs. senior managerrel elmagyaráztuk nekik, hogy viselkedésükkel megsértették az áruházi szabályzatot.

Mxxxx, 2013.12.07.
……………………..
diszpécser

Történelmi jelentőségűnek tartják a WTO világkereskedelmi megállapodást

A 160 ország szakminiszterének részvételével zajló konferencián egyhangúlag megszavazták azt az intézkedéscsomagot, amelytől szakértők a globális kereskedelem fellendülését várják. Még inkább liberalizálják a kereskedelmet...
A konferencia résztvevői elfogadták az áruforgalomra vonatkozó szabályokat, öt, agráriumot érintő dokumentumot szavaztak meg, köztük az élelmiszer-biztonsági megállapodást, illetve négy, a legfejletlenebb országok támogatásáról szólót.
Azután hozták tető alá az átfogó kereskedelmi megállapodást, hogy Kuba elállt az intézkedéscsomag elleni vétóval való fenyegetéstől. Kuba az utolsó percben közölte, hogy nem hajlandó elfogadni a megállapodást, mert az nem járul hozzá a szigetország elleni amerikai embargó feloldásához.
A bali konferencián született egyezség a WTO első globális kereskedelmi megállapodása a szervezet megalakulása, 1995 óta. Egyes becslések szerint a megállapodás akár 1000 milliárd dolláros növekedést hozhat a világgazdaságnak. A megállapodás emellett megmenti a szervezetet az összeomlástól, és újraéleszti a bizalmat az iránt, hogy a WTO a 12 évig tartó eredménytelen tárgyalások után mégis képes leépíteni a világkereskedelmet akadályozó tényezőket.
"Történelmünk során most első ízben a WTO valóban betartotta az ígéreteit" - hangoztatta Roberto Azevedo főigazgató a meghatottság könnyeivel küszködve.
A bali megállapodás-csomag révén pont kerülhet a világkereskedelem liberalizációjáról szóló dohai WTO-tárgyalásokra, amelyek 2008-ban rekedtek meg. A szombaton tető alá hozott átfogó kereskedelmi megállapodás lényege az, hogy a vámeljárások egyszerűbbé és átláthatóbbá tételével lebontja a nemzetközi áruforgalom fellendítése előtt álló akadályokat, felvázolja a világkereskedelem első globális reformját, és előirányozza a jogilag kötelező érvényű WTO-dokumentumok aláírását első ízben a szervezet megalakulása óta.
Roberto Azevedo november végén még úgy nyilatkozott, hogy 2013 végéig már nem lesz közös világkereskedelmi megállapodás. Arra figyelmeztetett, hogy a kudarcnak súlyos következményei lehetnek a világkereskedelemre nézve. Maga a WTO is rosszul fog járni, mert veszít a hitelességéből és esetleg már csak egyfajta kereskedelmi bíróságként fogják kezelni, nem pedig olyan fórumként, ahol kereskedelmi megállapodásokat tudnak kötni a tagok. Azevedo ezért mindent megtett a tanácskozás sikere érdekében, tíz héten át koordinálta Genfben a világ különböző pontjairól érkezett kereskedelmi diplomaták maratoni tárgyalásait.
A fejlődő országok, például India foggal-körömmel ragaszkodtak ahhoz, hogy csak lépésenként építsék le az agrárszubvenciókat. Négy év átmeneti időszakot kaptak, amíg még használhatják a hatósági árakat. Ezt egyebek között fejlesztési segélyek ígéretével próbálták ellensúlyozni a fejlett országok.
Vita tárgya volt a nemzetközi áruforgalom bürokratikus akadályainak leépítése, a vámszabályok módosítása is.
(napi.hu )

Az európai fegyveresek Szíriában veszélyt jelentenek Európára

Az európai iszlamisták, akik a külföldi támogatottságú fegyveresek között harcolnak a szír kormány ellen, potenciális veszélyt jelentenek az Európai Unióra és a szövetségeseire Franciaország és Belgium szerint. Csütörtökön Párizs és Brüsszel azt is kijelentette, hogy jelenleg 2000 európai harcol Bashar al-Assad kormánya ellen a Közel-Keleti Szíriában. Eközben szíriai jelentések szerint a külföldi fegyveresek száma folyamatosan növekszik.
A külföldi támogatottságú fegyveresek általában a török határon keresztül surrannak be az arab országba. Hivatalos török források szerint legutóbb 1100 Szíriába készülő fegyverest utasítottak ki az országból. Ezenfelül nyugati hírszerzési tisztviselők figyelmeztettek, hogy al-Qaeda közeli terroristák egy bázist hoznak létre Szíriában, mely fenyegeti az európai országokat. Egy kedden, a New York Times által közölt jelentés szerint amerikai tisztviselők azt mondják, hogy a helyzet kényszerítheti Washingtont a beavatkozásra, vagy a Szíriában tevékenykedő fegyveresek elleni csapással, vagy a szír kormánnyal való együttműködéssel. Brit hírszerzési források szerint több mint 300 brit harcol Assad kormánya ellen az arab országban.
A Scotland Yard terrorizmus elleni vezetője, Richard Walton azt mondta, hogy bizonyítékokkal rendelkeznek olyan britekről, akik a szír kormány ellen harcolnak, s európai országokban elkövetendő támadások utasításaival térnek haza. Andrew Parker, a brit hazai titkosszolgálatok (MI5) feje, november 7-én azt mondta, hogy „az Egyesült Királyság titkosszolgálata látott néhány száz embert az országból, akik rövid időtartamú utazásokat tettek Szíriába, majd visszatértek – sokan még mindig ott vannak és harcolnak.”
Az ENSZ által összeállított statisztikák szerint a 2011 márciusában kitörő felfordulás során több mint 100.000 embert öltek meg és több millió kényszerült elhagyni az otthonát.
Molnár Szabolcs



Szíria - Valódi terrorelhárítók


Az Abház hírügynökség (ANNA-News) haditudósító csoportjának újabb felvételén jól megfigyelhetőek a városi hadviselés modern jellegzetességei, melyet a Szír Arab Hadsereg harckocsizói és azzal közreműködő gépesített gyalogság és tüzérség mutat be számunkra. Damaszkusz egyik külső városrészében lévő, a külföldi zsoldban álló wahabista terroristák által megszállt terület felszabadítását láthatjuk a felvételen. A sűrűn beépített környezetben könnyű dolga van az ellenségnek, hiszen rengeteg búvóhely áll rendelkezésükre, melyeket az idővel arányosan megerődítenek, valamint egymással összekötnek különböző közlekedőjáratokkal. Ilyen esetben a falakat átvágják, hogy haladásuk gyors legyen az elhagyatott lakásokon át, míg nyílt területek esetén (utcák, terek) igyekeznek alagutakat ásni és azokban mozogni. A Szír Arab Hadsereg pontosan ezért igyekszik minél gyorsabban beavatkozni a terroristáktól fertőzött területen, és a lázadókat elűzni, de még inkább helyben megsemmisíteni.

Az ellenséges erő a sugárút mentén az úthoz közeli házakban, több tömb mély, ámde hevenyészett védelmet épített ki. Az úthoz közel a házak mélyén gyalogságot helyezett el, a távolabbi házakban pedig az azokat fedező kézi páncéltőrös és mesterlövészek foglaltak állásokat. A kormányerők páncélozott szállító harcjárműveken (BMP-2) juttatták a szélső házak közelébe a gyalogságukat. Ezek az adott háztömböt megtisztítják a terroristáktól, míg a szovjet gyártmányú T-72-es harckocsik a környéket biztosítják. (Magyarország, ez a gazdag és erős ország ilyen harckocsiból 77 db-ot ajándékozott el, 4 millió db lőszerrel együtt Iraknak, 2004-ben.)
A videóban jól megfigyelhetjük, amint a sebesülteket egy erre a célra átalakított BMP-vel szállítják el a helyszínről, azután, hogy a behatoló egység hat katonáját súlyosan megsebesítették és egy tisztet megöltek egy távolabbról működésbe hozott, épületben elrejtett aknával.
Jól látható, hogy a harckocsik a háztömböt övező utcákat és épületeket figyelik, és amint a terroristák megpróbálnak tömböt váltani és elmenekülni, a harcjárművek azonnal tüzet nyitnak és élőerő veszteséget okoznak nekik. (A videóban 6perc 40mp-től látható)
Közben a tüzérség tűz alá veszi a mélységben megbúvó ellenséges állásokat is, így védve a páncélosokat és a saját gyalogságot.
A kormányerők aktív felderítő tevékenységet folytatnak, így amint felfedi magát egy terrorista páncéltörős egység, azokra összpontosított tűzcsapást mérnek a lehetőségeiknek megfelelően. Ha közel van a saját egységekhez, akkor általában ezt a T-72-es harckocsi végzi el. Az akcióban résztvevők közt kiemelkedően fontos a kommunikáció, mely a rádióforgalmazás segítségével azonnali parancsokat közvetít, ezzel nagyban befolyásolva a művelet sikerét.
Érdemes megfigyelni, hogy a harckocsi gyakorlatilag folyamatos mozgásban van, ezzel nehezíti meg az ellenséges tűzvezetés pontosságát. A videóban látható, két alkalommal is célt tévesztett az ellenséges RPG páncéltörő rakéta. A terrorista mesterlövészek pedig igyekeznek a harckocsi kémlelőnyílásait tűz alatt tartani, abban valamilyen kárt tenni amennyiben erre lehetőségük van, így zavarva a harckocsizókat.
Amint egyszer így sikerült elfoglalni egy házat, háztömböt, azt elsőnek felderítik, az ellenséges élőerőtől megtisztítják, telepített robbanóeszközök után kutatva átvizsgálják, majd megkezdik az épület belsejében az erődítési munkálatokat. Ezek után rendezik soraikat, hogy a következő terrorelhárítási akciót végrehajtsák az országuk valódi szabadságáért küzdő szír katonák.
Budai Vendel


A szíriai lázadók bejelentették az apácák szabadon engedésének a feltételeit



Fotó: EPA

A szíriai ”Szabad Kalamuna brigádjai” csoport magára vállalta a felelősséget a Maloula falujában található kolostor 12 apácájának az elrablásáért, amely Damaszkusztól 60 km-re található.

Cserébe a lázadók ezer női fogoly szabadon engedését követelik a szíriai börtönökből – számolt be a libanoni Daily Star újság. A szabadon engedés feltételeit a női kolostor vezetőjének a katolikus egyház képviselőivel folytatott telefonbeszélgetése során közölték a Vatikánnal.
A fegyveresek azt állítják, hogy az elrabolt apácák biztonságos helyen tartózkodnak. (ruvr.ru )

Szíriai helyzetjelentés - a terroristák parancsot kaptak a keresztények kiírtására


Szíria, Saydnaayaa:
A szíriai kormányerőket Saydnaayaaba rendelték, hogy nyújtsanak védelmet az ott élő keresztényeknek, miután a SAA (=Syrian Arab Army, a szíriai kormányerők) hírszerzésének a tudomására jutott, hogy a környéken tartózkodó terroristák azt a parancsot kapták, hogy gyilkoljanak le minden keresztényt Saydnaayaaban és Ma'loolaaban.
Saydnaayaa (Saidnaya)
A parancs a terroristák egyik fő szponzorától, a szaúdi hercegről, Bandar Bin Shaytaantól jött egyenesen, aki közismert kisgyerekek molesztálásáról. Bandar kiadta a csatlósainak, az Al-Nusra frontnak és az Ahraar Al-Shaam brigádnak, hogy ne késlekedjenek, és hajtsák végre a népírtást. Erősen gyanítjuk, hogy emögött is izraeli érdekek állnak, hiszen Saydnaayaaban és Ma'loolaaban még Jézus Krisztus nyelvét beszélik, az arámit. Szokás szerint másokkal végeztetik el a piszkos munkát (ebben az esetben az idióta szaúdi herceggel), hogy ezek az ókeresztény települések, de legalábbis a lakosságuk és az ottani ókeresztény ereklyék végleg eltűnjenek a föld színéről, hogy immáron semmi se álhasson a "Jézus zsidó volt" hazugságdömping útjába.
Hídfő.net | Szíria,
Hídfő.net | Szíria,
Szíria, Saydnaayaa, a képeken a terroristák egyik célpontja, a "Mi Asszonyunk" kolostor látható.
Természetesen a szíriai keresztények válasza se maradt el. A Antiokhiai Ortodox Egyház damaszkuszi pátriárkája, Őszentsége Looqaa Al-Khoori, fegyverbe szólított minden keresztényt szíriából és a világból a hazájuk és a szent helyek védelmében a terrorista gyermekmolesztáló és nőerőszakoló zsoldosok ellen.
Jelentéseink szerint az Al-Nusra front jelenleg is ókeresztény relikviák elpusztításával és apácák gyilkolásával van elfoglalva Ma'loolaaban.
Nagy Kálmán