2013. december 7., szombat

Megfosztottság

Magyarországon a szegénységnek vagy a társadalmi kirekesztettség kockázatának kitettek aránya a válság kitörése óta nőtt az Eurostat adatai szerint. Míg 2008-ban ez a ráta 28,2 százalék volt, addig ez az arány 2011-ben 31 százalékra emelkedett, ahonnan tavaly tovább nőtt 32,4 százalékra. Így tavaly már 3,2 millióan voltak e kockázatoknak kitéve. Nem mi vagyunk a legrosszabb helyzetben: Bulgáriában ugyanez az arány 49 százalék, Romániában 42 százalék, Lettországban 37 százalék és Görögországban 35 százalék. Magyarország közvetlenül Litvánia után áll, a 6. legrosszabb helyen.
A magyarok 26 százaléka anyagilag nélkülöz, súlyosan deprivált. (depriváció: valamitől való megfosztottság) Hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos fizetési hátraléka van, anyagi okból nincs telefonja, színes tévéje, mosógépe, autója, nem megy nyaralni, nem eszik elég húst, nincs pénze arra, hogy rendesen fűtsön. Ha ezek közül négy igaz valakire, azt mondjuk róla, hogy súlyosan deprivált. Az EU 28 tagállamában mindössze 10 százalék tartozik ebbe a csoportba.
Sajnos ez a 10 százalék pedig a EU keleti gyarmatairól kerül ki. Az EU támogatások pedig azért érkeznek, hogy a kizsákmányolást fenntartó helytartóikat anyagilag támogassák. Hazánkban is csodálatos módon csak EU-s forrásból valósulnak meg beruházások, viszont az azokat megvalósító cégek a kormány érdekeltségi körébe tartoznak. Gyönyörűen híznak a milliárdosok bankszámlái, míg a nép egyre inkább elszegényedik. Látjuk, halljuk, tapasztaljuk. Csodaszámba megy, ha valakinek olyan munkahelye van, ahol nem minimálbérre van bejelentve és járulékokat is fizetnek utána. Rengeteg családnál a nyugdíjas korú rokonok váltak eltartókká, mert csak nekik van biztos jövedelmük, még ha az csekélyke is. Sorolhatnánk a nélkülözés fokozatait, melyeket a magyar dolgozónak és családjának kell elszenvednie, szégyenszemre. Ebből a helyzetből csak egy kiút van, méghozzá az, ha felszámoljuk a milliárdosok pártjainak korlátlan hatalmát, vele együtt a mindent megfertőző rablókapitalizmust. Túllépünk az országot megosztó jobb és bal politikai kategóriákon és népi alapú szocialista rendszert építünk fel, ahol a magyar dolgozónak és családjának nem kell többé nélkülöznie.
Budai Vendel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése