2012. július 14., szombat

Orwell gondolatrendőrsége a valóságban: A gondolatolvasó sisak

Emlékszünk George Orwell 1984-ének gondolatrendőrségére? Az egykor futurisztikusnak számító szervezet felállításához szükséges technológia újabb eszközét alkották meg egy „gondolatolvasó” sisak formájában. „A magánszféra legbelső területe az emberi elme. Ez a sisak ide hatol be,” nyilatkozta Eric Elbot, a gyártó Veritas elnök-vezérigazgatója.
A futurisztikus külsejű sisak fémkefe érzékelői leolvassák az agy reakcióját, miközben mondjuk bombaleírások vagy Osama bin Laden arca villan fel a sisak üvegének belsején. A gondolatolvasó sisak az „eseményhez köthető potenciálnak” nevezett (Event Related Potentials – ERPs) agytevékenység meghatározáson alapul. Amikor az agy felismer valakit egy konkrét, már sokak által dokumentált reakció jön létre, amit P300-nak neveznek. Amikor meglátunk egy arcot és felismerjük, hogy ez Jani, Mari vagy Anya, az agyunk címkével látja el a képet, amikor is az EEG szintje hirtelen esik, körülbelül 200-500 ezredmásodperccel az arc megpillantását követően. Az esés jelzi, hogy felismertük az illetőt. Ugyanez a reakció tapasztalható egy kép, tárgy, hely vagy akár név felismerésekor.
A felismerés emlékezésre utal, az emlék pedig ismeretet feltételez. A Veritas célja egy olyan elektroencephalogram (EEG) sisak létrehozása, ami segíthet az ellenség azonosításában.
De vajon kinek az ellenségéről van szó?
Természetesen a Veritas első vásárlója az Egyesült Államok hadserege lesz, de idővel „a rendfenntartó erők, büntetőjogi szervek és nagyvállalatok jelentkezésére is számít a cég. Előbb-utóbb a mobiltelefonokban is helyet talál,” mondja Elbot az IEEE Spectrum-nak. „Természetesen ez egy potenciális eszköz a gonosz kezében. Ha kizárólag a kormány rendelkezne vele, rendkívül veszélyes volna.”
Az EEG-vel eddig laboratóriumi „terrorista merényleteken” kísérleteztek, amelyek során megpróbálták azonosítani a résztvevőket és megállapítani ellenséges szándékukat. A Veritas azonban valódi terroristák fejébe szeretné nyomni a sisakot. Elbot elmondása szerint az amerikai hadsereg már élesben is bevetette a Veritas egyik korábbi eszközét, a BrainTruth-t (agyi igazság), hogy a Mexikóból az Egyesült Államokba tartó iráni ügynökök gondolataiban turkáljon.
Elbot úgy képzeli el a sisak jövőjét, hogy mondjuk Afganisztánban, felhajtják a gyanús elemeket és mindegyiknek sisakot nyomnak a fejébe, aminek segítségével a katonák azonnal meg tudják állapítani, hogy ellenséggel van-e dolguk vagy sem. Elbot reményei szerint az ősszel esedékes amerikai hadgyakorlatra elkészülnek a prototípussal.
Egy másik említésre méltó rendőrállami újítás a lézerszkenner, amit egy-két éven belül munkába állíthat az amerikai belbiztonsági hivatal az USA repülőterein. Az új szkenner egy kanadai cég fejlesztése és nagyságrendekkel gyorsabb és pontosabb a jelenleg használt hasonló berendezéseknél.
A lézeres spektrométer ijesztően hatékony, 50 méterről képes leszkennelni valakit, és molekuláris szintű információkat nyerni róla. A lézer adatait egy számítógép valós időben értékeli ki, és képes kimutatni már néhány molekulányi drogot vagy robbanóanyagot is. Vagy akár megmérni az ember adrenalinszintjét, esetleg megállapítja, mit reggelizett, a ruháján, vagy a bőrén levő, szabad szemmel nem is látható méretű morzsákból.
A Gizmodo szerint „az eszköz tízmilliószor gyorsabb és egymilliószor pontosabb, mint minden eddig használt rendszer, tehát nemcsak véletlenszerűen lehet vele néhány embert ellenőrizni, mondjuk egy repülőtéren, hanem minden, a hatótávolságon belül elhaladó személyt leolvas.
Hamarosan sem a molekuláink, sem a gondolataink, de még a szívverésünk sem lesz többé a magánügyünk. Az EFF arról adott hírt, hogy az Intel és az Apple is a szívhang felismerésen alapuló azonosító rendszerek alkalmazását fontolgatja. Az Apple esetében a szívhang az iPhone jelszavának helyébe lépne.
Ausztráliában egyes börtönökben alkalmaznak már ehhez hasonló technológiát, a börtön biztonsági kameráiban, és olyan érzékenyek, hogy egy egér szívverését is képesek „meghallani”.
A CSI rajongók csalódottak lesznek, de az egykor kétséget kizáróan tudományosnak gondolt törvényszéki módszerek ma már igencsak megkérdőjelezhetőek. Az FBI szép csendben elkezdte felülvizsgálni azt a több ezer esetet, ahol a gyanúsítottakat ilyen hibás törvényszéki bizonyítékok alapján ítéltek el.
„Ez a legnagyobb ítélet utáni felülvizsgálat kampány, amit az FBI valaha végzett. Minden hajszál és textil bizonyítékot megvizsgálunk, egészen 1985-ig visszamenőleg, és amennyiben a bizonyíték rendelkezésre áll, még régebbi eseteket is előveszünk,” írta a Washington Post.
„Az amerikai Igazságügyi Minisztérium illetékesei évek óta tudnak arról, hogy a hibás törvényszéki bizonyítékok ártatlan emberek elítéléséhez vezettek, de egészen mostanáig nem vizsgálták felül az ügyeket.”
Az ilyen és ehhez hasonló információk még aggasztóbbak, hiszen fennáll annak veszélye, hogy valakit „gyanús elemként” rögzítenek egy adatbázisban, mondjuk egy gondolatolvasó sisak vagy molekuláris spektrométer adatai alapján.
Azt egyelőre nem tudni, hogy egy embert el lehet-e ítélni ilyen „törvényszéki” bizonyítékok alapján, illetve, hogy használhatják-e az adatokat bűntettek megakadályozására, de az elég világos, hogy a gondolatrendőrség intézménye hamarosan megjelenik a színen. Orwell művéből tudjuk, hogy a gondolatrendőrség feladata a gondolatbűntettek felderítése és a gondolatbűnözők elfogása. A gondolatrendőrség külön figyelemmel kíséri mindazokat, akik a hivatalos irányelvektől eltérnek, és más fényben világítják meg a világ folyását.
Ilyen világban szeretnénk élni? Hol vannak az emberi szabadságjogok? Hol van a szólás szabadsága? Ezek az elvek lassan már csak régmúlt idők emlékeiként élnek tovább. 

Forrás: blogs.computerworld.com

Rák gyógyítása három perc alatt. A gondolat és a szív hatalma

A tudat hatalmát láthatod ezen a videón.

A telefontársaságod figyel téged!

Miféle adatokat gyűjtenek a telefontársaságok?

Malte Spitz mit sem sejtve kérte meg németországi mobilszolgáltatóját, hogy ossza meg vele a róla tárolt információkat. Több teljesítetlen kérés és egy per után Spitz kézhez kapott 35.830 sor kódot -- élete fél évének részletes, majd' minden percéről szóló beszámolóját.