2013. december 25., szerda

Moszkvai diktátumtól tartanak

Minszk és Asztana tartva Moszkva diktátumától csökkentené annak befolyását a 2015-re létrehozandó eurázsiai gazdasági szövetségben - értékelték vezető orosz lapok szerdán a szervezet létrehozásával kapcsolatos elképzeléseket.

Kedden az orosz fővárosban tartotta államfői szintű ülését az úgynevezett legfelső eurázsiai gazdasági tanács, amelyre nem csak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah államfő volt hivatalos. A Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámunió tagállamainak vezetőin kívül megfigyelőként részt vett rajta Szerzs Szargszján örmény és Almazbek Atambajev kirgiz elnök, valamint Mikola Azarov ukrán kormányfő is. A rendezvény keretében aláírták Örményország vámuniós csatlakozási menetrendjét.

A Kommerszant című tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap szerint nem ígérkeznek könnyűnek az eurázsiai gazdasági szövetség létrehozataláról jövőre folytatódó tárgyalások. Minszk és Asztana ugyanis ellenzik, hogy államaik szuverén jogosultságainak széles körét átadják a leendő szövetségnek. Ez ellentétes Moszkva álláspontjával, amely szerint az eurázsiai gazdasági szövetség létrehozatala csak a kezdete az integrációs folyamatnak, és nincs értelme a korlátozásoknak.

Moszkva egy az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjedő eurázsiai unióban gondolkodik.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő nemzetközi szervezetként látná inkább az eurázsiai gazdasági szövetséget, Nurszultan Nazarbajev kazah elnök pedig a szövetség létrehozatalának politikai síkra terelésétől óvott."Hozzunk létre gazdasági szövetséget, minden eljön a maga idejében" - mondta.

A Vedomosztyi című orosz üzleti-gazdasági napilapnak Vlagyimir Zsarihin, a Független Államok Közössége Intézetének igazgatóhelyettese kifejtette: a kazah elnök és a fehérorosz kollégája aggodalmainak egyszerű a magyarázata a nemzetek feletti szervezet jogosultságaival kapcsolatosan. A két országban ugyanis minden kompetencia az államfők kezében összpontosul és azt nehezen adnák át másnak. Szerinte aligha sikerül az eltervezett időre felállítani a eurázsiai gazdasági szövetséget.

A Nyezaviszimaja Gazeta cikkírójának véleménye szerint nyilvánvaló, hogy a vámuniót a Kremllel együtt létrehozó kazah elnök és a fehérorosz államfő is a lehető legnagyobb mértékben be akarja biztosítani magát Oroszország politikai befolyásának erősödésétől. Lukasenka és Nazarbajev egyben arra törekszik, hogy növelje országa erejét a vámunión belül és nemzetközi téren egyaránt. Ukrajna pedig megelégszik a megfigyelő státussal.


MTI-Stop

Moszkvában több zsinagógát nyitnak

Moszkvában 2014-ben 5-7 zsinagógáa nyílhat meg – hangoztatta moszkvai sajtókonferenciáján a Zsidó Hitközségek Szövetsége szervezet Rabbi Tanácsának elnöke, Berl Lazar. Berl Lazar szavai szerint az orosz főváros mindegyik kerületében kellene nyitni zsinagógát. De megérteni, hogy ezt egyeztetni kell a kerületek lakosságával.
Oroszország Hangja

SZABADSÁGHARCOS VEZÉRÜNK KEZÉBEN NINCS HATALOM


Kép: az első kép azt ábrázolja, amikor a vörösiszap ömlés helyszínén kiszáll a kocsiból, közben a gumicsizmáját fölhúzza, a következő Kisalföld kép, a szemle után, ahol látszik, hogy alig 20 centis iszapban gázolt, miközben több méteres iszap öntötte el a házak jó részét



MIÉRT NINCS HATALOM ORBÁN KEZÉBEN?
Rögtön meg is válaszolunk. Ne kelljen törnie a fejét a kedves olvasónak. Azért nincs valódi hatalom Orbán kezében, mert a kommunisták és cionisták markában van. Éppen olyan végrehajtó bábfigura, mint a jól ismert Obama elnök. Alig hogy 2010-ben kormányra került, jött a vörösiszap katasztrófa, ahol 10 halott és regeteg sebesült lett, akiket azóta sem kárpótoltak, a bűnöző cégvezetés sem került a rács mögé! Második képen, ugye emlékszünk? Március 15-én, amikor a hóvihar volt Szeretett Vezérünk a kocsijába fölvett egy fiatal párt, mint életmentő, de intézkedni azt nem tudott, amikor bekövetkezett a katasztrófa. Ez egy újabb tesztüzem volt a társadalom számára, a vörösiszap és a 2006-os Gyurcsány terror után. Az árvíz nem tesztüzem volt, ez természeti jelenség volt, ám Vezérünk állandóan repkedett a gátak között és intézkedett, csak arról hallgattak a  hősi hírekben, ha a lakosság nem segített volna mindenütt, akkor az állam nem védett volna meg bennünket.

http://amagyaroldal.hu/hirek/content/szabads%C3%A1gharcos-vez%C3%A9r%C3%BCnk-kez%C3%A9ben-nincs-hatalom

Zsidó mentett ki zsidó bünözőt


Kép: a PressTV képe balra, jobbra egy amerikai oldal a sapkás bűnözőt "üzletembernek" írja le, mögött az amerikai színész

AMIRŐL NÁLUNK HALLGATNAK
A hazai hírekben teljesen elhallgatják azt, hogy Amerika évek óta, mióta Morales az elnök, zsidó ügynököket és bűnözőket küld Boliviába, felforgatásra és bűnözésre. A boliviai hatóságok hiába fedezik föl ezeket, mert ezeket a zsidó ügynököket, bűnözőket a bolviai zsidók messzemenően támogatják, akárcsak a hirhedtté vált Rózsa Flores és Tóás-ügyben. Ez utóbbi figurát a hazai szennysajtó még mindig körömszakadtáig védi és az EU is kiállt az EU-terroristák mögött. Most a PressTV hozta a hírt, hogy a félzsidó amerikai színész kicsempészett Boliviából egy fogva tartott zsidó bűnözőt (Jacob Ostreichert), aki már az USA-ban van és éli világát. A múlt évben az alábbi félzsidó színész már összebarátkozott Morales elnökkel, aki fogadta is, de ez csak ürügy volt és arra szolgált, hogy a színész kipuhatolja a boliviai viszonyokat. Ahogy az alábbi hírből kiderül sikeres volt a mentőakciójuk.
Eközben a hollywoodi színész Sean Penn kiadott egy nyilatkozatot december 17-én, amiben bevallja, hogy ő volt az, aki Ostreichert egy ismeretlen helyre vitte az Egyesült Államokban. A bolíviai igazságügyi miniszter Cecilia Ayllon azt mondta, hogy igyekeznek Ostreicher kiadatását elérni. (Amerika nem fogja kiadni! A szerk.) Az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője Marie Harf tagadta, hogy ők lopták volna ki az országból a bűnözőt. Ő nyilván Perun keresztül ment ki és a konzuli tisztviselők Peruban nyújtottak neki konzuli segítséget, hogy visszatérjen az Egyesült Államokba. 2012 decemberében a zsidó fogoly (Az amerikai külügyes nevezte zsidónak a bűnözőt. A szerk.) kérésére Penn elutazott Boliviába, hogy intézkedjen a bolíviai elnöknél, Evo Moralesnél, hogy kérje Ostreicher teljes kiadását. Ostreicher azért került házi őrizetbe, mert kötvényekkel és hároméves pénzmosási csalásokkal foglalkozott, mielőtt elhagyta a dél-amerikai országot. A New Yorker nevű lap azt állította, hogy a boliviai hatóságok koholt pénzekről beszélnek. (PressTV, részlet és kép)
A kétszeres Oscar-díjas színészről: „Apai nagyszülei zsidó bevándorlók voltak Litvániából és Oroszországból, míg anyai ágról katolikus ír/olasz származású.” (wikipedia)
Az amerikai zsidók 90 %-a az egykori cári Oroszországból, kisebb részben a balti országokból meneültek a mocsok Amerikába még a XIX. század közepén és végén, aztán átvették a sajtó és pénzhatalmat rövid úton, a társadalmat megfertőzték és lezüllesztették. Az amerikai gengszterizmus is tőlük ered. Ezek a jelenségek a mai Magyarországon tökéletesen tettenérhetők.

Török igények?

Recep Tayyip Erdogan, a szíriai terroristákat támogató török miniszterelnök nemrégiben kijelentette, hogy Macedónia, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, valamint Nyugat-Trákia egy része ”valójában török területnek számítanak”. 
Törökország EU-csatlakozását többen ellenzik (nem csak gazdasági okokból), de ennek ellenére már most nyíltan előkerülnek a balkáni "hagyományos" török kapcsolatok, a múlt, és az ebből formált esetleges "jogok". Törökország, amely a szíriai keresztényeket írtó terroristákat támogatja, nem meglepő hogy újra növelné befolyását a Balkánon. De ebben legfeljebb csak az agymosott EU-fanok, az ottfelejtett iszlám testvéreik, és a cigányok támogathatják őket. Az összes többi népből, történelmi okokból igen erős ellenállást fognak kiváltani még akkor is, ha csak szóban lépnek fel. Köszönjük, elég volt a Bizánci császárság felszámolása, hazánk biológiai gerincének múltbéli megroppantása, a balkáni népek összekeverése, több jótéteményre nincs szükségünk. 
Úgy gondolom, hogy tágabb értelemben sem az EU-ra, sem Törökországra, sem Törökország barátságára, sem az iszlámra nincsen szüksége sem hazánknak, sem a Balkánnak, sem Európának. Ébresztő: Nyugat, Közép, és Kelet-Európára már gyakorlatilag megvannak a régi-új jelentkezők délről, és délkeletről! Ez a nyilatkozat is csak egy bizonyíték erre a sok közül. 
Amikor Törökországot bírálom valamiért, néhányan avval igyekeznek elhárítani, hogy ez a Törökország már nem az az Oszmán-birodalom, ami a hazánkat annó sanyargatta. Sőt, ráadásul még a rokonaink is, és szeretnek minket. Egyesek addig is elmennek, hogy a törökök valójában nem is voltak annyira rosszak, inkább a Habsburgok miatt pusztult el tartósan több mint a fele országunk. Örülök, akkor kérek szépen akciós kuponokat kebabra. Lehetnek még ilyen felfedezésre váró rokon-barátaink, gondoljunk csak a testvéri tatárjárásra. Ne is foglalkozzunk a máig is meredező kultúrális, vallási, civilizációs, geopolitikai, genetikai, és ezer kilométerekben mérhető különbségekkel, illetve távolságokkal. Dobjunk sutba mindent, ugorjuk át az elmúlt 1000 éves múltunkat, és azt a kevés, még valójában élő hagyományt ami összeköt minket a velünk mapaság még fokozottabban sorsközösségben élő szomszédos népekkel. 
Európának az európai hagyományokra, és az őshonos európai emberekre van szüksége - köztük ránk. Mert sem törökök, sem mongolok nem vagyunk, hiába is kárognak egyes soviniszták a szomszédos országokban. 
A Brüsszeli bürökrata banda, és az álmodozó EU várományosok (sajnos ebbe a sorba már Szerbia is belépett) számára keserű lesz az a pillanat, amikor végre be kell ismerjék: minden modern "új érték, elv, és terv" amit felállítottak maguknak, nemhogy működésképtelen, de súlyos katasztrófába, véres háborúk sorozatába sodorta az egész európai kontinenst. 
Vésztői Gyula

Devizás perek: Nem biztos, hogy azonnal aktuálissá válik az egész tartozás

Banki Adósok-devizaadósok

- A Kúria 2013.12.16-i döntése III. -


Az ECHO TV mai karácsonyi Bírósági Történetek műsorában elhangzott és bevágott vélemény szerint vigyázni kell a szerződés teljes semmisségének a kérdésével, mert azonnal aktuálissá válik az egész tartozás.

Véleményünk szerint, nem teljesen ilyen fenyegető ez a helyzet.

Ha a szerződés teljesen semmis, a helyzet véleményünk szerint a következő. Ilyenkor nem az eredeti állapotot kell visszaállítani, hanem el kell számolni a feleknek egymással, mivel az adós a legtöbb esetben már tulajdont szerzett, benne lakik.

Az elszámolás során viszont a semmisség miatt az utólagos bármilyen című tőke és törlesztőrészlet emelés olyan befizetéssé válik, amely túlfizetésként beszámítható a tartozásba.

Így az eredeti tőketartozás és tisztességes mértékű kamat mellett kell elszámolni, amely azt jelenti, hogy az eredeti tőkéből lejön a teljes eddig befizetett bármilyen című összeg. A különbözet a tartozás és nem a bank által felturbósított és mindenfajta kamattal, költséggel stb.-vel többszörösen megemelt összeg

Amennyiben a semmis szerződős szerkesztésével a szerződés teljes érvénytelenséget okozó bank még bizonyítható kárt is okozott, úgy még a kár összege is betudható a tartozásba. Tovább menve mivel ez egy külön bírósági eljárás is lehet, a lecsökkentett tartozásra kérni lehet a hosszú távú részletfizetést is.

Bp. 2013.12.25.
Czirmes György

Ismét nevetséges és aljas módszerekkel operálnak

Nagy címlap mondattal jelenik meg a századvég alapítvány felmérésében, hogy az emberek 90 százaléka egyetért a kormány intézkedéseivel. Ki az a hülye, aki ne értene egyet azzal, hogy a rezsiköltségét csökkentsék? Ki lenne olyan lökött, hogy ne értene egyet azzal, hogy az orvosokat itthon kell tartani? Természetesen az nem volt benne a kérdések között, hogy egyet ért-e az új adófajtákkal, hogy egyet ért-e a minimálbér megadóztatásával, amivel tízezer forintokat vettek el emberektől, ráadásul a legkisebb keresetűektől?
Sok jó intézkedés történt, de még több ostobaság. Ez a fajta működés pont olyan, mint amikor az kivégzésre várótól megkérdezik, hogy golyó vagy kötél, utána meg arra hivatkoznak, hogy ő kérte a golyó általi kivégzést... pedig igazából mi elengedtük volna. Ez az egész grafikon gyártás, kimutatás hamisítás, csaló közvélemény kutatások firkálása annyira jellemzően cionista hatalmi hazudozás, hogy nyugodtan mondhatjuk: tipikus zsidó módszer. Eszköze a hazugság, célja a hatalom. Kész. Ezzel rövidre is zártuk a jelenlegi politika lényegét. Ha bárki azt hiszi, hogy ez a rendszer működőképes, vagy megjavítható, az a legnagyobb tévedésben él.
Legalább annyi lenne bennük, hogy ilyenkor, szent karácsony ünnepekor nem borítják a trágyalevet a képünkbe. Legalább ilyenkor kussolnának be. De nem. Egyszerűen nem megy, mintha kényszer lenne rá. Ahogy Hofi mondta: képtelen rá, hogy igazat mondjon csak hazudni tud, annyira rááll a szája.
Még csodálkoznak, hogy az emberek szemében a politika a legocsmányabb dolog, és a politikusok a legelítélendőbb népség.

http://www.hidfo.net/2013/12/25/ismet-nevetseges-es-aljas-modszerekkel-operalnak

Eltávozott az egyik legbefolyásosabb cionharcos

Életének 84. évében visszatért a pokolba Edgar Bronfman milliárdos a Zsidó Világkongresszus egykori elnöke. Kelet-európai zsidók gyermekeként Montreálban született, később amerikai állampolgár lett és a szeszesital-birodalma révén hatalmas vagyont szerzett. Jelentős részesedést kapott az olaj-és vegyiparban is. A vagyonnal párhuzamosan nőtt a befolyása is, így aztán a cionizmus egyik patinás élharcosa lett. A Zsidó Világkongresszus elnöke 1981-től 2007-ig.  Tevékenyen részt vett a kétpólusú világrend lebontásában. A gorbacsovi Szovjetunióból való zsidó(tőke) kivándorlást szorgalmazta az amerikai kormányon keresztül, siettetve ezzel az egykori szovjet birodalom szétesését. Ezen akciójának van magyar vonatkozása is. Hazánk akkori miniszterelnöke, Németh Miklós, tevékenyen segítette ezt a műveletét (diplomáciai kapcsolatok felvétele, stb.).
Hídfő.net | Eltávozott az egyik legbefolyásosabb cionharcosBronfman szerint Németh Miklós áruló tevékenységéért hálául "bármilyen izraeli kitüntetést megérdemel".
Elnöksége alatt Bronfman a svájci bankokat nyomás alatt tartotta, hogy egymilliárd dollár kárpótlást fizessenek a holovallás szentjeinek. Nem meglepő, hogy ennyi jó szolgálat után a szabadkőműves Clinton a lehető legmagasabb polgári személyeknek adható kitüntetésben részesítette. Végezetül annyit, hogy az általa sokat emlegetett emberiség elleni bűnöket nem, vagy nem csak fegyverekkel lehet elkövetni. Az emberiség eme "szép" példánya bőven kimeríti a fent említett fogalmat a Soros és a Lantos félékkel együtt.
Dévai István

Vlagyivosztoktól Lisszabonig?

Moszkva és Minszk 2020-ig szóló haditechnikai együttműködési megállapodást kötött. Az egyezményt szerdán az orosz fővárosban írták alá a két ország államfőinek jelenlétében. Az Orosz-Fehérorosz Szövetségi Állam legfelső államtanácsának ülését követően az illetékes tárcavezetők azt a dokumentumot is ellátták kézjegyükkel, amely szerint jövőre Minszk kétmilliárd dollár (mintegy 434 milliárd forint) kölcsönt kap, amelyet tíz év alatt kell visszafizetnie. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Fehéroroszországnak a világpiaci folyamatok miatt van szüksége az újabb pénzügyi segítségre.
Oroszország nemrég Ukrajnának is jelentős pénzügyi támogatást nyújtott. Az orosz-ukrán államközi bizottság múlt keddi ülését követően Putyin bejelentette, hogy a nemzeti jóléti alap eszközeiből 15 milliárd dollár (mintegy 3200 milliárd forint) értékben ukrán államkötvényeket vásárolnak. Pénteken Oroszország 3 milliárd dollárnyi értékben jegyzett ukrán eurókötvényeket.
A tanácskozás után Aljekszandr Lukasenka fehérorosz államfő bejelentette, hogy az új év előtt sikerült rendezniük a vitás kérdéseket, és “Fehéroroszországnak nincs több kérése”.
Minszk és Moszkva kapcsolatait az utóbbi hónapokban megmérgezte úgynevezett Uralkalij-ügy. Vlagyiszlav Baumgertnert, a világ egyik legnagyobb káliumtrágya-gyártó vállalatának vezérigazgatóját augusztusban őrizetbe vették a fehérorosz fővárosban, s hivatali visszaéléssel vádolták meg, mert felmondta az együttműködést a fehérorosz Beloruszkalijjal. A férfit csak november végén adták ki Oroszországnak, ahol szintén büntetőeljárást indítottak ellene.
Lukasenka a moszkvai tanácskozáson arról is beszélt, hogy a 2000-ben létrehozott orosz-fehérorosz szövetségi államalakulatnak a jövőbeni integrációs folyamatok motorjává kell válnia, és nemcsak a volt Szovjetunió térségében, hanem az egész világon “Lisszabontól Vlagyivosztokig”. A fehérorosz államfő ezzel a Vlagyimir Putyin által szorgalmazott elképzelésre, az eurázsiai unió tervére utalt.
(MTI)


Bal-Rad komm : A legfelső eurázsiai gazdasági tanács keddi, moszkvai ülésén aláirták Örményország csatlakozási szerződését a vámunióhoz. A tanácskozáson a vámunió tagállamainak elnökei, valamint az örmény és a kirgiz államfő is részt vett.
Logikusnak látszik, hogy Ukrajna “sem kerülheti el sorsát”-és csatlakozni fog a-nyugodtan kijelenthetjük-nem csupán gazdasági szervezethez.
Az egykori Szovjetuniót négy tagköztársaság alapitotta. Belorusz, Kazahsztán, Oroszország és Ukrajna.
Ugyanez a négy ország mondta ki a Szovjetunió megszűnését!
E négy ország közül három: Belorusz, Kazahsztán és Oroszország már javában szervezik az Eurázsiai Vámuniót. Amennyiben Ukrajna is csatlakozik-és miért is ne tenné?-ismét egy táborban a Nagy Négyes.

“…szövetségi államalakulatnak a jövőbeni integrációs folyamatok motorjává kell válnia, és nemcsak a volt Szovjetunió térségében, hanem az egész világon “Lisszabontól Vlagyivosztokig”. A fehérorosz államfő ezzel a Vlagyimir Putyin által szorgalmazott elképzelésre, az eurázsiai unió tervére utalt.”
Északkeleti határunknál egy régi-új ismerős integet?


Aláírták Örményország csatlakozási menetrendjét a Moszkva vezette vámunióhoz

Aláírták Örményország csatlakozási menetrendjét a Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz.
A dokumentumot a legfelső eurázsiai gazdasági tanács keddi, moszkvai ülésén hagyták jóvá. A tanácskozáson a vámunió tagállamainak elnökei, valamint az örmény és a kirgiz államfő is részt vett.
Szerzs Szargszján örmény elnök szeptemberi moszkvai látogatása során jelentette be, hogy országa csatlakozni kíván a Moszkva irányította szervezethez. Igor Suvalov orosz első miniszterelnök-helyettes kijelentette: körülbelül fél évre van szükség ahhoz, hogy megvizsgálják, fennállnak-e a feltételei Örményország vámuniós tagságának.

MTI
Bálint József írása:
Van Németországban egy közpénzekből és magánadományokból támogatott alapítvány, amely évente díjaz elegáns és újszerű környezetvédelmi projekteket, találmányokat. A díj neve: GreenTec-Awards. A díjakat óriási médiafelhajtás mellett adják át egy TV-gálaműsor keretében. A szabályok úgy rendelkeznek, hogy két díjazottról a zsűri, egyről pedig a közönségszavazatok döntenek. A szervezők komoly dilemma elé kerültek, amikor ez év június 7-én szembesültek a közönség akaratával. Eszerint a díjazottak közé került a Berlini Szilárdtest-Magfizika Intézet szabadalmaztatott találmánya, a Dual-fluid Reaktor (DFR). A feltalálók szerint evvel a szabadalommal évmilliókra megoldódna nemcsak Németország, hanem az egész világ olcsó atomenergia-előállítása. Ennél a reaktortípusnál nincsenek radioaktív fűtőelemek. A nukleáris energiát megolvasztott plutóniumklorid és uránklorid sók adják, így eleve ki van zárva egy Csernobil vagy Fukushima típusú nukleáris katasztrófa lehetősége. A reaktornál az eddigi reaktortípusokkal ellentétben el van különítve a hűtés, és energiatermelés. Ez többszörösére emeli a reaktor hatásfokát, 1 eurocent/kWh alatti áramtermelést tesz lehetővé. A szabadalom további előnyei:
- Fel tudja használni energiatermelésre az eddigi atomerőművek hulladékát. - Nem termel évezredeken keresztül sugárzó hulladékot. A reaktor végtermékei 300 év múlva veszélytelenné válnak, nincs szükség szuperbiztos végleges lerakókra. - Urán mellett tóriumot is tud használni. - Mellékesen lehetővé teszi benzint helyettesítő mesterséges folyékony üzemanyagok gazdaságos gyártását. - És mindezt plusz széndioxid-termelés nélkül teszi. Természetesen egy ilyen szabadalomnak nemcsak egyszerűen gazdaságossági, hanem nemzetbiztonsági jelentősége is van. A projekt katonapolitikai vonzata: az eddigi reaktortípusok melléktermékként olyan uránt és plutóniumot termelnek, amelyek felhasználhatók atombomba gyártásához. Ez a reaktortípus ilyen mellékterméket nem termel. Elképzelhető, hogy az Atlanti-óceán túlsó partján bizonyos körök aggódva figyelik a németek újabb húzását, amely veszélyezteti a dollár-olaj monopóliumra felépített hegemóniájukat, megnehezíti továbbá újabb atombombák építését. Magától értetődő, hogy nem tilthatják meg nyíltan legnagyobb és leghűségesebb európai szövetségesüknek, hogy evvel a projekttel foglalkozzanak. A színfalak mögött azonban nyilván lázasan keresik annak lehetőségét, hogy azt elgáncsolják. Itt egy kis kitérő következik. Aki kételkedik abban, hogy Amerika féltékenyen figyeli bárkinek, még szövetségeseinek is energiapolitikai lépéseit, és ha érdekei úgy diktálják, burkoltan beavatkozik, az emlékezzen a németországi hecckampányra az elmúlt század nyolcvanas éveiből. A nyugatnémet politika egy új típusú atomreaktort, az ún. "gyors szaporítót" kívánt energiatermelésre üzembe állítani, amely nemcsak U235 izotópot, hanem a jóval gyakoribb előfordulású U238-at is fel tudja használni energiatermelésre. Az erőmű 1985-re készült el Kalkarban, a holland határ közelében és óriási mértékben függetlenítette volna Németországot a külföldi energiaimporttól. Ekkorra azonban a Zöldek, és a nézeteiknek készségesen teret adó sajtó már olyan mértékben ellenséges hangulatot teremtettek a reaktortípus ellen, hogy a politika több éves habozás után 1991-ben véglegesen döntött, hogy az elkészült atomerőművet nem helyezik üzembe. Kalkarban a nyolcvanas években napirenden voltak a tüntetések a civilek, Zöldek, alternatív szervezetek (a "hasznos idióták";) részéről, a rendőrségnek óriási erőket kellett összevonnia az objektum védelmére. A beruházás a német történelem legnagyobb gazdasági fiaskója volt. Hétmilliárd márkát emésztett fel, éves fenntartási költsége ezután is 100 millió DM-et tett ki. Több mint 10 évnek kellett eltelnie, míg a német közvélemény megtudhatta, hogy Amerikából diszkréten befolyásolták nem csak a német belpolitikát, de a szólamok szintén élesen Amerika-ellenes Zöldeket is. A párt kulcsfigurája, Joschka Fischer is kapott rendszeres apanázst a tengerentúlról. Térjünk vissza 2013-hoz és a Dual-fluid Reaktorhoz. A helyzet megértéséhez tudni kell, hogy Fukushima ürügyén a Merkel-kormány célul tűzte ki az atomenergia-termelés teljes leépítését. Ez megint csak egy olyan lépés, hogy az USA, Franciaország, Nagy-Britannia, Japán, Kína röhögnek a markukba. A sajtó ehhez muníciót szolgáltatva tovább szítja az atomenergia-ellenes közhangulatot. A GreenTec-Awards ezek után ahelyett, hogy tapsikolt volna egy ilyen környezetbarát atomenergia-termelő projekt láttán, igen furcsa lépésre szánta el magát. Utólagosan megváltoztatta a kiírási szabályokat, és arra hivatkozva, hogy végső soron mindenről a zsűri dönt, törölte a Dual-Fluid Reaktort a díjazottak közül. A projekt benevezői, a Szilárdtest-Magfizika Intézet munkatársai az alapítványnak ezt a döntését bíróságon támadták meg. Az illetékes berlini bíróság az intézetnek adott igazat, és kötelezte az alapítványt, hogy engedje a DFR-projektet az eredeti kiírásnak megfelelően az augusztus 31-i gálaműsorban szerepelni. A GreenTec-Awardsnak az utolsó pillanatban mégiscsak sikerült egy feljebbviteli bíróságon ezt a döntést megtorpedóznia. Az intézet természetesen ez ellen is fellebbezett, de a döntésre már nem kerülhetett sor augusztus 31-e előtt. Ám mindevvel a GreenTec-Awards illetékesei, illetve a háttérből irányító erők óriási öngólt lőttek. Míg korábban szakmai berkeken kívül senki nem tudott a DFR-projektről, a furcsa bánásmód miatt egy csapásra közismertté lett. A főáramú sajtó is több esetben foglalkozott úgy a technológiával, mint a nevében környezetbarát, tetteiben evvel ellentétes módon cselekvő alapítvánnyal. Töredezni látszik továbbá a korábban egységes atomenergia-ellenes konszenzus is, főleg műszaki, gazdasági szempontok miatt kérdőjelezik meg a Merkel-kormány döntésének helyességét.

Magához tért az ukrán kormány!

Összesen 36 személynek, köztük Mihail Szaakasvili grúz exállamfőnek, valamint amerikai és európai uniós tagországok állampolgárainak tiltotta meg a beutazást Ukrajnába a külügyminisztérium és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).
A Kommerszant-Ukrajina című lap újság szerint Oleh Carjov kormánypárti parlamenti képviselő állította össze a listát az országban nemkívánatos személyekről, akik szerinte veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Írásos megkeresésében kérte a külügyi tárcát és az SZBU-t, hogy az említett személyeknek tiltsa meg a beutazást Ukrajnába. Utóbbiak a lap értesülése szerint jóváhagyták a képviselő listáját.
Persona non grata

A nemkívánatos személyek között a volt grúz elnök mellett több grúz állampolgár, továbbá amerikai és európai politológusok szerepelnek. Köztük van Andreas Umland ismert német politológus is, aki értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az ukrán hatóságok “nemkívánatos személynek” minősítették. Megjegyezte, hogy tudományos írásaiban többet bírálta az ellenzéki nacionalista Szabadság (Szvoboda) pártot, mint az ukrán vezetést.
Szaakasvilit – aki egyébként nemrég járt Kijevben, és beszédet mondott a Függetlenség terén az európai integrációért és hatalomváltásért demonstrálók előtt – az őt hatalomra segítő, tíz évvel ezelőtti grúziai bársonyos forradalomban betöltött vezérszerepe miatt nevezte nemkívánatosnak a lista készítője.
Médiaértesülések szerint egy grúz tévériportert, aki szintén szerepel a “feketelistán”, már december 21-én visszafordítottak a kijevi Boriszpil nemzetközi repülőtérről.
Klicsko nem hagyta szó nélkül

Az ukrán ellenzék képviselői rámutattak arra, hogy komoly nemzetközi következményei lehetnek az említett külföldiek beutazási tilalmának. Valentin Nalivajcsenko, a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) párt parlamenti képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy három esetben tilthatják meg az Ukrajnába történő beutazást külföldieknek: ha az illető nemzetbiztonsági kockázatot jelent, illetve ha terrorista vagy más bűncselekménnyel hozható összefüggésbe.
“Amennyiben az SZBU jóváhagyta Carjov listáját, úgy a nemzetbiztonsági szolgálat a Régiók Pártjának politikai motivációja alapján cselekszik” – hangsúlyozta a képviselő. Hozzátette, hogy a diplomáciában alapvető elv a kölcsönösség. Eszerint ha az ukrán szervek alaptalanul tiltották meg a beutazást bárkinek a listán, akkor nem kizárt, hogy az illető hazája hasonló válaszlépést tesz.
(hir24)

A lengyeleknek több eszük van?

Lengyel Solaris midibuszokat állítanak forgalomba Budapesten, miután ez a cég nyerte el a BKV használt midibuszok beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárását – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A Solaris 1996-ban kezdte a gyártást, akkor, amikor az Ikarust Magyarországon kivégezték. A lengyeleknek több eszük van?