2013. december 25., szerda

Vlagyivosztoktól Lisszabonig?

Moszkva és Minszk 2020-ig szóló haditechnikai együttműködési megállapodást kötött. Az egyezményt szerdán az orosz fővárosban írták alá a két ország államfőinek jelenlétében. Az Orosz-Fehérorosz Szövetségi Állam legfelső államtanácsának ülését követően az illetékes tárcavezetők azt a dokumentumot is ellátták kézjegyükkel, amely szerint jövőre Minszk kétmilliárd dollár (mintegy 434 milliárd forint) kölcsönt kap, amelyet tíz év alatt kell visszafizetnie. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Fehéroroszországnak a világpiaci folyamatok miatt van szüksége az újabb pénzügyi segítségre.
Oroszország nemrég Ukrajnának is jelentős pénzügyi támogatást nyújtott. Az orosz-ukrán államközi bizottság múlt keddi ülését követően Putyin bejelentette, hogy a nemzeti jóléti alap eszközeiből 15 milliárd dollár (mintegy 3200 milliárd forint) értékben ukrán államkötvényeket vásárolnak. Pénteken Oroszország 3 milliárd dollárnyi értékben jegyzett ukrán eurókötvényeket.
A tanácskozás után Aljekszandr Lukasenka fehérorosz államfő bejelentette, hogy az új év előtt sikerült rendezniük a vitás kérdéseket, és “Fehéroroszországnak nincs több kérése”.
Minszk és Moszkva kapcsolatait az utóbbi hónapokban megmérgezte úgynevezett Uralkalij-ügy. Vlagyiszlav Baumgertnert, a világ egyik legnagyobb káliumtrágya-gyártó vállalatának vezérigazgatóját augusztusban őrizetbe vették a fehérorosz fővárosban, s hivatali visszaéléssel vádolták meg, mert felmondta az együttműködést a fehérorosz Beloruszkalijjal. A férfit csak november végén adták ki Oroszországnak, ahol szintén büntetőeljárást indítottak ellene.
Lukasenka a moszkvai tanácskozáson arról is beszélt, hogy a 2000-ben létrehozott orosz-fehérorosz szövetségi államalakulatnak a jövőbeni integrációs folyamatok motorjává kell válnia, és nemcsak a volt Szovjetunió térségében, hanem az egész világon “Lisszabontól Vlagyivosztokig”. A fehérorosz államfő ezzel a Vlagyimir Putyin által szorgalmazott elképzelésre, az eurázsiai unió tervére utalt.
(MTI)


Bal-Rad komm : A legfelső eurázsiai gazdasági tanács keddi, moszkvai ülésén aláirták Örményország csatlakozási szerződését a vámunióhoz. A tanácskozáson a vámunió tagállamainak elnökei, valamint az örmény és a kirgiz államfő is részt vett.
Logikusnak látszik, hogy Ukrajna “sem kerülheti el sorsát”-és csatlakozni fog a-nyugodtan kijelenthetjük-nem csupán gazdasági szervezethez.
Az egykori Szovjetuniót négy tagköztársaság alapitotta. Belorusz, Kazahsztán, Oroszország és Ukrajna.
Ugyanez a négy ország mondta ki a Szovjetunió megszűnését!
E négy ország közül három: Belorusz, Kazahsztán és Oroszország már javában szervezik az Eurázsiai Vámuniót. Amennyiben Ukrajna is csatlakozik-és miért is ne tenné?-ismét egy táborban a Nagy Négyes.

“…szövetségi államalakulatnak a jövőbeni integrációs folyamatok motorjává kell válnia, és nemcsak a volt Szovjetunió térségében, hanem az egész világon “Lisszabontól Vlagyivosztokig”. A fehérorosz államfő ezzel a Vlagyimir Putyin által szorgalmazott elképzelésre, az eurázsiai unió tervére utalt.”
Északkeleti határunknál egy régi-új ismerős integet?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése