2008. november 18., kedd

Jobboldal a költségvetési szigor mellett


The Guardian
Gordon Brown saját elveinek mond ellent, amikor az államadósság terhére történő adócsökkentés szükségességéről beszél - írja David Cameron, az ellenzéki Konzervatív Párt vezére a baloldali lap véleményrovatában.
A brit miniszterelnök korábban többször megígérte, hogy felhagy az adócsökkentést és az állami kiadások növelését egyszerre ígérő felelőtlen retorikával. Leszögezte, hogy a költségvetési szigorból nem enged, és nem a kiadások növelésével akar úrrá lenni a recesszión, hiszen az az ország gazdaságának hosszú távú stabilitását veszélyeztetné. Most mégis adócsöketési tervekkel és az állami kiadások növelésével állt elő, pedig a gazdaság teljesítménye aligha teszi megalapozottá a terhek enyhítését és a kiadási oldal növelését.
Cameron elismeri, hogy kivételes esetben egy politikus rákényszerülhet, hogy korábbi elveivel ellentétesen cselekedjen. A jelenlegi helyzetben azonban rossz döntés a költségvetési szigor lazítása. A miniszterelnök által beígért adócsökkentés és kiadásnövelés a költségvetési egyensúly romlásával, és az államadósság növekedésével járna. Pedig az államadósság már most is 2400 milliárd font, az újabb kölcsönnel járó magasabb terhek miatt a gazdaság csak tovább lassulna. Ráadásul - jegyzi meg a tory ellenzéki vezér -, az adócsökkentéssel nem lehet úrrá lenni a válságon. Japán is ezzel próbálkozott a '90-es években, de hiába.
A konzervatív politikus arra is felhívja a figyelmet, hogy Gordon Brown gazdaságélénkítő programtervezete akár még a válság fokozását is előidézheti. A költségvetési egyensúly romlásával és az adósság növekedésével csökkenhet a befektetők bizalma, amit az alapkamat emelésével lehetne ellensúlyozni. Így viszont nehezebb lenne hitelhez jutni, márpedig a pénzügyi válság legfőbb oka éppen a hitelek elapadása, illetve a túlzott eladósodottság volt.
Cameron szerint a kormány akkor járna el helyesen, ha befagyasztaná az állami kiadásokat, ideiglenesen eltörölné a helyi adókat és csökkentené az általános forgalmi adót. Ezek a lépések nem terhelnék meg a költségvetést, és segítenék a munkahelyteremtést.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/nov/18/comment-labour-conservatives-tax-cuts