2013. október 11., péntek

Európa ébred

A kutatások szerint egyre erősebb Németországban és Franciaországban a szélsőjobboldali erők tevékenysége, és ezzel egy időben növekszik társadalmi támogatottságuk is.
A német törvényhozás mindent megtesz a hazafiak aktivitása ellen és komoly lépéseket tesznek a mindennapok megnehezítése érdekében.
Egy hónappal ezelőtt 700 rendőrt vetettek be a német bajtársak begyűjtésére.
Ennek ellenére az utcai demonstrációk nem csökkenek és az internetes aktivitás is nő, melyre a kimutatások szerint egyre nagyobb az érdeklődés.
Franciaországban is nő a nacionalisták tevékenysége, aktív propaganda háborút folytatnak a bevándorlókkal szemben.
Viszont az igazi pofont a liberális hatalomnak az a közvélemény kutatás adta ami a napokban látott napvilágot. A francia Nemzeti Front ha ma tartanának európai parlamenti választásokat, akkor még a most hatalmon lévő kormánypártot is verné. Az elmúlt hónapban 3 százalékot javítottak támogatottságukon.
Mind a két országban rengeteg a bevándorló. Hatalmas problémát jelentenek a szinesbőrű idegenek és a muzulmánok.
Európa szép lassan ébred! Észre kell venni, hogy nemzetek, kultúrák válnak semmivé! Keresztény világunk dől össze vész el a történelem sűrűjében!
Nem hagyhatjuk!
Éljen a nemzetek Európája!
Alföldi Pál

Orosz retorzió a legnagyobb hazai húsipari cég ellen

Fokozott laborellenőrzést vezettek be az orosz hatóságok a legnagyobb hazai húsipari vállalkozásnak számító, kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft.-vel szemben. Az olasz tulajdonú cégnek intézkedési tervet kell kidolgoznia a felmerült kifogások megszüntetése érdekében.

Az orosz hatóságok tavaly júniusban a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Pick Szeged Zrt. exporttevékenységét függesztették fel, most viszont a Pick a retorziókat megúszta.

Időről-időre ellenőrzik az orosz hatóságok az exportjogosítványokkal rendelkező magyar húsipari cégek termékeit - közölte az agrarszektor.hu érdeklődésére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A vizsgálatok egy-egy vállalatra eseti jelleggel külön is kiterjednek.

Az egyik legutóbbi ellenőrzés után az oroszok a Hungary Meat termékével kapcsolatban éltek kifogással, majd fokozott laborellenőrzést vezettek be a kiskunfélegyházi vállalat termékeivel szemben - erősítette meg értesüléseinket a VM. Az intézkedés azonban nem jelenti azt, hogy megvonták volna a társaság exportengedélyét. A lépés megfelel az orosz fél ilyen esetekben követett eddigi gyakorlatának - fogalmazott a tárca.

Már itt is van a hivatalos értesítés

Az orosz hatóságoktól már meg is érkezett a döntésről szóló hivatalos értesítés, amelyet a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal szakigazgatási szerve (élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága) vizsgál meg. A cégnek intézkedési tervet kell készítenie, amely biztosítja, hogy a felmerült - közelebbről nem részletezett - kifogást képes kiküszöbölni.

A vállalat intézkedési tervét a magyar hatóság megküldi az orosz társhatóságnak, amely az értékelés után dönt arról, hogy továbbra is fenn kívánja-e tartani a fokozott laborvizsgálatot.

Ma az árbevételt tekintve a Hungary Meat számít a legnagyobb hazai húsipari vállalkozásnak a Csányi-tulajdonú Pick Szeged Zrt. mögött. Az olasz Piero Pini érdekeltségébe tartozó kiskunfélegyházi cég tavaly 92,7 milliárd forintos árbevételt ért el, míg a Pick csak 57,8 milliárdot.

Tavaly a Picket ugráltatták

Az orosz hatóságok legutóbb tavaly június 14-én éppen a Pick ellen éltek retorzióval, és akkor a szegedi társaság exportjogosítványait fel is függesztették. Azóta ez az intézkedés - közölte a VM - már nincs érvényben, bár a felfüggesztésről szóló bejegyzés a Pick központi telephelyének neve mellett ma is szerepel az orosz exportjogosítvánnyal bíró hazai cégekről készített kormányzati tájékoztató listán.

Az orosz hivatalos adatok szerint egyébként ma összesen tizenegy hazai húsipari vállalat szállíthatna termékeket Oroszországba. Az összesítés a nagyobb vállalatok között - a Hungary Meat és a Pick mellett - tartalmazza a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft.-t és az olasz tulajdonú, kaposvári Kométa 99 Zrt.-t is. Ugyanakkor az orosz lista sem naprakész, mert például szerepel rajta a ma már nem termelő Kapuvári Hús Zrt. és Debreceni Hús Zrt. is.

Most már újra fontos az orosz piac

Mint ismert, a kormány az utóbbi időszakban kiemelt figyelmet fordít a magyar-orosz élelmiszergazdasági kapcsolatok fejlesztésének. Oroszország volt a díszvendége a nemrégiben megtartott 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárnak (OMÉK), Magyarország pedig az októberi moszkvai Arany Ősz élelmiszeripari kiállításon kap kitüntetett figyelmet.

Tavaly a két ország közötti, 11,6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalomból 3,3 milliárd dollár volt a magyar export, és 8,3 milliárd dollár az import. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szeptemberben, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság budapesti ülését követően arról számolt be, hogy az év első öt hónapjában 11 százalékkal nőtt a magyar export, és csökkent a magyar szempontból negatív szaldó. Közlése szerint az élelmiszeripari és mezőgazdasági export több mint 20 százalékkal nőtt, és meghaladta a 125 millió dollárt.
Agrár Hírek

„A középosztály felemelkedése” Latin-Amerikában?

Az október 10-én Washingtonban „A középosztály felemelkedése” címmel tartott rövid beszámolót és fórumot a Világbank. Az eseményen a nemzetközi pénzügyi szervezet Latin-Amerikáért és a Karib-térségért felelős alelnöke, Hasan Tuluy bejelentette, hogy „a középosztály immáron meghaladja a szegények számát Latin-Amerikában.”
A Világbank elnöke, Jim Yong Kim a derűs hangvételhez hozzátette, hogy ma négy latin-amerikaiból csupán egy él szegénységben, és hogy csökken az egyenlőtlenség. Kim úgy fogalmazott, hogy a szegénység visszaszorulása kétharmad részben a gazdasági növekedésnek, egyharmad részben pedig a célzott szegénységcsökkentő programoknak köszönhető.
A Világbank rendezvényének nem minden felszólalója volt annyira bizakodó az elmúlt évtizedben Latin-Amerikában végbement társadalmi haladás mélységét és tartósságát illetően. Enrique V. Iglesias, az Ibero-amerikai Együttműködési Titkárság főtitkára megjegyezte, hogy a középosztály életszínvonalának növekedése törékeny, és elveszhet, ha a gazdasági növekedés lassulni kezd Latin-Amerikában. Ezzel kapcsolatban a fórum résztvevőinek többsége azt tartotta, hogy egyre nagyobb a valószínűsége.
Az ezt követő beszélgetés során, amelyet Moisés Naim, az El País újságírója moderált, a fórum résztvevői számos komoly fenntartást fogalmaztak meg a latin-amerikai társadalmi gyarapodást illetően. Nancy Birdsall, a Globális Fejlődésért Központ elnöke felhívta figyelmet az „új osztály” gyakran mellőzött, ámde gyorsan növekvő csoportjára. Ez azokat az embereket jelenti, akik nem szegények, de nem is tartoznak a középosztályhoz. Marta Lagos, a Latinobarómetro közvélemény-kutató szervezet ügyvezető igazgatója is kiemelte ezt a clase bajót (alsó- vagy munkásosztályt). Ma a clase bajóhoz az összes latin-amerikai közel tartozik, mondta Lagos.
A Világbank meghatározása szerint a középosztályhoz az tartozik, aki legalább 10 amerikai dollárt keres naponta. De ez az összeg, 3.650 dollár PPP (vásárlóerő-paritás, olyan arányosítás, ami tükrözi a vásárlóerőben fellépő egyes országok közötti különbségeket) egy évben, nem az a pénzügyi küszöbérték, amiről azt gondolnánk, hogy belépést biztosít a középosztályba. Valóban, elképesztő, hogy a Világbanknál bárki azzal próbál érvelni, hogy ez így van. Ahogyan valaki a közönségből fogalmazott, azok az emberek, akinek ennyi bevételük van „piszkosul szegények.”
A közönség egy másik tagja felhívta a figyelmet a nagy jövedelemkülönbségekre, amelyek Latin-Amerikát jellemzik, helyesen megjegyezve, hogy Chilében a lakosság egy százalékához folyik be a bevételek 30 százaléka. A jövedelemeloszlás továbbra is Latin-Amerikában a legegyenlőtlenebb a világon.
Nancy Birdsall egyetértett ezzel az értékeléssel, és hozzátette, hogy ő is „aggódik a folytatódó egyenlőtlenség” miatt. Miközben a „feltételes osztályátlépő programok nagyszerűek”, mondta, „nem elegendőek. Itt az ideje, hogy foglalkozzunk a jövedelem- és hatalomkoncentrációval.” Ehhez, tanácsolta Birdsall, komoly adóbeszedésre lesz szükség a latin-amerikai felső középosztálytól és az elit csoportoktól, amelyek kifejezetten aluladóznak a világ átlagához képest.
Ez egy okos ajánlás, de talán még ez sem elég. Üdítő lenne, ha a Világbank őszintébben tudná kifejezni aggodalmát azok iránt a hétköznapi férfiak és nők iránt, akik minden nap azért küzdenek, hogy rendes életet biztosítsanak a családjuknak. Időnként a Világbank még mindig tartózkodónak tűnik, és olyannak, akinek nincs kapcsolata a külvilággal. Washingtonból beszél Latin-Amerika szegényeiről, de nem sok szívből jövő aggodalmat mutat a sorsuk iránt. Tíz dollár egy nap nem a középosztály.
Dr. Ronn Pineo, a Townson Egyetem történelem tanszékének vezetője
(latin-amerika.hu )

A Moszad képes válságokat kirobbantani az arab világban? Igen, állítja egy izraeli tábornok

A Moszad egy rendkívül hatékony kémhálózatot épített ki az arab országokban, embereit egészen az államok csúcsaira helyezve el, nevezetesen Marokkóban, Tunéziában, Egyiptomban, Libanonban, Szíriában, Jemenben és Irakban, legalábbis Amosz Jadlin tábornok, az izraeli katonai titkosszolgálat (Amon) volt vezetője szerint, aki leleplezését az izraeli 7-es tévécsatornán osztotta meg a publikummal.

Jadlin szavait a londoni Al Quds Al Arabi napilap idézi: "Izrael több arab országban rendelkezik ügynökökkel a politikai, gazdasági, kulturális és társadalmi élet különböző szintjein, akik Izrael javára ténykedhetnek, de ugyanakkor károkat is okozhatnak. (...) Képesek vagyunk törzsi és felekezeti viszályok, valamint társadalmi feszültségek szítására és fokozására, és így belső nyomás alatt tartani ezeket az országokat".

Okos fegyverek oktalan embereknek a pusztításhoz

Okosfegyverek: már ilyen kategória is van. Linux operációs rendszer fut rajtuk és lényegében majdnem mindent elvégeznek a lövész helyett.
Nemrég még fantasztikus filmekben láthattunk megoldásokat arra, hogy a célzás folyamatának leggyengébb láncszemét, tehát az ember teljesítményét javítsa fel valamilyen nagytudású szuperfegyver. Manapság viszont már létezik konkrét példa is arra, hogy okostelefon, okosóra és egyéb kütyük után sajnos mesterlövész puskákban is okos bővítéseket találhatunk. Naná, hogy az Egyesült Államokban fejlesztették...
A TrackingPoint nevezetű cég bejelentette, hogy hat olyan úgynevezett okosfegyvert szállított le kipróbálásra az Egyesült Államok hadseregének, melyek közül a legolcsóbb 10 ezer dollárba (2,25 millió forint), a legdrágább pedig 27 ezer dollárba (6 millió forint) kerül. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mitől okosak ezek a fegyverek, illetve, hogy miért kerülnek ilyen sokba?


Nos, a TrackingPoint okosfegyvereiben egy miniatűr számítógép teljesít szolgálatot, mely Linux operációs rendszert futtat. A csúcstechnológiás lőfegyverek a lövések leadása előtt monitorozzák a helyszíni körülményeket, így például a légköri adatokat, a hőmérsékletet, a nyomást, a célpont távolságát, majd pedig ezek ismeretében kiszámolják, hogy pontosan hogyan, s milyen módon kell elvégezni a lövést. A felhasználónak lényegében nincs más dolga, mint virtuálisan megjelölni a célpontot, ezt követően a rendszer elvégzi a szükséges beállításokat, végül pedig csak meg kell húzni a ravaszt. Az alábbi, erkölcsileg megkérdőjelezhető videón egy 12 éves kislány talál el egyszerűen különféle célpontokat, akár 1000 yardnyi, azaz majdnem egy kilométeres távolságból. Akadnak egyébként a cégnek olyan kisfilmjei is, ahol afrikai vadászatokkal promózzák a fegyvert, ezt már végképp nem akartuk használni a cikkben.

A puskákba integrált kamerák képét akár egy távoli tableten, vagy okostelefonon is figyelemmel lehet kísérni, illetve akár videófelvétel is készíthető magáról a lövésről és annak hatásáról. Egyelőre csak bízni tudunk abban, hogy az elkövetkezendő években a YouTube-on nem szaporodnak majd el az ilyen és ehhez hasonló videók, illetve kíváncsian várjuk, hogy az USA katonaságánál vajon mennyire válnak majd be az első okosfegyverek.

Az USA csődhelyzete

A már hosszú évek óta lebegtetett csődhelyzet és a kiszivárogtatott adatok alapján megindult mendemondák alapján az USA megint belekezdett a rendes színjátékába az állam fizetésképtelenségéről. Vehető ez komolyan? Nem igazán, ha arra gondolunk, hogy úgyis annyi pénzt nyomtatnak, amennyit akarnak, és ebből a tőzsdeárfolyamokat is bármeddig fenn lehet tartani, és bármekkora pénzügyi felvásárlásokat lehet csinálni. A trükkökkel persze többszörösen is lehet variálni, hiszen a mesterségesen kialakított pánikhelyzetben az eső részvényeket olcsón fel lehet vásárolni, azután pedig a "végül is semmi baj sincs" jellegű nyilatkozatok és a szükséges intézkedések megtétele után többszörös áron el lehet adni. És máris százmilliárdok áramlottak az USA-ba, és mégsem történt valójában semmi. Lehet trükközni a többi pénz árfolyamával is, nem ez lenne az első eset, hogy mellékesen majdnem becsődöl egy-két ország a spekulánsok játékai miatt. Lehetnek "elhibázott" monetáris és egyéb gazdaságpolitikai döntések is (egy ilyen nagy varázslat készül például Japánban is, de a görög példa is előttünk van a rövidtávú, méregdrága hitelekkel, ami mindenkinek jó, csak a görögöknek nem) bizonyos országokban, csődközeli állapotokat hozva létre, ahol valahogy megint az USA fog jól járni. Nos, a lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen. Esetleg még egy multi is csődbe mehet, és egy országnak megfelelő méretű költségvetése egyszerűen csak eltűnik valahol. 
No de mi eredményezhet valóban csődhelyzetet és okozhat csődöt az USA-ban?
Ugyanaz, ami a Szovjetunió esetében. Az okok közt elsősorban az árulás, a titkosszolgálati manipulációk, a központi irányítás gyengesége, az eszmeiség hanyatlása jöhet szóba. A Szovjetunióban bőségesen voltak demokrácia-párti neoliberális hajlamú (buzi és erkölcstelen) zsidók és a hozzájuk hasonuló és őket majmoló követőik. Magukat briliánsan előadó gondolkodók (szociológusok, közgazdászok, politikusok), akik meg tudták magyarázni, hogy ami mindenkinek rossz, az valójában milyen jó - vagyis a hazudozás nagymesterei voltak. A CIA különféle emberjogi aktivistákon, szabadkőműveseken keresztül nagyon sok munkatársat, szövetségest szerzett, akiknek bőven érdeke volt szolgálni egy hazug propagandát. Elég jól meg kellett szervezni az átmenetet, hogy egycsapásra gördülékenyen menjen minden, majdhogynem puskalövés nélkül induljon a keleti blokk kifosztása. A központi irányítás gyengeségét jól jelezte, hogy pont Gorbacsov volt a bomlasztás egyik legfőbb létrehozója, végrehajtója. Az úgynevezett diktatúrákban, köztük hazánkban is, a pártok első embere nem volt elég erős ahhoz, hogy ezeket a szerveződéseket leverje, a liberális szellemiséget megfékezze, kiszorítsa, és egy erős szociális politikát biztosítson a jövőnek, vagy nemzetérdekű tevékenységbe kezdjen.
Ezek közül milyen tényezők jellemezhetik az USA-t most? Árulásról tulajdonképpen nem beszélhetünk, mert az USA egész léte egy árulás minden isteni és emberi érték és az egész emberiség ellen. Az árulás a vérükben, a szellemiségükben, a viselkedésükben, a tetteikben, a hazugságaikban, mindenütt ott van, még a szeretetükben, a barátságukban és a jóindulatukban is. Az árulók általában ártanak valakinek, de az árulók elárulói csak az igazságért tehetnek ilyet, mert különben jó barátságban megmaradnának a többi áruló között. Titkosszolgálati manipulációk szóba jöhetnek, mivel az USA gazdaságilag, katonailag már kisebbségben van egy jóval nagyobb hatalmú tömörülés mellett. Régebben talán azt mondhattuk volna, hogy sok lúd disznót győz, de a hasonlatban már csak az USA nevezhető disznónak, a ludak helyét egy medve, egy sárkány és egy griffmadár vette át. A disznónak nem sok esélye maradt.
A központi irányítás gyengeségét a néger törzsfőnök és a mellette vinnyogó őszhajú majom személye jól jellemzi. Bizonytalanok, tétováznak, hibákat követnek el. A fosztogatás mellett komolyabb dolgokra mintha nem futná az erejükből. Hiába na, az USA igazi csődje a romlás szellemiségének gyengülése. Ez a szellemiség a csúcsra jutott a szabadkőműves álomban, a neoliberális új világrendben, az amerikai demokratikus mocsokban. A cionista, holokausztos terrorban. A hitbéli elfajzások világában, a fogyasztói társadalomnak nevezett állatias vágyak zsarnokságában, a buzeránsok vonulgatásában, nők és gyermekek mészárlásában. A csúcsra jutott, és ezzel lerombolt már mindent, amit tudott. Mivel a rombolásból erő nem származik, ezért minden rombolásnak vége szakad egyszer.
Mivel az USA minden téren csődben van, a problémák pénzügyi megoldása látszatmegoldás. Valószínűleg már csak azért is tétováznak a legegyszerűbb döntés meghozatalával, mert már külföldről is odaszóltak nekik a hitelezőik, hogy nem kellene tovább feszíteni a húrt, és még többet lopni, sikkasztani a világ többi részétől. Aztán lehet, hogy mégis megengedik nekik. A nagyobb befektetők is lehet, hogy már inkább az USA-n kívül keresnek helyet a pénzüknek. Miért is ne tennék? Ha egyszer másutt már az üzleti lehetőségek is jobbak, miért ne mennének máshová? A szabadkőműves csodaállamot meg egye meg a fene, ahol van. A cionistáknak, ha dönteniük kell az álmaik és a pénzük közt, a pénzüket fogják választani. Alkalmazkodni fognak, mert ezt kell tenniük.
Tamási Attila

Világpénz lesz a kínai jüan?

350 milliárd jüanos megállapodást kötött a pekingi jegybank az Európai Unió központi bankjával. Ez a hatalmas összegű megállapodás, amelynek értéke euróban 45 milliárd, "megkönnyíti a kereskedelmi műveletek finanszírozását Kína és az Európai Unió között." – írta az Új Kína Hírügynökség.

Ez pedig egy újabb lépés lehet a kínai jüan teljes konvertibilitása felé- hangsúlyozza a pekingi jegybank közleménye, amelyet a már említett hírügynökség ismertet.

Peking fokozatosan kívánja ilyen swap ügyletekkel megerősíteni a jüan helyzetét a világpiacon. A swap ügylet nem más, mint valamely pénzügyi instrumentum - általában deviza, értékpapír vagy kamat - cseréjére vonatkozó olyan összetett megállapodás, amely rendszerint egy azonnali és egy határidős adásvételi ügyletből, illetve több határidős ügyletből tevődik össze és jövőbeni pénzáramlások cseréjét vonja maga után.

Az óriási összegű ügylet jelentőségét különösen az adja, hogy ezzel a módszerrel ki lehet kerülni az amerikai dollárt, amely jelenleg a világpénz szerepét játssza. Korábban 100 milliárd jüanos hasonló megállapodást kötött a pekingi jegybank Indonéziával, és kisebb összegű swap ügyletben állapodott meg a magyar és az albán jegybankkal- tette hozzá az Új Kína hírügynökség.

Forrás: asiaport.hu

További részletek: Komlomedia

Valutacsere-megállapodást kötött az EU és Kína


Kína és az Európai Unió 350 milliárd jüan (45 milliárd euró, 13,27 billió forint) névértékű valutacsere-megállapodást kötött - jelentette pénteken a kínai média, hozzátéve, hogy ezzel Peking nagy lépést tett valutája nemzetközi szerepének növelése érdekében.

kina

A sportra szánt költségvetési összeg jövőre legalább a duplájára nő

Soha nem látott összegeket fordít a jövő évi költségvetés a sportra. Az államháztartás közel 170 milliárdot szán sport és szabadidős tevékenységekre, a sport közvetlen támogatására mintegy 108 milliárdot terveznek, melynek legnagyobb hányadát, 82 milliárdot létesítményfejlesztésekre költenek.
Jövőre, rekordméretű összeget, 168,6 milliárd forintot tervez az államháztartás a kormány a sport és szabadidős tevékenységekre és szolgáltatásokra – áll a 2014-es költségvetés tervezetében, a funkcionális, pénzforgalmi szemléletű kiadásokat tekintve. 2012-ben ez az összeg még 69,2 milliárd forint volt, az idei évre pedig 73,4 milliárdot terveztek. Így egy év alatt 2,3-szorosára nőtt az említett terültekre tervezett összeg.
A közvetlenül a sportra fordított összegek mintegy 108 milliárd forintra tehetőek, (ezenkívül 2014-ben a sport javára az államháztartás mintegy 50 milliárd forintnyi társasági adóból befolyt összegről mond le), de ezenkívül is vannak még kisebb sportcélra is fordítható tételek a tervezetben. Az idei büdzsében mintegy 35 milliárd forintot terveztek közvetlenül sportcélokra (az oktatási kulturális és sport PPP-programokra még együtt mintegy 21 milliárdot szántak). Igaz év közben többször is átutaltak a kormányzati tartalékból, hol a nehéz helyzetbe jutó kluboknak, hol létesítményfejlesztésekre, hol sportesemények rendezésére százmilliókat, összesítve milliárdos tételeket. Így is azt lehet mondani, hogy az idén is rekordméretűnek minősülő összegek a sportra jövőre legalább megkétszerődnek, közel megtriplázódnak.
A gigantikus emelkedés főként a létesítményfejlesztéseknek köszönhetőek, mivel a kormány erre célra egyedül mintegy 82-83 milliárd forintot szán (az idei évre mintegy 15 milliárdot terveztek). A tervezett beruházások közül kiemelkedik a Nemzeti Olimpiai Központra tervezett 20,268 milliárd forint. A fővárosi Istvánmezőn tervezik többek között megépíteni a stadion a stadionban koncepcióval az új 65 ezres Puskás Ferenc Stadiont. A régi és az új aréna lelátói közötti területen több sportág számára építenek ki edzőtermeket, versenypályákat, mélygarázst, fitneszközpontot, szállodát, konferencia központot, üzleteket. A Puskás Stadion környékén lévő 38 hektáros területen lévő sportlétesítményeket is (többek között Millenáris Velodrom, Körcsarnok, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok) felújítanák, de építenének egy úszó és vízilabdacentrumot, atlétikai pályákat, kiszolgáló létesítményeket, parkolókat is. 2017-ig erre az istvánmezei fejlesztésekre összesen 128 milliárdot terveznek.
A kormány és a Magyar labdarúgó-szövetség (MLSZ) szerződése alapján a Nemzeti Stadionfejlesztési Programra összesen 38,6 milliárd forintot szánnak 2016-ig. Ebben a projektben elsősorban 27 NBI-es és NBII-es, valamint 1000 amatőr pálya fog megújulni, a fővárosban is építenek két futballcentrumot 70 pályával. Ezenkívül számtalan új stadionfejlesztés lesz még a közeljövőben. A tervezetben leírják, hogy a kiemelt cél a stadionok fejlesztése, és 4-5, az UEFA előírásainak megfelelő, világverseny megrendezésére is alkalmas multifunkcionális stadion létrehozása szükséges. Jövőre a legtöbbet a ferencvárosi stadionra (mintegy 8,4 milliárd) fordítják (a büdzsében nem is a sportberuházások, hanem az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások között szerepel). Ezenkívül a 10 ezres szombathelyi (2015-ig 9,2 milliárdot költenek rá), a 14 ezres székesfehérvári (2015-ig 9 milliárdos költség), a debreceni, a 15 ezres diósgyőri (3,5 milliárdos költség 2015-ig) labdarúgó stadionokra lesznek kiadások jövőre. A tervezetben még nem szerepel, de nemrég jelentették be, hogy a pécsi stadion rekonstrukcióját is fogja támogatni az állam, mintegy 700-1000 millió forint körüli összeggel.  A MLSZ sportlétesítmények biztonságtechnikai fejlesztésére 714 milliót szánnak Igen jelentős fejlesztések lesznek a 2021-es vizes vb rendezésével kapcsolatban, erre összesen 20 milliárd forintot terveznek. Többek között a Dagálynál fog megépülni egy új uszodakomplexum.
Jelentős beruházás lesz az 5000 férőhelyes győri aréna is, mely főleg a kézilabdázóknak épül 4,9 milliárdért. Ugyanebben a városban lesz 2017-ben a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, a rendezésre és a fejlesztésekre 2017-ig összesen 3,1 milliárd forintot terveznek. A balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia jövőre 2,3 milliárdot kap, 2015-ig összesen 2,8 milliárdot.
2015-re készül el majd félbehagyott Tüskecsarnok, egy uszodafejlesztéssel együtt 5,1 milliárd forint lesz az összköltség. Jelentős sportcsarnok fejlesztés még Nyíregyházán lesz 2 milliárdért. A büdzsébe betervezték Budapesten a budafoki sportcsarnok (606,5 millió), a mogyoródi úti sporttelep (200 millió), a Gabányi László Sportcsarnok (120 millió), a Nyéki Imre Uszoda (120 millió), valamint a mosonmagyaróvári sportcsarnok (240 millió) fejlesztését is. Jövőre 3-3 milliárdért lesz egy tornaterem és egy tanuszoda fejlesztési program is, 2015-ben ugyanekkora összegekkel. A tervezet szerint a mindennapos testnevelés bevezetéshez még 617 iskolában szükséges tornatermet építeni. a A minden gyermek tanuljon meg úszni program keretében 48 az iskolai úszásoktatás céljára alkalmas, alacsony fenntartási költségű tanuszoda építenének az országban
Külön tételként szerepel 890 millió forint még az állami hozzájárulás a sportlétesítmények PPP bérleti díjához. Állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztésére, fenntartására 548 millió forintot terveznek, ebből a miskolci atlétikai futópálya támogatása 350 millió forint.
A Magyar Sport Házában lesznek majd a sportági szakszövetségek, erre jövőre 302,5 millió forintot szánnak.
Miközben a sportlétesítmények építésére, fejlesztésére soha nem látott összegeket fognak elkölteni jövőre, az olimpiai mozgalomra, versenysportra elköltött összegek nem nőnek majd hasonló ütemben. Az olimpiai versenysportokra például kevesebb is jut, 2012-höz képest csökkentek az összegek, de ez érthető mivel akkor volt a londoni nyári olimpia. A sporteredmények, sportszakmai tevékenységek elismerésére mintegy 200 millió forinttal több jut. Ebben a 2,5 milliárdos tervezett összegben szerepel például a Nemzet Sportolója címmel járó járadék, az olimpiai járadék, a Gerevich Aladár-sportösztöndíj, az eredményességi támogatás és az idős sportolók szociális támogatása is.
Az utánpótlásnevelési feladatokra ugyanannyit szánnak, mint az idén. 1,9 milliárd jut így többek között a sportiskolai rendszer támogatása, a Héraklész Bajnokprogramra, a Héraklész Csillagprogramra, a Sport XXI. Utánpótlás-nevelési Program támogatására, az Olimpiai Reménységek Versenyére, a Duna Kupa versenysorozatra, a Csanádi Árpád Általános Iskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet működtetésére és az egyéb utánpótlás-nevelési feladatok támogatására. Nem nőttek az akadémiai (főként labdarúgó: Agárd, Felcsút, Győr, Honvéd, Szombathely) rendszerre szánt pénzek sem. Szabadidősportra sem nőtt az összeg, sőt közvetlenül diáksportra 35 millió forinttal kevesebb jut. A forrásokat elosztó Magyar Olimpiai Bizottság 27 millió forinttal kap kevesebbet jövőre.
Ami viszont igen jelentős növekmény az a sportági fejlesztésekre, a szövetségek adósságrendezésére szánt közel 11 milliárdos keret. A kiemelt sportágak külön létesítményfejlesztésre még 4 milliárd forintot kapnak. A 16 sportág (asztalitenisz, atlétika, birkózás, evezés, dzsúdó, kajak-kenu, kerékpár, korcsolya, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, tenisz, torna, úszás, vívás) 2020-ig összesen 105 milliárd forintot fog kapni összesen.
50 milliárd taós pénz a sportnak
Jövőre az államháztartás mintegy 50 milliárd forint, társasági adóból befolyó pénzről tervez lemondani a sport javára. Az utóbbi két évben összesen 103 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg az öt látvány-csapatsportnak a társasági adókedvezményből, az elmúlt támogatási időszakban (2012/13) közel 60 milliárdot.  A taóból befolyt pénzeket a Nemzeti Sport Intézet felügyeli majd, mely 197 millió forintot kap majd jövőre. Sportot érintő egyéb tételek között szerepel a közel tízmilliárdos Turisztikai előirányzatból 652,2 millió forintja, amit a Formula 1-Magyar Nagydíj rendezői jogdíjának támogatására szánnak. 2015-ig 1,1 milliárd forinttal támogatják azt a programot, mely révén a sport területén működő mikro- és kisvállalkozásoknak kedvezményes kamatozású hitelt biztosítanak fejlesztések, beruházások megvalósításához.
(vg.hu )