Érik a szeder!
A szeder sok mindenben hasonlít a málnára, de jobban
eltartható, és több benne a jótékony antioxidáns. A tüske nélküli fajták
megjelenésével rövidesen lepipálhatja közeli rokonát.
A szeder (Rubus fruticosus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába és -
egyébként a málnával együtt - a szeder (Rubus) nemzetségbe tartozó,
évelő, lombhullató, olykor örökzöld indás cserje vagy félcserje
gyümölcse. Az ember ősidők óta ismeri és fogyasztja.
A szeder nemzetségen belül a szeder fajok igen elterjedt,
mérsékeltövi növények. Észak-Afrikában, Európában és Észak-Amerikában,
illetve Ázsia Európához csatlakozó területein vadon is élnek. Csak
európai fajokból több mint százat különítettek el. A legtöbb hazai
szeder a földi szeder fajcsoportba tartozik, az úgynevezett gyűjtőfaj
latin neve a Rubus fruticosus. Hívják vad szedernek, fekete szedernek,
földi szedernek. További nevei szederje, szedernye, fekete málna és még
sorolhatnánk. Nagyon hasonló hozzá a kövi szeder, illetve a hamvas
szeder (más néven seregély- vagy koldusszeder, Rubus caesius), mely
kékesebb, hamvasabb, kevésbé fényes bogyókat terem. Laikus számára a
hazai szederfélék felismerése nem könnyű feladat, de nem is
elengedhetetlen, hiszen a szeder növények egyetlen része sem mérgező,
gyümölcsét fogyasztva pedig nagyon hasonló és fölöttébb áldásos hatásait
élvezhetjük, lényegében függetlenül attól, hogy épp melyik bogyóhoz van
szerencsénk. Egyébként a fajok könnyen is kereszteződnek.
Vadon erdőszélen, árokparton, félárnyékos, ligetes helyen tenyészik.
Könnyen terjed, az erdészek gyomnövényként tekintenek rá, s nem
örülnek, ha benövi az új telepítést. A tápanyagdús, jó - főként nyári -
csapadék-ellátottságú, humuszos talajt kedveli, a fagyot jól bírja.
A növény nagyon hasonló a málnához, 2-5 méter hosszú kevéssé elágazó
indákat hajt. A második évben fordulnak termőre, majd elszáradnak. A
második évben a termőhajtás 20-40 virágot hordoz, melyek nagyok, fehér
vagy halvány rózsaszínű szirmúak, bőséges nektárforrással csalogatják az
őket beporzó rovarokat. Májustól augusztusig virágzik, és augusztustól
októberig először zöld, majd fokozatosan piruló, végül feketévé érő
termést érlel. A szeder bogyója nem valódi bogyó, hanem csonthéjas
terméscsoport, akárcsak a málnánál. Különbség viszont, hogy a szeder
éretten nem válik le az azt hordozó, fogyasztható vacokkúpról. Egy-egy
szem tömege 4-8 g is lehet.
Hazai kertekbe körülbelül a XIX. századtól került be, nem csak
gyümölcsként, de tüskés védősövényként is kedvelt. Az amerikai
növénynemesítők munkáját dicséri a tüskétlen szedrek megjelenése, ami
nagyon fellendítette termesztését. Az USA-ban például a tüskétlen
változatok elterjedése óta többet termelnek belőle, mint málnát, mert
gyümölcse kevésbé érzékeny, jobban szállítható, nem penészedik és
kiválóan alkalmas élelmiszeripari feldolgozásra. Az egyik hazánkban is
legkedveltebb fajta a Thornfree.
A tüskementes fajták is hasonló termőhelyet kedvelnek, mint a vad
változat, kissé fagyérzékenyebbek, a vesszők megtartásához mesterséges
támasztó szerkezetre szorulnak. Önbeporzók, de a fajták kölcsönös
megtermékenyítése jobb minőségű, nagyobb szemű termést eredményez.
A szedernek nincs olyan betegsége, amely ellen rendszeresen kellene
védekezni, ezért jó eséllyel lelhetünk a piacokon valóban biominőségű
szederre. Magyarországon Pest, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád
megyében vannak nagyobb szeder-termőterületek.
A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz:
* de
szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb,
* C-vitamin-
és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb.
* legnagyobb
különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns
flavonoidokban.
100 g gyümölcsben
- nagyjából 85 g víz van.
- Energiatartalma 52 kcal,
218 Kj.
- 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot rejt.
Az ásványi
anyagok közül 196 mg kálium, 32 mg kalcium, 21 mg foszfor, 20 mg
magnézium, kb. 1 mg mangán, fél mg vas, valamint réz van benne.
Sok A-vitamin, 21 mg C-vitamin, fólsav, valamint némi B1-, B6-vitamin, riboflavin, pantoténsav, niacin is van benne.
A fekete szeder levele gyógynövény-alapanyag, ami galluszsav- és
ellágsav típusú csersavakat, flavonoidokat, gyümölcssavakat tartalmaz.
A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak,
salaktalanítónak használják. Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert.
Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és
fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és
antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti.
Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült
ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.
A gyümölcsből lekvárt, dzsemet is főzhetünk, amit később szintén felhasználhatunk natúrjoghurthoz keverve vagy süteménybe.
Remek szörp és szederbor, vagy likőr is készíthető belőle.
Tartósíthatjuk mélyhűtve is, felolvasztva süteménybe, gyümölcslevesbe,
fagylaltkehelybe főként vaníliafagylalt mellé nagyon ízletes. Magának
a gyümölcsnek is van gyógyhatása. A gyümölcslé segít vérszegénység
lázas meghűlés, rekedtség, hangszálproblémák ellen. Ha leveléből teát
szeretnénk készíteni, május és augusztus között gyűjtsük és szárítsuk
az ép leveleket, amiből 1 teáskanálnyi felaprított levelet öntsünk le
2-3 dl forralt vízzel.
Csak az érett szemeket érdemes leszedni, mert nem utóérő gyümölcs!
Érdekességek
Levelének csersavtartalmát bőrfeldolgozásra alkalmazták. Szárított
leveleiből és fiatal hajtásaiból barna színek előállítására szolgáló
festékanyagot nyertek.
A szeder az egyik legrégebben említett gyógynövény. Már i.e.
400-ban, Hippokrátesz korában is említik jótékony hatását. Az 1500-a
években a patikusok ismerték fogínyvédő hatását, állatok fekélyeinek
kezelésére is használták. A változatos szederformák léte annak köszönhető, hogy a szederfajták
természetes körülmények között is könnyen kereszteződnek, és stabil
hibrideket képeznek.jeik megtermékenyülés nélkül is termést és magokat
hoznak. Vagyis ezen növények gyakorlatilag önmaguk klónozásával tudnak
szaporodni.
Tóth János összeállítása - Hernád Völgye Hungarista Háztáji Közösség