2012. november 5., hétfő

Kínozták a britek a német hadifoglyokat

Habár Nagy-Britannia az elsők között írta alá a hadifoglyok kíméletes bánásmódjáról szóló 1929-es genfi egyezményt, s évtizedeken át az emberi jogok fő tiszteletben tartójának szerepében tetszelgett, az 1940-es évekből feltárt, náci foglyokon végrehajtott szörnyű vallatási módszerek alaposan rácáfolnak erre.
A német SS tiszt azért harcolt, hogy megmentse életét, s elkerülje a háborús bűncselekményért kiszabható kötél általi halált. Fritz Knöchlein nem hazudott 1946-ban, amikor azt állította, hogy londoni fogsága idején megkínozták és vallomást kényszerítettek ki belőle a brit katonák – olvasható Ian Cobain brit történész kutatásában, amelyből kiderül, hogy Knöchlein esete korántsem volt elszigetelt jelenség a negyvenes években.
Nagy-Britannia mindig is a becsület, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának hármas eszméjét igyekezett hirdetni. A szigetország például az elsők között írta alá a hadifoglyok kíméletes bánásmódjáról szóló 1929-es genfi egyezményt, amely az 1899-es és 1907-es hágai egyezmények által lefektetett nemzetközi humanitárius jogi rendszert egészítette ki.
Az 1940-es években a brit hadsereg London legelőkelőbb, viktoriánus negyedeiben kínzóközpontokat működtetett, ahol több tízezer német fogoly fordult meg. A London Cage néven elhíresült börtönegységben a hadifoglyokra verés, alváshiány, órákon át, a végkimerülésig tartó futás, hajkitépés, az arc eltorzulásig történő ütlegelése, áramütéses vallatás és egyéb megalázó, lelkileg megtörő kényszerhelyzet várt – fejtette ki Ian Cobain a kutatásait, amelyet a brit Külügyi Iroda (Foreign Office) aktáiból derített ki.
Egyes túlélők elmondása szerint néhányuk belehalt a kínzásokba, s holttesteiket a legnagyobb titokban vitték ki az intézményekből. Másokat pedig azzal fenyegettek, hogy szükségtelen műtéteket fognak végezni rajtuk orvosi végzettséggel egyáltalán nem rendelkező tisztek. A brit vezetőség azzal dicsekedett, hogy ők az „angol Gestapo” – olvasható a Daily Mail online oldalán a történész kutatása.
A Nagy-Britannia-szerte kilenc börtönt magában foglaló London Cage a Prisoner of War Interrogation Section (PWIS) által működtetett intézményi hálózat volt, amely a katonai hírszerzés joghatósága alá tartozott. A PWIS vezetője az az Alexander Scotland volt, aki a század elején még a német gyarmati rendszerbe tartozó Délnyugat-Afrikában harcolt az őslakosok ellen a németek oldalán.
Természetesen – fejtegeti a kutató – az eseményeket a megfelelő összefüggéseikben kell vizsgálni. Amikor a brit kihallgatási központok első állomásai létrejöttek 1940 nyarán, a német erők Németalföld elfoglalását követően néhány héttel már mélyen Franciaországban masíroztak, a britek pedig a túlélésért küzdöttek. Az angliai csata során több tízezer civil és katona halt meg a bombázások következtében, a dél-angliai városok romokban álltak, így nem meglepő, ha a brit vezetés erkölcsileg úgy érezte, elfogadható a náci foglyokkal szemben tanúsított durva bánásmód.
A legnagyobb megdöbbenést az utókornak azonban az okozta, hogy kiderült, a második világháború lezárulása után folytatódtak a központokban a kínzások. Az intézmény feje, a kihallgatási technikák mestere, Alexander Scotland ezredes munkájához való hozzáállását jól jellemzi a reggelente a vallató központba érkezőknek mondott „köszöntő”: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel.”

(mult-kor.hu)


Népszerűségnövelés hurrikánnal

Népszerűségnövelés hurrikánnalAvagy "a Sandy hurrikán margójára" lehetne a másik cím, egy több mint száz emberéletet követelő, és hatalmas anyagi kárt okozó mesterségesen felerősített trópusi vihar eredményeként, és az Obama-adminisztráció USA elnökválasztási mementójaként.
Ahogy a Japánt sújtó földrengés előtt is megjelent az USA úszó, mélytengeri fúrótorony platformra ráépített, a USS Trueman repülőgéphordozó kíséretébe tartozó SBX "X-Band Radarja" Japán partjainál, úgy a New York és New Jersey térségében pusztító Sandy-hurrikán kialakításában is szerepet vállalt. Ez, Obama meglepetése volt a választások előtt, egy irányított és mesterségesen létrehozott hurrikán formájában, ami nem az első alkalom volt, emlékezve a 2005-ös (George W. Bush és Dick Cheney), által kormányozott Katrina hurrikánra New Orleans-ban. Obama népszerűsége, a hurrikánnal kapcsolatos intézkedései miatt nőtt.

2010-ben a NASA az USA-ban sikeresen fokozta az Earl trópusi vihart 4. osztályú hurrikánná, és kormányozta (ellenőrzött útján) 11 napig a GRIPS projekt keretében. 2010. augusztus 11-én a NASA bejelentette, hogy GRIPS projekt a "Szent Grál" küldetés a hurrikánkutatásban. A kutatásban a pontos és szükséges feltételeket, egy trópusi depressziós hurrikán "szükségleteit" a tudósok már ismerték, és azt is, hogyan kell irányítani. A NASA tökéletesíteni akarta folyamatot, az időjárás módosítási tömegpusztító fegyver létrehozásához. A kialakítása és elmélyítése valóban a "Szent Grál" ezen a területen, mondta Ed Zipser az University of Utah légkörkutatási tudósa.

"Szeretnénk látni, viharok, hurrikánná válását, és azt akarjuk, hogy néhányuk az itt tartózkodásuk mellett váljanak hurrikánná, így össze tudjuk hasonlítani az AZ adatokat. Ugyanez igaz a hurrikán fokozására. " - mondta Marilyn Vasques, GRIP Project Menedzser.

A NASA különböző időjárás-módosító technológiákat használ és fejleszt ki, intenzívebbé és kormányozhatóvá téve a hurrikánokat. A rendelkezésre álló technológia tartalmaz egy nagy teljesítményű mikrohullámú sugárzásmérőt és egy "radart", valamint a NASA által tervezett és épített LIDAR (lézeres radar) rendszert. A lézer radar egy Global Hawk-ra van szerelve a hurrikán fűtése céljából. Továbbá erre alkalmazzák a tengeri-bázisú X-sávú radart, egy lebegő, önjáró, katonailag ellenőrzött és működtetett mobil radarállomást. A Sea-Based X-Band Radar platform (SBX) része Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma Ballistic Missile Defense System katonai rendszerének.
Sea-Based X-Band Radar (SBX) Pearl Harbor-ból indult. 2006. március 31. után a külső álcázó színre lett festve. A Sea-Based X-sávos radar a világ legnagyobb úszó fázisvezérelt X-band radarja. Ezt a US Department of Defense (Missile Defense Agency) működteti. 2005-ben részt vett egy 52-napos tesztelésen az öbölben, 100 fő vizsgálati tevékenységben. A 52 napos tesztelés augusztus végén kezdődött, és végül 2005. Május. 14-én ért véget, amelyről a légierőtől Gene Henry "Trey" Obering igazgató, az MDA-tól, azt mondta, hogy a demonstrációval képes elérni a legtöbb jelentős működési és fenntartási képességeket. A Katrina hurrikán 2005. augusztus23-án alakult ki, az SBX révén. 2005. augusztus 27-én szombaton, a vihar elérte a 3. kategóriába tartozó intenzitást a Saffir-Simpson hurrikán-skálán.

Lett egy harmadik nagy hurrikán is a szezonban. Egy szemfal csereciklus megzavarta intenzívebbé válását, de az okozott vihar közel kétszeres méretűvé vált. A Katrina gyorsan erősödött, elérve az 5. Kategória státuszt augusztus 28-án reggelre, és elérte csúcspontját is. Erőssége aznap 13:00 órakor, a maximális tartós szelek viszonylatában 175 mph (280 km/h) volt, és a minimális központi nyomás, 902 mbar mellett.


A Department of Homeland Security Tudományos és Technológiai Igazgatósága, mely ügynökség közvetlenül a Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség, a Bevándorlási és "Customs Enforcement" kifejezett elsődleges fontosságú része a tudományos hurrikán módosításnak. Úgy hangzik, mint egy őrült sci-fi, de tényleg az. Ezeket Chris Doyle, vezetőjeként a DHS Tudományos és technológiai Kutatási Részlegének, jelentette ki az Amerikai Meteorológiai Társaság 2008. májusi konferenciáján. A kormány a "Stormfury hurrikánokat" geopolitikai fegyverként használhatja. A Stormfury-projekt volt az első kísérlet a tudósok részéről, az Egyesült Államok Katonai irányítása alatt, a trópusi ciklonok repülőgépes ezüst-jodidos permetezésének. Ez utóbbit arra használták, hogy irányítsák hurrikánokat, valamint, hogy létrehozzanak még nagyobbakat. Ennek a tevékenységnek azóta a fő támogatója az Egyesült Államok kormánya időjárás módosítási programja.
Ma már ismert a tevékenységük, és a hurrikánok kormányzásával a geopolitikai célok elérése.

Felvetődik a kérdés, hogyan lehet elősegíteni hurrikánok kialakulását, vagy létrehozni hurrikánokat?
A hurrikánok formája, amikor levegőt felmelegítjük az óceán fölött, felemelkedik a hűvös felső légkörbe. Ahol amikor a levegőt felmelegítjük, kinetikus energia spirális szelet állít elő és esőt. Minél nagyobb a hőmérséklet-különbség felső és a keskenyebb "hurrikán szeme" között, annál gyorsabban fúj a szél. A hurrikánok tetejének a fűtését szén részecskék szórásával, vagy vegyi-permetező repülőkkel oldják meg a vihar felett, ami változást okoz a vihar légáramlásaiban. Műholdakkal is lehet melegíteni a felhő tetejét, az általuk sugárzott mikrohullámokkal az űrből. A pilóta nélküli X-37B olyan rendszer, amit az amerikai légierő indított pályára az Atlas V Rakéta alkalmazásával. Úgy néz ki, mint egy mini-űrrepülőgép, de célja titok volt egészen mostanáig.


AZ X éS B betűk mutatják az igazi célt. Az X és B jelentéséből az X a sáv. A 37 a szcintillációs index X-band (m = 0:37). X-sáv a tégia szakasz a mikrohullámú tartomány elektromágneses spektrumában. Az X-band egy fázisvezérelt antenna. Gondolom ez sokaknak semmit sem jelent, de gondoljunk a korábban több esetben tárgyalt interferenciára (azonos fázisban, azonos frekvenciájú hullámok hullámmagassága összeadódik, ellentétes fázisban kioltják egymást, a fázisillesztés mindig szükséges a hatékonysághoz). Az X-37B tartalmaz ezer antennát az adó-vevő modulokhoz. A modulok multi-funkciós áramkörök, küldhetnek, fogadhatnak, és felerősítik a jeleket. Célja, hogy felmelegítse az célterület felett az ionoszférát. A második X-37B 2011. március 5-én indult, a "misszió" megnevezése USA-226. A katonai űrhajó üzemeltetését és felügyeletét az Egyesült Államok Légiereje látja el. A Légierő kijelentette, hogy az űrhajó feladata lesz "bizonyítani különböző kísérleteket" ... bevonva "műholdas érzékelőket, alrendszereket, alkatrészeket, valamint a kapcsolódó technológiát". A jármű alkalmas arra, hogy pályán legyen legfeljebb 270 napig.

A fázisvezérelt antenna összesége a számos sugárzó elemnek, melyek mindegyike fázistoló. Minden sugárzó elem konstruktív vagy destruktív hibát hoz létre a nap sugaraival a kívánt irányba. A jelet felerősítik a konstruktiv interferencia fő irányába. Az élesség javul a destruktív interferencia eredményeként.
A szárazföldi HAARP (Gakona, Alaszka), az amerikai haditengerészet úszó HAARP bázisa, a Sea-Based X - Band Radar (SBX) platform, és az Air Force keringő X-37B eleme a képesség, hogy összpontosítsa a rádiójeleket a pontos irányba. Mindhárom felforrósítja az ionoszférát. Az ionoszféra fűtést jelenleg az USA kormánya használja fel arra, hogy módosítsa a természetes ionoszférát azzal a szándékkal, hogy szélsőséges időjárási viszonyokat okozzon, hurrikánok módosításával, monszun eső (árvíz) és a hőség (aszály) előidézésével.


Ha nagy energiával töltött részecskékkel bombázzák a felső légkört az űrből, létrejön az auróra, vagyis a sarkifény zöld ragyogása.
A katonai időjárás-módosító tömegpusztító fegyverek közvetlenül sértik több egyezmény környezetvédelmi tilalmát, így a Genfi-egyezményt is, amit 1977. május 18-án írtak alá, 1978. október 5-én lépett hatályba, 1979. december 13-én erősítette meg az amerikai elnök, és 1980. január 17-én ratifikálták New York-ban. Járulékos kár, vagy véletlen egybeesés-e, hogy földrengéstüske jött létre ugyanabban az időben, mint amikor a Sandy-hurrikán lecsapott a legnagyobb amerikai városra az alábbi vörös vonalon?
A fenti kép bizonyítja Sandy-hurrikán kormányzását az USA partvonalán. Több forrásból megerősített IR (infravörös) képek mutatják, hogy az ionoszférát fűtik Virginia Beach felett. A Sandy-hurrikán tette a dolgát. Befolyásolja a 2012-es választásokat. Hogy elsüllyesszék a kényszerű republikánus Mitt Romney kampányát az események Virginia és New Hampshire-ben. A korai szavazást Maryland és District of Columbia régióban törölték hétfőn és kedden, mert jött a Sandy-hurrikán. A Sandy hatása a választásokra a legnagyobb Virginiában lehet. Észak-Virginia kulcsfontosságú csatatér nemcsak az elnökválasztás, hanem a szoros amerikai szenátusi versenyen miatt. Néhány korai-szavazási állomást bezártak a tengerparti North Carolina megyében. Számos kulcsfontosságú államban került a vihar miatt a korai szavazás felfüggesztésre hétfőn. Az ország fővárosában, Washington DC-ben, az összesl szövetségi alkalmazottat arra kérték, hogy maradjanak otthon és a nyilvános közlekedési szolgáltatásokat megálltak.
A korai -és távolléti szavazást már jelentős módon befolyásolja a Sandy-hurrikán több államban. A US Postal Service lemondott FedEx szállítása, a mail-ben távollevő szavazatok, Maryland, Massachusetts, Connecticut, Virginia, Pennsylvania, Rhode Izland, New Jersey, New York és Washington DC területén kedden, jelentenek problémát. A Sandy-nek sikerült megnehezíti egyes emberek dolgát a Keleti Parton, hogy leadhassa szavazatát. Ez határozottan Obama októberi meglepetése volt.

Mondhatnánk azt, hogy Obamának lenne mit tanulnia a magyar választások csalási trükkjeiből, módszereiből, és kieszelőitől. Az USA miért nem vett marokkói számítógépes választási adatokat feldolgozó (csalásra kihegyezett) programot, és Obama miért nem kért tanácsot Orbántól vagy Gyurcsánytól? Nem kellett volna fél New York-ot és környékét lerombolnia...

Tulok

Bűntudat sújtotta amerikai katonák

Az amerikai katonák felébrednek a háború valóságára. "Próbáltam keményen büszke lenni, de éreztem, ez szégyen. A rasszizmus tudata elfedi a valóságot, a megszállást. Ezek az emberek voltak. Ezek voltak az emberek."

"Egyetlen bombára milliókat tudnak költeni, de a bomba csak akkor válik fegyverré, amikor a katonák hajlandók parancsra használni. Katonákat tudnak küldeni mindenhova a Földön, de csak akkor lesz háború, ha a katonák készek a harcra."

"Fel kell ébredni, és rájönni, hogy a mi valódi ellenségeink nem egy távoli föld, és nem az emberek, akiknek nevét nem tudjuk és kultúrájukat sem értjük. Az ellenség nem az emberek, nagyon jól tudjuk, és ezekkel az emberekkel tudunk azonosulni. Az ellenség egy olyan rendszer, ami a háború bére, amikor az nyereséges. Az ellenség a vezérigazgatók, akik minket ebbe a munkánkába kényszerítenek, amikor ez nyereséges, a biztosító társaságok, akik megtagadják tőlünk az egészségügyi ellátást, amikor ez számukra nyereséges, a bankok, akik elveszik az otthonainkat, amikor ez nyereséges. A mi ellenségünk nem öt ezer mérföld távolságban van, igazuk van itthoniaknak. Ha szervezetten tudunk harcolni a mi testvéreink oldalán, meg tudjuk állítani ezt a háborút, és akkor hagyja abba ezt háborút a kormány, és mi is létrehozhatunk egy jobb világot. " - Mike Prysner háborús veterán
katona beszéde.

Így működik a budapesti bérletmaffia

Havi 12 millió forintot keres az a hétfős csoport, amely a Nyugati téri aluljáróban gyűjti be a járókelőktől a lejárt bérleteket és jegyeket - állítja a csoport egyik tagja. A használt, de el nem rongyolódott bérleteket lézerrel borotválják simára, a mégis lebukó ügyfelek büntetésére pedig garanciát vállalnak. A hamisított bérletekkel úgy kereskednek Budapest egyik legforgalmasabb pontján, hogy a rendőrség és a BKK is tud róla.
"Ha hozol száz használt bérletet, elviszem mind, látod, van itt pénz" - mondta büszkélkedve az [origo] inkognitóban lévő tudósítójának a Nyugati téri aluljáró egyik feljárójánál egy férfi, miközben a pénztárcájában lévő tízezreseket mutogatta. "Csak ne legyen gyűrött, és ne legyen ráírva a bérletigazolvány száma" - ismételte többször is azt a két kritériumot, amely ahhoz szükséges, hogy használt bérletünkből pénzt csináljunk.
Aki sűrűn megfordul a Nyugati téri aluljáróban, rendszeresen találkozhat azzal a jelenséggel, hogy a metrólejáró környékén ismeretlenek használt jegyeket, bérletek kérnek el a járókelőktől, valamint hamisított bérleteket árulnak. Az aluljáró környékén több hajléktalan is arról beszélt, hogy vannak sorstársaik, akik abból élnek, hogy városszerte használt jegyeket, bérleteket gyűjtenek be, majd továbbadják valakiknek, akik nagy tételben megvásárolják tőlük. Megpróbáltunk utánajárni annak, hogyan működik a bérletmaffia, így találkoztunk a fentebb említett férfival is a metró bejárata előtt.

Megrendelésre dolgoznak
Amikor odaléptünk hozzá, rögtön azzal kezdte, hogy akarunk-e bérletet venni. A rendőrök miatt kisétáltunk az egyik feljáróra, ahol meglepő nyíltsággal válaszolt kérdéseinkre az üzletükkel kapcsolatban. Erre vélhetően az az egyik magyarázat, hogy hiába űzik a bérletbizniszt Budapest egyik legforgalmasabb pontján már három éve, szerinte szinte semmilyen szinten nem zavarják őket a hatóságok. "Az egész Nyugati tud erről, de jól kell tudni csinálni" - mondta, és ezt nem csak az támasztja alá, hogy közvetlenül a metrókijárat előtt szoktak ácsorogni és kérdezgetni. A környéken dolgozó BKV-ellenőrök is tudtak az illegális árusításról, bár egy-egy megerősítő bólintáson kívül nem akartak többet mondani erről.
A férfi azt állította, hogy hat másik emberrel dolgozik együtt, "két főnök van, négy katona meg egy ügyvéd". Egy 30-40 milliós befektetéssel kezdték az üzletet, ennyibe kerültek azok az eszközök, amelyekkel el tudják távolítani és újra tudják nyomtatni a bérleteken lévő dátumokat. Egy lézergravírozóval leszedik a bérletek vastagságának egy tizedét, így tudják a bérleteken lévő dátumokat eltávolítani - magyarázta. A férfi szerint már főleg megrendelésekkel foglalkoznak, neki például már 21 volt aznapra két embertől, egyikük 18, másikuk 3 bérletet kért. "Ilyenkor találkozunk x időpontban x helyen, ő adja a pénzt, én meg a bérleteket" - mondta.

Havi 12 milliós üzlet
A férfi arról beszélt, hogy havonta körülbelül kétezer bérletet adnak el így, darabonként hatezer forintért (egy havi bérlet 9800 forintba kerül a pénztárnál), így összesen havi 12 millió forint bevételhez juthatnak. Egy bérlet árából neki ötezret kell leadnia, tehát ezer forintot keres egy eladott bérleten. "Ez egy torta, mindenkinek jut egy szelet, kinek nagyobb, kinek kisebb" - magyarázta.
Tudomása szerint három év alatt eddig hatszor fordult elő, hogy valamelyik ügyfelük lebukott a hamis bérlettel, de az ilyen esetekre lényegében garanciát vállalnak, ugyanis befizetik a vevők helyett a bírságot, így biztosítva, hogy kliensük ne forduljon a rendőrséghez. Úgy emlékszik, hogy őt háromszor vitték be a rendőrségre, amikor gyanússá vált az aluljáróban dolgozó rendőröknek, de hiába hallgatták ki, sem ellene, sem társai ellen nem indult büntetőeljárás. Szerinte ez az általa ügyvédnek nevezett csapattagnak köszönhető, aki rendőrségi kapcsolatai révén intézte el a dolgot.

A rendőrség is tud róla
Bérletek illegális árusításával minden bizonnyal nem csak ez a csoport foglalkozik, különböző blogoknak többen is beszámoltak hasonló jelenségekről. A BKV-figyelő egyik olvasója arról írt, hogy 2012 májusában a kőbánya-kispesti metróállomásnál metrós biztonsági őrök kínáltak neki jegyet és bérletet fél áron. A Tékozló Homár egyik olvasója pedig arról számolt be, hogy 2009 októberében nem engedték továbbutazni, mert egy ellenőr szerint hamisított bérlettel utazott. A levélíró állítása szerint a bérletet a Klinikák metrómegállónál lévő jegypénztárban vette, ezért a rendőrséghez fordult. A nyolc hónapos nyomozás azt állapította meg, hogy a dátumot meghamisították rajta, a szelvényt 2009 februárjában adták ki, és az okmányszakértő szerint két alkalommal is hamísították az érvényességi idejét.
Az [origo] kérdéseire küldött válaszaik alapján a Nyugati téri jegybizniszről a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) is tud. A rendőrség szerint a Nyugati téri aluljáróban 2012-ben eddig 46 bérlethamisítással kapcsolatos bűncselekmény történt. Minden esetben indult eljárás, de a levelükből az nem derült ki, hogy mi lett ezeknek az ügyeknek a kimenetele.
A BKK szerint idén október 15-ig 2222 esetben találkoztak hamis jegyekkel és bérletekkel. A rendőrség azt közölte, hogy jelenleg is egyeztetnek a BKK-val, hogyan lehetne hatékonyabban fellépni a jegyhamisítók ellen. Állításuk szerint folyamatosan figyelik az ezzel kapcsolatos bejelentéseket, és az eligazításokon külön hangsúlyozzák korábbi tapasztalataikat. Mint írják, koncentráltabb szolgálattervezéssel, folyamatosabb közterületi rendőri jelenléttel és célirányosabb együttműködéssel igyekeznek felszámolni a jelenséget.
(origo)

Manipulál a valutaalap?

Sorozatosan elszámította magát bukaresti elemzők szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a román gazdaság alakulásáról szóló előrejelzésekkel, tévedéseit pedig „hurráoptimista” forgatókönyvekkel igyekszik leplezni – manipulálva, sőt tudatosan szembehazudva a nyilvánosságot.
„Mi a magyarázat arra, hogy az országot sújtó válság után egy-két évvel az IMF erős gazdasági növekedést jósol Romániának?” – tette fel a kérdést a napokban személyes blogján a nemzetközi pénzintézet Romániáról szóló jelentéseit górcső alá vevő Florin Citu elemző.
Az ING Bank volt vezető közgazdásza annak kapcsán elemezte az IMF jelentéseit, hogy ezek az elmúlt időszakban rendszerint „hurráoptimista” prognózisokat tettek közzé, amelyeket később mindannyiszor módosítani kellett. Florin Citu szerint az IMF kalkulációiba becsúszott súlyos tévedések egyetlen magyarázata, hogy a valutaalap hibásan tételezte fel, miszerint a potenciális román GDP-t nem befolyásolta a válság. Ennél is nagyobb gond az elemző szerint, hogy az IMF manipulál a román gazdaság várható alakulására vonatkozó adatokkal, miközben semmiféle megoldási javaslatokat nem kínál a bukaresti hatóságok számára.
A szakértő véleménye csupán egy ama román elemzők álláspontja közül, akik szerint a néhány évvel ezelőtt Romániát kemény megszorításokra kényszerítő IMF saját sikerpropagandája részeként festi rózsaszínre az ország jövőjét. Románia 2009-ben 20 milliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodást kötött az IMF irányítása alatt, amelyet tavaly egy 3,6 milliárd euró értékű, elővigyázatossági hitelszerződés követett.
A washingtoni pénzintézet sugallatára a kormány 2010-ben 25 százalékkal lefaragta a közalkalmazottak bérét, és 15 százalékkal kívánta csökkenteni a nyugdíjakat, ám miután ezt az alkotmánybíróság megvétózta, 19-ről 24 százalékra srófolta fel az áfát. Noha csak ebben az évben kétszer cserélődött ki a kormánygarnitúra Bukarestben, a valutaalap elvárásaival szembeni viszonyulás terén nem történt változás.
A májusban hatalomra került balliberális pártszövetség (USL) is ellenvetés nélkül végrehajtja az IMF diktálta intézkedéseket, legyen szó az állami kézben lévő vállalatok – például a Tarom légitársaság és a CFR áruszállító részlege – privatizációjáról vagy az előre be nem kalkulált, viszont szigorúan a pénzintézet által erőltetett idei gázáremelésről. Nem csoda, hogy a pénzintézet Romániáról szóló jelentései – például a legutóbbi, október végén közzétett – rendszerint arról szólnak, hogy az ország jó irányba halad az IMF-fel kötött hitelmegállapodás keretében, és gazdasága növekedését jobbára csak az eurózóna államadósság-válsága fenyegeti.
A világgazdasági kilátásokkal összefüggésben a valutaalap úgy becsüli, jövőre Románia magasabb gazdasági növekedést produkálhat Lengyelországnál is: miközben az idei évre továbbra is fenntartja a 0,9 százalékos gazdasági növekedési előrejelzését, 2013-ra 2,5 százalékos GDP-bővülést prognosztizál – holott tavasszal még 3 százalékosat vetített előre. Amivel viszont csak az a baj, hogy a pénzintézet jóslatai eddig nemigen váltak be: tavaly ősszel még 2,3–2,8 százalékos növekedést jósoltak a román gazdaságnak 2012-re, idén tavasszal 1,3–1,8 százalékra romlott az előrejelzés, míg augusztusban már csak 0,9 százalékos növekedést valószínűsítettek.
Nagy Ágnes, a román jegybank igazgatótanácsának egyetlen magyar tagja szerint az idei év gyenge teljesítményéhez viszonyítva tűnik optimistának a prognózis, hiszen a két százalékot meghaladó növekedés csak abban az esetben lesz megvalósítható, ha a nemzetközi és a belföldi gazdasági konjunktúra egyaránt szerencsésen alakul. Az ország várható kilátásai terén ráadásul még nagyobb zavart okoz, hogy az IMF által a napokban közzétett újabb jelentés már azt sem tartja kizártnak, hogy – a szerkezeti reformok elmaradása esetén – a román gazdaság a következő években öt százalékkal esik vissza, a lej pedig 15–20 százalékkal is leértékelődhet.
Mircea Coşea makrogazdasági elemző, volt reformügyi miniszter (1993–1996) szerint a pesszimista forgatókönyv a külföldi befektetők Romániától való elriasztását szolgálja. Coşea – aki a kilencvenes években tagja volt a Világbankkal és az IMF-fel tárgyaló román delegációnak – úgy nyilatkozott: már csak azért is érthetetlen a valutaalap hozzáállása, mivel korábban kemény költségvetési megszorításokra intette Bukarestet, ám semmiféle támogatást nem nyújtott a hatóságoknak a gazdasági fellendülés ösztönzése érdekében.
Sarkosabban fogalmaz Ilie Şerbănescu gazdasági szakértő, aki szerint az IMF kudarcra ítélt politikáját bizonyítja, hogy a pénzintézet sorrendben nyolcadszor kénytelen felülvizsgálni romániai prognózisát, mivel a korábbi előrejelzéseket a tények már nem igazolták. „Programot dolgozott ki Romániának, amelyről azt állította, hogy ilyen és ilyen eredményeket fog elérni, de egyetlen alkalommal sem jött be a számítása. Jobban mondva az IMF tudatosan hazudott, hiszen szakértői nem idióták, csak rosszindulatúak” – írta a Business24.ro üzleti portálon megjelent elemzésében Şerbănescu.
Talán nem véletlen, hogy a napokban Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke felvetette: Romániának újra kellene tárgyalnia a Világbankkal és az IMF-fel kötött hitelszerződés feltételeit. A kormány ragaszkodik a 16 százalékos egységes adókulcs megtartásához, holott az IMF felvetette annak húsz százalékra történő emelését. Ugyancsak Bukarest tehetetlenségéről árulkodik az alapélelmiszerek áfájának hosszú ideje tervezett csökkentése is. Victor Ponta a hétvégén kijelentette, kormánya az IMF delegációjának a héten kezdődő felülvizsgálati tárgyalásokon ismét előterjeszti a 24-ről kilenc százalékra történő lefaragást.
Az IMF – a költségvetésbe befolyó összegek várható csökkenésére hivatkozva – eddig is határozottan ellenezte a kezdeményezést, holott a román kormány szerint az alacsonyabb áfa visszaszorítaná az adócsalást.
Rostás Szabolcs - kronika.ro