2014. július 6., vasárnap

Egészség

Egészség?
Egészség fogalma WHO szerint: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya” (1948)
Na akkor gondolkozzunk melyik teljesül ebből a mai magyarországon a kapitalizmus ezekből melyiket tudja kielégíteni?
 

Testi jólét állapota:
Már fiatal korban nagy a baj a 14 éves korosztály 50%-a már azt se tudja lassan, hogy mi az, hogy fára mászni. Sportolás helyett inkább az elektromos kütyükkel töltik az idejüket. Hazánkban csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság több mint fele pedig túlsúlyos. Nem beszélve az alkoholisták számáról…
Lelki jólét állapota:
Magyarországon lakosságának közel 20%-a depresszióban szenved. És a statisztikák egyre csak rosszabbodást mutatnak. Fogják ezt a válságra meg mindenre amire csak lehet… de a lényegről sosem beszélnek hogy nincs hitük az embereknek. Nincs ami erőt adjon nekik. És a hit nélküli életmód nem vezet sehova… És mivel a társadalom nagy részének a pénz az istene (Ergo a sátán) sosem lesz lelki békéjük, se egészségük, mert pénzen ezeket nem lehet megszerezni.
Szociális jólét állapota:
Az átlag ember erre azt mondaná, hogy ez valósul meg legkevésbé, és lehet igaza is lenne. Jóformán a családok az életben maradásért küzdenek. A családapák külföldre szorulnak, hogy a családjuk megélhessen. És talán az ország jobb környékein nem tűnnek el az éjszaka a becsületesen megszerzett javak.
Itt tartunk ma… És mi lesz később?

Élj egészségesen, sportolj, tanulj és gondolkozz!
Sapkás József

Felhívás

A Székely Szeretetszolgálat Alapítvány és Lukács Csaba, Budapesten élő erdélyi újságíró a romániai rendszerváltozás 25. évfordulója alkalmából dokumentumfilmet készít a Ceaușescu-rendszer alatt a román–magyar zöldhatáron történt eseményekről. Ehhez keresünk hiteles forrásokat, akik személyes részvevőkként, szemtanúkként vagy hozzátartozókként elmesélik történetüket.
Keresünk:
– olyan személyeket, akik sikeresen átjutottak a zöldhatáron, különösen ha csoportosan, családdal-kisgyerekkel, netán szokatlan módszerrel sikerült átszökniük;
– olyanok hozzátartozóit, akiket lelőttek a zöldhatáron vagy a sikertelen szökési kísérlet után halálra vertek;
– határsávban élőket, akik látták a menekülők ellen elkövetett hatósági erőszakot, bújtattak menekülőket vagy találkoztak különleges helyzetekkel;
– olyan katonákat, akik szolgálati idejüket a határsávban töltötték, és tudnak határsértőkkel kapcsolatos történeteket;
– olyan rendőröket, akiknél rendszeresen jelentkezniük kellett a határsávból visszatoloncolt embereknek;
– minden, szökéssel kapcsolatos egyéni tragédia érintettjeit.
Indokolt esetben lehetőség van anonim módon megjelenni a filmben. Ha valaki nem akar személyesen szerepelni, akkor is elküldheti a történetet – a közelmúlt minél szélesebb feltárása közös érdek!
A történeteket elküldhetik a lukacs.csaba@mno.hu e-mail címre, a Lukács Csaba, 537240 Parajd 424. postacímre, illetve szerkesztőségünk címére.
erdelyinaplo.ro