2011. november 1., kedd

Líbiában ellopták Bengázi kincsét - egyedülálló kulturális értékeket

Líbia Nemzeti Kereskedelmi Bankjából ellopták ”Bengázi kincsét” - több ezer arany és ezüst érmét a hellén időszakból és más régiségeket. Ez az egyik legnagyobb rablás a régészet történetében.
A világ kultúrájának vesztesége olyan nagy, hogy a bűnözők és zsákmányuk felkutatását az UNESCO közreműködésével az Interpol kezdte meg. Úgy tűnik, hogy a lopásban magának a banknak az alkalmazottai is részt vettek. Minden jel szerint az országban uralkodó káoszt használták ki. ”Ezt olyan emberek tették, akik nagyon jól tudták, hogy mit keresnek” – állítja egy líbiai régész, Hafed Valad.
A lopás még hat hónappal ezelőtt történt, de csak most vált ismertté - a harcok miatt az értékekről nem vezettek semmilyen nyilvántartást, a bankban tűz ütött ki, a rablóknak sikerült észrevétlenül egy alagutat ásni a bank földalatti tárolójához, aminek falába lyukat robbantottak és ezen keresztül kivitték az értékeket. Ki figyelne fel egy robbantásra, amikor mindenhol lövöldöznek?
A bűnözők zsákmánya lett mintegy 7.700 darab, Nagy Sándor idejéből származó (i.e. IV. század) arany, ezüst és bronz érme, továbbá bronzból, elefántcsontból és üvegből készült kisplasztikák és dísztárgyak, karperecek, medálok, nyakláncok, fülbevalók, gyűrűk és egyéb dísztárgyak, drágakövek. A régészeti gyűjtemény körülbelül 10.000 darab, az antik idők mesterei által készített műtárgyat tartalmazott, amelyeket az Afrika északi partján található ógörög település, Kiréna Artemisz templomának ásatásakor találtak 1917-1923-ban és a gyarmatosítás korszaka után, 1961-ben adtak vissza Líbiának, jelentette a Newsru.com hírportál.
Az ellopott érmék részletes leírását megküldték az egész világ vám-és rendvédelmi szerveinek, az UNESCO már megkereste az összes jelentős aukciós házat, érme- és régiségkereskedőt azzal a kéréssel, hogy segítsenek a ”Bengázi kincsei”-nek felkutatásában.
Argumenti.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése