A Németország és Oroszország közti „Nagy Kelet-Európa” feletti uralom az amerikai liberalizmus és az orosz konzervativizmus küzdelmének tétje – állítja Alekszandr Dugin.
Ven‰l‰inen politologi, Putinin Rasputiniksi kutsuttu Aleksandr Dugin STT:n haastattelussa ... Russian political scientist Aleksandr Dugin
„A háború az orosz etnikum érdekében folytatódni fog, a küzdelem jellege Amerika-ellenes lesz, és létrejön egy Eurázsiai Birodalom. Ez majd ellehetetleníti az Egyesült Államok stratégiai uralmát Európa felett, szembemegy a liberális értékekkel, melyek most térségünket jellemzik” – állítja Alekszandr Dugin 1997-es, A geopolitika alapjai című könyvében. A moszkvai Lomonoszov Egyetem professzora két évtizede hangoztatja téziseit, de idáig a nyugati politológusok érdeklődését csak azért vívta ki, mert a szakállas, prófétai kinézetű egyetemi oktató ott sertepertélt Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetében. Egyébként meg futóbolondnak tartották.
Dugin szerint a Németországot is magában foglaló Mag-Európa (melyen a fejlett nyugat-európai országokat érti) és Oroszország között peremvidék húzódik. Ezt a területet hívja Nagy Kelet-Európának, melynek Nyugat-Ukrajna és Lengyelország alkotja a keleti határát, így ebbe a térségbe esik Magyarország is. Az e területek feletti uralom pedig a két világrend – az amerikai liberalizmus és az orosz konzervativizmus – küzdelmének tétje.
Az orosz geostratéga a peremvidéket a nyugati és a keleti kereszténység találkozásánál felekezeti alapon kettévágja. Így az ortodox keresztény Moldova, Románia, Bulgária, Szerbia, Macedónia, Montenegró és Görögország a kelethez, vagyis Oroszországhoz tartozik majd – állítja Dugin. „Azt hiszem, a térség integrálása az eurázsiai övezetbe az ortodox kulturális identitás égisze alatt történhetne meg. Kelet-Európa az Eurázsiai Közösség keretében meg tudja majd oldani gazdasági gondjait, sőt örömmel fogadja majd, hogy valódi értékükön fogják megbecsülni az itteni országokat” – húzza alá. A peremvidék nyugati része – a katolikus és protestáns államok – német dominancia alá kerülne, s ide tartozna hazánk is.
(Válasz)
Bal-Rad komm: “…A peremvidék nyugati része – a katolikus és protestáns államok – német dominancia alá kerülne, s ide tartozna hazánk is.”
- Csak remélni tudjuk, hogy Oroszország elnöke nem mindenben hallgat a bizonyos körökben fő főideológusának tartott Duginra! Ez a víziója ugyanis Magyarországra nézve végzetes.
Egyébiránt pedig – amennyiben elfogadjuk Dugin eme “területalapú” felosztását – máris láthatjuk államalapító nagy királyunk végzetes történelmi hibáját, mi több – bűnét!
Mert Mária Országává tette a Kárpát – medencét! A Nyugat véd – és végvárává! (Amin még az sem segít, hogy idővel az ortodox egyház is szentjei sorába emelte!)
Meg hát ha már Kalinyingrád belefér a “buliba” – miért lennénk mi egy kis “idegen test” itt a premvidéken?  Szerbia mellé még éppen beférnénk!