2008. december 8., hétfő

Már a hulladékipart is elérte a recesszió

The New YorkTimes
A New York-i napilap beszámol róla, hogy a gazdasági válság miatt csökkent az újrahasznosítható anyagok piaci ára. Mivel nincs kereslet a papírra, az üvegre, a fémre és a műanyagra, a hulladék eladatlanul áll a lerakókban, sőt, lassan már a háztartásokban. Amerika nyugati partvidékén egy éve még 105 dollárt is adtak az újrahasznosítható papír tonnájáért, ma mindössze 20-25 dollárt. A tavaly 237 dollárt érő fémet tonnánként ma csupán 5 dollárért vásárolják fel. Az árak alakulását elsősorban a kínai kereslet határozza meg, és mivel a kínai termelés csökken, esnek az árak.
Egyes kereskedők már nem is tudják átvenni a hulladékot, ezért az önkormányzatok sem tudnak mihez kezdeni az újrahasznosítható szeméttel. A West Virginia-i Kanawha County járás vezetése arra kérte a helyi lakosokat, hogy gyűjtsék össze a műanyag- és a fémhulladékot, amelyet a köztisztasági szolgálat már nem szállít el.  Más települések felhagytak a szelektív szemétgyűjtéssel, és az újrahasznosítható hulladékot a háztartási szeméttel összeöntve szállítják el.
A keresletcsökkenés és az áresés súlyosan érinti a nagyobb intézményeket is, akiktől a kereskedők eddig ingyen elszállították az újrahasznosítható hulladékot. A ház elé kitett kukákban talált szemét összegyűjtéséből és eladásából élő hajléktalanok helyzete is tovább romolhat.
Bár egyelőre nem alakult ki országos válság, elhúzódó recesszió esetén Amerika minden városában felvetődik majd a probléma. Igaz, a nagyvárosokban még a mostani árakon is érdemes folytatni a szelektív hulladékgyűjést, mivel a nem újrahasznosítható, szelektálatlan háztartási szemét elszállítása sokkal többe kerül. A merészebb kereskedők inkább felhalmozásba kezdtek, abban bízva, hogy jövőre normalizálódik a helyzet, és az újrahasznosítható anyagok ára emelkedni fog.

http://www.nytimes.com/2008/12/08/business/08recycle.html?_r=2&ref=todayspaper

Gazdasági mentőöv az orosz hadiipar számára

RIA Novosztyi
Az orosz kormány – Vlagyimir Putyin miniszterelnök javaslatára – jóvá kíván hagyott egy 5,4 milliárd dolláros (150 milliárd rubel) készenléti csomagot, mellyel a haderőt, illetve a védelmi technológiát gyártó ipart is sújtó nemzetközi gazdasági krízis hatását kívánják kivédeni. A moszkvai hírportál szerint a segélycsomag haszonélvezője elsősorban a teljes mértékben állami tulajdonú, magas-technológiájú komplex szerkezeteket gyártó Rosztyehnologij, illetve az Egyesült Légvédelmi Vállalat lehet.
Anton Sziluanov pénzügyminiszter-helyettes, aki a szektor finanszírozásának felelőse kijelentette: még ezen a héten a kabinet elé terjesztik azt a részletes javaslatcsomagot, mely a védelem, illetve a hadiipar vonatkozó igényeit kielégítheti.
A tervek egy ötpontos programjavaslatot foglalnak magukban, melynek elemei: a finanszírozás teljes átalakítása, új alapok létrehozása a szövetségi szinten történő védelmi kiadások hétterének biztosítására, államilag garantált kamattámogatás, illetve a bérek biztosított, szintén állami garancia. A javaslat tartalmazza – a banki fedezetek biztosítása érdekében – új részvények kibocsátását is, melyeket azonban teljes egészében az állam fog birtokolni.
A kamattámogatásra, mellyel egyrészt a bankcsődöt akarják kivédeni, másrészt a vállalatok feltőkésítését kívánják elérni, legalább 1,8 milliárd dollárt (50 milliárd rubel) szánnak, jelentette ki Sziluanov. Az összeg fennmaradó része – 3,6 milliárd dollár, vagyis 100 milliárd rubel – a bérköltségekre megy majd.

http://www.rian.ru/crisis_news/20081208/156729999.html