2008. december 8., hétfő

Már a hulladékipart is elérte a recesszió

The New YorkTimes
A New York-i napilap beszámol róla, hogy a gazdasági válság miatt csökkent az újrahasznosítható anyagok piaci ára. Mivel nincs kereslet a papírra, az üvegre, a fémre és a műanyagra, a hulladék eladatlanul áll a lerakókban, sőt, lassan már a háztartásokban. Amerika nyugati partvidékén egy éve még 105 dollárt is adtak az újrahasznosítható papír tonnájáért, ma mindössze 20-25 dollárt. A tavaly 237 dollárt érő fémet tonnánként ma csupán 5 dollárért vásárolják fel. Az árak alakulását elsősorban a kínai kereslet határozza meg, és mivel a kínai termelés csökken, esnek az árak.
Egyes kereskedők már nem is tudják átvenni a hulladékot, ezért az önkormányzatok sem tudnak mihez kezdeni az újrahasznosítható szeméttel. A West Virginia-i Kanawha County járás vezetése arra kérte a helyi lakosokat, hogy gyűjtsék össze a műanyag- és a fémhulladékot, amelyet a köztisztasági szolgálat már nem szállít el.  Más települések felhagytak a szelektív szemétgyűjtéssel, és az újrahasznosítható hulladékot a háztartási szeméttel összeöntve szállítják el.
A keresletcsökkenés és az áresés súlyosan érinti a nagyobb intézményeket is, akiktől a kereskedők eddig ingyen elszállították az újrahasznosítható hulladékot. A ház elé kitett kukákban talált szemét összegyűjtéséből és eladásából élő hajléktalanok helyzete is tovább romolhat.
Bár egyelőre nem alakult ki országos válság, elhúzódó recesszió esetén Amerika minden városában felvetődik majd a probléma. Igaz, a nagyvárosokban még a mostani árakon is érdemes folytatni a szelektív hulladékgyűjést, mivel a nem újrahasznosítható, szelektálatlan háztartási szemét elszállítása sokkal többe kerül. A merészebb kereskedők inkább felhalmozásba kezdtek, abban bízva, hogy jövőre normalizálódik a helyzet, és az újrahasznosítható anyagok ára emelkedni fog.

http://www.nytimes.com/2008/12/08/business/08recycle.html?_r=2&ref=todayspaper

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése