2008. december 8., hétfő

Gazdasági mentőöv az orosz hadiipar számára

RIA Novosztyi
Az orosz kormány – Vlagyimir Putyin miniszterelnök javaslatára – jóvá kíván hagyott egy 5,4 milliárd dolláros (150 milliárd rubel) készenléti csomagot, mellyel a haderőt, illetve a védelmi technológiát gyártó ipart is sújtó nemzetközi gazdasági krízis hatását kívánják kivédeni. A moszkvai hírportál szerint a segélycsomag haszonélvezője elsősorban a teljes mértékben állami tulajdonú, magas-technológiájú komplex szerkezeteket gyártó Rosztyehnologij, illetve az Egyesült Légvédelmi Vállalat lehet.
Anton Sziluanov pénzügyminiszter-helyettes, aki a szektor finanszírozásának felelőse kijelentette: még ezen a héten a kabinet elé terjesztik azt a részletes javaslatcsomagot, mely a védelem, illetve a hadiipar vonatkozó igényeit kielégítheti.
A tervek egy ötpontos programjavaslatot foglalnak magukban, melynek elemei: a finanszírozás teljes átalakítása, új alapok létrehozása a szövetségi szinten történő védelmi kiadások hétterének biztosítására, államilag garantált kamattámogatás, illetve a bérek biztosított, szintén állami garancia. A javaslat tartalmazza – a banki fedezetek biztosítása érdekében – új részvények kibocsátását is, melyeket azonban teljes egészében az állam fog birtokolni.
A kamattámogatásra, mellyel egyrészt a bankcsődöt akarják kivédeni, másrészt a vállalatok feltőkésítését kívánják elérni, legalább 1,8 milliárd dollárt (50 milliárd rubel) szánnak, jelentette ki Sziluanov. Az összeg fennmaradó része – 3,6 milliárd dollár, vagyis 100 milliárd rubel – a bérköltségekre megy majd.

http://www.rian.ru/crisis_news/20081208/156729999.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése