2008. augusztus 28., csütörtök

Nagy Britannia: tovább zuhanó ingatlanárak


The Telegraph
A brit építőipari cégek adatai szerint tavaly tíz és fél százalékkal zuhantak az ingatlanárak - írja a konzervatív londoni napilap. Nagy-Britanniában 1990 óta nem regisztráltak ilyen mértékű árcsökkenést a lakáspiacon. Az ingatlanok átlagára több mint húsz százalékkal esett.
Az ingatlanpiaci visszaesés idén is folytatódott, és már az év közepére meghaladta a tíz százalékot - derül ki a jelentésből. Különösen aggasztó, hogy augusztusban egy hónap alatt közel két százalékkal estek vissza az árak.
Egyes ingatlanpiaci elemzők szerint azonban a válság legnehezebb időszaka lezárult. Az augusztusi áremelkedés ellenére a negyedéves adatok ugyanis csökkenő mértékű ingatlanáresésről tanúskodnak. Némi bizakodásra adhat okot az is, hogy ingatlanközvetítők beszámolói szerint a nyomott árak miatt lassan kezd felélénkülni a kereslet.
Az ingatlanpiaci helyzet javulása elsősorban a brit jegybankon múlik. Amennyiben a jegybank csökkenti az alapkamatot, van rá esély, hogy visszatér a bizalom a piacra. Jelentős élénkülésre azonban aligha lehet számítani, mert a gazdasággal kapcsolatos várakozások továbbra is meglehetősen pesszimisták.
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/2636429/House-prices-falling-at-fastest-rate-in-nearly-20-years.html