2013. április 26., péntek

Jeruzsálem után Magyarországon is lesz siratófal

A kormány óriási felhajtást szervez 2014-re, a holokauszt hetvenedik évfordulójára. Többek között siratófalat építenek Olaszliszkán.


Az antiszemitizmus hazájában, azaz Magyarországon óriási a készülődés a holokauszt hetvenedik évfordulójára. A Népszabadság birtokába került dokumentumok szerint grandiózus tervei vannak a kormánynak arra, hogy 2014-ben, a hetvenedik évforduló alkalmából meghirdetett emlékévben méltóképp emlékezzen a holokauszt áldozataira.

Emléknap, emlékhely, emlékbélyeg

A kormány a közelmúltban határozatot fogadott el "a magyarországi holokauszt hetvenedik évfordulójához kapcsolódó megemlékezések és programok megvalósításával összefüggő feladatokról". Néhány részlet már ebből is kiderül, például az, hogy Radnóti Miklós-emléknappá nyilvánítják november 9-ét (a költő halálának napját), a jelenleg használaton kívüli Józsefvárosi pályaudvar épületében létrehozzák a Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye - Európai Oktatási Központ nevű intézményt, emlékbélyeget bocsátanak ki.

Az emlékév elméletileg 2014. január 27-től, a holokauszt nemzetközi emléknapjától kezdve a következő év január 27-ig tart, gyakorlatilag viszont tovább, hiszen a magyar-izraeli kormányülést 2015-ben tartják.

Holokauszt, mint összmagyar tragédia

Az előterjesztés szerint - annak érdekében, hogy az emlékév minél szélesebb körű hatást fejthessen ki a magyar társadalomban - érdemes arra törekedni, hogy a holokauszt minél inkább nemzeti, összmagyar tragédiaként jelenjen meg, és ne kizárólag a zsidóság tragédiájaként.

A Miniszterelnökségen készült koncepció szerint a következő intézkedésekre számíthatunk: tudományos konferenciák, kiállítások és kulturális rendezvények sorát szervezik majd, az Izraeli Filharmonikusok például a Művészetek Palotájában lépnek fel. Magyar túlélők és magyar - vagy Magyarországhoz kötődő - Világ Igaza-kitüntetettek részvételével világtalálkozót tartanak. Feltárják a deportálások és munkaszolgálat során elhunytakat rejtő tömegsírokat, elsőként a kőszegi Guba-hegyen lévőt - derül ki a Népszabadság információiból.

Augusztus 2-án, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján átadják a helyreállított komáromi Csillagerődöt, az Országos Roma Önkormányzat közreműködésével emlékművet állítanak a cigány áldozatoknak.

Holokauszt-leckék a közigazgatásban dolgozóknak

Ahol lehetséges, emléktáblát avatnak az elhurcolt diákok és a gyermekmentő tanárok emlékére. A holokauszttal kapcsolatos ismereteket bevezetik a leendő közigazgatási szakemberek képzésébe a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Oktatási programok indulnak diákoknak és pedagógusoknak. Helyreállítják a sárazsadányi Zsidó Kereskedőházat. A sátoraljaújhelyi zsidó temetőben emlékhelyet alakítanak ki Teitelbaum Mózes csodarabbi sírjánál, akiről azt tartja a legenda, hogy megjövendölte Kossuth Lajos nagy államférfivá válását. 2014-ben a Rumbach Sebestyén utcai, a kőszegi és a szabadkai zsinagógát újítják fel, 2015-ben a debrecenit.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke szerint a Józsefvárosi pályaudvaron létrehozandó új intézményre azért van szükség, mert a Páva utcai emlékközpont mára kinőtte a rendelkezésére álló területet: a kutatás egyre nehezebben megoldható feladat a mostani körülmények között.

Siratófal Olaszliszkán

A közép-európai siratófalat a koncepcióban lévő indoklás szerint az egykori zsidó közösség emlékére alakítják ki. Feldmájer Péter hozzátette: a vészkorszak után elhagyatottá vált olaszliszkai zsinagóga állaga folyamatosan romlott, majd az építőköveket is széthordták. Csak egy fal maradt: egy képzőművészeti alkotással kiegészítve ennek felújításával hozzák létre a siratófalat.

Azt, hogy maga a program mennyibe kerül még nem lehet tudni, a kormányhatározat szerint az érintett minisztériumoknak most kell kidolgozniuk a költségvetést.

2013-ban tartotta meg alakuló ülését az Országházban a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság, amelynek feladata a magyar zsidóság deportálásának hetvenedik évfordulójáról történő megemlékezés előkészítése.

Lázár szerint elmaradt a bocsánatkérés

A bizottság elnöke, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár köszöntő beszédében azt mondta: a kormány azért hozta létre a testületet, mert kiemelten fontosnak tartja a szembenézést és a bocsánatkérést, amely a kommunista diktatúra alatt elmaradt, az elmúlt huszonkét évben pedig felemásra sikerült.

Mint mondta, az állam felelőssége ebben speciális, hiszen a szörnyű tettek elkövetői között voltak magyarok, de akik elszenvedték, mindannyian magyar honfitársak voltak.

Fiatalok megszólítása a cél

Emlékeztetett arra: a zsidó szervezetek kezdeményezésének hatására döntött a testület létrehozásáról a kormány, a kabinet célja ugyanakkor nem az, hogy kijelölje a bizottság munkáját, azt akarja elérni, hogy civil kezdeményezések sokasága határozza meg a 2014-es megemlékezéseket. A legfontosabb feladatnak a fiatalok megszólítását tartja, de mint mondta, a tudomány világát is inspirálni kívánja a kabinet a múlt feltárásában, a zsidó szervezeteket pedig néhány vidéki, történelmi jelentőségű zsinagóga sorsának rendezésében támogatná.

Az emlékbizottság munkájában részt vesz többek között Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, több zsidó szervezet vezetője mellett Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, valamint az Egyesült Államok, Izrael, Németország és Ausztria budapesti nagykövete.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azt kérte a bizottságtól, hogy munkája során ne csak a múltra koncentráljon, hanem arra is, hogy a múltból kiindulva hogyan taníthatók a felnövekvő nemzedékek.

Elégedettek a zsidók a kormánnyal

Balog Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti alaptantervben fontos szerep jut a holokauszt oktatásának, a tananyag kidolgozásában pedig jelentős támogatást nyújtottak a zsidó szervezetek. Jelezte, hogy ebből kiindulva a roma közösség történetének kidolgozásában is támaszkodik a tárca a cigány elit segítségére.

Feldmájer Péter (Mazsihisz) köszönetet mondott a kormánynak azért, hogy kezdeményezésükre létrehozta a bizottságot, mert, mint mondta, a Magyarországon élő mintegy nyolcezer holokauszt-túlélő számára fontos az együttérzés kinyilvánítása. Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke szerint 2014-ben minden településnek természetes módon kell múltja felé fordulnia. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a deportálások a mai határainkon túl is zajlottak. Szabó György, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke jelentősnek minősítette azokat a lépéseket, amelyeket a kormány tett a zsidóság irányába.

Mindenki elkötelezett

Ilan Mor izraeli nagykövet hangsúlyozta elkötelezettségét a bizottság munkája iránt, és közölte, országa kutató intézete is készen áll a magyar kormány munkájának segítésére. Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok nagykövete is elismerését fejezte ki a kormánynak és aktív részvételt ígért a bizottság munkájában, Michael Zimmermann, Ausztria nagykövete pedig a nemzetközi együttműködés szerepét hangsúlyozta a holokauszt feltárásában és az emlékezésben.
SSZ
Népszabadság, alfahir.hu

Amíg meg nem döglesz, dolgozol! – Jelentés a bangladeshi szerencsétlenségről


ruhagyar-bangladeshA bangladeshi fővárosban, Dhakkában szerdán összeomlott ruhaüzemnél a halálos áldozatok száma jelenleg 352. A romok alatt még mindig keresik a túlélőket, de a mentőmunkások azt mondják, egyre ritkábban és gyengébben hallanak hangokat a romok alól.
Tegnap 29 embert mentettek ki. A munkát nehezíti, hogy az épület romjai nagyon meggyengültek. A falak bármikor beomolhatnak, így maguk a mentőmunkások is veszélyben vannak. A katonaság, a rendőrség és a mentők 24 órában dolgoznak a helyszínen.
Letartóztatások
Az összeomlott épület miatt hat embert tartóztattak le, közülük három az épületben található, Rana Plaza nevű ruhagyár tulajdonosa volt. Az épület bérbeadóját a rendőrség keresi, feleségét már őrizetbe vették. Mindegyikük ellen “halált okozó hanyagság” miatt emelnek vádat.
Az épületben található, többemeletes ruhagyár 3122 (!) munkása közül egyelőre nem tudni, hányan voltak szerdán, a szerencsétlenség idején munkában. A romok alól mintegy 2500 embert mentettek ki.
Szabályozások? Kit érdekelnek?
A bangladesi szervek szerint az épület tulajdonosa az épületbiztonságról szóló törvényeket sok ponton megszegte. A túlélők szerint már kedden hatalmas repedések voltak láthatók az épület falán, ezért többen nem mertek bemenni, de a főnökeik azt mondták, hogy az épület biztonságos. A ruhagyár tulajdonosai tehát tudatosan figyelmen kívül hagytak egy ilyen súlyos jelzést is.
Alamgir belügyminiszter nyilatkozata szerint az épület engedélye eredetileg öt szintről szólt, a tulajdonos további három szintet engedély nélkül épített rá.
Több ezer ruhaipari munkás, főleg nők tüntettek Dhakka utcáin a kibírhatatlan munkakörülmények miatt a szerencsétlenséget követően; az ország vezetősége nemzeti gyászt rendelt el.
Kinek az érdeke?
Bangladesben nagyon jelentős a ruhaipar, melynek szinte teljes termelését nyugati cégek vásárolják fel. Ilyenek Európában, Hollandiában például a C&A illetve H&M elnevezésű, szinte mindenhol megtalálható boltok, az Egyesült Államokban pedig a nem kevésbé elterjedt és népszerű Wal-Mart. A Rana Plaza szintén számos nyugati céggel állt szerződésben, többek között az olasz Benettonnal, a brit Primarkkal és a spanyol Mangóval. Mindegyikük sietett kijelenteni, hogy a szerencsétlenség idején ÉPPEN nem volt semmiféle szerződéses munkájuk kiadva a Ranának. A Primark hozzátette, hogy új szerződésmodell kialakításán dolgoznak, hogy ebben az épület minősége is feltételként szerepeljen.
Tavaly novemberben pedig már észbe kaphattak volna, amikor ugyanitt egy ruhagyárban kiütött tűz 112 halálos áldozatot követelt. De ez nem volt elég. Aztán miután elmúlt decemberben meg lett szellőztetve, hogy milyen nagy százalékban dolgoztatnak gyerekeket ezek a cégek, a Wal-Mart (a kedélyeket kicsit lecsillapítandó) nagy csinnadrattával bejelentette, hogy “saját ellenőröket fognak küldeni a helyzet kivizsgálására, és természetesen ahol gyerekmunkát vagy egyéb szabálytalanságot tapasztalnak, azonnal felbontják a szerződést.” A birkanép kedélye erre természetesen azonnal megjavult, a hátuk mögé dobták a transzparenst és hagyták a csudába a hírt. A cég betartotta az ígéretét — KÉT ellenőrt is kiküldött Bangladesbe, mindkettő megnézett egy-egy üzemet, szabálytalanságot mindenhol találtak, szerződést felbontották. Szép, tekintve, hogy a Wal-Mart mintegy 7000 ruhabeszállítója közül majdnem ennek a fele, 3200 cég bangladesi székhelyű…
Ám legalább valamit reagáltak — a holland cégek közül a H&M nem foglalkozott az üggyel, a C&A képviselője mindössze egyetlen telefonos beszélgetés erejéig, abban pedig közölte, hogy a hírek “teljesen megalapozatlanok, MERT A C&A CSAK BECSÜLETES CÉGEKKEL KÖT SZERZŐDÉSEKET.” Igen, a becsületesség így szokott Nyugatról Keletre terjedni. Tanulhatnánk már mi is ebből a leckéből, mire számítsunk a “nyugati, tőkeerős cégek hazánkba hozatala” kapcsán.

Z. Ribka – Hollandia

(A fotók az EPA archívumából származnak)

ruhagyar-bangladesh2ruhagyar-bangladesh3

Pakisztán és Irak védelmi együttműködési megállapodást írnak alá

pakistan-iraq-to-sign-defence-cooperation-pact-1364159169-1259
Pakisztán és Irak elvi jóváhagyását adta, hogy hamarosan aláírja a megállapodást a védelmi együttműködés fokozására.
A megállapodás értelmében az iraki fegyveres erők személyzete a pakisztáni oldalon kap képzést, azt mondta Shah M. Jamal, a pakisztáni nagykövet Bagdadban – jelenti az INP.
Ugyancsak részt vehetnek egymás katonai gyakorlatain és küldöttségek látogatását tervezik hadihajókra.
A nagykövet azt mondta, hogy a közelmúltban felajánlotta, 35 iraki pilóta ebből 12 tiszt képzését a PAF Akadémián (Risalpur), évente.
Pakisztán és Irak hamarosan aláír négy másik olyan megállapodást is, amelyek lendületet adnak majd a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatoknak, -mondta, hozzátéve, hogy várhatóan miniszteri találkozókat is szerveznek hamarosan, hogy felülvizsgálják a partnerség erősítésének további lehetőségeit.
Jamal nagykövet reményét fejezte ki, hogy a kapcsolatok a két ország között is gyorsan előre mozdulnak minden közös érdekű területen, és a béke helyreállítása érdekében Irakban.
A pakisztáni Külügyminisztérium is aláírja hamarosan a megállapodást egy konzultációs mechanizmus létrehozására, – tette hozzá.
Azt mondta, minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a kétoldalú kapcsolatok, különösen gazdasági és kereskedelmi együttműködés fokozására, mind magán- mind állami szinten.
forrás: Pakistan Defence